Συνεργάστηκαν οι μαθητές : Άννα Πέτρου, Μαρία Γιαννίτσιου, Αναστασία Κατσή, Δημήτρης Λίζας και Παναγιώτης Νταβέλος
Καλησπέρα σας κυρία Περδικάκη,
Λοιπόν , ας αρχίσουμε με τις ερωτήσεις. Πρώτον τι είναι το AIDS και τι ο ιός HIV;
–Ας αρχίσουμε από τον ιό, γιατί ο HIV είναι ο ιός ο οποίος μπορεί να μολύνει έναν άνθρωπο, ενώ το AIDS είναι η νόσος που δημιουργεί ο ιός. Ο ιός λοιπόν, όπως λέγεται, είναι ο ιός της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας. Ενώ το AIDS είναι το σύνδρομο τελικά που δημιουργεί αυτός ο ιός, το σύνδρομο της επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας.
-Μια ερώτηση που γίνεται συχνά, είναι αν κάποιος που έχει AIDS μπορεί να κάνει παιδιά;
–Βεβαίως και μπορεί να κάνει παιδιά.
– Από τι εξαρτάται όμως;
–Αυτό εξαρτάται, για να έχει υγιή παιδιά πάντα μιλάμε, από το εάν λαμβάνει θεραπεία. Δηλαδή το AIDS πια είναι μια χρόνια νόσος, δημιουργείται μετά από πολύ καιρό. Η θεραπεία λέγεται αντιρετροϊκή, όταν την πάρει λοιπόν αυτή τη θεραπεία μπορεί και να μην αναπτύξει AIDS στο τέλος.
-Ποια είναι η ασθένεια, τι παθαίνει δηλαδή ο άνθρωπος από τη νόσο;
–Όλο το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου ο ιός το αποδυναμωνει εντελώς. Οπότε ο άνθρωπος που έχει το AIDS πλέον, θα μπορούσε να κολλήσει οποιαδήποτε λοίμωξη, πολύ πιο εύκολα από έναν άλλο άνθρωπο που έχει καλή άμυνα στον οργανισμό του. Υπάρχει πιθανότητα ακόμα και να αναπτύξει διάφορες μορφές καρκίνου.
-Ποια είναι τα συμπτώματα του ιού;
–Τα συμπτώματα είναι πάρα πολύ κοινά σε όλους. Μπορεί να μοιάζουν πολύ με το κοινό κρυολόγημα,δηλαδή μπορεί να έχει πυρετό για λίγες μέρες, μπορεί να έχει διόγκωση λεμφαδένων ή να έχει πονόλαιμο ή κάποια κόπωση γενικά που νιώθουμε, όταν έχουμε μια λοίμωξη. Κάποιος , λοιπόν , μπορεί να μην γνωρίζει ότι έχει τον ιό και εκεί είναι το πρόβλημα, γιατί αν δεν γνωρίζει, θα μεταδώσει τον ιό και σε άλλους.Επομένως αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι, εάν έχουμε κάποια συμπτώματα τα οποία διαρκούν για πολύ καιρό να απευθυνόμαστε σε ένα γιατρό και εκείνος ανάλογα θα κρίνει ποιες εξετάσεις πρέπει να κάνουμε.Όχι απαραίτητα για AIDS.
-Δηλαδή με την κατάλληλη αγωγή μπορεί να μη φτάσει στο στάδιο του AIDS;
– Παίρνοντας αυτά τα φάρμακα, που συνεχώς εξελίσσονται,(περιμένουμε και το εμβόλιο), βεβαίως και μπορεί να μην εξελιχθεί η νόσος και ο άνθρωπος να έχει μία χρόνια ασθένεια. Δηλαδή να έχει χρονίως τον ιό, γιατί ο ιός δεν φεύγει από τον οργανισμό.
-Ποια αλλαγή θα υπάρχει στη μετέπειτα ζωή αυτού που βγήκε θετικός στον ιο;
–Παλιά υπήρχε μεγάλη αλλαγή. Στο παρελθόν , περίπου τη δεκαετία του 80 αρχίσαμε να μιλάμε πρώτα απ’ όλα για το AIDS και πραγματικά στιγματιζόταν ο άνθρωπος που είχε AIDS. Και βέβαια δεν υπήρχαν και τα φάρμακα που υπάρχουν σήμερα. Τότε στιγματιζόταν ο άνθρωπος που έπασχε από AIDS. Επιπλέον γνώριζε ότι θα πεθάνει πιο γρήγορα από το φυσιολογικό. Σήμερα δεν μεταδίδει όπως μετέδιδε στο παρελθόν, γιατί το ιικό φορτίο, δηλαδή το σύνολο των ιών που υπάρχουν μέσα στο σώμα του , είναι πολύ μικρότερο απ’ ότι εάν δεν έπαιρνε φάρμακα. Άρα η ζωή του είναι φυσιολογική, όπως σε έναν άλλον που έχει ένα άλλο χρόνιο νόσημα. Επιπλέον λόγω της προστασίας προσωπικών δεδομένων δεν γνωρίζει κανείς ποιος έχει AIDS.
-Υπάρχουν περιπτώσεις που έχει σταματήσει πια να υπάρχει ο ιός δηλαδή μετά από κάποια χρόνια;
–Υπάρχουν και αυτές οι περιπτώσεις αλλά είναι πιο σπάνιες.
-Και το θεωρούσαν ως θαύμα για παράδειγμα;
–Όχι απλά σε κάποιους οργανισμούς μπορεί και να γίνει. Δεν το ξέρουμε ακόμα, το AIDS είναι υπό διερεύνηση. Σίγουρο είναι μόνο το πώς κολλάει και το ότι είναι πιο σπάνιο να το μεταδώσει κάποιος που παίρνει αγωγή.
Στις εγκυμοσύνες παλιά υπήρχε μία στις τέσσερις περιπτώσεις μια γυναίκα η οποία είχε AIDS και δεν έπαιρνε κάποια αγωγή, να κολλήσει και το παιδί της. Τώρα προλαμβάνεται, δηλαδή μπορεί μια γυναίκα να κάνει παιδιά εφόσον πάρει την αγωγή και το παιδί της να μην έχει AIDS, να μην έχει τον ιό HIV.
-Αν για κάποιο λόγο αιμορραγώ,πρέπει να ανησυχώ για τους ανθρώπους που θα σπεύσουν να με βοηθήσουν;
–Κοιτάξτε, ο άνθρωπος που έχει τον ιό, συνήθως το λέει εάν αιμορραγεί, αν κοπεί δηλαδή κάποιος κτλ., (μέσω του αίματος μεταδίδεται ο ιός),συνήθως το λέει στους ανθρώπους/γιατρούς που συνδράμουν να τον βοηθήσουν. Παρ’ όλα αυτά και να μην το πει, εμείς οφείλουμε να μην πιάνουμε το αίμα με γυμνά χέρια. Παίρνουμε κάποια μέτρα προφύλαξης, όπως για όλους τους ανθρώπους , δηλαδή χρησιμοποιούμε γάντια.
-Ποιοι είναι οι τρόποι μετάδοσης του ιού;
Πρώτα απ όλα είναι η σεξουαλική επαφή. Συγκεκριμένα η σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις. Γιατί με προφυλακτικό εννοείται ότι είναι πολύ πολύ μικρότερος ο κίνδυνος. Είναι τα αιχμηρά αντικείμενα που χρησιμοποιούν πολλές φορές οι άνθρωποι που είναι χρήστες ναρκωτικών ουσιών(την ίδια σύριγγα την χρησιμοποιούν ταυτόχρονα πολλοί χρήστες). Είναι , αν χρησιμοποιούμε κάποια ξυραφάκια, οδοντόβουρτσες μεταξύ ατόμων. Έχουν αναφερθεί περιπτώσεις που εξαιτίας αμυχών (γρατζουνιές) με τη χρήση αντικειμένων που προκαλούν δερματικούς μικροτραυματισμούς μεταδόθηκε ο ιός. Γενικότερα μεταδίδεται μέσω όλων των βιολογικών μας υγρών και πάντα μιλάω γι’ αυτούς που δεν παίρνουν κάποια θεραπεία.
-Κληρονομικό είναι σε κάποια περίπτωση, όπως είπατε πριν με τη μητέρα και το παιδί της;
-Βεβαίως , μπορεί να μεταδοθεί από μια μητέρα, η οποία δεν ήξερε ότι έχει τον ιό, στο παιδί της. Προσέξτε όμως τώρα στον προγεννητικό έλεγχο μια γυναίκα, πριν γεννήσει κάνει έναν έλεγχο και για τον ιό.
–Τι πρέπει να κάνουμε για να προφυλαχτούμε από αυτό τον ιό;
–To AIDS κολλάει με τον τρόπο που είπαμε κυρίως από τρύπημα, από βιολογικά υγρά από σεξουαλική επαφή κτλ. Όχι από τη χρήση κοινών σκευών με θετικούς στον ιό ή από ένα φιλί στο μάγουλο ή μια χειραψία.
-Είναι καλό να αποφεύγονται όλα τα άλλα ;
–Μπορεί ένας άνθρωπος να είναι θετικός στον ιό HIV και να εργάζεται κανονικά και να είναι μαζί στο σχολείο και να πιάνετε τα ίδια πράγματα, δεν κολλάει με αυτόν τον τρόπο ούτε με τον αέρα, ούτε με την ομιλία , ούτε με τον βήχα.
Παρόλα αυτά, υπάρχουν κάποιοι που περιθωριοποιούν αυτά τα άτομα.
Ναι, ενώ δεν είναι έτσι. Δεν κολλάει, δεν κολλάει με αυτό τον τρόπο με την κοινωνική σχέση, την απλή κοινωνική σχέση.
-Υπάρχουν ευπαθείς ομάδες οι οποίες κινδυνεύουν περισσότερο;
–Βεβαίως, φαίνεται ότι πιο πολύ κινδυνεύουν οι ομοφυλόφιλοι αλλά και οι ετεροφυλόφιλοι, όταν δεν χρησιμοποιούν, όπως σας είπα , προφυλακτικά μέσα, όταν έχουν σεξουαλική επαφή . Κινδυνεύουν πάρα πολύ οι χρήστες με τις σύριγγες, που είπαμε πριν. Δεν μεταδίδεται με κουνούπια, γιατί πολλοί το υποστηρίζουν κι αυτό.
-Η κύρια θεραπεία είναι είπατε η αγωγή;
–Η αγωγή λοιπόν είναι η αντιρετροϊκή. Η διαφορά του ιού από ένα βακτήριο είναι ότι δεν μπορεί να ζήσει μόνος του ο ιός αλλά πρέπει να μπει στα κύτταρα μας για να πολλαπλασιαστεί και να ζήσει. Αν είναι μόνος του στον αέρα κτλ. ,πεθαίνει, δεν μπορεί να πολλαπλασιαστεί, γιατί χρειάζεται κάποιον ξενιστή. Ενώ το βακτήριο πολλαπλασιάζεται και μόνο του.
-Και γιατί λέγονται αντιρετροϊκά τα φάρμακα;
– Γιατί είναι ένας ρετροϊός, δηλαδή ένας ιός ο οποίος έχει RNA κωδικό και γι’ αυτό τα φάρμακα λέγονται αντιρετροϊκά.
-Πως γίνεται τώρα, τόσα χρόνια μετά το 1980 να μην έχει βρεθεί κάποιο εμβόλιο;
–Δοκιμάζονται πολλά. Είναι γνωστό ότι στα επόμενα χρόνια θα δούμε εμβόλιο για το AIDS, να ξέρετε. Βεβαίως χρειάζονται χρόνια πολλά για να γίνει κάτι τέτοιο, η έρευνα θέλει πάρα πολλά χρήματα, αλλά ήδη έχουν γίνει πάρα πολλά. Το ότι υπάρχουν αυτά τα φάρμακα, τα αντιρετροϊκά είναι πάρα πολύ σημαντικό, ότι πια δεν πεθαίνουν οι άνθρωποι έτσι όπως πέθαιναν στο παρελθόν από το aids.
-Τι είναι αυτό που το καθιστά τόσο δύσκολο να βρεθεί ένα εμβόλιο, εδώ και τόσα χρόνια;
Είναι η έρευνα, όπως έλεγα, η έρευνα χρειάζεται χρηματοδότηση, χρειάζονται επιστήμονες πολλοί που θα ασχοληθούν, επομένως δεν είναι εύκολα πράγματα. Εκτός από αυτό τον ιό , ερευνούν και για άλλα χίλια δύο πράγματα. Απλά επικεντρώθηκαν τόσο πολύ σε αυτό τον ιό, τον covid, επειδή κολλάει πολύ εύκολα, και έχουμε πάρει και πολλά μαθήματα. Διαφορετικό πράγμα είναι η πανδημία με τον covid και διαφορετική περίπτωση το AIDS. Και το AIDS είναι μια πανδημία, κατά μία έννοια, εφόσον είναι εξαπλωμένο σε όλο τον κόσμο, αλλά δεν κολλάει εύκολα, αν πάρεις κάποιες προφυλάξεις. Αντίθετα ο κορονοϊός μεταδίδεται πάρα πολύ εύκολα, όπως όλοι ξέρουμε, και έχει πεθάνει πολύς κόσμος. Γι’ αυτό τον λόγο ασχολήθηκαν πάρα πολλές εταιρείες για να κατασκευάσουν το εμβόλιο.
-Μία ακόμη ερώτηση, πόσο διαδεδομένη είναι η ασθένεια αυτή στην Ελλάδα;
–Λοιπόν, αν θυμάμαι καλά από το ‘81 μέχρι σήμερα, περίπου είναι 19,5 χιλιάδες άτομα που έχουν κολλήσει τον HIV, τον ιό που είναι οροθετικά άτομα δηλαδή. Τώρα, πόσοι έχουν πεθάνει, θα έλεγα ότι είναι περίπου 2500 με 3000 άτομα μέχρι σήμερα.
-Όταν πρωτοάρχισε αυτός ο ιός να υπάρχει και να πεθαίνουν άνθρωποι, πού το απέδιδαν;
–Αρχικά το παρατηρούσαν πιο πολύ, δεν είχαν καταλάβει περί τίνος πρόκειται, Εγινε ερεύνα και βρήκαν ότι προέρχεται από τους χιμπατζήδες… τώρα δεν ξέρουμε αν έγινε κάποια μετάλλαξη και μετά πέρασε στους ανθρώπους. Απλώς δεν ξέραμε ακριβώς και με τα μέσα που διαθέταμε τότε… το πότε άρχισε.
-Πού εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα;
–Νομίζω στην Αμερική ήταν τα πρώτα κρούσματα.
– Αν ένας ιός υπήρχε από πριν,σε τι οφείλεται η ξαφνική εξάπλωσή του;
-Γίνονται κάποιες μεταλλάξεις που δεν ξέρουμε πού θα καταλήξουν, αν είναι πιο μεταδοτικές , πιο θανατηφόρες. Οπότε στις μεταλλάξεις.
-Δηλαδή στο μέλλον μπορεί να προκύψει και κάποια νέα μετάλλαξη του AIDS;
–Βεβαίως, δεν το ξέρουμε. Οι ιοί μεταλλάσσονται γενικότερα και μεταλλάσσονται ανάλογα με τα κύτταρα που μπαίνουν.Εκεί πέρα γίνονται μεταλλάξεις και ανάλογα με το πόσο μεταδοτικές είναι αυτές συνεχίζεται η όλη ιστορία.
-Ελπίζω να μην σας κούρασα;
–Όχι, όχι, ήταν πολύ ευχάριστη η συζήτηση μας. Σας ευχαριστούμε πολύ!