Άρθρα ανά μήνα: Μάρτιος 2020
3η Πρόκληση-Μένουμε σπίτι…μαζί!!!: Ο Άκης Σπιτάκης έχασε το λεξικό του
Η τρίτη πρόκληση του προγράμματος “Μένουμε σπίτι…μαζί!!!” έχει στόχο να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου.
Τα παιδιά θα πάρουν ένα μήνυμα με το βίντεο που ακολουθεί, μέσα από μια εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας, στο οποίο καλούνται να βρουν και να φωτογραφήσουν ένα αντικείμενο στο σπίτι τους που ξεκινά από ένα αρχικό γράμμα της αλφαβήτας.
Στη συνέχεια, στέλνουν στις κυρίες τους τις φωτογραφίες και δημιουργούν όλοι μαζί ένα Συνεργατικό Λεξικό.
Η εφαρμογή της επαυξημένης πραγματικότητας βρίσκεται στο παρακάτω λινκ
https://mtvrs.io/ArtisticScalyMoose?fbclid=IwAR0K2f8LzPmnAav12c3RikjvhV1hN6CWpppnhbvW2p3VvuyPVTr7H7bVS3s
Οδηγίες: Κατεβάζετε την εφαρμογή που σας ζητείται και ακολουθείτε τις οδηγίες. Πατάτε πάνω στο εικονίδιο και ξεκινά η προβολή. Αν ακούτε, αλλά δεν βλέπετε, γυρίστε το τηλέφωνό σας δεξιά ή αριστερά μέχρι να εντοπίσετε τους ήρωες. Υπάρχουν τρεις σκηνές. Για να μεταφερθειτε στην επόμενη πατάτε ΕΠΟΜΕΝΟ ή ΒΙΝΤΕΟ.
Καλή Διασκέδαση
Και μόλις τελειώσετε, σπάστε και τον κώδικα
Οδηγίες για αποστολή συνημμένου αρχείου σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
Αγαπητοί γονείς επειδή πολύ από εσάς ίσως δυσκολεύεστε να επισυνάψετε ένα αρχείο πχ μια φωτογραφία με την ζωγραφιά του παιδιού σας ή ένα σύντομο βίντεο, σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ώστε να μας το στείλετε, ετοιμάσαμε ένα σύντομο οδηγό με εικόνες που ίσως βοηθήσει.
Εδώ βλέπετε επισύναψη αρχείου σε υπολογιστή.
Εδώ βλέπετε επισύναψη αρχείου από κινητό τηλέφωνο.
Επίσης υπάρχουν βίντεο στο you tube με οδηγίες βήμα βήμα.
Αποστολή αρχείου με gmail
στο 1:45΄ λεπτό δείχνει την σύνταξη μηνύματος και
στο 3:00΄ λεπτό την επισύναψη αρχείου.
Αποστολή αρχείου με yahoo
Δημιουργία μηνύματος στο 1:15΄ λεπτό
Επισύναψη συνημμένου 2:20΄ λεπτό.
Ανυπομονούμε να λάβουμε μήνυμα με εργασίες από ΟΛΑ τα παιδιά του Νηπιαγωγείου μας!
Εγγραφή μαθητών το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο
Αγαπητοί γονείς, όπως ενημερωθήκαμε πριν μια ώρα περίπου μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, η εγγραφή των μαθητών στο ΠΣΔ (Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο) ισχύει ΚΑΙ για τους μαθητές νηπιαγωγείου.
Σύμφωνα με τις οδηγίες:
- Οι γονείς/κηδεμόνες, μεριμνούν για την εγγραφή των μαθητών στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (ΠΣΔ). Με την εγγραφή τους οι μαθητές/τριες αποκτούν μαθητικό λογαριασμό ΠΣΔ μέσω του οποίου έχουν την δυνατότητα να συνδεθούν στις διαθέσιμες πλατφόρμες τηλεκπαίδευσης στη σελίδα https://register.sch.gr/students/ .
- Οι μαθητές/μαθήτριες με την βοήθεια των γονέων/κηδεμόνων μετά την απόκτηση λογαριασμού από το ΠΣΔ εισέρχονται για μια φορά στην πλατφόρμα που έχει επιλεγεί από τους εκπαιδευτικούς ώστε στη συνέχεια να γίνουν μέλη των ψηφιακών τμημάτων από τους εκπαιδευτικούς και τον Δ/ντή.
Αρχικά σας παρακαλούμε να κάνετε την εγγραφή του παιδιού σας στο ΠΣΔ πατώντας εδώ για εγγραφή αφού διαβάσετε τις οδηγίες εδώ.
Στη συνέχεια θα πρέπει να ενημερώσετε την Προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου για την εγγραφή ώστε να πάρετε οδηγίες για τα επόμενα βήματα.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την συνεργασία!!!
Καλή μας αρχή!!!
Σημείωση: 1) Για την εγγραφή των μαθητών θα χρειαστείτε τον ΑΜ (Αριθμό Μητρώου) του μαθητή που θα σας αποσταλεί με μήνυμα στο κινητό.
2) Στην τάξη θα βάλετε ΟΛΟΙ->ΠΡΟΝΗΠΙΑ-ΝΗΠΙΑ
3) Οι μαθητές της κ. Θεοδώρας φοιτούν στο τμήμα 1 και
οι μαθητές της κ. Βίκυς φοιτούν στο τμήμα 2
4) Σχολείο επιλέγεται όλοι το Νηπιαγωγείο Γόννων.
Κυριακή 29/03/2020 μέχρι τις 12:30 δεν υπάρχει επιλογή κανενός νηπιαγωγείου στην φόρμα εγγραφής μαθητών!
Έχουμε στείλει ήδη μήνυμα στο help desk και περιμένουμε απάντηση. Μόλις αποκατασταθεί το πρόβλημα θα σας ενημερώσουμε.
Συγνώμη για τη ταλαιπωρία!!!
Μένουμε σπίτι …μαζί!!! Εργασίες για την 25η Μαρτίου!!!
2η πρόσκληση “Μένουμε σπίτι…μαζί!!!”- 25η Μαρτίου!!!

Σήμερα Τετάρτη 25η Μαρτίου 2020!!!
Χρόνια Πολλά σε όλους!!!
Δυστυχώς τις τελευταίες ημέρες δεν είχαμε σχολείο για να συζητήσουμε για την Εθνική μας εορτή όμως κάποια παιδιά ίσως θυμούνται κάποια πράγματα από την προηγούμενη χρονιά!
Μπορείτε να δείτε το ένα βίντεο πατώντας εδώ και μετά να συζητήσετε με κάποιον μεγαλύτερο.
Μετά να προσπαθήσετε να φτιάξετε έναν τσολιά ή μια Αμαλία με ότι υλικά έχετε σπίτι. Μπορείτε ακόμα να ντύσετε μια κούκλα σας τσολιά ή Αμαλία και να στείλετε φωτογραφία ή ακόμα και να τους ζωγραφίσετε με όποιον τρόπο μπορείτε.
Η ανιψιά μου σκέφτηκε να μας στείλει ένα βιντεάκι!
Μπορείτε να κάνετε κι εσείς κάτι παρόμοιο!!!
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΕΛΛΑΔΑ!!!
Οι πρώτες ζωγραφιές για το “Μένουμε σπίτι….μαζί!!!”
Παιχνίδια στο διαδίκτυο για 25η Μαρτίου από το “Μένουμε σπίτι….μαζί!!!”
Μπορείτε να παίξετε πολλά παιχνίδια στο διαδίκτυο για την 25η Μαρτίου από το πρόγραμμα”Μένουμε σπίτι…μαζί!!!” πατώντας εδώ.
1η πρόσκληση “Μένουμε σπίτι…μαζί!!!

Με χαρά σας ανακοινώνουμε ότι το Νηπιαγωγείο Γόννων συμμετέχει μαζί με πάρα πολλά άλλα νηπιαγωγεία, σε ένα έργο eTwinning με τίτλο “ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ …. ΜΑΖΙ!!!”
Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού θα κάνουμε διάφορες δραστηριότητες για να κρατάμε μια επαφή με το σχολείο και τις δραστηριότητες του (όσο είναι δυνατόν) αλλά και να έρθουμε σε επαφή με τα άλλα σχολεία που συμμετέχουν στο έργο αυτό. Παρακαλούμε τους γονείς που έχουν το χρόνο, την διάθεση αλλά και τα μέσα (πχ ίντερνετ) να βοηθήσουν τα νηπιάκια μας να συμμετέχουν σε αυτή την δράση!
Αγαπημένα μας παιδιά,
τώρα που όλοι μας ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ,
ας χρωματίσουμε τον κόσμο μας.
Πάρτε χαρτιά και μπογιές
και φτιάξτε μια ζωγραφιά με τίτλο
ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ….ΜΑΖΙ!!!
Αν δεν μπορείτε μόνοι σας να γράψετε,
ζητήστε βοήθεια από κάποιον μεγάλο.
Περιμένουμε με αγωνία
τη φωτογραφία από τις αφίσες σας!!!
Το email του σχολείου μας είναι
mail@nip-gonnon.lar.sch.gr
και το email της Προϊσταμένης
theoanagn@hotmail.com
Πολλά φιλιά!!!
Οι κυρίες σας
Λίγα λόγια για το έργο…
Η πανδημία του COVID-19 δημιούργησε στην εκπαιδευτική κοινότητα (σε παγκόσμιο και εθνικό επίπεδο) μια νέα πραγματικότητα γεμάτη ανησυχίες αλλά και προκλήσεις. Νέες επιμορφωτικές, εκπαιδευτικές και μαθησιακές ανάγκες αναπτύσσονται. Νέα δεδομένα επαναπροσδιορίζουν την έννοια της μαθησιακής διαδικασίας και τους άμεσα εμπλεκομένους σε αυτήν, μαθητές/τριες κι εκπαιδευτικούς. Στην παρούσα συγκυρία θεωρείται απόλυτη προτεραιότητα η συνέχιση της επαφής των μαθητών/τριών με τη μαθησιακή διαδικασία, για το χρονικό διάστημα που οι σχολικές μονάδες δεν θα λειτουργούν.
Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια η σύγχρονη εκπαιδευτική διαδικασία φαίνεται ικανή να «ξεφεύγει των στενών ορίων που έχουν καθοριστεί από τους τοίχους των σχολείων» (Hogenbirk et al. 2006:9). Δημιουργούνται νέα εκπαιδευτικά περιβάλλοντα, καθώς η εκπαιδευτική πρακτική εμπλουτίζεται συνεχώς και δυναμικά με τις ΤΠΕ, τη χρήση του διαδικτύου και των νέων εργαλείων web 2.0 (Ζαχαρία κ.ά, 2018), αλλά και τη δημιουργία δικτύων ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς και/ή τις σχολικές μονάδες. Οι δικτυώσεις δημιουργούν το πεδίο, όπου ξεπηδούν ιδέες που μπορεί να υιοθετήσει ο/η εκπαιδευτικός, να τις προσαρμόσει στις δικές του/της ανάγκες, προτιμήσεις, να τις διαμορφώσει ανάλογα με τη δυναμικότητα και την κατάσταση της τάξης του, να τις τροποποιήσει, και να τις αναπτύξει (Ιωαννίδου, 2018). Η δράση eTwinning αποτελεί ένα πολύ καλό εργαλείο ‘κατάργησης’ των τοίχων και των στενών ορίων (Ζαχαρία κ.ά, 2018) και δημιουργεί ένα ασφαλές πλαίσιο δικτύωσης των εκπαιδευτικών μονάδων, ακόμα κι αν τα σχολεία είναι κλειστά.
Έχοντας ως βάση όλα τα παραπάνω, 30 εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Νηπιαγωγοί & Δάσκαλοι), που ήδη συνεργαζόμασταν σε άλλα eTwinning έργα, αποφασίσαμε να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε το έργο με τίτλο «ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ.. ΜΑΖΙ». Το έργο το δημοσιοποιήσαμε αμέσως μετά την έγκρισή του σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα, μέσα από σελίδες κοινωνικής δικτύωσης εκπαιδευτικών, ώστε να συμμετέχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι εκπαιδευτικοί και να επωφεληθούν όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά. Σκοπός του έργου ήταν κυρίως η ενεργοποίηση των μαθητών/τριών εκτός σχολικής τάξης, το χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία. Μέσα από το έργο αυτό θελήσαμε εκπαιδευτικοί και μαθητές/τριες όλης της χώρας να επικοινωνούν και να εκφράζονται, σε μια προσπάθεια να ξεπεράσουν/με ΜΑΖΙ την κρίση που βιώνουν/με.
Η ανταπόκριση έως τώρα στο έργο είναι τεράστια και πέρα από κάθε προσδοκία. Έχουν ήδη εγγραφεί στην ομάδα μας πάνω από 200 σχολεία, περισσότεροι από 600 εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ πάνω από 200 εκπαιδευτικοί είναι ήδη ενεργά εγγεγραμμένοι στην πλατφόρμα του έργου. Η γεωγραφική διασπορά αφορά σε κάθε γωνιά της χώρας, από τον Έβρο, τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την Πελοπόννησο έως την Κρήτη, από την Κεφαλλονιά έως την Κάσο. Αφορά σε αγροτικές αλλά και αστικές περιοχές, σε μικρές αλλά και μεγάλες σχολικές μονάδες.
Μένουμε Σπίτι…. Αλλά ΜΑΖΙ!!!!!!!!!
Μεθοδολογία του έργου:
Οι εκπαιδευτικοί θα ετοιμάζουν “προκλήσεις” τις οποίες θα ανεβάζουν στην πλατφόρμα και σε συνεργασία με τους γονείς τους, οι μαθητές/τριες θα τις υλοποιούν εάν θέλουν.
Οι εταίροι του έργου θα χωριστούν σε ομάδες για παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού – μια που δεν υπάρχει αντίστοιχο προηγούμενο, και με την χρησιμοποίηση web2 εργαλείων, θα το παρουσιάζουν. Το Δημόσιο Twinspace θα αποτελεί πηγή πληροφοριών και εκπαιδευτικού υλικού για όλους τους εκπαιδευτικούς και γονείς που θέλουν να βρουν συμβουλές και ιδέες για την απασχόληση των παιδιών τους σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία.
Με τη δημιουργία αφισών, τραγουδιών, παραμυθιών και κατασκευών από τα παιδιά, ώστε να αντιμετωπίσουν τον εγκλεισμό και την πανδημία, ευελπιστούμε να βοηθήσουμε με την σειρά μας όλους να βγουν/με αλώβητοι από την κρίση που βιώνουμε.
Tο βιβλίο που μιλά στα μικρά παιδιά για τον κορωνοϊό απλά και ευχάριστα “COVIBOOK”

Η Ιταλίδα συγγραφέας παιδικών βιβλίων Manuela Molina ετοίμασε και διαθέτει δωρεάν online ένα εξαιρετικό βιβλίο, το οποίο στόχο έχει να μιλήσει στα πολύ μικρά παιδιά (ηλικίας έως 7 ετών) για τον κορωνοϊό με λόγια απλά και ευχάριστα, προκειμένου να καταλάβουν τι συμβαίνει γύρω τους αυτές τις μέρες χωρίς να αγχωθούν.
Όπως εξηγεί η ίδια, το βιβλίο δεν είναι επιστημονικό, αλλά μπορεί να αποτελέσει εκπαιδευτικό εργαλείο, βασισμένο στη φαντασία. Προτείνει, λοιπόν, να εκτυπώσουμε το υλικό ώστε τα παιδιά να μπορούν να ζωγραφίζουν επάνω του. Γνωρίζουμε, άλλωστε, πολύ καλά πως τα παιδιά επεξεργάζονται καλύτερα τα συναισθήματά τους μέσα από το παιχνίδι, αλλά και την ανάγνωση παραμυθιών.
Μπορείτε να κατεβάσετε την ελληνική έκδοση του Covibook από εδώ και κάθε ξενόγλωσση εδώ.
πηγή: Infokids.gr