ΤΕΣΤ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗΣ/ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΚΟΡΩΝΟΙΟΥ SARS-CoV-2


Η τυποποιημένη δοκιμασία PCR του κορωνοϊού, αν υπάρχουν διαθέσιμα χημικά, λειτουργεί καλά, αλλά είναι χρονοβόρα. Αναπτύσσονται νέες ταχύτερες μεθοδολογίες που θα βοηθήσουν σε γρηγορότερη διάγνωση του ιού. Δυστυχώς κάποιοι ασυνείδητοι άρχισαν να πωλούν, μέσω διαδικτύου, εμβόλια ή φάρμακα, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να επέμβει η Αστυνομία των ΗΠΑ.
Από τα πολλά περιστατικά της ιογενούς πνευμονίας στην Ιταλία έγινε φανερό πόσο απαραίτητο είναι ένα γρήγορο και αξιόπιστο διαγνωστικό τεστ του ιού, ώστε ο γιατρός να μπορεί άμεσα να αποφασίσει για τη σωστή θεραπευτική αγωγή. Ακόμη σπουδαιότερο είναι, εάν αυτή η διαδικασία γινότανε έξω από το Νοσοκομείο, για να προστατευθεί το ιατρικό προσωπικό, μια και περίπου 10% του νοσοκομειακού προσωπικού έχει μολυνθεί από τον ιό. Από τα διαθέσιμα τεστ.
1) Το πιο κοινό τεστ είναι μια τυπική RT-PCR (αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης πραγματικού χρόνου). Λαμβάνεται ρινοφαρυγγικό επίχρισμα (στο νοσοκομείο ή στο σπίτι, από εξειδικευμένο προσωπικό) από το πίσω μέρος της ρινικής κοιλότητας του ασθενούς, όπου συναντά το λαιμό. Τοποθετείται σε ένα φιαλίδιο και αποστέλλεται σε εγκεκριμένο εργαστήριο. Απομονώνεται ιικό RNA. Ένα ένζυμο που ονομάζεται αντίστροφη μεταγραφάση μετατρέπει το RNA σε μια συμπληρωματική αλληλουχία DNA, η οποία μπορεί να αντιγραφεί/πολλαπλασιαστεί πολλές φορές για να είναι εύκολη η ανίχνευσή του. Oι τεχνικοί χρησιμοποιούν αυτοματοποιημένες συσκευές. Η μεθοδολογία έχει υψηλή ευαισθησία και επιλεκτικότητα, που σημαίνει ότι σωστά εμφανίζει σχεδόν όλες τις θετικές περιπτώσεις και αποκλείει σωστά σχεδόν όλες τις μη μολυσμένες περιπτώσεις, Ευαισθησία μεθοδολογίας >~99%. Συμπερασματικά, η RT- PCR αποτελεί καλή διαγνωστική δοκιμασία. Μειονέκτημά της, ενδέχεται να χρειάζεται μέχρι και 24 ώρες.
2) Η εταιρεία Cepheid (ΗΠΑ), που έχει αναπτύξει μικρές συσκευές PCR για διάγνωση του ιού της γρίπης, του βακτήριου τη φυματίωσης, και άλλων μικροβίων, επιτρέπει τη διάγνωση του νέου κορωνοϊού μέσα σε 45 λεπτά. Το τεστ έχει εγκριθεί από τις αρμόδιες αρχές. Το πρόβλημα είναι, πέρα από το πιθανό κόστος της συσκευής, ότι υπάρχουν μερικές εκατοντάδες παρόμοιες συσκευές στα νοσοκομεία παγκόσμια και η μικρή διαθεσιμότητα των χημικών/διαγνωστικών συσκευασιών/χημικών. Οπότε το τεστ μάλλον θα είναι διαθέσιμο μόνο στα νοσοκομεία. Αποτελεί όμως σπουδαία μέθοδο για την γρήγορη ανίχνευση των μολυσμένων ατόμων, κάτι που είναι αδύνατον με την προηγούμενη μεθοδολογία.
3) Τεστ ταχείας ανοσοχρωματογραφικής ανίχνευσης Κορωνοϊού SARS-CoV-2 ελέγχοντας την ποιοτική και διαφορετική ανίχνευση των IgG και IgM αντισωμάτων του κορωνοϊού σε ανθρώπινο αίμα, ορό ή πλάσμα. Τα αντισώματα αυτά μπορούν ΕΦΟΣΟΝ το άτομο έχει μολυνθεί και έχει ΑΝΑΠΤΥΞΕΙ;; αντισώματα, ή να ανιχνευτούν αντισώματα 2-3 εβδομάδες μετά την έκθεση του ατόμου σε ιό. Ευαισθησία μεθοδολογίας 87,9%. Χρόνος ~10 λεπτά.
4) Αξιολογούνται πολλά και διαφορετικά γρήγορα τεστ διάγνωσης του ιού, για την ευαισθησία τους, το κόστος και τον χρόνο αξιολόγησης του αποτελέσματος. Απώτερος στόχος να είναι δυνατή η εξέταση όσον το δυνατόν περισσότερων ατόμων, σύμφωνα και με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση