ΜΟΡΙΑΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ Η ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΠΑΡΕΜΠΟΔΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΗΣ ΓΕΡΟΝΤΙΚΗΣ ΑΝΟΙΑΣ.

 

20264558_462301957482819_3722767010294758163_nΗ σωματική αδράνεια είναι ένας από τους 9 επιβαρυντικούς παράγοντες που συμβάλλουν στην προοδευτική εμφάνιση της άνοιας στα ηλικιωμένα άτομα. Από την άλλη, η σωματική άσκηση δρα θετικά στη λειτουργία του εγκεφάλου, μια και επηρεάζει τον μεταβολισμό του εγκεφάλου. Επιπρόσθετα, η σωματική άσκηση όχι μόνο βελτιώνει την φυσική κατάστασή μας, αλλά προστατεύει και τα κύτταρα μας.
Στην Ευρώπη τα άτομα με άνοια* ανέρχονται σε 66 εκατομμύρια και στην Ελλάδα κοντά στα 200.000 άτομα. Σε πρόσφατο άρθρο στο έγκυρο περιοδικό Lancet (Dementia prevention, intervention, and care) περιγράφονταν εννέα επιβαρυντικοί παράγοντες που αποδείχθηκε ότι συμβάλλουν στην προοδευτική εξασθένιση των διανοητικών λειτουργιών και στην εμφάνιση της γεροντικής άνοιας. Στους παράγοντες αυτούς περιλαμβάνονται, η φοίτηση στο σχολείο για τουλάχιστον μέχρι την ηλικία των 15 ετών, η μείωση της παχυσαρκίας και της αρτηριακής υπέρτασης κατά τη μέση ηλικία, η πρόληψη της απώλειας ακοής και η μείωση του καπνίσματος, της κατάθλιψης, της σωματικής αδράνειας, της κοινωνικής απομόνωσης και του σακχαρώδη διαβήτη, μετά την ηλικία των 65 ετών. Η έμφαση και η τροποποίηση αυτών των επιβαρυντικών παραγόντων κινδύνου μπορεί να προλάβει/επιβραδύνει ΜΟΝΟ το 35% των περιπτώσεων άνοιας. Για τη μόρφωση μάλλον λίγα μπορούν να κάνουν ενήλικα άτομα. Από την άλλη, ένας από τους επιβαρυντικούς παράγοντες που μπορούμε ΟΛΟΙ να τροποποιήσουμε/ακολουθήσουμε είναι η σωματική άσκηση που φαίνεται πως είναι ωφέλιμη στην πρόληψη της εξασθένισης των διανοητικών λειτουργιών και της άνοιας στην τρίτη ηλικία. Με απλά λόγια, η μόρφωση μαζί με τη σωματική άσκηση συμβάλλουν στη εύρυθμη λειτουργία των εγκεφαλικών νευρικών κυττάρων.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Goethe της Φρανκφούρτης διερεύνησαν (Effects of aerobic exercise on brain metabolism and grey matter volume in older adults: results of the randomised controlled SMART trial. Translational Psychiatry, 2017) τον μοριακό μηχανισμό σχετικά με τη θετική επίδραση της σωματικής δραστηριότητας στον εγκέφαλο. Προς τούτο εξέτασαν τα αποτελέσματα της τακτικής άσκησης στον μεταβολισμό και τη μνήμη του εγκεφάλου δεκάδων ατόμων. Διαπίστωσαν ότι η τακτική σωματική άσκηση όχι μόνο βελτιώνει την φυσική κατάσταση, αλλά και έχει θετικό αντίκτυπο στον μεταβολισμό του εγκεφάλου, εμποδίζοντας την αύξηση της χολίνης. Η συγκέντρωση αυτού του μεταβολίτη αυξάνεται συχνά ως αποτέλεσμα της αυξημένης απώλειας των νευρικών κυττάρων, η οποία συμβαίνει συνήθως στην περίπτωση της νόσου του Alzheimer. Η σωματική άσκηση οδήγησε σε σταθερές συγκεντρώσεις εγκεφαλικής χολίνης στην ομάδα προπόνησης, ενώ τα επίπεδα χολίνης αυξήθηκαν στην ομάδα ελέγχου. Η σωματική ικανότητα των συμμετεχόντων βελτιώθηκε επίσης: έδειξαν αυξημένη καρδιακή απόδοση μετά την περίοδο της προπόνησης. Συνολικά, αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η σωματική άσκηση όχι μόνο βελτιώνει την φυσική κατάστασή μας, αλλά και προστατεύει τα κύτταρα μας.

*Το 80% των ατόμων με άνοια αφορά ασθενείς με Αλτσχάιμερ (σοβαρή νευροεκφυλιστική νόσος). ΄Ένα από τα συχνά συμπτώματα είναι η αμνησία και η ανικανότητα να αναγνωρίσουν και τα πιο οικία άτομα!

του Κωνσταντίνου Τριανταφυλλίδη, Καθηγητή Γενετικής ΑΠΘ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση