Μετάβαση στα σχόλια

Η Δίκη του Σωκράτη σε ζωντανή μετάδοση 15 Μαΐου 2012

Συντάκτης: Βασιλική Αφεντουλίδου | κατηγορίες: Γενικού ενδιαφέροντος | trackback

Το 399 π.Χ., ο Σωκράτης αντιμετωπίζει στην Αθήνα τις κατηγορίες ότι δεν αναγνωρίζει τους θεούς της πόλης, ότι εισάγει καινά δαιμόνια και ότι διαφθείρει τους νέους της πόλης. Δικάζεται από το Δικαστήριο της Ηλιαίας που αποτελείται από 500 Αθηναίους πολίτες.

Περίπου 2.500 χρόνια μετά, η πιο διάσημη δίκη της Ιστορίας επαναλαμβάνεται. Το δύσκολο εγχείρημα έχει αναλάβει το Ιδρυμα Ωνάση και θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 25 Μαΐου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Εκεί θα συναντηθούν διαπρεπείς νομικοί από την Ευρώπη και την Αμερική, οι οποίοι θα κληθούν να επανεξετάσουν τα κοινωνικά και νομικά ζητήματα πίσω από τις κατηγορίες που αντιμετώπισε ο Σωκράτης, ενώ την τελική απόφαση θα λάβει το κοινό, που θα παρακολουθεί ζωντανά τη διαδικασία, τόσο από την αίθουσα όσο και μέσω Ιντερνετ, αφού η Δίκη θα μεταδίδεται ζωντανά και μέσω διαδικτύου στον δικτυότοπο www.sgt.gr/dikisocrati.

Με συναρπαστικές αγορεύσεις και έναν ποταμό επιχειρημάτων και από τις δύο πλευρές, η εκδήλωση έχει στόχο να επανεξετάσει την υπόθεση, με βάση ιστορικές και σύγχρονες πηγές και μελέτες, προσαρμόζοντάς την στο κλίμα των σημερινών δημοσίων συζητήσεων και σύμφωνα με την επικρατούσα αντίληψη για τη δικαιοσύνη. Απώτερος σκοπός, μέσα από τη διαδικασία και την ενδιαφέρουσα ανταλλαγή νομικών επιχειρημάτων, η επαναπροσέγγιση του Σωκράτη ως φιλοσόφου και η συνεισφορά του στη δημόσια ζωή της αρχαίας Αθήνας.

Ανάλογη εικονική «δίκη του Σωκράτη» είχε πραγματοποιηθεί και πέρυσι τον Μάιο στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Νέας Υόρκης, και πάλι με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ωνάση. Εκείνη τη φορά, ο Σωκράτης είχε αθωωθεί. Θα αλλάξει άραγε η ετυμηγορία φέτος;

Πηγές:

http://www.sgt.gr/gr/programme/event/688

http://www.lifo.gr/now/athenology/9954

Σχoλια »

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση