Ένα άρθρο του Παναγιώτη Νταβέλου
Τα τελευταία εικοσιτετράωρα, μία βροχή καταιγιστικών εξελίξεων, έχει συγκλονίσει ολόκληρη την ανθρωπότητα. Έκτακτα δελτία δεν παύουν να μεταφέρουν διαρκώς σοκαριστικές ειδήσεις και εικόνες. Λέξεις όπως: πόλεμος, Ρωσική εισβολή, Ρωσία, Ουκρανία, ΝΑΤΟ, Ευρώπη, κυρώσεις, μονοπωλούν τη ροή ειδήσεων σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για την μεγαλύτερη πολεμική σύγκρουση μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αναφέρουν οι ηγέτες των χωρών. Εκατοντάδες χιλιάδες αθώοι άνθρωποι, γίνονται θύματα ενός πολέμου με μοναδικό σκοπό τα συμφέροντα. Και ενώ οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές και η μία είδηση πιο συγκλονιστική από την προηγούμενη, λέξεις όπως ειρήνη, αδελφικότητα και δημοκρατία, μοιάζουν σαν να έχουν ξεχαστεί.
Τα πρωτόγνωρα, για εμάς, γεγονότα, αποτελούν ένα μάθημα προς όλους εμάς, πως η δημοκρατία και η ειρήνη, όροι τους οποίους θεωρούμε δεδομένους τον 21ο αιώνα, δεν είναι τίποτα άλλο παρά λέξεις, που μπορούν να «υποταχθούν» στην σκιά του πολέμου, από την μια στιγμή στην άλλη! Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να παραθέσω τα λόγια του μεγάλου αρχαίου ιστορικού Θουκυδίδη: «Η φύση των ανθρώπου δεν αλλάζει», ότι «οι άνθρωποι όταν βρεθούν σε αδιέξοδα και πιεστικές συγκυρίες εξαγριώνονται». «Ο πόλεμος γίνεται βίαιος διδάσκαλος και οι λέξεις χάνουν το νόημα τους. 2.500 χρόνια μετά, κι όμως! Τα συμπεράσματα του μεγάλου ιστορικού, δεν διαφέρουν και πολύ από το σήμερα. Τι κι αν έχουν περάσει τόσοι αιώνες; Ο άνθρωπος δεν εγκαταλείπει ποτέ την άγρια φύση του, και οδηγείται συνεχώς σε πολέμους.
Η μόνη διέξοδος από αυτή την κατάληξη, σύμφωνα και με τον ίδιο, είναι η μόρφωση! Μόνον η μόρφωση, η σωστή διαμόρφωση χαρακτήρων, η βαθύτερη καλλιέργεια, η πνευματικότητα και όχι η απλή απόκτηση πτυχίων για διάφορους πρακτικούς σκοπούς, που συναντάμε στην εποχή μας, μπορεί να μας οδηγήσει σε έναν κόσμο πιο ειρηνικό, πιο δημοκρατικό, με ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα για όλους τους ανθρώπους του πλανήτη μας! Θα κλείσω το παρόν άρθρο, αναφέροντας τα λόγια του αρχαίου Έλληνα ρήτορα Ισοκράτη: «Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται, διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία»…