Στοιχεία της ταινίας:
Είδος: Ντοκιμαντέρ
Σκηνοθεσία: Σόφι Φάινς
Σενάριο: Σλαβόι Ζίζεκ
Διάρκεια: 134’
Έγχρωμο
Ηνωμένο Βασίλειο | Ιρλανδία ©2012
Επίσημη Συμμετοχή στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο ‘12
«Ό,τι ονειρευόμαστε, μας αξίζει»
Σύνοψη: Οι δημιουργοί του «Κινηματογραφικός Οδηγός για Διεστραμμένους» [“The Pervert’s Guide to Cinema 1,2,3”], επιστρέφουν αυτή τη φορά με έναν «Οδηγό Ιδεολογίας για Διεστραμμένους» [“The Pervert’s Guide to Ideology”]. O σημαντικός φιλόσοφος Σλαβόι Ζίζεκ, και η σκηνοθέτης Σόφι Φάινς, χρησιμοποιούν τη μεταφορά της κινηματογραφικής γλώσσας για να παρουσιάσουν ένα θρυλικό ταξίδι στην καρδιά του ορισμού της Ιδεολογίας – αυτή τη συλλογική φαντασία που σχηματίζει την εικόνα που έχουμε για τον κόσμο, τις θεωρίες και τα πιστεύω μας.

Σημείωμα της σκηνοθέτιδος:
«Σχεδόν αμέσως μετά την έξοδο της ταινίας «Κινηματογραφικός Οδηγός για Διεστραμμένους» [“The Pervert’s Guide to Cinema 1,2,3”], ο Σλαβόι Ζίζεκ πρότεινε να ετοιμάσουμε τον «Οδηγό Ιδεολογίας για Διεστραμμένους» [“The Pervert’s Guide to Ideology”], και να το! Η ιδεολογία είναι ένα μεγάλο ζήτημα στο σώμα της δουλειάς και της θεωρίας του Ζίζεκ. Οι ρίζες της ψυχοαναλυτικής του θεωρίας παράγουν μία νέα αντίληψη του πώς είναι δομημένος ο κόσμος μας. Μοιάζει σα να ’ναι τώρα, το 2012 η απολύτως κατάλληλη στιγμή για να κάνουμε και να παρουσιάσουμε αυτή την ταινία. Ήταν όχι μόνο προκλητικό αλλά και απαιτητικό για ’μένα, να φέρω όλες αυτές τις ιδέες και να συναντηθούν σε μία ταινία. Μέσω των παραδειγμάτων που χρησιμοποιούμε, και που καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος ερεθισμάτων από ταινίες, μουσικές, την Ιστορία και τα τρέχοντα, παγκόσμια γεγονότα, η ιδεολογία προκύπτει σαν ένα φαντασιακό πλαίσιο που διαμορφώνεται συνεχώς και διαμορφώνει ταυτόχρονα τις κοινωνίες. Είμαι ευγνώμων στον Σλαβόι, για την γενναιοδωρία του, την εμπιστοσύνη και ασφαλώς την φαινομενική αίσθηση του χιούμορ του»!
Στοιχεία της ταινίας:
Είδος: Ντοκιμαντέρ
Σκηνοθεσία: Σόφι Φάινς
Σενάριο: Σλαβόι Ζίζεκ
Διάρκεια: 134’
Έγχρωμο
Ηνωμένο Βασίλειο | Ιρλανδία ©2012
Επίσημη Συμμετοχή στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο ‘12

Λίγα λόγια για τον Σλαβόι Ζίζεκ:
Ένας από τους σημαντικότερους διανοητές της εποχής μας, ο Σλαβόι Ζίζεκ είναι Σλοβένος διαλεκτικός-υλιστής φιλόσοφος. Έχει σημαντική συμβολή σε τομείς όπως η πολιτική θεωρία, η θεωρία του κινηματογράφου και η θεωρητική ψυχανάλυση. Έχει γράψει πάνω από πενήντα βιβλία σχετικά με την όπερα, τη θρησκεία, τον κινηματογράφο και τον πόλεμο στο Ιράκ. Έχει διδάξει σε πανεπιστήμια στο Παρίσι και το Λονδίνο, στο Κολούμπια, το Σικάγο, το Ντιουκ, το Πρίνστον και το New School της Νέας Υόρκης. Σήμερα κατέχει μια θέση στο Τμήμα Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο της Λιουμπλιάνα και είναι Επικεφαλής του Birkbeck Institute for the Humanities στο Λονδίνο. Για τον Ζίζεκ έχουν γραφτεί άρθρα στη Guardian και στο New Yorker, στη γαλλική Liberation και στην ιαπωνική Asahi, ενώ ο ίδιος γράφει για τη Guardian, τη London Review of Books και τη Le Monde. Το συγγραφικό και ερευνητικό του έργο είναι πολυδιάστατο και πολύπλευρο. Σημαντικό μέρος του επικεντρώνεται στην ανάδειξη της ριζοσπαστικής πολιτικής και φιλοσοφικής σημασίας της λακανικής ψυχανάλυσης. Στα βιβλία του, που έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες, περιλαμβάνονται και τα εξής, μεταφρασμένα στα ελληνικά:
Η μαριονέτα και ο νάνος – Εκδόσεις: SCRIPTA
Καλωσορίσατε στην έρημο του πραγματικού – Εκδόσεις: SCRIPTA
Μίλησε κανείς για ολοκληρωτισμό; – Εκδόσεις: SCRIPTA
Ιράκ, η δανεική χύτρα – Εκδόσεις: SCRIPTA
Το υψηλό αντικείμενο της ιδεολογίας – Εκδόσεις: SCRIPTA
Βία – Έξι λοξοί στοχασμοί – Εκδόσεις: SCRIPTA
Λακάν – Εκδόσεις Πατάκη
Πρώτα σαν τραγωδία και μετά σαν φάρσα – Εκδόσεις: SCRIPTA

Λίγα λόγια για τη Σόφι Φάινς:
Η Σόφι Φάινς (αδερφή του Ρέιφ Φάινς), μαθήτευσε δίπλα στο σκηνοθέτη Peter Greenaway από το 1987 ως το 1992, υπήρξε μάνατζερ της ομάδας χορού του Michael Clark από το 1992 μέχρι το 1994 και ξεκίνησε να κάνει ταινίες το 1999. Οι ταινίες της διερευνούν τις έννοιες της δράσης-ερμηνείας (performance) και της ταυτότητας. Είναι γνωστή για την παρατηρητικότητα και τη μοναδική ματιά της καθώς και για την αίσθηση της κινηματογραφικής φόρμας. Προηγούμενες ταινίες της είναι μεταξύ άλλων οι: Lars From 1-10 (1999), The Late Michael Clark (2000), Because I Sing ( 2001) και Hoover Street Revival. Οι ταινίες της έχουν προβληθεί στον κινηματογράφο, στην τηλεόραση αλλά και σε διεθνή φεστιβάλ, όπως αυτά του Sundance, του Τορόντο, του Ρότερνταμ, του Εδιμβούργου, του Σύδνεϋ, του Λονδίνου και άλλων.

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων