Εγκατάσταση και πρώτη χρήση του Cisco WEBEX Meeting σε Η/Υ

Αγαπητοί γονείς/κηδεμόνες και μαθητές/τριές για να μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε την τηλεδιάσκεψη στην πλατφόρμα Cisco Webex Meeting με Ηλεκτρονικό Υπολογιστή (σταθερό ή φορητό) που χρησιμοποιεί το σχολείο σας ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες.

Για να συνδεθείτε στην ψηφιακή αίθουσα διδασκαλίας του εκπαιδευτικού θα πρέπει να ξέρετε 2 πράγματα, την ώρα του μαθήματος καθώς και τη διεύθυνση δωματίου. Η διεύθυνση θα είναι της μορφής
https://minedu-gov-gr.webex.com/meet/yyyy
όπου yyyy θα είναι διαφορετικό για κάθε εκπαιδευτικό. Αυτά θα περιλαμβάνονται στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα που σας έχει στείλει το σχολείο με email.

Για να συνδεθείτε την πρώτη φορά στο Webex Meeting από Υπολογιστή με Windows 10 πρέπει να κάνετε τα εξής βήματα.

1ο Βήμα – Ανοίγουμε ένα φυλλομετρητή (broswer) όπως τον Chrome   

2ο Βήμα – Βάζουμε τη διεύθυνση του δωματίου του εκπαιδευτικού στον Chrome όπως δείχνει η παρακάτω εικόνα 1 και πατάμε το enter.

Εικόνα 1

3ο Βήμα – Αρχίζει να κατεβαίνει αυτόματα το app (webex.exe) στο οποίο πατάμε πάνω (εικόνα 2) για να ξεκινήσει η εγκατάσταση του (εικόνα 3).

Εικόνα 2
Εικόνα 3

Αν υπάρχει πρόβλημα εγκατάστασης ή δε θέλετε να εγκαταστήσετε το app δείτε το Υ.Γ. στο τέλος του άρθρου.

4ο Βήμα – Όταν ολοκληρωθεί η εγκατάσταση βγαίνει μια καρτέλα (εικόνα 4) που μας ζητάει όνομα και email. Βάζουμε το πραγματικό μας όνομα και ειδικά άμα υπάρχει και άλλος στο τμήμα μας με το ίδιο, βάζουμε και το επίθετο μας ή μέρος αυτού ώστε να καταλάβουν ποιοι είμαστε. Το email δεν είναι απαραίτητο. Τέλος, πατάμε το μπλε κουμπί που γράφει Next.

Εικόνα 4

5ο Βήμα – Στην επόμενη καρτέλα (εικόνα 5) πατάμε στο Skip και εμφανίζετε μια προ-επισκόπηση (εικόνα 6) όπου μπορούμε να δούμε τι θα δείχνει η κάμερα μας όταν μπούμε στο δωμάτιο. Επίσης, μας δίνει τη δυνατότητα να σιγάσουμε το μικρόφωνο μας και να κλείσουμε την κάμερα πατώντας στα αντίστοιχα κουμπιά. Τέλος, πατάμε στο πράσινο κουμπί Join Meeting για να συνδεθούμε στο δωμάτιο του εκπαιδευτικού.

Εικόνα 5
Εικόνα 6

6o Βήμα – Υπάρχουν 3 περιπτώσεις να συμβούν:

1η περίπτωση – Ο εκπαιδευτικός έχει μπει στο δωμάτιο του αλλά το έχει κλειδωμένο οπότε θα περιμένουμε πότε θα μας αφήσει να μπούμε μέσα (εικόνα 7). Όταν μας αποδεχτεί δείτε απευθείας την 3η περίπτωση παρακάτω.

Εικόνα 7

 

2η Περίπτωση – Αν ο εκπαιδευτικός δεν έχει μπει στο δωμάτιο του τότε θα μας δείχνει την εικόνα 8 και θα μας δίνει τη δυνατότητα να του στείλουμε ένα μήνυμα (θα το πάρει στο email του) ότι τον περιμένουμε. Αυτό θα το κάνουμε πατώντας το μπλε κουμπί notify και ακολούθως (εικόνα 8) θα πρέπει να αντιγράψουμε το κείμενο ασφαλείας στο κενό πλαίσιο και να πατήσουμε το κουμπί submit (εικόνα 9). Καλό είναι πάντως να δούμε το πρόγραμμα μας μήπως και έχουμε μπει νωρίτερα στο μάθημα μας ή έχουμε βάλει δωμάτιο άλλου εκπαιδευτικού.

Εικόνα 8
Εικόνα 9

 

3η Περίπτωση – Αν δεν το έχει κλειδωμένο το δωμάτιο ή όταν μας αποδεχτεί (από την περίπτωση 1) τότε έχουμε μπει στο δωμάτιο (εικόνα 10). Όταν το μικρόφωνο και η κάμερα μας είναι γκρι σημαίνει ότι είναι ανοιχτά, αν τα πατήσουμε κοκκινίζουν που σημαίνει ότι τα κλείνουμε. Επίσης, το κουμπί με το chat όταν το πατήσουμε και γίνει μπλε εμφανίζονται δεξιά οι επιλογές για να στείλουμε και να διαβάσουμε μηνύματα. Δεξιά πάνω βλέπουμε τους συμμετέχοντες Participants (εκπαιδευτικός και μαθητές) ενώ δίπλα από το όνομα μας έχει ένα χεράκι, το οποίο αν το πατήσουμε δίνει σήμα στον εκπαιδευτικό ότι ζητάμε τον λόγο.

Εικόνα 10

Τέλος, αν θέλουμε να βγούμε από την τηλεδιάσκεψη πατάμε το κόκκινο κουμπί Χ και επιλέγουμε το κουμπί Leave Meeting (εικόνα 11).

Εικόνα 11

 

Εάν τώρα θέλουμε να μπούμε ξανά σε κάποια τηλεδιάσκεψη τότε ακολουθούμε μόνο τα βήματα 1 και 2 και πατάμε το κουμπί Άνοιγμα Cisco Webex Meeting (εικόνα 12) και θα βρεθούμε στην εικόνα του 4ου βήματος όπου το πιθανότερο είναι ότι θα είναι συμπληρωμένα τα στοιχεία μας.

Εικόνα 12

 

Καλές τηλεδιασκέψεις!

Βασίλης Χριστινάκης ΠΕ03
Διευθυντής του ΕΝΕΕΓΥΛ Ρόδου

Υ.Γ. Σε περίπτωση που για κάποιο λόγο (έκδοση Windows, ή άλλο λειτουργικό π.χ. Linux) δεν μπορεί να γίνει η εγκατάσταση του προγράμματος του 3ου βήματος  ή δε θέλετε, μπορείτε να μπείτε με τη χρήση μόνο του φυλλομετρητή σας (π.χ. Chrome) πατώντας πάνω στον σύνδεσμο Join from your browser που εμφανίζεται μετά από λίγα δευτερόλεπτα (εικόνα 14). Έπειτα για να ενεργοποιήσει το μικρόφωνο και την κάμερα μας ο Chrome θα μας ρωτήσει αν αποδεχόμαστε να τα χρησιμοποιήσει και εμείς πατάμε Επιτρέπεται (εικόνα 15 και 16). Βρισκόμαστε στο Βήμα 5 και συνεχίζουμε κανονικά.

Εικόνα 14
Εικόνα 15
Εικόνα 16

Προσοχή να έχουμε στον τρόπο σύνδεσης ήχου να είναι επιλεγμένο το Using computer for audio. Αν δεν είναι και εχει κάποιο από τα Call me/Call in πατάμε πάνω και αλλάζουμε την επιλογή.

Εικόνα 17
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση