ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΕΡΑ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ ΣΤΗ ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΣΤΟ ΕΤΟΣ 2017 ΠΟΥ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ.

Το Περιοδικό Nature παρουσίασε (2017 in news: The science events that shaped the year, 18/12/2017) τα επιστημονικά επιτεύγματα σε όλους τους επιστημονικούς κλάδους που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό, ήταν πρώτο θέμα στις ειδήσεις και επηρέασαν την καθημερινότητα και τη ζωή μας. Παρακάτω δίνονται τα σημαντικότερα επιτεύγματα στον κλάδο της γενετικής.
Α) Πρωτοποριακή θεραπεία, που αποτελεί συνδυασμό ανοσοθεραπείας και γονιδιακής θεραπείας, έλαβε για πρώτη φορά έγκριση τον Αύγουστο του 2017 από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων για χρήση σε παιδιά και νέους ενήλικες που πάσχουν από οξεία λευχαιμία (Engineered cell therapy for cancer gets thumbs up from FDA advisers). Παρά την έγκριση, η θεραπεία εξακολουθεί να προκαλεί ανησυχίες για την ασφάλεια της.
Β) Τον Ιανουάριο δημοσιεύτηκε η πρώτη έκθεση αξιολόγησης χιμαιρικών εμβρύων που πέρα από τα κύτταρα χοίρων, περιείχαν και ανθρώπινα κύτταρα. Τα υβρίδια θα μπορούσαν να ανοίξουν το δρόμο για την παραγωγή ζώων που θα μπορούσαν να μεταμοσχευθούν σε ανθρώπους (Hybrid zoo: Introducing pig–human embryos and a rat–mouse).
Γ.1) Τον Αύγουστο, μια ερευνητική ομάδα ανακοίνωσε την πρώτη χρήση της μεθοδολογίας επεξεργασίας γονιδίων CRISPR-Cas9 για την επιδιόρθωση σε ανθρώπινα έμβρυα μιας μετάλλαξης που προκαλεί υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια (CRISPR fixes disease gene in viable human embryos, Nature 2017. Οι ερευνητές απέδειξαν ότι η τεχνική ήταν ασφαλής και δήλωσαν ότι δεν έβλεπαν ενδείξεις ανεπιθύμητων παρενεργειών, π.χ. πρόκληση μεταλλάξεων.
Γ.2) Τον Σεπτέμβριο, άλλη ερευνητική ομάδα επιδιόρθωσε ανθρώπινα έμβρυα που ήταν ομόζυγα για δύο υποτελή αλληλόμορφα γονιδίου, που είναι υπεύθυνο για αιματολογική ασθένεια.
Δ) Η Βρετανική Βιοτράπεζα (Biobank) δημοσίευσε αποτελέσματα από την αλληλούχιση του DNA (γονιδιώματος) 500.000 ατόμων!!!!, μαζί με πληροφορίες για την υγεία και άλλα χαρακτηριστικά τους, όπως το επίπεδο εκπαίδευσης. Τα δεδομένα επέτρεψαν σε ερευνητική ομάδα να διεξάγει περισσότερες από 2.000 μελέτες συσχέτισης, αξιολογώντας την κληρονομικότητα διαφόρων χαρακτηριστικών και ασθενειών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση