ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΑΝ ΤΥΠΟΙ ΚΥΤΤΑΡΩΝ ΣΤΗ ΜΥΤΗ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΒΑΣΙΚΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΕΙΣΟΔΟΥ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΟΡΩΝΟΙΟΥ

Διεθνής ερευνητική ομάδα εντόπισε συγκεκριμένους τύπους κυττάρων στη μύτη και τα έντερα που είναι στόχοι του ιού SARS-Cov-2 και ειδικότερα της μύτης που είναι πιο ευαίσθητα σε λοίμωξη. Ειδικότερα, η ύπαρξη 2 τύπων κυττάρων στη μύτη που εκφράζονται 2 γονίδια θα μπορούσε να εξηγήσει τον υψηλό ρυθμό μετάδοσης του κορωνοϊού SARS-CoV-2.
Το πρώτο στάδιο στην είσοδο του ιού είναι η προσκόλληση της ιικής πρωτεΐνης της ακτίνας του ιού στον υποδοχέα των ανθρώπινων κυττάρων, που είναι το μετατρεπτικό ένζυμο της αγγιειοτασίνης καρβοξυπεοτιδασης 2 (ACE2). Στη συνέχεια, μια άλλη ανθρώπινη πρωτεάση, η πρωτεΐνη TMPRSS2, κόβει σαν ψαλίδι την πρωτεΐνη της ακτίνας του ιού, επιτρέποντας έτσι στο γενετικό (RNA) υλικό του ιού να διεισδύσει στο κυτταρόπλασμα των κυττάρων μας και να αρχίσει να αναδιπλασιάζεται/μεταφράζεται στα ανθρώπινα ριβοσώματα.
Μόλις τεκμηριώθηκε βιοχημικά ο ρόλος αυτών των πρωτεϊνών, ερευνητές άρχισαν να ερευνούν ποιους από τους 220 τύπους κυττάρων του σώματός μας μπορεί να στοχεύει αυτός ο ιός. Προς τούτο χρησιμοποιούν τεχνολογία προσδιορισμού αλληλουχίας RNA μεμονωμένων κυττάρων για να προσδιορίσουν ποια γονίδια ενεργοποιούνται/εκφράζονται σε συγκεκριμένο τύπο κυττάρων.
Διαπίστωσαν ότι σε δύο συγκεκριμένους τύπους κυττάρων της μύτης: Τα καλυκοειδή εκκριτικά κύτταρα (goblet c cells), τα οποία παράγουν βλέννα, καθώς και τα κροσσωτά κύτταρα (ciliated cells) εκφράζουν σε μεγαλύτερο βαθμό από όλα τα είδη κυττάρων που εξέτασαν και τις δύο πρωτεΐνες που χρησιμοποιεί ο ιός SARS-CoV-2 για τη μόλυνση των κυττάρων μας. Η ταυτοποίηση αυτών των κυττάρων από ερευνητές του Ινστιτούτου Wellcome Sanger, του Πανεπιστημιακού Ιατρικού Κέντρου του Γκρόνινγκεν, του Πανεπιστημίου Cote d’Azur και του CNRS, της Νίκαιας και των συνεργατών τους, ως μέρος του προγράμματος Human Cell Atlas Lung Biological Network, θα μπορούσε να βοηθήσει στην εξήγηση του υψηλού ρυθμού μετάδοσης του κορωνοϊού SARS-CoV-2.
Η μελέτη εντόπισε επίσης, ότι τα κύτταρα στο κερατοειδή χιτώνα στο μάτι, τα απορροφητικά εντεροκύτταρα, τα οποία είναι υπεύθυνα για την απορρόφηση ορισμένων θρεπτικών ουσιών, εκφράζουν αυτές τις δύο πρωτεΐνες εισόδου ιού. Η μελέτη, τέλος, αποκαλύπτει πιθανούς στόχους για την ανάπτυξη θεραπειών για τη μείωση της μετάδοσης του ιού.
*Βιβλιογραφία. Sungnak W., et al. (23/4/2020). SARS-CoV-2 entry factors are highly expressed in nasal epithelial cells together with innate immune genes. Nature Medicine. https://www.nature.com/articles/s41591-020-0868-6
https://www.facebook.com/konstantinos.triantaphyllidis/posts/1088467968199545?__cft__[0]=AZVfAOgk4FY2eraxAxSE_MBXrfr_W2kY8JtzaMUOh50d3-dKkJC4Yn1_MVEQiOVC3lokHxhvaEXG8kC_0QnhAzThO9lkkZOIy7RktlUPwM5w4aREQdc8HpbD_8nCOLNbF8s&__tn__=%2CO%2CP-R

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση