Κατηγορίες
Η Ιστορία του σχολείου μας

Η Μέση εκπαίδευση στο Άστρος

Το κείμενο που δημοσιεύουμε σήμερα αποτελεί την αφετηρία της προσπάθειας των μαθητών να ερευνήσουν την ιστορία της Μέσης εκπαίδευσης στο Άστρος, όπου βρίσκεται η έδρα του Γενικού Λυκείου του δήμου Βόρειας Κυνουρίας. Η έρευνα αυτή στηρίχτηκε στα Θυρεατικά του Νικολάου Φλούδα και ανέλαβαν οι μαθήτριες Άννα Πέτρου και Αλεξάνδρα Σιαβελή. Ελπίζουμε με τη νέα σχολική χρονιά να εμπλουτιστεί το υλικό μας και ζητάμε τη βοήθεια όποιου συμπολίτη μας μπορεί να βοηθήσει στη διαδικασία αυτή καταθέτοντας μνήμες και εμπειρίες από τα μαθητικά του χρόνια.

 Η έναρξη της μέσης εκπαίδευσης στο Άστρος σηματοδοτείται το 1805,με την ίδρυση της σχολής Καρυτσιώτη. Η σχολή αυτή  λειτουργούσε ως οικοτροφείο και εκεί διδάσκονταν Γαλλικά, Ιταλικά, κείμενα αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων καθώς και άλλα ακόμα μαθήματα. Στο κτήριο της σχολής εκτός από τις αίθουσες διδασκαλίας υπήρχαν και άλλες εγκαταστάσεις για τη διαμονή των μαθητών. Κατά τα χρόνια της Επανάστασης η σχολή Καρυτσιώτη υπολειτουργεί, καθώς σταδιακά πολλά προβλήματα διαφαίνονται στον ορίζοντα. Ένα από αυτά λαμβάνει χώρα το  1824, όταν οι μαθητές αρχίζουν να χαρτοπαίζουν, ενώ το υπουργείο προσπαθεί να τους νουθετήσει και εκλογικεύσει.  Αξίζει να αναφερθεί ότι όσοι μαθητές δεν νουθετούνται τιμωρούνται με την ποινή του αφορισμού από το υπουργείο. Αργότερα, το 1829 πιο συγκεκριμένα, η σχολή λειτουργεί έχοντας χάσει την παλιά της ακμή. Στη συνέχεια ιδρύεται ένα εκπαιδευτήριο, το οποίο από τη στιγμή της ίδρυσης του έως και το 1929 ονομαζόταν Ελληνικό Σχολείο.

 Από τη σχολική χρονιά 1929-1930 το Ελληνικό Σχολείο διαδέχεται το Ημιγυμνάσιο Άστρους. Από το 1937,συγχρόνως με το Ημιγυμνάσιο λειτουργεί επίσης ως σχολείο μέσης εκπαίδευσης και το Πεντατάξιο Αστικό Σχολείο Άστρους. Η διάρκεια λειτουργίας του Ημιγυμνασίου είναι μέχρι το σχολικό έτος 1939-1940 ενώ του Πεντατάξιου Αστικού ως το σχολικό έτος 1938-1939. Από το 1939 λειτουργεί το Γυμνάσιο Άστρους, το οποίο παρεμπιπτόντως ήταν εξατάξιο. Έως και το 1971 στεγάζονταν στο διδακτήριο Καρυτσιώτη, ακριβώς εκεί όπου σήμερα βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους.

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση