
Η παρουσίαση του μαθήματος εδώ:διδασκαλια οργανωση συλλογων
Εισάγουμε τα παιδιά στο θέμα δείχνοντας 1 καραμέλα και 10 καραμέλες τις οποίες βάζουμε μέσα σε ένα σακουλάκι. Ρωτάμε αν είναι η ίδια ποσότητα δηλαδή: «1 σακουλάκι με 10 καραμέλες και 1 καραμέλα»
Είναι η ίδια ποσότητα δεδομένου ότι λέμε 1 σακουλάκι και 1 καραμέλα;
Δεχόμαστε απαντήσεις και τα προβληματίζουμε για την αξία των ψηφίων, χωρίς να επεκταθούμε στην φάση αυτή στην ανάλυση της απάντησης.
Έπειτα λέμε στα παιδιά ότι έχουμε δύο καινούριες κυρίες να τους γνωρίσουμε:
Την κυρία Μονάδα , η οποία χαίρεται όταν κρατάει πράγματα στα χέρια της αλλά μπορεί να κρατήσει μόνο μέχρι 9 πράγματα. Αν έχει περισσότερα φωνάζει τη φίλη της τη Δεκάδα.
Στη δεκάδα αρέσει να κουβαλάει πράγματα σε σάκους. Όταν συγκεντρώνει 10 πράγματα τότε τα βάζει στους σάκους της.
Στολίζουμε το νέο εποπτικό υλικό στον πίνακα.
Προβάλουμε στα παιδιά μία άσκηση με λουλούδια στην οποία τους ζητάμε να κυκλώσουν σύνολα των 10 λουλουδιών για να δώσουμε στην κυρία Δεκάδα να βάλει στους σάκους της και να δούμε πόσα λουλούδια περισσεύουν για την κυρία Μονάδα.
Την άσκηση αυτή επεξεργαζόμαστε σαν ολομέλεια.
Για να κάνουμε το μάθημα πιο ενδιαφέρον λέμε στα παιδότι οι δύο κυρίες , Μονάδα και Δεκάδα, τους έχουν φέρει πολλά παιχνίδια μέσα ένα κουτί.
Τους δείχνουμε ένα καλαθάκι με πλαστικοποιημένα 16 γλειφιτζούρια. Ζητάμε από ένα παιδί να κολλήσουμε ένα – ένα γλειφιτζουράκι στους σάκους της κυρίας Δεκάδας.
Θα παρατηρήσουμε ότι συγκεντρώνεται ένας γεμάτος σάκος με γλειφιτζουράκια και περισσεύουν 6 για την κυρία Μονάδα.
Καταγράφουμε την απάντηση σε χαρτονάκι όπου φαίνεται ότι ο αριθμός 1 μας δηλώνει δεκάδες και ο αριθμός 6 μονάδες.
Έπειτα δείχνουμε στα παιδιά πλήθος με χάρτινα ποτήρια. Τους ζητάμε να κάνουμε σαν ολομέλεια ομάδες των 10 και να καταγράψουμε πάλι σε χαρτονάκι τον αριθμό που σχηματίζεται.
Κάνουμε το ίδιο με τουβλάκια lego και καταγράφουμε την απάντηση.
Τέλος, κάνουμε το ίδιο και με καλαμάκια. Δίνοντας στα παιδιά καλαμάκια και χάρτινα ποτήρια. Τους ζητάμε να φτιάξουν ομάδες των δέκα και να δουν τι περισσεύει. Έπειτα να καταγράψουν όπως και πριν σε χαρτονάκι τον αριθμό που σχηματίζεται.
Συνεχίζουμε το ίδιο με προβολή ανάλογων δραστηριοτήτων ομαδοποίησης στον πίνακα.
Ταυτόχρονα, δίνουμε στα παιδιά ένα αριθμητήριο σε κάθε θρανίο και ζητάμε από τα παιδιά να φτιάξουν τον αριθμό 28.Με αυτό τον τρόπο εισάγουμε τα παιδιά στο σχηματισμό αριθμών με αθροίσματα του 10.
Παράδειγμα 35=10+10+10+5
22=10+10+2
Στη φάση αυτή της διδασκαλίας επεξεργαζόμαστε την Δραστηριότητα 1 από το βιβλίο του μαθητή.
Οι μαθητές καθοδηγούνται με τις εικόνες, να ανακαλύψουν την έννοια της ανταλλαγής 10 πράσινων μαρκών με μία κόκκινη, την αξία τους και να υπολογίσουν ποιος ήρωας στην εικόνα έχει τις περισσότερες.
- Σε δεύτερη φάση, ασκούνται στην αντικατάσταση. Μετρούν τις πράσινες μάρκες και εντοπίζουν τις δεκάδες, τις βάζουν σε κύκλο και τις αντικαθιστούν με μία κόκκινη.
- Σχεδιάζουν το αποτέλεσμα και γράφουν τον τελικό αριθμό των κόκκινων (δεκάδων) και πράσινων (μονάδων) μαρκών.
Με τον τρόπο αυτό ασκούνται στην ανταλλαγή των 10 μονάδων με μια άλλη ισοδύναμη μεγάλη μονάδα και στην κατανόηση ότι έχουν την ίδια αξία.
Στη 2η Δραστηριότητα κάνουμε με προφορική αρίθμηση μέχρι το 50,
- Οι μαθητές αριθμούν προφορικά ανά 1 μέχρι το 50 .
- Αριθμούν ανά 10 μέχρι το 50 και γράφουν μέσα στα κυκλάκιατου πέντε αριθμούς (Νοεροί υπολογισμοί)
Με τον τρόπο αυτό αποδεικνύουν ότι γνωρίζουν και μπορούν να μάθουν μεγαλύτερους αριθμούς από ό,τι τους αριθμούς των πράξεων. Επίσης, ξεπερνούν τις δυσκολίες της αλλαγής των δεκάδων ( π.χ.29-40, 49-50 ) Εξάλλου, η εκ των προτέρων γνώση και εργασία με μεγαλύτερους αριθμούς βοηθάει στη διδασκαλία και την εμπέδωση των πράξεων.
Με τα νέα μαθηματικά θεωρείται σημαντικό να βοηθηθούν οι μαθητές να μεταφερθούν σταδιακά από την αισθητοποίηση των αριθμών (αναπαράσταση με αντικείμενα και δάκτυλα) σε πιο αφηρημένης μορφής διαδικασία υπολογισμού που επιτυγχάνεται νοερά.
Στο σημείο αυτό παρακολουθούμε και εξετάζουμε τους νοερούς υπολογισμούς των παιδιών και μπορούμε να διαπιστώσουμε το σταδιακό πέρασμα από την αρίθμηση στην ανάκληση από την μνήμη μακράς διαρκείας.
Για την 3η Δραστηριότητα προβάλουμε στα παιδιά διαφάνειες για το τι είναι και τι αναπαριστούν οι άβακες.
- Οι μαθητές παρατηρούν τους αριθμούς που σχηματίζονται στους άβακες των εικόνων και γράφουν το διψήφιο αριθμό με δεκάδες και μονάδες.
Με τον κάθετο άβακα, σε αντίθεση με το αριθμητήριο και τις βάσεις, οι δεκάδες δεν φαίνονται με βάση τη μονάδα αλλά με βάση τη δεκάδα. Οι μαθητές εξοικειώνονται με αυτήν την αναπαράσταση των αριθμών που τους βοηθάει ομαλά και σταδιακά να οδηγηθούν στην αναπαράσταση των πράξεων διψήφιων και πολυψήφιων αριθμών.
Στην 5η Δραστηριότητα του Β.Μ οι μαθητές υπολογίζουν τα αθροίσματα των δεκάδων (νοεροί υπολογισμοί
Έχοντας ολοκληρώσει τις δρασηριότητες από το βιβλίο του μαθητή ελέγχουμε εάν επιτεύχθηκαν οι κυριότεροι στόχοι του μαθήματος . Για να κάνουμε μία καλύτερη ανατροφοδότηση χρησιμοποιούμε το Εκπαιδευτικό Λογισμικό του Παιδαγωγικού Ινσιτούτου για να επαναλάβουμε τα βασικά σημεία του μαθήματος και παίξουμε όλοι μαζί διαδραστικές ασκησούλες από τον εκπαιδευτικό ιστόχωρο word wall.https://wordwall.net/el/resource/13693342/%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%AC%CE%B4%CE%B5%CF%82-%CE%B4%CE%B5%CE%BA%CE%AC%CE%B4%CE%B5%CF%82
- https://wordwall.net/el/resource/30303018/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CE%B8%CE%AD%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%BC%CE%B5-%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%AC%CE%B4%CE%B5%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B4%CE%B5%CE%BA%CE%AC%CE%B4%CE%B5%CF%82
- https://wordwall.net/el/resource/7609217/%CF%80%CF%8C%CF%83%CE%B1-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CF%8C%CE%BB%CE%B1-%CF%84%CE%B1-%CE%BA%CF%85%CE%B2%CE%AC%CE%BA%CE%B9%CE%B1-%CE%BC%CE%B1%CE%B6%CE%AF-%CE%B4%CE%B5%CE%BA%CE%AC%CE%B4%CE%B5%CF%82-%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%AC%CE%B4%CE%B5%CF%82-%CE%AC-%CF%84%CE%AC%CE%BE%CE%B7
Τέλος, με κουκλοθέατρο ρωτάμε τα παιδιά αν η «πονηρή αλεπού» μπορεί να ξεγελάσει την κατσίκα ανταλλάσοντας 5 πράσινες μάρκες που αντιπροσωπεύουν τις μονάδες με 4 πράσινες και 1 κόκκινη που έχει η κυρία κατσίκα. Με αυτό τον τρόπο ελέγχουμε ξανά αν επιτεύχθηκε ο βασικός στόχος του μαθήματος που είναι η κατανόηση της ομαδοποίησης δεκάδων μοναδων και του δεκαδικού συστήματος