Δανεισμένος από το λεξιλόγιο της νεώτερης Φυσικής, ο όρος «κβαντικό άλμα» χρησιμοποιείται δημοσιογραφικά για να υποδηλώσει την απότομη, επαναστατική αλλαγή, σε αντιδιαστολή με την αργή, βήμα προς βήμα συσσώρευση μικροτροποποιήσεων. Την περασμένη εβδομάδα, όμως, τα διεθνή επιστημονικά περιοδικά που μιλούσαν για «κβαντικό άλμα των υπολογιστών» κυριολεκτούσαν: Αυτό που ανακοίνωσε, με άρθρο της στο περιοδικό Science, ερευνητική ομάδα από το πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, προαναγγέλλει ένα επαναστατικά καινούργιο είδος υπολογιστών, οι οποίοι θα αξιοποιούν τους θεμελιώδεις νόμους της Κβαντικής Φυσικής, υπερβαίνοντας κατά πολύ τις δυνατότητες των συμβατικών, ηλεκτρονικών συστημάτων.
Σε συνεργασία με αντίστοιχες ερευνητικές ομάδες από την Ιαπωνία, το Ισραήλ και την Ολλανδία, οι επιστήμονες του βρετανικού πανεπιστημίου πραγματοποίησαν ένα σημαντικό, τεχνολογικό άλμα: κατασκεύασαν ένα ολοκληρωμένο κύκλωμα (chip) που λειτουργεί με βάση όχι τον ηλεκτρισμό, αλλά το φως. Αξιοποιώντας τις παραξενιές του μικρόκοσμου, το εν λόγω κύκλωμα μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την κατασκευή υπολογιστών απείρως ταχύτερων από τους καλύτερους συμβατικούς. Οι ειδικοί λένε ότι οι αυριανοί, κβαντικοί υπολογιστές θα υπερτερούν τόσο πολύ έναντι των σημερινών, που βασίζονται στο τρανζίστορ, όσο υπερτερούν οι τελευταίοι έναντι του πρώτου, πειραματικού υπολογιστή, του περίφημου ENIAC, που κατασκευάστηκε από τους Αμερικανούς το 1946 με λυχνίες κενού.
Δεν είναι η πρώτη φορά που μια ερευνητική ομάδα ανακοινώνει ότι πραγματοποίησε ένα αποφασιστικό βήμα στον δρόμο για την κατασκευή κβαντικού υπολογιστή. Το 2005, ερευνητές του πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν, στις ΗΠΑ, κατασκεύασαν ένα κβαντικό, ολοκληρωμένο κύκλωμα που λειτουργούσε με «παγίδες ιόντων», διατάξεις που παράγονται με συνήθεις, λιθογραφικές τεχνικές. Το 2009, επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Γέιλ, και πάλι στις ΗΠΑ, παρουσίασαν τον πρώτο κβαντικό μικροεπεξεργαστή, ο οποίος βασιζόταν σε διατάξεις ημιαγωγών, όπως και τα συμβατικά τρανζίστορ. Η ύπαρξη τόσο διαφορετικών τεχνολογικών λύσεων στο πρόβλημα υποδηλώνει ότι η έρευνα για την κατασκευή του κβαντικού υπερυπολογιστή βρίσκεται ακόμη στη νηπιακή ηλικία της. Σύμφωνα με τις επικρατούσες, μέχρι χθες, εκτιμήσεις, η πρώτη λειτουργική μηχανή αυτού του είδους θα έρθει μετά από 25, πάνω-κάτω, χρόνια, ίσως και περισσότερα.
Διαβάστε όλο το άρθρο στην Καθημερινή
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.