Με πιο εύχρηστο το περιβάλλον εργασίας κυκλοφορεί και σε ελληνική έκδοση

Τι κι αν, μέσω του «υπολογιστικού σύννεφου», μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει εφαρμογές όπως τα Google Docs, Zoho και Thinkfree, αποθηκεύοντας τα αρχεία του απευθείας στο Διαδίκτυο; Η Microsoft φιλοδοξεί να συνεχίσει να κρατά για πολύ καιρό ακόμα τα σκήπτρα στις «σουίτες» γραφείου, λανσάροντας πριν από μερικές εβδομάδες το νέο Office 2010 – το οποίο μάλιστα ήδη κυκλοφορεί και σε ελληνική έκδοση.

Από την πρώτη ματιά, στο καινούργιο Office, εύκολα καταλαβαίνει κανείς πως η εταιρεία διατήρησε τα θετικά στοιχεία του εξίσου επιτυχημένου Office 2007, κάνοντας όμως πιο εύχρηστο το περιβάλλον εργασίας: στο Office 2010 υπάρχει η κορδέλα («Ribbon») που πρωτοξεκίνησε να χρησιμοποιεί στην προηγούμενη έκδοση, για παράδειγμα, μόνο που τώρα εμφανίζεται σε όλα τα προγράμματα και ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να ρυθμίσει ποιες εντολές θα περιέχονται σε αυτήν. Επίσης, η Microsoft κατάργησε το μεγάλο γαλάζιο πλήκτρο από την επάνω αριστερή γωνία του παραθύρου, για να το αντικαταστήσει με έναν κεντρικό χώρο (το παράθυρο που ονόμασε Backstage View) στο οποίο υπάρχουν οι βασικές εντολές όπως «δημιουργία», «αποθήκευση» και «εκτύπωση». Και, σε πολλές εφαρμογές του Office 2010, ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να δει σε προεπισκόπηση το κείμενο που θέλει να επικολλήσει, πριν αποφασίσει αν θα διατηρήσει τη μορφοποίηση προέλευσης ή αν θα την προσαρμόσει στη μορφοποίηση του νέου αρχείου.

Σημαντική άλλωστε βελτίωση έχει γίνει στις δυνατότητες που έχει κανείς να επεξεργάζεται εικόνες και βίντεο, αφού τα καινούργια και εξελιγμένα εργαλεία επεξεργασίας θα καλύψουν τον απλό χρήστη, ώστε αυτός να μην χρειάζεται να καταφύγει σε άλλα προγράμματα εκτός «σουίτας». Στα PowerPoint, Word και Excel, προβλέπεται η νέα λειτουργία Insert Screenshot, η οποία δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη να ενσωματώσει μια εικόνα από οποιοδήποτε άλλο παράθυρο. Επίσης, σημαντικό είναι το γεγονός ότι ο χρήστης μπορεί πλέον να προσθέτει και να επεξεργάζεται βίντεο απευθείας στο PowerPoint 2010.

Βέβαια, ο αμερικανικός κολοσσός δεν ξεχνά πως οι υπολογιστές μας τις περισσότερες ώρες είναι συνδεδεμένοι στο Διαδίκτυο. Ετσι, χάρις στα συμπληρώματα Microsoft Office Web Apps, ο χρήστης μπορεί να επεκτείνει την εμπειρία του Office 2010 στο Web – αποθηκεύοντας τα αρχεία Word, Excel, PowerPoint και OneNote σε σύνδεση ώστε να τα προβάλλει, να τα επεξεργάζεται και να τα χρησιμοποιεί (μόνος ή με άλλα άτομα) από παντού. Οπως επίσης μπορεί από το γραφείο του να πραγματοποιήσει μέσω του Διαδικτύου μια παρουσίαση σε κάποιον απομακρυσμένο χώρο, ακόμη κι αν το desktop ή το laptop όπου προβάλλεται αυτή η παρουσίαση δεν διαθέτει εγκατεστημένο το PowerPoint.

Καθημερινή

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων