To blog του Κόσμου

Παρέχεται από το Blogs.sch.gr

Παραδοσιακό Σφουγγάτο

Νοέ 201629
Αν και βρισκόμαστε στις αρχές του Χειμώνα, ας θυμηθούμε ένα καλοκαιρινό -περισσότερο- φαγητό. Το παραδοσιακό για το νησί της Λέσβου, Σφουγγάτο.
Υλικάsfougato_1
1 ½ κ. κολοκύθια  
2 ξερά κρεμμύδια
5 φρέσκα κρεμμυδάκια
½  ματσάκι άνηθο
1 ματσάκι μαϊντανό
1/2 φλ δυόσμο
8 αβγά
1 ½   φλ. ελαιόλαδο
1 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250 γρ. τριμμένο λαδοτύρι Μυτιλήνης (αν θέλουμε)
Αλάτι, πιπέρι
1 ταψάκι παραλληλόγραμμο 30 εκ.

Εκτέλεση

Πλένουμε τα κολοκύθια, τα καθαρίζουμε, τα τρίβουμε στη χοντρή μεριά του τρίφτη και τα βάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν. κόβουμε τις άκρες και τα τρίβουμε στον τρίφτη του κρεμμυδιού.
Πλένουμε, καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα ξερά και τα φρέσκα κρεμμυδάκι, τον άνηθο, το μαϊντανό και το δυόσμο.
Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα το ελαιόλαδο, ρίχνουμε τα ξερά κρεμμύδια και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν.  Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα κολοκύθια και αφήνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πιουν τα υγρά τους γύρω στα 15 λεπτά. Προσθέτουμε τον μαϊντανό, τον άνηθο και το δυόσμο.
Διαλύουμε το αλεύρι σε λίγο κρύο νερό και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε επάνω σε χαμηλή φωτιά να πήξει το μείγμα και το μεταφέρουμε σε μπολ. Αλατοπιπερώνουμε. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C .
Χτυπάμε τα αβγά μαζί με το λαδοτύρι (αν χρησιμοποιούμε), τα ρίχνουμε στο μπολ και ανακατεύουμε καλά. Λαδώνουμε το ταψί και απλώνουμε μέσα ομοιόμορφα το μείγμα. Ψήνουμε γύρω στα 30′, μέχρι να κάνει κρούστα και να ροδίσει.  Σερβίρουμε το σφουγγάτο χλιαρό, κομμένο σε φέτες. Πηγαίνει ωραία με χωριάτικη σαλάτα.

Καλή σας όρεξη!

 

από κάτω από: Διάφορα, Συνταγές| | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Παραδοσιακό Σφουγγάτο    

Τα σχόλια είναι κλειστά.


Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων