Πληροφορική Γυμνασίου 2022-2023 Ύλη και οδηγίες
Οδηγίες Διδασκαλίας Πληροφορικής Γυμνασίου 2022-2023
Οδηγίες για τη διδασκαλία μαθήματο Πληροφορική στο Γυμνάσιο
ΦΕΚ 2450, τεύχος Β’, 19.6.2020
Οδηγίες ΙΕΠ Ημερήσια Γυμνάσια και Εκκλησιαστικά Γυμνάσια 2022-2023
Επίσης οι παραπάνω οδηγίες για τα Ημερήσια Γυμνάσια αφορούν και:
- i) τα Γυμνάσια Ε.Α.Ε.
- ii) τα Γυμνάσια των Ενιαίων Ειδικών Επαγγελματικών Γυμνασίων – Λυκείων (ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ.).
Γυμνάσια-Αξιολόγηση μαθητών
ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 409/1994: Αξιολόγηση μαθητών του Γυμνασίου
Άρθρο 1
Έννοια και σκοπός της αξιολόγησης
- Αξιολόγηση είναι η διαδικασία που αποσκοπεί στο να προσδιορίσει, κατά τρόπο συστηματικό και αντικειμενικό, το αποτέλεσμα ορισμένης δραστηριότητας σε σχέση με τους στόχους τους οποίους αυτή επιδιώκει και την καταλληλότητα των μέσων και μεθόδων που χρησιμοποιούνται
για την επίτευξή τους. Στο χώρο της εκπαίδευσης αξιολόγηση είναι η συστηματική διαδικασία ελέγχου του βαθμού επίτευξης των επιδιωκομένων από το εκπαιδευτικό σύστημα σκοπών και ειδικών στόχων.
- Αξιολόγηση του μαθητή είναι η συνεχής παιδαγωγική διαδικασία, με βάση την οποία παρακολουθείται η πορεία μάθησης αυτού, προσδιορίζονται τα τελικά αποτελέσματα της και εκτιμώνται, παράλληλα, διάφορα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του μαθητή που σχετίζονται
με το έργο του σχολείου. Η αξιολόγηση αποτελεί οργανικό στοιχείο της διδακτικής – μαθησιακής διαδικασίας, η οποία αρχίζει με τον καθορισμό των στόχων και ολοκληρώνεται με τον έλεγχο της επίτευξής τους. Πρώτιστος στόχος της είναι η συνεχής βελτίωση της διδασκαλίας και της γενικότερης λειτουργίας του σχολείου, καθώς και η συνεχής ενημέρωση εκπαιδευτικών και εκπαιδευομένων για τα αποτελέσματα των προσπαθειών τους, έτσι ώστε να επιτυγχάνονται τα καλύτερα δυνατά μαθησιακά αποτελέσματα.
- Η αξιολόγηση, ως εξατομικευμένη εκτίμηση της επίδοσης του μαθητή, δεν είναι αυτοσκοπός και σε καμιά περίπτωση δεν προσλαμβάνει χαρακτήρα ανταγωνιστικό ή επιλεκτικό για το μαθητή του Γυμνασίου. Δεν αναφέρεται μόνο στην επίδοσή του στα διάφορα μαθήματα, αλλά και σε άλλα χαρακτηριστικά του, όπως είναι η προσπάθεια που καταβάλλει, το ενδιαφέρον του, οι πρωτοβουλίες που αναπτύσσει, η δημιουργικότητά του, η συνεργασία του με άλλα άτομα και ο σεβασμός των κανόνων λειτουργίας του σχολείου.
Για την αξιολόγηση των μαθητών του Γυμνασίου είναι πολύ σημαντικά τα παρακάτω έγγραφα
- Νόμος 4823/2021 άρθρο 86 παρ. 1
- Αριθμός ΦΕΚ 111 τ.Α 12 Ιουνίου 2020, άρθρο 4 (Νόμος 4692/2020)
- Αριθμός ΦΕΚ 211 τ.Α 11 Νοεμβρίου 2016 (ΠΔ 126).
Οδηγίες ΙΕΠ Εσπερινά Γυμνάσια, Μουσικά Γυμνάσια και Καλλιτεχνικά Γυμνάσια
Αλλαγές στις οδηγίες για τη διδασκαλία του μαθήματος της Πληροφορικής του Εσπερινού Γυμνασίου για το σχολικό έτος 2021-2022»
Μετά από σχετική εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (πράξη 50/29-09-2021 του Δ.Σ) στις οδηγίες διδασκαλίας στο με αρ. πρωτ. 108954/Δ2/07-09-2021 έγγραφο θα πρέπει να αφαιρεθεί στη σελ. 3 η παράγραφος: «Τέλος, σημειώνεται ότι για το μάθημα της Πληροφορικής, κατά τη διάρκεια του πρώτου τετραμήνου διενεργείται μία (1) ωριαία γραπτή δοκιμασία και κατά τη διάρκεια του δεύτερου τετραμήνου δε διενεργείται ωριαία γραπτή δοκιμασία, αλλά ανατίθεται σε κάθε μαθητή/μαθήτρια η εκπόνηση συνθετικής δημιουργικής εργασίας μικρής έκτασης [Ν.4692 (ΦΕΚ 111/12- 06-2020)]».
Αλλαγές στις οδηγίες για τη διδασκαλία του μαθήματος της Πληροφορικής του Ημερησίου Γυμνασίου για το σχολικό έτος 2021-2022
ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ
Μετά από σχετική εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (πράξη 50/29-09-2021 του Δ.Σ) στις σ οδηγίες διδασκαλίας στο με αρ. πρωτ. 109294/Δ2/07-09-2021 έγγραφο θα πρέπει να αφαιρεθεί στη σελ. 3 η παράγραφος: «Τέλος, σημειώνεται ότι για το μάθημα της Πληροφορικής, κατά τη διάρκεια του πρώτου τετραμήνου διενεργείται μία (1) ωριαία γραπτή δοκιμασία και κατά τη διάρκεια του δεύτερου τετραμήνου δε διενεργείται ωριαία γραπτή δοκιμασία, αλλά ανατίθεται σε κάθε μαθητή/μαθήτρια η εκπόνηση συνθετικής δημιουργικής εργασίας μικρής έκτασης [Ν.4692 (ΦΕΚ 111/12-06-2020)]».
Αλλαγές στις οδηγίες για τη διδασκαλία του μαθήματος της Πληροφορικής των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Γυμνασίων για το σχολικό έτος 2021-2022
ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ, ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ
Μετά από σχετική εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (πράξη 50/29-09-2021 του Δ.Σ) στις οδηγίες διδασκαλίας στο με αρ. πρωτ. 109927/Δ2/08-09-2021 έγγραφο θα πρέπει να αφαιρεθεί στη σελ. 3 η παράγραφος: «Τέλος, σημειώνεται ότι για το μάθημα της Πληροφορικής, κατά τη διάρκεια του πρώτου τετραμήνου διενεργείται μία (1) ωριαία γραπτή δοκιμασία και κατά τη διάρκεια του δεύτερου τετραμήνου δε διενεργείται ωριαία γραπτή δοκιμασία, αλλά ανατίθεται σε κάθε μαθητή/μαθήτρια η εκπόνηση συνθετικής δημιουργικής εργασίας μικρής έκτασης [Ν.4692 (ΦΕΚ 111/12-06-2020)]».
Δείτε την ύλη και τις οδηγίες για τη διδασκαλία του μαθήματος της Πληροφορικής του Ημερησίου Γυμνασίου για το σχολικό έτος 2021-2022.
Οι αναλυτικές Οδηγίες για το 2021-2022
18/10/2021 – Τροποποίηση της προηγούμενης απόφασης (συγκεκριμένα, στο αρχικό έγγραφο θα πρέπει να αφαιρεθεί στη σελ. 3 η παράγραφος: «Τέλος, σημειώνεται ότι για το μάθημα της Πληροφορικής, κατά τη διάρκεια του πρώτου τετραμήνου διενεργείται μία (1) ωριαία γραπτή δοκιμασία και κατά τη διάρκεια του δεύτερου τετραμήνου δε διενεργείται ωριαία γραπτή δοκιμασία, αλλά ανατίθεται σε κάθε μαθητή/μαθήτρια η εκπόνηση συνθετικής δημιουργικής εργασίας μικρής έκτασης [Ν.4692 (ΦΕΚ 111/12-06-2020)]».)
Για τα Εσπερινά Γυμνάσια: Δείτε το έγγραφο
18/10/2021 – Τροποποίηση της προηγούμενης απόφασης (συγκεκριμένα, στο αρχικό έγγραφο θα πρέπει να αφαιρεθεί στη σελ. 3 η παράγραφος: «Τέλος, σημειώνεται ότι για το μάθημα της Πληροφορικής, κατά τη διάρκεια του πρώτου τετραμήνου διενεργείται μία (1) ωριαία γραπτή δοκιμασία και κατά τη διάρκεια του δεύτερου τετραμήνου δε διενεργείται ωριαία γραπτή δοκιμασία, αλλά ανατίθεται σε κάθε μαθητή/μαθήτρια η εκπόνηση συνθετικής δημιουργικής εργασίας μικρής έκτασης [Ν.4692 (ΦΕΚ 111/12-06-2020)]».)
Για τα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Γυμνάσια: Δείτε το έγγραφο
18/10/2021 – Τροποποίηση της προηγούμενης απόφασης (συγκεκριμένα, στο αρχικό έγγραφο θα πρέπει να αφαιρεθεί στη σελ. 3 η παράγραφος: «Τέλος, σημειώνεται ότι για το μάθημα της Πληροφορικής, κατά τη διάρκεια του πρώτου τετραμήνου διενεργείται μία (1) ωριαία γραπτή δοκιμασία και κατά τη διάρκεια του δεύτερου τετραμήνου δε διενεργείται ωριαία γραπτή δοκιμασία, αλλά ανατίθεται σε κάθε μαθητή/μαθήτρια η εκπόνηση συνθετικής δημιουργικής εργασίας μικρής έκτασης [Ν.4692 (ΦΕΚ 111/12-06-2020)]».)
ΤΡ 1-3-22 | «Διδασκαλία Αντικειμενοστρεφούς Σχεδίασης – Προγραμματισμού στο Λύκειο»
1η Ανακοίνωση | Αίτηση συμμετοχής | Παρουσιολόγιο | Ερωτηματολόγιο αξιολόγησης | Βεβαιώσεις συμμετοχής (διαθέσιμο από 9/3/2022)
Οι Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου (ΣΕΕ) Πληροφορικής 19 ΠΕΚΕΣ από όλη τη χώρα:
Αν.Μακεδονίας-Θράκης (Γ. Φωτιάδου), 1ο Αττικής (Κ. Μαραγκός, Κ. Μάλαμας, Π. Παπαλεωνίδα, Σ. Κωτσάκης, Σ. Ζιώβας ) 2ο Αττικής (Κ. Μαραγκός), 3ο Αττικής (Κ. Μάλαμας), 4ο Αττικής (Π. Παπαλεωνίδα), 5ο Αττικής (Σ. Κωτσάκης), 6ο Αττικής (Σ. Ζιώβας), Δυτ.Ελλάδας (Σ. Παπαδάκης), Δυτ.Μακεδονίας (Δ. Τζήμας), Ηπείρου (Α. Μπασούνας) Θεσσαλίας (Α. Καπανιάρης), 1ο Κεντρ. Μακεδονίας (Γ. Αλεξούδα), 2ο Κεντρ.Μακεδονίας (Σ.Τζελέπη), 3ο Κεντρ.Μακεδονίας (Ε. Μπαμπαλώνα), 4ο Κεντρ.Μακεδονίας (Γ. Αλεξούδα-Σ.Τζελέπη-Ε. Μπαμπαλώνα), Κρήτης (Γ. Πανσεληνάς), 1ο και 2ο Νοτίου Αιγαίου (Κ. Ζέρβας) και Πελοποννήσου (Ε. Λιακοπούλου),
συνδιοργανώνουν Διαδικτυακό Επιμορφωτικό Σεμινάριο με θέμα:
“Διδασκαλία Αντικειμενοστρεφούς Σχεδίασης – Προγραμματισμού στο Λύκειο“
Τρίτη, 1η Μαρτίου 2022, 17:00 – 20:00
(Ώρα προσέλευσης 16:40-17:00)
Αίθουσα Webex Meeting: https://minedu-secondary.webex.com/join/papadakis
ή μέσω YouTube (Κανάλι ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Δυτικής Ελλάδας): http://bit.ly/3lRbNyG
Το σεμινάριο απευθύνεται κυρίως σε εκπαιδευτικούς ΠΕ86 οι οποίοι διδάσκουν το πανελλαδικά εξεταζόμενο μάθημα «Πληροφορική» στη Γ’ ΓΕΛ, αλλά είναι ανοικτό και σε όσους άλλους εκπαιδευτικούς Πληροφορικής επιθυμούν να το παρακολουθήσουν.
Σκοπός είναι η υποστήριξη των εκπαιδευτικών στη διδασκαλία της Ενότητας 4, «Σύγχρονα Προγραμματιστικά Περιβάλλοντα», του Συμπληρωματικού Εκπαιδευτικού Υλικού [ΒΙΒΛΙΟ 2] το οποίο διδάσκεται στη Γ΄ ΓΕΛ.
Οι εισηγήσεις θα επικεντρωθούν στη διδασκαλία της συγκεκριμένης ενότητας στην τρέχουσα περίοδο και ενόψει των πανελλαδικών εξετάσεων.
Αίτηση Συμμετοχής: https://forms.gle/QnRv9QReuruH5J5o8
Στο επιμορφωτικό σεμινάριο, θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής κατόπιν επιβεβαίωσης της παρακολούθησης.
Μετάδοση από το Κανάλι YouTube ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Δυτικής Ελλάδας: https://bit.ly/3lRbNyG
https://www.youtube.com/channel/UCrKn5kKVqnlPJxUCOUef_jg/featured
Παρουσιάσεις – Επιμορφωτικό υλικό
BlueJ (https://www.bluej.org/)
BluJ on rollApp (https://www.rollapp.com/app/bluej)
Εισαγωγή στον αντινειμενοστρεφή τρόπο σκέψης, Ξυνόγαλος Στυλιανός, Αν. Καθηγητής, Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής ΠΑΜΑΚ (παρουσίαση)
Ενημερωτική Ημερίδα για το Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας
Υλικό από την Παρουσίαση του κου Παναγιώτη Μακρυγιάννη, Εκπαιδευτικού ΠΕ86, Δ/ντή 3ου ΕΚ Πειραιά:
- «Βασικές έννοιες αντικειμενοστρεφούς προγραμματισμού και η διδακτική τους προσέγγιση»
- Σύγκριση παραδοσιακής και αντικειμενοστρεφούς επίλυσης Το παράδειγμα της στοίβας,
- Αντικειμενοστρεφής Προγραμματισμός – Φύλλα Εργασίας για εξοικείωση με τις έννοιες,
- MINIMUM Ορολογία Αντικειμενοστρεφούς,
- ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΕΦΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗ,
- Αντικειμενοστρεφής Σχεδίαση,
- Πηγές για εμβάθυνση πέραν της γλώσσας
- How to explain object-oriented programming concepts to a 6-year-old
Δραστηριότητες στην αντικειμενοστρεφή σχεδίαση, Σοφία Τζελέπη, ΣΕΕ ΠΕ86 (παρουσίαση)
Σχετικό Επιμορφωτικό Υλικό – Video από προηγούμενες δράσεις μας
- Διδασκαλία αντικειμενεστρεφούς προγραμματισμού Γ’ ΓΕΛ –
Συρρής Ιωάννης, Εκπαιδευτικός Πληροφορικής (ΠΕ86)
- Αντικειμενοστρεφής Προγραμματισμός: Τρόπος επίλυσης
Σπυρίδων Ζυγούρης, Εκπαιδευτικός Πληροφορικής ΠΕ86 - Αντικειμενοστρεφής Προγραμματισμός Νέο Μεταβατικό Π.Σ. Γ ΓΕΛ
Ιστοδιάλεξη Σοφία Τζελέπη, Σ.Ε.Ε. ΠΕ86 2ου Π.Ε.Κ.Ε.Σ. Κ. Μακεδονίας - Αρχές αντικειμενοστρεφούς προγραμματισμού:
Ιστοδιάλεξη Ιωάννη Χατζηλυγερούδη, Καθηγητή Πανεπιστημίου Πατρών