Κεφάλαιο 5 – Η σύγχρονη επιχείρηση στο σύννεφο

5.1 Τεχνολογίες πλέγματος

gridΣτα πλέγματα βρίσκουν εφαρμογές πάρα πολλές δραστηριότητες της επιστήμης και των επιχειρήσεων. Για παράδειγμα την υπολογιστική ισχύ των πλεγμάτων (grids) χρησιμοποιούν σχεδόν όλες οι επιστήμες. Η Ιατρική, η Σεισμολογία, η Μετεωρολογία, η Πληροφορική, η
Φυσική, η Χημεία κλπ. Επίσης τεχνολογίες πλέγματος χρησιμοποιούν και επιχειρήσεις, καθώς και βιομηχανίες, εταιρίες μεταποίησης, σχεδιασμού, παραγωγής γραφικών και οπτικών εφέ, διαφημιστικές εταιρίες κλπ. Επίσης πλέγματα χρησιμοποιούν και πολλές εφαρμογές της δημόσιας διοίκησης, της υγείας και της παιδείας, ειδικά αυτές που έχουν μεγάλες απαιτήσεις σε υπολογιστικούς πόρους.

Μια επιπλέον εφαρμογή των τεχνολογιών πλέγματος είναι η χρήση αποθηκευτικού χώρου και φιλοξενίας υπηρεσιών. Αυτό είναι το λεγόμενο σύννεφο (cloud). Με τον όρο σύννεφο εννοούμε ένα σύνολο υπολογιστικών πόρων κατανεμημένο σε διάφορα σημεία του κόσμου.

Επιχειρήσεις και οργανισμοί σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι διατεθειμένες να αγοράσουν υπολογιστικούς πόρους και υπηρεσίες (όπως η φιλοξενία της ιστοσελίδας κλπ) επειδή έχει υψηλό κόστος και επιπλέον απαιτεί εξειδικευμένο προσωπικό. Έτσι προτιμούν να νοικιάζουν
είτε αποθηκευτικό χώρο, είτε ολόκληρους εξυπηρετητές (servers) στο σύννεφο. Δηλαδή σε ένα απροσδιόριστο σημείο το οποίο τις περισσότερες φορές δεν γνωρίζουν πού βρίσκεται.



Λήψη αρχείου

Καθηγήτρια Πληροφορικής


Περισσότερες πληροφορίες