16 Δεκ 2018

Λίπανση αλυσίδας

Συντάκτης: ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ | Κάτω από: Συντήρηση

Πώς λιπαίνουμε την αλυσίδα μας σε 4 βήματα

Η αλυσίδα είναι σαν ένα αιμοφόρο αγγείο στο ποδήλατό μας, παρέχοντας δύναμη από τους μυς σας στον πίσω τροχό. Για να ποδηλατούμε άνετα, θα πρέπει να την κρατάμε σε καλή κατάσταση. Με την λίπανση της αλυσίδας πριν από κάθε βόλτα, θα παρατείνουμε τη ζωή της, τη ζωή των πίσω και εμπρός σχέσεων και θα απολαμβάνουμε ομαλές και εύκολες αλλαγές.

Είναι μια πολύ απλή συντήρηση, που όλοι μας μπορούμε να κάνουμε. Απλά ακολουθούμε αυτά τα 4 απλά βήματα για να το κάνουμε σωστά. Ανεξάρτητα από το λιπαντικό που αποφασίζουμε να χρησιμοποιήσουμε, πριν από οποιαδήποτε άλλη ενέργεια, θα πρέπει να καθαρίσουμε προσεκτικά την αλυσίδα.

Μόλις το συνηθίσουμε, η όλη διαδικασία θα είναι ένα θέμα λεπτών.

1. Επιλέγουμε το σωστό λιπαντικό

Υπάρχει ένα απίστευτα ευρύ φάσμα λιπαντικών που έχουν αναπτυχθεί για διάφορες συνθήκες. Ο καιρός είναι ίσως ο πιο λογικός κανόνας που πρέπει να ακολουθήσουμε, για την επιλογή του κατάλληλου λιπαντικού.

Υπάρχουν λιπαντικά για την υγρασία, το χιόνι, τη βροχή. Ορισμένες λιπαντικές ουσίες θα δουλέψουν σε ξηρό κλίμα, καθώς προσελκύουν λιγότερη βρωμιά από τις υγρές, ωστόσο πρέπει να τις εφαρμόζουμε συχνότερα, τουλάχιστον μετά από κάθε 200 χλμ.

Παρά τη μικρότερη αντίσταση ενάντια στην υγρασία και το νερό, τα λιπαντικά με βάση το κερί θα κρατήσουν την αλυσίδα σας καθαρή και τα ρούχα σας λιγότερο ακατάστατα. Και το πιθανότερο, είναι να χρησιμοποιηθούν σε ξηρά κλίματα.

Υπάρχουν ακόμη και προηγμένα λιπαντικά, όπως το Bike WorkX Chain Star, που έχουν αναπτυχθεί για να διεισδύσουν όσο το δυνατόν ταχύτερα στους συνδέσμους των αλυσίδων και να παραμείνουν εκεί όσο μπορούν. Το υγρό αποτελείται από δύο συστατικά – βαζελίνη, που αποδείχθηκε ότι είναι ένα από τα καλύτερα λιπαντικά, και ένα ειδικό είδος διαλύτη, που βοηθά να περάσει η βαζελίνη βαθιά μέσα στους συνδέσμους. Μόλις εξατμιστεί ο διαλύτης, η βαζελίνη θα κάνει ό, τι είναι δυνατό για να λειτουργεί η αλυσίδα μας αθόρυβα.

Οι βουνίσιοι αναβάτες που προτιμούν να ντριφτάρουν στη λάσπη πιθανότατα θα χρησιμοποιούσαν κάποιο πιο ανθεκτικό μέσο που θα περιέχει ακόμη πιο κολλώδη ουσία τύπου βαζελίνης, όπως για παράδειγμα το Bike WorkX Extreme lubricant.

2. Καθαρίζουμε την αλυσίδα

Τοποθετούμε το ποδήλατο έτσι ώστε να μπορούμε να γυρίζουμε ανάποδα τα πεντάλ. Το καλύτερο που μπορούμε να έχουμε είναι ένα ποδηλατικό σταντ.

Χρησιμοποιούμε κάποιο είδος degreaser (απολιπαντικού) στην αλυσίδα. Βρίσκουμε κάτι τέτοιο σε ένα οποιοδήποτε ποδηλατάδικο.

Για το επόμενο βήμα, θα χρειαστούμε ένα πανί. Μόλις ψεκάσουμε το απολιπαντικό, κρατάμε το αριστερό χέρι πάνω στην αλυσίδα ποδηλάτου και με το ελεύθερο χέρι, περιστρέφουμε ανάποδα το πεντάλ,  έτσι ώστε η αλυσίδα να περνάει μέσα από το πανί.

Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία 2-3 φορές, μέχρι να φαίνεται ότι η αλυσίδα μας έχει καθαριστεί.

3. Εφαρμόζουμε το λιπαντικό

Συνήθως, το λιπαντικό αποτελείται από διάφορα συστατικά που διαχωρίζονται μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Οπότε, ανακινούμε καλά το φιαλίδιο πριν την χρήση.

Χρησιμοποιώντας το ελεύθερο χέρι μας, εφαρμόζουμε το λιπαντικό, ενώ ταυτόχρονα γυρίζουμε ανάποδα το πενταλ, ώστε να λιπανθεί ολόκληρη η αλυσίδα.

Μετά, γυρίζουμε κανονικά το πεντάλ και αλλάζουμε σχέσεις και δίσκους, για να περάσει το λιπαντικό σε όλο το σύστημα μετάδοσης.

Προσοχή: Εφαρμόζουμε το λιπαντικό στο εσωτερικό μέρος της αλυσίδας μας, γιατί αναπτύσσονται όλες οι φθορές.

4. Σκουπίζουμε το επιπλέον λιπαντικό

Πολλοί ποδηλάτες το παραλείπουν, παρόλο που αυτό είναι πολύ σημαντικό. Γιατί;

Ό,τι μέρος του λιπαντικού δεν χρειάζεται για την λίπανση, θα προσελκύσει σκόνη και βρωμιές στην αλυσίδα, επιδεινώνοντας την απόδοση της μετά από λίγο.

Για να σκουπίσουμε την αλυσίδα από το πλεονάζον λιπαντικό, ακολουθούμε το 2ο βήμα χρησιμοποιώντας ένα καθαρό πανί για ένα μόνο απλό πέρασμα.

Ετικέτες: , ,

Τα σχόλια είναι κλειστά.