Μια πρόταση από την Αυγή
Σμύρνη μου αγαπημένη
Σκηνοθεσία
ΓΡΗΓΌΡΗΣ ΚΑΡΑΝΤΙΝAΚΗΣ
Σενάριο
ΜΊΜΗ ΝΤΕΝΊΣΗ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΊΑ ΜΕ ΤΟΝ MARTIN SHERMAN
Πρωταγωνιστούν
ΜΊΜΗ ΝΤΕΝΙΣΗ, ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ,ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΕΡΟΝΙΚΟΛΟΥ,ΚΡΑΤΕΡΟΣ ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ,ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΑΝΤΟΥΣΗ,ΝΤΙΝΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ,ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ,ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΓΓΛΕΖΟΣ,BURAK HAKKI
Διάρκεια
144 λεπτά
Είδος ταινίας
ΔΡΑΜΑ
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Βόμβες αντηχούν στον απέναντι λόφο. Η μουσική δυναμώνει για να μην καταστρέψουν αυτοί οι θόρυβοι την όμορφη βραδιά. Για πόσο όμως μπορούν να αγνοούν τους Νεότουρκους που πλησιάζουν απειλητικά όλο και περισσότερο στη ιωνική πόλη;
Η κοσμοπολίτικη οικογένεια Μπαλτατζή απολαμβάνει τις ομορφιές της ζωής στη “φωνακλού”, όπως την αποκαλεί η πρωταγωνίστρια, Σμύρνη. Τι γίνεται όμως, όταν η πολιτική στάση του Κύριου Μπαλτατζή απειλεί την ζωή του; Τα πράγματα φουντώνουν. Η ζωή στη Σμύρνη φαίνεται να μην είναι πλέον τόσο ασφαλής. Πολιτικές αντιπαραθέσεις φέρνουν σε σύγκρουση τα αδέλφια Μπαλτατζή, ο αρραβώνας όμως της κόρης του ενός αδελφού επαναφέρει τις σχέσεις τους ως είχαν.
Η Ελλάδα μπαίνει στο πόλεμο και η Σμύρνη στο “μάτι” των Νεότουρκων. Ο Ελληνικός στρατός έρχεται στη Σμύρνη και η ντόπιοι τον υποδέχονται θερμά. Πυροβολισμοί ακούγονται ξαφνικά και σημαίνουν την έναρξη του “πολέμου” ανάμεσα σε Νεότουρκους και ανυπεράσπιστους πολίτες. Όλα οδεύουν προς την καταστροφή της Σμύρνης. Οι Νεότουρκοι πλέον ορμούν σαν χείμαρρος στον αθώο λαό. Σπίτια καίγονται μαζί με τις ελπίδες των ντόπιων για σωτηρία. Άλλοι σφάζονται δημοσίως γυμνοί από ό,τι είδους περιουσιακά στοιχεία κατείχαν. Άλλοι καίγονται στα σπίτια τους αγκαλιά με τις φωτογραφίες των προγόνων τους. Άλλοι ποδοπατούνται στην προσπάθεια τους να διαφύγουν. Και άλλοι πνίγονται στα κόκκινα νερά του κάποτε γεμάτου ζωή λιμανιού. Μέσα σε μια μέρα η πρωταγωνίστρια έχασε όλη της την ζωή και ”μόνη” οδεύει τώρα προς το μέρος που θα αναγκαστεί να αποκαλέσει σπίτι.
Το “Σμύρνη μου αγαπημένη” απεικονίζει τη συγκλονιστική ιστορία της Μικρασιατικής ιωνικής πόλης, του προηγούμενου αιώνα, μέσα από τα μάτια μιας βαθιά πατριώτισσας και ευκατάστατης περσόνας.
Μετά από 100 περίπου χρόνια η Ελληνοαμερικανίδα Φιλιώ Γουίλιαμς φτάνει στη Μυτιλήνη με τη νεαρή εγγονή της Έλεν για να συμπαρασταθεί στους Σύριους πρόσφυγες. Εκεί αναπολεί τις εικόνες που τις είχαν δημιουργήσει τα λόγια που διάβαζε στο βιβλίο “συνταγών” της γιαγιάς της (πρωταγωνίστρια).Ένα βιβλίο με συνταγές που μόνο συνταγές δεν περιέχει. Ένα βιβλίο γεμάτο ζωή, μυρωδιές, αισθήσεις και πόνο, πολύ πόνο.
Εκτός από την καταστροφή της Σμύρνης που προβάλλεται μέσα από τα βλέμματα, τα ουρλιαχτά, τα μοιρολόγια και τα δεκάδες πτώματα στοιβαγμένα το ένα δίπλα στο άλλο σε στεριά και θάλασσα, θίγονται και άλλα θέματα, θέματα που προβάλλουν τις πολιτικές αντιπαραθέσεις (Βασιλικοί-Βενιζελικοί),τη σύγχυση που προκαλείται μεταξύ της ανώτερης αστικής και κατώτερης κοινωνικής τάξης (γιος της οικογένειας με την υπηρέτρια, κόρη της οικογένειας με αριστοκράτη), αλλά και η διαφορά ανάμεσα στον Τούρκο πατέρα που μεγάλωσε στο αρχοντικό και τον γιο που φαίνεται να ενστερνίζεται τις απόψεις του Κεμάλ.
Η ταινία θίγει το πρόβλημα του μεταναστευτικού, θέλοντας να προβάλλει την πασίγνωστη ιστορία της καταστροφής της Σμύρνης που έχει προκαλέσει παγκόσμια συγκίνηση. Καταφέρνει να απεικονίσει επακριβώς την απώλεια και την θλίψη, τον πόνο και την δυστυχία των Ελλήνων της Μικρά Ασίας. Ίσως με αυτόν τον τρόπο στοχεύει να ευαισθητοποιήσει τους Έλληνες στο θέμα της μετανάστευσης δείχνοντας τι είχαν περάσει οι συμπατριώτες μας μάς βοηθά να νιώσουμε το πώς νιώθουν σήμερα αυτοί οι άνθρωποι ξεριζωμένοι από τον τόπο τους.
Η “Σμύρνη μου αγαπημένη” είναι μία ταινία που σίγουρα θα ενδιαφέρει τους ενεργούς και λάτρεις της μάθησης νέους. Μέσα από το έργο οι νέες γενιές μαθαίνουν το πώς ζούσαν τότε οι άνθρωποι, ποια στοιχεία στον χαρακτήρα των Ελλήνων έχουν παραμείνει αναλλοίωτα μέχρι σήμερα, πώς οι Έλληνες λογομαχούσαν για κοινωνικούς και πολιτικούς λόγους. Επιπλέον προβάλλεται το θάρρος των ανθρώπων να πάνε κόντρα στους κοινωνικούς κανόνες.
Μία απάντηση στο “Πάμε κινηματογράφο: Σμύρνη μου αγαπημένη”
Σε ευχαριστώ πολύ Αυγή για αυτή την υπέροχη πρόταση κινηματογράφου! Σύμφωνα με αυτά που διάβασα παραπάνω είμαι σίγουρη πως αξίζει να την δει κανείς και να αντλήσει γνώσεις για τον χαρακτήρα των προγόνων μας!!