Διδακτική Πρόταση: μια διαθεματική προσέγγιση της Γλώσσας στο μάθημα της Θεατρικής Αγωγής

Η διδακτική πρόταση αφορά μια διαθεματική προσέγγισή του μαθήματος της γλώσσας, η οποία θα υλοποιηθεί μέσα από τη συνεργασία των γνωστικών αντικειμένων της Θεατρικής Αγωγής και των ΤΠΕ με στόχο την πληρέστερη και καλύτερη κατανόησή του.

Πηγή: Γλώσσα Β΄ Δημοτικού, «Διόφαντος», τεύχος Γ΄

Θεματική Ενότητα: Η εφημερίδα της τάξης μας

Ενότητα 1η :Εφημερίδες! Εφημερίδες!  σελ. 7

Στόχος: Οι μαθητές/τριες να εξοικειωθούν με τη δομή μιας εφημερίδας και  κατανοήσουν τον τρόπο που στήνεται αλλά και το περιεχόμενο που περιλαμβάνεται σε αυτήν. Να ενθαρρύνει την εμπλοκή των μαθητών/τριων στη μαθησιακή διδασκαλία μέσω της ομαδοσυνεργατικής μεθόδου διδασκαλίας και να αποκτήσουν δεξιότητες συνεργασίας, διαπραγμάτευσης και ανάληψης ευθυνών. Να κατανοήσουν τη δομή του υπο εξέταση κειμενικού είδους και να κατακτήσουν συγγραφικές δεξιότητες. Να καλλιεργήσουν κριτική σκέψη και δημιουργικότητα. Επιπλέον, να αποκτήσουν δεξιότητες αυτοσχέδιας θεατρικής έκφρασης.

Στα πλαίσια του μαθήματος της Θεατρικής Αγωγής οι μαθητές/τριες καλούνται με βιωματικό τρόπο να υποδυθούν την ομάδα έκδοσης μιας μαθητικής εφημερίδας. Οι μαθητές θα παίξουν ρόλους (εκδότες, δημοσιογράφοι, αρθρογράφοι, αθλητικογράφοι, ρεπόρτερ κλπ)  με στόχο μέσα από το βίωμα, να κατανοήσουν βαθύτερα τόσο την κατάσταση όσο και τις αντιδράσεις τους απέναντι σε αυτή.

1η διδακτική ώρα

Σαν αφόρμηση θα χρησιμοποιηθεί ο διάλογος με τίτλο «Φτιάχνουμε εφημερίδα;» σελ. 8-9 του βιβλίου της Γλώσσας. Αφού γίνει θεατρική ανάγνωση από τους μαθητές, ακολουθεί μια συζήτηση σχετικά με τις εφημερίδες στην οποία ο εκπαιδευτικός αναζητά τις πρότερες γνώσεις των μαθητών σε σχέση με το θέμα. Έπειτα τους  παροτρύνει να φτιάξουν τη δική τους εφημερίδα και να της δώσουν ένα όνομα. Ακολουθεί συζήτηση και με τη μέθοδο του καταιγισμού ιδεών οι μαθητές καταθέτουν τις ιδέες τους για το περιεχόμενο της δικής τους εφημερίδας.

2η διδακτική ώρα – 3η διδακτική ώρα

Ο/Η εκπαιδευτικός ζητάει από τους μαθητές/τριες να αυτοσχεδιάσουν και κατόπιν να αναπαραστήσουν θεατρικά μια ιστορία κατά την οποία οι μαθητές μιας τάξης αποφασίζουν να φτιάξουν μια μαθητική εφημερίδα για τα νέα της πόλης και του σχολείου τους. Ο διευθυντής του σχολείου θα συστήσει μια επιτροπή μαθητών οι οποίοι θα είναι υπεύθυνοι επιλογής των άρθρων που θα συμπεριληφθούν στην εφημερίδα.

Στη συνέχεια μοιράζουν τους ρόλους που θα υποδυθούν. Κάποιοι θα παραστήσουν τα μέλη της επιτροπής και άλλοι τους συντάκτες της υπό έκδοση μαθητικής εφημερίδας. Οι συντάκτες θα χωριστούν σε ομάδες και θα γράψουν ένα άρθρο του ενδιαφέροντος τους για να το παρουσιάσουν στην επιτροπή, με σκοπό να συμπεριληφθεί στην εφημερίδα.

Ενδεικτικά τα θέματα των άρθρων μπορούν να αφορούν αθλητισμό, συνεντεύξεις, σχολικά νέα, θέματα γενικού ενδιαφέροντος (π.χ. περιβάλλον, κυκλοφοριακή αγωγή, ζωοφιλία), ψυχαγωγία (σταυρόλεξα, αινίγματα, ακροστιχίδες, ανέκδοτα κλπ), διαφημίσεις, μικρές αγγελίες κ.α.

Στη συνέχεια οι ομάδες θα εργαστούν για να γράψουν τα άρθρα τους. Μπορούν να χρησιμοποιήσουν το διαδίκτυο για να αντλήσουν πληροφορίες αλλά και φωτογραφίες αλλά και εφημερίδες που θα έχει μοιράσει ο/η εκπαιδευτικός στα παιδιά.

4η διδακτική ώρα

Στην επόμενη φάση οι μαθητές/τριες θα παρουσιάσουν τον αυτοσχεδιασμό που έχουν ετοιμάσει. Αφού στηθεί το κατάλληλο σκηνικό η επιτροπή θα δέχεται σε ακρόαση τους συντάκτες οι οποίοι θα παρουσιάζουν τα άρθρα τους με σκοπό να την εντυπωσιάσουν. Στο τέλος του αυτοσχεδιασμού τα μέλη της επιτροπής θα  συνεδριάσουν για να αποφασίσουν ποια άρθρα ήταν τα καλύτερα. Η επιτροπή αποφασίζει ότι θα συμπεριληφθούν όλα τα άρθρα καθώς ήταν εξίσου καλά.

Στο τέλος θα ακολουθήσει συζήτηση αναστοχασμού της εμπειρίας που βίωσαν οι μαθητές με σκοπό να διερευνηθεί ο βαθμός επίτευξης των μαθησιακών στόχων. Ο/Η εκπαιδευτικός θέτει ερωτήματα που αφορούν στη συμμετοχή, στη συναισθηματική εμπλοκή, στην αλληλεπίδραση των μαθητών κατά τη μαθησιακή διαδικασία. Επίσης στη λειτουργία των ομάδων και των σχέσεων που αναπτύχθηκαν καθώς επίσης και της καλλιέργειας δημιουργικότητας και την ανάπτυξη πρωτοβουλιών και κριτικής σκέψης.

Σύνδεση με άλλο γνωστικό αντικείμενο

Σε συνεργασία με τον/την εκπαιδευτικό ΤΠΕ το υλικό αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί και να αποτελέσει τη βάση για το πρώτο φύλλο της μαθητικής εφημερίδας της τάξης.

Διδακτική Πρόταση για την καλλιέργεια του οπτικού γραμματισμού σε μαθητές Δημοτικού

Ένας από τους βασικούς άξονες στο πρόγραμμα Erasmus+ ΚΑ2 με τον τίτλο “Multiple Paths to Literacy: Differentiated Instruction for Diverse Students” στο οποίο συμμετέχει το σχολείο μας είναι η καλλιέργεια του Οπτικού Γραμματισμού. Στο πλαίσιο της υλοποίησης του οργανώσαμε ένα διήμερο βιωματικό εργαστήρι για μαθητές των Ε και Στ τάξεων του σχολείου.

Το θέμα του εργαστηρίου ήταν: “Τα παιδιά εξερευνούν το βιόκοσμό τους: οι πολλαπλές οπτικές παρατήρησης του “σπιτιού”, του “σχολείου”, της “πόλης”.

Μέσα από διαφορετικές δραστηριότητες τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν και να εξερευνήσουν για το πως οι «αισθητικές εμπειρίες» που έχει ο καθένας μας επηρεάζουν την οπτική με την οποία «διαβάζουμε» μια εικόνα, να πειραματιστούν «βλέποντας» εικόνες από διαφορετικές οπτικές, να παίξουν με τις έννοιες «σπίτι», «σχολείο» και «πόλη» και να εκφραστούν με δημιουργικό τρόπο. Στο τέλος, μοιράστηκαν μαζί μας τις θετικές τους εμπειρίες από αυτή τη συμμετοχή.

Στόχος: Η ανάπτυξη δεξιοτήτων μαθητών της Πέμπτης και Έκτης Δημοτικού μέσω εφαρμογής μεθοδολογίας οπτικού γραμματισμού. Ανάπτυξη της κριτικής σκέψης και της αντίληψης των θεμελιωδών εννοιών της διαφορετικότητας, της ισότητας και της πολιτισμικής ευαισθητοποίησης μέσα από την επεξεργασία του καθημερινού βιόκοσμου (σπίτι, σχολείο, γειτονιά, πόλη).