ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΗ-ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ-ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΠΙΒΛΑΒΩΝ ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΩΝ ΣΤΟ DNA (ΓΟΝΙΔΩΜΑ) ΕΜΒΡΥΟΥ. ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥ.

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥ. Προτείνει να επιτρέπεται η μοριακή “χειρουργική” επέμβαση εφόσον συντρέχουν λόγοι υγείας.

20664603_468493406863674_355825016741359716_n

Στο περιοδικό American Journal of Human Genetics (2 Αυγούστου 2017) δημοσιεύονται (Human Germline Genome Editing) οι απόψεις/θέσεις της Αμερικανικής Εταιρείας Γενετικής του ανθρώπου για τη δυνατότητα επιδιόρθωσης/επεξεργασίας/τροποποίησης γεννητικών/σωματικών μεταλλάξεων στο DNA (γονιδίωμα) εμβρύων. Σε μετάφραση η περίληψη (το άρθρο είναι ελεύθερα προσβάσιμο)

20638045_468493496863665_8373456433835395265_n
Με την μεθοδολογία επεξεργασίας του DNA, που είναι γνωστή ως CRISPR/Cas9, καθώς και άλλες τεχνολογίες επεξεργασίας του γονιδιώματος, επιτυγχάνεται επεξεργασία/επιδιόρθωση/τροποποίηση σωματικών και γεννητικών μεταλλάξεων του DNA (γονιδιωμάτων), ακόμη και σε έμβρυα. Η θέση της Αμερικανικής Εταιρείας Γενετικής ανθρώπου είναι η ακόλουθη:
(1) Αυτή τη στιγμή, δεδομένης της φύσης και του αριθμού των αναπάντητων επιστημονικών, δεοντολογικών και πολιτικών ζητημάτων, είναι ακατάλληλο να εκτελείται επεξεργασία/τροποποίηση επιβλαβών μεταλλάξεων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
(2) Επί του παρόντος, δεν υπάρχει κανένας λόγος να απαγορευτεί η in vitro επιδιόρθωση/τροποποίηση του γονιδιώματος εμβρύων ή γαμετών, εφόσον υπάρχει κατάλληλη εποπτεία και συγκατάθεση από τους δότες, προκειμένου να διευκολυνθεί η έρευνα σχετικά με τις πιθανές μελλοντικές κλινικές εφαρμογές της γονιδιακής επεξεργασίας. Δεν πρέπει να υπάρχει απαγόρευση διάθεσης δημόσιων πόρων για τη στήριξη αυτής της έρευνας.
(3) Η μελλοντική κλινική εφαρμογή της επεξεργασίας του (DNA) γονιδιώματος των ανθρώπινου βλαστοπλάσματος δεν θα πρέπει να προχωρήσει εκτός εάν συντρέχουν τουλάχιστον ένας από τους ακόλουθους λόγους: (α) Πρόβλημα υγείας που θα τεκμηριώνεται αναγκαστικά από ιατρική γνωμάτευση, (β) βάση τεκμηρίωσης που υποστηρίζει την κλινική χρήση της μεθοδολογίας, (γ) ηθική αιτιολόγηση, και δ) διαφανή δημόσια διαδικασία για την αναζήτηση και την ενσωμάτωση των στοιχείων των ενδιαφερομένων μερών.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ. Η ομάδα εργασίας συμπεριλάμβανε επίσης εκπροσώπους της Βρετανικής Ένωσης Γενετικών Νοσηλευτών και Συμβούλων, της Καναδικής Ένωσης Γενετικών Συμβούλων, Της Εταιρείας Γενετικής Επιδημιολογίας και της Εθνικής Εταιρείας Γενετικών Συμβούλων των ΗΠΑ, της Αμερικανικής Εταιρείας για την αναπαραγωγική ιατρική, την Ασιατική Εταιρεία Ανθρώπινης Γενετικής, τη Βρετανική Εταιρεία Γενετικής Ιατρικής, την Εταιρεία Ανθρώπινης Γενετικής της Αυστραλίας, την Επαγγελματική Εταιρεία Γενετικών Συμβούλων στην Ασία και την Εταιρία Ανθρώπινης Γενετικής της Νότιας Αφρικής.

του Κωνσταντίνου Τριανταφυλλίδη, Καθηγητή Γενετικής ΑΠΘ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση