Μία αναφορά στην καταστροφή της Σμύρνης ήταν αρκετή για να λογοκρίνει ωμά η τουρκική τηλεόραση την αμερικανική πολεμική σειρά «Τhe Ρacific», συμπαραγωγή δύο διάσημων υπογραφών του Χόλιγουντ: του σκηνοθέτη Στίβεν Σπίλμπεργκ και του ηθοποιού Τομ Χανκς.

Τα τουρκικά σχολικά εγχειρίδια διδάσκουν στους μαθητές ότι η Σμύρνη κάηκε από τον ελληνικό στρατό κατά την αποχώρησή του.

Στις 31 Μαρτίου ο συγγραφέας και αρθρογράφος της εφημερίδας «Χουριέτ» Γιασάρ Ακσόι έγραψε, ωστόσο, ότι ο ισχυρισμός ότι η Σμύρνη κάηκε από τον ελληνικό στρατό «δεν μπορεί να ευσταθεί, αφού ο ελληνικός στρατός αποχώρησε από τη Σμύρνη στις 9 Σεπτεμβρίου και η φωτιά ξέσπασε στις 13». Ο Ακσόι λέει ότι «στον βαθμό που δεν τεκμηριώνεται με αδιάσειστα στοιχεία», η άποψη ότι η Σμύρνη κάηκε από Τούρκους αποτελεί «συκοφαντία». Στο τέλος έκανε λόγο για διεθνείς παράγοντες που αναφέρουν ότι «την πυρκαϊά προκάλεσαν αρμένιοι τρομοκράτες». Η σειρά «Τhe Ρacific» θα ξεκινήσει να προβάλλεται στην Ελλάδα από συνδρομητικό τηλεοπτικό κανάλι στις 26 Απριλίου.

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων