
Παιδάκια μου, τι κάνετε; Εύχομαι να είστε όλοι καλά
Ήρθε η ώρα να κατασκευάσουμε τα ιδανικά κουλούρια.
Σε αυτό το κεφάλαιο θα πρέπει να γράψετε τα υλικά και τον τρόπο εκτέλεσης, δηλαδή την συνταγή όπως το παράδειγμα που σας δίνω παρακάτω για Λαζαράκια. Εάν δεν έχετε τα υλικά δεν πειράζει. Εάν πάλι υπάρχουν τα υλικά και μπορείτε να κατασκευάσετε τα κουλουράκια που επιλέξατε, θα ήθελα να τραβάτε φωτογραφίες όταν τα φτιάχνετε και να τις βάλουμε στην εργασία σας.
Μην τα φάτε όλα… αφήστε ένα να δοκιμάσω κι εγώ!!!
Περιμένω στα σχόλια να μου πείτε πώς είστε και εάν καταφέρατε να φτιάξετε τα κουλούρια σας.
Καλό Πάσχα!
Εάν χρησιμοποιήσατε το αρχείο του διαδικτύου Εδώ συνεχίζετε να γράφετε τις απαντήσεις σας
Λαζαράκια με γέμιση, η παραδοσιακή συνταγή
Το Σάββατο του Λαζάρου είναι έθιμο να φτιάχνουμε τα περίφημα λαζαράκια, ειδικά όσοι έχουν παιδιά. Πρόκειται για μικρά γλυκά ψωμάκια ή κουλουράκια σε σχήμα ανθρώπου σπαργανωμένου, όπως ήταν υποτίθεται ο Λάζαρος για την ψυχή του οποίου τα φτιάχνουμε. Αυτή εδώ είναι μια απλή και γρήγορη συνταγή για λαζαράκια με γέμιση. Μαζέψτε τα αγαπημένα σας πρόσωπα στην κουζίνα και φτιάξτε τα μαζί τους. Τα υλικά είναι για πολλά λαζαράκια, οπότε αν θέλουμε τα μειώνουμε ανάλογα.
Υλικά Συνταγής
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 350 γρ. ζάχαρη
- 2 κουταλιές κανέλα
- 40 γρ. μαγιά φρέσκια
- 400 γρ. σταφίδες
- Μισό σφηνάκι κονιάκ
- 1 φλυτζάνι ελαιόλαδο
- Μισό κουταλάκι αλάτι
- Μισό κουταλάκι γαρύφαλλο
- Γαρύφαλα (προαιρετικά για τα μάτια)
- σουσάμι (προαιρετικά)
Εκτέλεση Συνταγής
Σε ένα φλυτζάνι χλιαρό νερό διαλύουμε τη μαγιά.
Σε μια μεγάλη λεκάνη κοσκινίζουμε όλο το αλεύρι.
Κάνουμε μια λακκούβα στη μέση, και ρίχνουμε το διάλυμα της μαγιάς.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το αλάτι και τη ζάχαρη. Κρατάμε μια κουταλιά ζάχαρη για μετά.
Ζυμώνουμε το μείγμα μέχρι να γίνει ζύμη αλλά όχι πολύ σφιχτή. Αν χρειαστεί προσθέτουμε ένα φλυτζάνι χλιαρό νερό ακόμα. Η ζύμη γίνεται εύκολα γιατί βοηθάει το ελαιόλαδο.
Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε σε μέρος ζεστό για 1 ώρα.
Για τη γέμιση αλέθουμε τις σταφίδες και όταν γίνουν πολτός προσθέτουμε τη μια κουταλιά ζάχαρη, το κονιάκ, την κανέλα και το γαρύφαλλο και ανακατεύουμε.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 8 ίσα κομμάτια και την απλώνουμε με τα χέρια για να πάρει σχήμα στενόμακρο.
Βάζουμε επάνω σε κάθε κομμάτι ίση ποσότητα από τη γέμιση, περίπου μια-δυο κουταλιές.
Σκεπάζουμε τη γέμιση με τη ζύμη και την πλάθουμε σαν ανθρωπάκια. Για τα σταυρωμένα χέρια, φτιάχνουμε με την υπόλοιπη ζύμη «μακαρόνια» που τα περνάμε χιαστί από την πίσω μεριά του σώματος και τα δένουμε σε σχήμα χιαστί μπροστά. Απλό, ε;
Τέλος, αν θέλουμε να κρατήσουμε την παράδοση, πασπαλίζουμε τα λαζαράκια μας με σουσάμι και μπήγουμε 2-3 γαρύφαλλα για μάτια και στόμα.
Σε ένα λαδωμένο ταψί βάζουμε τα λαζαράκια ώστε να έχουν κάποια απόσταση μεταξύ τους. Το κάνουμε αυτό γιατί θα απλώσουν αρκετά.
Σκεπάζουμε το ταψί και αφήνουμε τα λαζαράκια μας να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος. Θα χρειαστεί μισή με μία ώρα περίπου.
Τέλος, ψήνουμε τα λαζαράκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 40-50 λεπτά.
Μόλις γίνουν, τα αφήνουμε λίγο να κρυώσουν πριν τα βγάλουμε από το ταψί. Έπειτα απλώνουμε τα λαζαράκια μας σε πιατέλα ή τα στολίζουμε σε ένα καλάθι.
Αληθώς Ανέστη Νίκο και χρόνια πολλά
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ
Μπράβο Γιάννη. Γράψε μας τη συνταγή και τα υλικά σου. Είναι ωραία;;;; Ζηλεύω θέλω ένα κι εγώ. Τράβα και μία φωτογραφία να μου τα δείξεις. Καλό Πάσχα να έχετε.
Έφτιαξα χθες κουλούρια με συνταγή της γιαγιάς μου…