ΓΕΝΕΤΙΚΩΣ ΑΛΛΑΓΜΕΝΟΙ και ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ (GMΟ)

Η τεχνολογία επεξεργασίας του DNA, γνωστή ως CRISPR/Cas9, χρησιμοποιήθηκε για την αλλαγή του χρώματος των λουλουδιών ενός παραδοσιακού ιαπωνικού καλλωπιστικού φυτού με το επιστημονικό όνομα Ipomoea nil. Οι οργανισμοί αυτοί, σε αντίθεση με τους γενετικά τροποποιημένους (μεταλλαγμένους κατά τους δημοσιογράφους) καλλιεργούνται όπως οι συμβατικοί οργανισμοί.

20597310_466933857019629_5984034903858277609_nΙάπωνες επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Tsukuba, για πρώτη φορά παγκόσμια, χρησιμοποίησαν την επαναστατική μεθοδολογία επεξεργασίας του γονιδιώματος, που είναι γνωστή ως CRISPR/Cas9 (Εικ. 1), για την αλλαγή του χρώματος ενός διακοσμητικού φυτού, του παραδοσιακού ιαπωνικού φυτού κήπου (Εικ. 2), της ιαπωνικής πρωινής δόξας (Ipomoea nil ή Pharbitis nil), διακόπτοντας τη λειτουργία ενός μόνο γονιδίου (Kenta Watanabe, et al. CRISPR/Cas9-mediated mutagenesis of the dihydroflavonol-4-reductase-B (DFR-B) locus in the Japanese morning glory Ipomoea (Pharbitis) nil. Scientific Reports, 2017; 7 (1) DOI: 10.1038/s41598-017-10715-1). Η έρευνα αυτή υπογραμμίζει την τεράστια δυνατότητα του συστήματος CRISPR/Cas9 στη μελέτη και την τροποποίηση των γονιδίων στα φυτοκομικά φυτά.

21731285_482397172139964_3582236166425563721_nΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ. Η ερευνητική ομάδα στόχευσε στην τροποποίηση ενός μόνο γονιδίου, του γονίδιου διυδροφλαβονόλο-4-αναγωγάση-Β, που κωδικοποιεί ένζυμο που συμμετέχει στη βιοσύνθεση της ανθοκυανίνης. Η τροποποίηση της αλληλουχίας του γονιδίου απενεργοποίησε τη βιοσύνθεση του ενζύμου, με αποτέλεσμα την απουσία χρωστικής, της ανθοκυανίνης. Ο ρυθμός της γενετικής τροποποίησης σε αυτή τη μελέτη προσέγγιζε το 75%, ωστόσο, ήταν σχετικά υψηλός. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους αυτή η έρευνα θα διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό όσους ενδιαφέρονται για την τροποποίηση του χρώματος καλλωπιστικών φυτών χρησιμοποιώντας μεθοδολογίες επεξεργασίας του γονιδιώματος.

*Η νέα γενιά οργανισμών/τροφίμων, οι γενετικώς αλλαγμένοι οργανισμοί (Εικ. 2). Οι γενετικώς αλλαγμένοι (gene-edited) οργανισμοί που παράγουν π.χ. τρόφιμα είναι οργανισμοί όπου έγιναν αλλαγές στα γονίδια του DNA των κυττάρων των σπόρων, χωρίς να προστεθούν γονίδια από βακτήρια ή ιούς. Αυτή είναι και η βασική διαφορά μεταξύ των γενετικώς αλλαγμένων (gene-edited) και των γενετικώς τροποποιημένων, μεταλλαγμένων, genetically modified organisms) νεοφανών τροφών. Στα διαγονιδιακά ή γενετικώς τροποποιημένα/μεταλλαγμένα είδη, το DNA των σπόρων αναμειγνύεται με DNA (γονίδια) ξένων μικροοργανισμών.

Κωνσταντίνου Τριανταφυλλίδη, Καθηγητής Γενετικής ΑΠΘ

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση