13516347.jpgΠήρε άδεια από την Αρχή Δεδομένων για να φωτογραφίσει τους δρόμους το Google street view. Για να μη γίνεται διάσημος εν μία νυκτί θα συμβουλεύαμε να μην κυκλοφορείτε πολύ άνετοι αυτές τις ημέρες. Με την άδεια της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα πλέον αναμένουμε να λειτουργήσει σταδιακά πρόγραμμα τρισδιάστατης εικονικής περιήγησης σε δρόμους ελληνικών πόλεων μέσω Διαδικτύου.

Τον περασμένο Μάιο η περιήγηση στο Διαδίκτυο απαγορεύθηκε από την Αρχή προκειμένου οι εταιρείες να προσκομίσουν συμπληρωματικά στοιχεία για τις προϋποθέσεις της ιντερνετικής περιήγησης στις μεγαλουπόλεις και τα μέτρα που θα λαμβάνουν για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών.

Μετά τις εξηγήσεις η Αρχή έκρινε νόμιμη τη λειτουργία του Street View, υπό την προϋπόθεση ότι κατά τις περιηγήσεις θα καλύπτονται με «θόλωση» (ράστερ ή μωσαϊκό) τα πρόσωπα και οι πινακίδες κυκλοφορίας των αυτοκινήτων. Ειδικότερα, η Αρχή επεσήμανε ότι «το πρόσωπο ενός ατόμου καθιστά τούτο άμεσα αναγνωρίσιμο, και μάλιστα δίνει πληροφορίες για την παρουσία του σε συγκεκριμένο τόπο και υπό συγκεκριμένες συνθήκες, επιπλέον χωρίς καν να το γνωρίζει». Το ίδιο ισχύει και για τα οχήματα, οι κάτοχοι των οποίων «καθίστανται αναγνωρίσιμοι μέσω της πινακίδας».

Αντίθετα, η Αρχή έκρινε ότι δεν επιβάλλεται η «θόλωση» της εικόνας των κτιρίων, καθώς πολλά από αυτά δεν χρησιμοποιούνται ως κατοικίες. Επίσης οι πολίτες έχουν δικαίωμα να μην επιτρέπουν την εμφάνιση της εικόνας του σπιτιού τους, ενημερώνοντας γι’ αυτό τις εταιρείες.

Το Βήμα

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων