ΚΛΑΣΙΚΗ ΕΠΟΧΗ (480-323 π.Χ.)

 

Τι ήταν οι λειτουργίες;

Ήταν μια βασική πηγή εσόδων του αθηναϊκού κράτους που προέρχονταν από έκτακτες εισφορές. Πρόκειται για δαπάνες στρατιωτικών και θρησκευτικών εκδηλώσεων που αναλάμβαναν οι πλουσιότεροι πολίτες :

  • χορηγία: χρήματα για τη διδασκαλία ενός θεατρικού έργου.
  • τριηραρχία: υποχρέωση για συντήρηση και εξοπλισμό μιας τριήρους.
  • αρχιθεωρία: κάλυψη των εξόδων μιας επίσημης αποστολής.
  • εστίαση: κάλυψη των εξόδων του δείπνου μιας φυλής σε θρησκευτικές γιορτές.
  • γυμνασιαρχία: χρήματα για την τέλεση αγώνων λαμπαδηδρομίας στα Παναθήναια).

 

Τι ήταν το μετοίκιο;

Ήταν ο ειδικός φόρος που πλήρωναν οι ξένοι (δηλ. όσοι δεν ήταν Αθηναίοι) που έμεναν και εργάζονταν στην Αθήνα. Οι άντρες πλήρωναν 12 δραχμές και οι γυναίκες 6 δραχμές το χρόνο, αν είχαν εισοδήματα.  (Τι άποψη έχετε για την golden visa;)

 

Ποιο ήταν το επίπεδο πολιτιστικής ανάπτυξης στην κλασική εποχή;

Η ανάπτυξη των γραμμάτων και των τεχνών δημιούργησε έργα απαράμιλλα σε πνευματική και καλλιτεχνική λαμπρότητα, πρότυπα για τους δημιουργούς  των μεταγενέστερων εποχών. Η προσπάθεια αναβίωσης εκείνων των προτύπων επιβιώνει μέσα από το κίνημα του κλασικισμού. Κλασικισμό σήμερα ονομάζουμε την τάση στην τέχνη που εμφανίζεται στη Γαλλία κατά το 17ο αι., και που αναζητεί τα πρότυπα και την έμπνευσή της στην κλασική αρχαιότητα, ελληνική και ρωμαϊκή, και χαρακτηρίζεται από την αναζήτηση της τελειότητας στη φόρμα και το σεβασμό στο μέτρο.

Η φιλοσοφική σκέψη από τα μέσα του 5ου αι. π. Χ. Τοποθέτησε στο κέντρο του ενδιαφέροντος τον άνθρωπο και προσπάθησε να ερμηνεύσει τα φαινόμενα με βάση τη λογική (ορθολογισμός). Στην αρχή οι σοφιστές και ο Σωκράτης και αργότερα ο Πλάτων και ο Αριστοτέλης επιζητούσαν με τις φιλοσοφικές θεωρήσεις και τις πρακτικές τους εφαρμογές να βελτιώσουν τον άνθρωπο και τη ζωή του.

Η ιστοριογραφία εκπροσωπήθηκε από τον Ηρόδοτο αλλά κυρίως από το Θουκυδίδη, ο οποίος με το έργο του έθεσε τα θεμέλια της επιστημονικής ιστορικής συγγραφής.

Η ποιητική τέχνη κυρίως με το έργο των τριών τραγικών (Αισχύλου, Σοφοκλή, Ευριπίδη) εξελίχθηκε σε θεατρικό λόγο υψηλών διανοημάτων, ενώ με τις κωμωδίες του Αριστοφάνη σε κριτική της καθημερινής πολιτικής ζωής. Η τραγωδία και η κωμωδία είναι πνευματικές προσφορές ικανές να δικαιολογήσουν τις ωφειλές της σύγχρονης πολιτισμένης ανθρωπότητας στο λίκνο της δημιουργίας τους, την Αθήνα της κλασικής εποχής.

Ο ορθολογισμός της φιλοσοφικής σκέψης συντέλεση στην ανάπτυξη της επιστήμης. Την εποχή αυτή συστηματοποιήθηκαν οι γνώσεις για τη φύση και τον άνθρωπο. Οι περισσότεροι φιλόσοφοι, από την αρχαϊκή εποχή έως και τον 4ο αιώνα π.Χ, ήταν και ειδικοί ερευνητές που ασχολήθηκαν με τα μαθηματικά, την αστρονομία, τη φυσική, τη βοτανική και άλλες επιστήμες.

 

ΑΣΚΗΣΗ ΣΩΣΤΟ ΛΑΘΟΣ

  1. Η φορολογία των πλουσίων στην Αθήνα πραγματοποιούνταν μέσω του θεσμού της λειτουργίας. Σ  Λ 
  2. Μια από τις σοβαρότερες επιπτώσεις του Πελοποννησιακού πολέμου ήταν η ανάμειξη των Περσών στις ελληνικές υποθέσεις.  Σ  Λ

ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

  1. ΠΗΓΗ 19, ΣΕΛ. 111 σχολικού βιβλίου (παράθεμα 19): με ποια επιχειρήματα ο Ηρόδοτος αποδεικνύει την ελληνικότητα των Μακεδόνων βασιλέων;

 

Για περισσότερα βλ. κ http://spoudamata.blogspot.com/