Για κάποιες μέρες ή εβδομάδες θα χρειαστεί να μείνουμε όλοι στο σπίτι μας για το καλό όλων μας. Ήδη τις τελευταίες μέρες έχουμε πάρει μία πρώτη γεύση για το τι συνέπειες μπορεί να έχει αυτή η πρωτόγνωρη κατάσταση στην καθημερινότητά μας και στην ψυχική μας υγεία.
Όλα τα παιδιά και οι έφηβοι χρειάζονται υποστήριξη σε περιόδους στρες και αβεβαιότητας, όπως αυτές που αντιμετωπίζουμε τώρα. Η αντιμετώπιση του άγνωστου, τα κλειστά σχολεία, οι αλλαγές στις ρουτίνες, η δυσκολία να συναντήσουν φίλους και ο φόβος γύρω από τη μόλυνση του ιού είναι σημαντικές επιβαρύνσεις για όλους. Τα άτομα με αυτισμό θα χρειαστούν επιπλέον υποστήριξη προκειμένου να προσαρμοστούν στις αλλαγές που επιβάλλει η νέα πραγματικότητα.
Για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των ατόμων με αυτισμό μπορούμε να
- Βοηθήσουμε τα άτομα με αυτισμό να κατανοήσουν καλύτερα την κατάσταση με απλή γλώσσα αποφεύγοντας όσο μπορούμε αφηρημένες έννοιες. Με απλές οδηγίες και με τη βοήθεια εικόνων βοηθάμε να ακολουθούν τους κανόνες υγιεινής (π.χ .σχολαστικό πλύσιμο χεριών). Η δημιουργία μια νέας καθημερινής ρουτίνας και προγράμματος ώστε να γνωρίζουν τι θα κάνουν κάθε μέρα είναι πολύ σημαντική. . Οι ρουτίνες παρέχουν αίσθημα άνεσης για τα άτομα με αυτισμό και μέσω αυτών μπορεί να καταφέρουν να εκφράσουν καλύτερα τα συναισθήματά τους σχετικά με τις αλλαγές. Οι σημαντικές ρουτίνες που πρέπει να διατηρήσετε περιλαμβάνουν: ρουτίνες ύπνου / αφύπνισης, οικιακές καθημερινές εργασίες, μαθησιακές εργασίες, ρουτίνες αυτοεξυπηρέτησης,κλπ
- Οι έφηβοι εξαιτίας της δυσκολίας που αντιμετωπίζουν στην έκφραση της συναισθηματικής τους κατάστασης μπορεί να εμφανίσουν απόσυρση, άρνηση ή ακόμα και κρίσεις θυμού. Είναι φυσικό να νιώθουν άγχος, θλίψη, θυμό και αμηχανία αυτό το διάστημα. Να θυμάστε πως όταν δε μιλάμε για κάτι που μας ανησυχεί, ανησυχούμε περισσότερο και συχνά σε λάθος βάση. Δώστε τους χρόνο, συζητήστε με ψυχραιμία μαζί τους, εξηγείστε τους με λογική, απλά και σύντομα, σύμφωνα πάντα με την ηλικία τους. Δεν είναι απαραίτητο να γνωρίζετε όλες τις απαντήσεις, περισσότερη σημασία έχει να είστε διαθέσιμοι να ακούσετε τις ερωτήσεις και να κατευνάζετε τις ανησυχίες τους εστιάζοντας σε όσα χρειάζεται να κάνουμε ώστε να παραμένουμε υγιείς και ασφαλείς και εμείς και οι γύρω μας. Το σχολείο θα τους λείψει, ακόμη κι αν δεν το εκφράσουν, ακόμη κι αν πουν το αντίθετο. Θα τους λείψει ως ασφαλές καθημερινό πλαίσιο αναφοράς.
- Αναπτύξουν δεξιότητες χαλάρωσης προκειμένου να ανταπεξέλθουν στο αυξημένο στρες αυτής της περιόδου π.χ. άσκηση, βίντεο και δραστηριότητες που τους βοηθούν να κατεβάσουν τα επίπεδα άγχους τους.
- Εξασφαλίσουμε η συνέχεια της κοινωνικής διασύνδεσης. Τα αυτιστικά άτομα είναι πιο επιρρεπή στην κοινωνική απομόνωση και τη μοναξιά, και αυτό μπορεί να επιδεινώνεται με τις συνθήκες καραντίνας. Χρειάζεται να ενισχύσουν την κοινωνική επαφή μέσω ανταλλαγής μηνυμάτων και δημιουργίας ευκαιριών για καθημερινή κοινωνική επαφή με την οικογένεια, φίλους, μέσω εφαρμογών των κινητών και υπολογιστών
Τέλος, οι φροντιστές πρέπει να αναγνωρίζουν στη συμπεριφορά των αυτιστικών ατόμων και να είναι σε εγρήγορση για σημάδια άγχους και / ή κατάθλιψης. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν μια αλλαγή στον τρόπο ύπνου ή διατροφής, αύξηση επαναλαμβανόμενων συμπεριφορών, στερεοτυπιών ή εμμονών, υπερβολική ανησυχία, αυξημένη διέγερση ή ευερεθιστότητα, μειώσεις στην αυτό-φροντίδα κλπ. Εάν υπάρχουν αυτές οι αλλαγές στη συμπεριφορά σε έντονο βαθμό, τότε πιθανά να χρειαστεί συμπληρωματική υποστήριξη από ειδικούς όπως ο οικογενειακός γιατρός, ο θεραπευτής, ο ψυχολόγος ή ο ψυχίατρος.
Μπορείτε να δείτε και το Βίντεο
Βενετία Κούρτη, ψυχολόγος
Πηγές: Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων
Αφήστε μια απάντηση