Ο ένας στους δέκα εκπαιδευτικούς πάσχει από σοβαρό ψυχολογικό νόσημα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία έρευνας των περιφερειακών διευθυντών εκπαίδευσης, ανά τη χώρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», τα αποκαλυπτικά αυτά στοιχεία, τα οποία έχουν ήδη περιέλθει σε γνώση του ΥΠΕΠΘ, φέρνουν το 10% των εκπαιδευτικών να μην είναι σε θέση να διδάξουν σε τάξεις! Οσοι από αυτούς «τσεκάρονται» εγκαίρως, τοποθετούνται κατευθείαν σε διοικητικές θέσεις στην Εκπαίδευση, και όχι σε σχολεία.
Από αυτό συνάγονται τα εξής: 1) Για να έχεις διοικητική θέση στην εκπαίδευση δεν απαιτούνται ιδιαίτερα προσόντα. 2) Η αιτία της χρόνιας κακοδιοίκησης ίσως ανιχνεύεται εδώ.
Το άρθρο συνεχίζει με ζοφερά στοιχεία:
67% των εκπαιδευτικών έχει έντονο στρες μέσα στην τάξη κι αυτό αποδίδεται στην κακή οργάνωση και λειτουργία του εκπαιδευτικού συστήματος.
57% αισθάνεται εξάντληση στη διάρκεια της εργασίας, ενώ οι μισοί ευχαρίστως θα άλλαζαν δουλειά αν μπορούσαν. Το πάθος τους για δουλειά είναι σχεδόν ανύπαρκτο.
37% των διδασκόντων απογοητεύεται από την αδιαφορία των μαθητών και την απαξίωση που δείχνουν στο μάθημα, γεγονός που τους αναγκάζει σε υπερπροσπάθειες για να προκαλέσουν το ενδιαφέρον τους.
21% πιστεύει ότι η φύση της δουλειάς (διαρκής ομιλία, ορθοστασία) είναι ιδιαίτερα κοπιαστική και ότι η πίεση του σχολικού χρόνου και της διδακτέας ύλης δεν τους επιτρέπει να έχουν μια πιο προσωπική επαφή με τους μαθητές.
59% των ερωτηθέντων αναφέρεται σε συγκρουσιακές καταστάσεις με τους μαθητές, όπως καβγάδες, εκνευρισμούς, ακόμη και αυταρχική συμπεριφορά απέναντί τους. Τη συμπεριφορά τους αυτή οι εκπαιδευτικοί την αποδίδουν στο στρες.
τώρα εξηγούνται όλα γιατί όταν πας στα γραφεία αρκετές φορές οι συνάδελφοι είναι απότομοι, χωρίς διάθεση να εξυπηρετήσουν κλπ κλπ.. 😉
[…] τα αίτια της κακοδαιμονίας της επιμόρφωσης σε προηγούμενη δημοσίευση που εξηγούσε τον τρόπο στελέχωσης των υπηρεσιών του […]