Εισαγωγή στον αντικειμενοστρεφή τρόπο σκέψης (JAVA) Αλέξανδρος Χατζηγεωργίου, Αν Καθηγητής Παν/μίου Μακεδονίας
«Ενημερωτική- Επιμορφωτική Συνάντηση με θέμα “Διδασκαλία Μαθημάτων
Πληροφορικής στο Γυμνάσιο / ΓΕΛ / ΕΠΑΛ / Σχ. Ετ. 2019-20» Σ.Ε.Ε. ΠΕ86
(Πληροφορικής) Δρ. Σ. Παπαδάκη, ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Δυτικής Ελλάδας»
Για Καθηγητές Πληροφορικής (ΠΕ86) Σχολικών Μονάδων Δ/θμιας Εκπ/σης Αιγιαλείας – Καλαβρύτων
Πρόσκληση Εκπαιδευτικών σε Επιμορφωτικό Σεμινάριο 16-12-2019, 1ο ΓΕΛ Αιγίου
Διαχείριση Τάξης – Προγραμματισμός Εκπαιδευτικού Έργου, Διδακτικός Μετασχηματισμός και Ευθυγράμμιση ΑΠΣ,
Αναμενόμενων Μαθησιακών Αποτελεσμάτων, Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων και Αξιολόγησης Μαθητών στα μαθήματα της
Πληροφορικής στο Γυμνάσιο, ΓΕΛ, ΕΠΑΛ, Ειδικά Σχολεία.
Διδασκαλία Πληροφορικής– καλές πρακτικές, Μετα-Αποθετήριο
Η συμπλήρωση της ύλης στις στήλες του .xls αρχείου που υποβάλετε και στο Πληροφοριακό Σύστημα MySchool, θα πρέπει να είναι δεδομένης της μη-γραμμικής διδασκαλίας των μαθημάτων της Πληροφορικής αναλυτική ανά βιβλίο/σημειώσεις (ΑΕΠΠ, Συμπληρωματικό Εκπαιδευτικό Υλικό (ΣΕΥ) κλπ.
πχ
ΑΕΠΠ 15-32, 52-57, 127-160
ΣΕΥ 13-36, 75-81
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Γ ΓΕΛ 2019_2020
Βιβλίο Μαθητή 6.92MB 28-08-2018 | |||
Συμπληρωματικό Εκπαιδευτικό Υλικό (22-0260) 8.47MB 06-06-2019 |
Από τον συνάδελφο Παναγιώτης Τσιωτάκης(ΕΔΙΠ Παν/μου Πελοποννήσου) ενδεικτικές λύσεις του συμπληρωματικού βιβλίου της Πληροφορικής Γ’ ΓΕΛ : https://ptsiotakis.blogspot.com/2019/10/blog-post.html
Διάλεξη Σοφίας Τζελέπη, Σ.Ε.Ε. ΠΕ86 2ου Π.Ε.Κ.Ε.Σ. Κ. Μακεδονίας:
Ιστοδιάλεξη Ιωάννη Χατζηλυγερούδη Αν. Καθηγητή Πανεπιστημίου Πατρών
Αρχές αντικειμενοστρεφούς προγραμματισμού:
Ιστοδιάλεξη Ιωάννη Συρρή, Οργανωτικού Συντονιστή και Σ.Ε.Ε. ΠΕ86, 2ου Π.Ε.Κ.Ε.Σ. Β. Αιγαίου
‘Ενα δωρεάν (άδεια CC) βιβλίο/βοήθημα με τίτλο ΑΕΠΠΠ από τον συνάδελφο Αναστάσιο Χατζηπαπαδόπουλο, Εκπαιδευτικός Πληροφορικής με ενδεικτικές λύσεις στα πανελλαδικά θέματα Γ & Δ (έτη 2000 – 2017) με τη χρήση όμως όχι της ψευδοΓΛΩΣΣΑΣ αλλά της γλώσσας Python (έκδοση 2.7.10) όπως αυτή χρησιμοποιείται στα διδακτικά εγχειρίδια της Β’ Τάξης και Γ’ Τάξης του Τομέα Πληροφορικής των ΕΠΑ.Λ.
Εισαγωγή στον αντικειμενοστρεφή τρόπο σκέψης (JAVA) Αλέξανδρος Χατζηγεωργίου, Αν Καθηγητής Παν/μίου Μακεδονίας
Διάλεξη Εισαγωγή στον αντικειμενοστρεφή τρόπο σκέψης (JAVA) Αλέξανδρος Χατζηγεωργίου, Αν Καθηγητής Παν/μίου Μακεδονίας
Ο οδηγός του εκπαιδευτικού είχα γραφεί για να λειτουργεί συμπληρωματικά με το Πρόγραμμα Σπουδών και έχει στόχο να βοηθήσει τον εκπαιδευτικό στη διδακτική διαχείριση των ενοτήτων και στην υλοποίηση της φιλοσοφίας του. Χρησιμεύει στον εκπαιδευτικό τόσο στο σχεδιασμό της διδασκαλίας όσο και κατά τη διεξαγωγή της, προς την επίτευξη υψηλών μαθησιακών αποτελεσμάτων, παρέχοντας πρόσθετες γνώσεις και πηγές σχετικά με τις θεματικές ενότητες του Προγράμματος Σπουδών ή επικαιροποιώντας υπάρχουσες.
Αποτελείται, με βάση τις οδηγίες του ΙΕΠ, από δύο μέρη.
Στο πρώτο μέρος περιλαμβάνονται:
• Συνοπτική αναφορά στο φιλοσοφικό πλαίσιο του μαθήματος.
• Βασικές μεθοδολογικές προσεγγίσεις, κατευθύνσεις και παραδείγματα για την αξιολόγηση.
• Συνοπτικές οδηγίες για τη διδασκαλία κάθε ενότητας του Προγράμματος Σπουδών.
• Σχετική βιβλιογραφία.
Στο δεύτερο μέρος περιλαμβάνονται χαρακτηριστικά παραδείγματα σχεδίων μαθημάτων (ή και σχεδίων εργασίας) σύμφωνα με τα προτεινόμενα στο Πρόγραμμα Σπουδών.
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Μετά τη λήξη του επιτυχημένουμ διαγωνισμού “Κάστορας” όπως μπορεί να δείτε από εδώ: BEBRAS_GR_2019_Ανακοίνωση_Λήξης Διαγωνισμού_και_Αποτελεσμάτων
Για το σχολικό έτος 2019-2020 προγραμματίζουμε τημ υλοποίηση Μαθητικού διαγωνισμού «Μαθηματικής λογικής και Υπολογιστικής Σκέψης» από το ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Δυτικής Ελλάδας (εγκεκριμένος από το ΙΕΠ: α.απ. Φ15/115455/Δ2/17-07-2019).
Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί πιλοτικά μόνο για μαθητές Γυμνασίου για πρώτη φορά σε μικρή κλίμακα σε τρεις φάσεις: ένας προκριματικός γύρος (ανά Σχολείο σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας), ημιτελικοί και τελικοί αγώνες σε επίπεδο Περιφέρειας) στην έδρα του ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Δυτικής Ελλάδας (Πάτρα). Ο προκριματικός γύρος θα υλοποιηθεί ημέρα Παρασκευή (σε επίπεδο σχολείου, τις δύο τελευταίες διδακτικές ώρες) και οι ημιτελικοί και τελικοί αγώνες θα ακολουθήσουν σε επόμενο Σαββατοκύριακο από τους προκριματικούς αγώνες στην έδρα του ΠΕΚΕΣ Δυτικής Ελλάδας.
Ο προτεινόμενος διαγωνισμός προβλέπεται να υλοποιηθεί Μάρτιο – Απρίλιο 2020. Για τη διεξαγωγή της διαγωνιστικής διαδικασίας προβλέπεται 1 ώρα για κάθε φάση αντίστοιχα (προκριματική, ημιτελική, τελική)
Οι μαθητές από κάθε σχολείο που επιθυμούν να συμμετέχουν στον διαγωνισμό θα οργανωθούν σε τριμελείς ομάδες με δυο μέντορες εκπαιδευτικούς (ένας Μαθηματικών και ένας Πληροφορικής) από το σχολείο τους. Από κάθε σχολείο μπορούν να συμμετέχουν περισσότερες από μια τριμελείς ομάδες μαθητών.
Οι μαθητές καλούνται να δώσουν απάντηση 8-10 σύντομων προβλημάτων ή ερωτήσεων πολλαπλών επιλογών που απαιτούν την εφαρμογή μαθηματικής λογικής και υπολογιστικής σκέψης. Η διαδικασία θα υλοποιηθεί αυτοματοποιημένα με αξιοποίηση κατάλληλου λογισμικού. Τα θέματα-γρίφοι θα είναι κατά το δυνατόν διασκεδαστικά και ελκυστικά, βασιζόμενα σε αυθεντικά προβλήματα που συχνά αντιμετωπίζουν οι πολίτες στην καθημερινότητά τους αλλά και επιστήμονες των Μαθηματικών και της Πληροφορικής. Θα είναι διατυπωμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να μην απαιτείται αυστηρά η προηγούμενη τυπική γνώση για να απαντηθούν.
Ενώ ο διαγωνισμός το Σχολικό Έτος 2019-20 πιλοτικά απευθύνεται μόνο σε μαθητές Γυμνασίου (ηλικίας 12-15 ετών), αλλά οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν να στελεχώσουν τις επιτροπές του διαγωνισμού μπορούν να είναι είτε ΠΕ86 από Δημοτικά Σχολεία και ΠΕ03/ΠΕ86 από Γυμνάσια είτε από Λύκεια / ΕΠΑΛ της ΠΔΕ Δυτικής Ελλάδας (δηλαδή από όλα τα σχολεία).
ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΜΛΥΣ ΕΩΣ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 05-3-2020. Για δηλώσεις συμμετοχής πατήστε εδώ.
Στελέχωση επιτροπών
Οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται να στελεχώσουν την οργανωτική επιτροπή ανά Διεύθυνση εκπαίδευσης καλούνται να συμπληρώσουν την ακόλουθη ηλεκτρονική φόρμα έως τις 18/12/2019.
Σημαντική ημερομηνία: Η πρώτη συνάντηση της οργανωτικής επιτροπής θα γίνει την Δευτέρα 23/12/2019 και ώρα 12.00-13.00 στα γραφεία του ΠΕΚΕΣ (Παραλία Πατρών). Για τα μέλη της Οργανωτικής επιτροπής Ηλείας και Αιτ/νιας θα υπάρχει η δυνατότητα σύνδεσης μέσω skype.
Οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στην επιστημονική επιτροπή του διαγωνισμού (για προετοιμασία, έλεγχο και ενδεικτική επίλυση θεμάτων-γρίφων) καλούνται να συμπληρώσουν την ακόλουθη ηλεκτρονική φόρμα έως τις 18/12/2019.
Οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στην ομάδα τεχνικής υποστήριξης του διαγωνισμού καλούνται να συμπληρώσουν την ακόλουθη ηλεκτρονική φόρμα έως τις 18/12/2019.
Όλα τα έργα γραφιστικής του διαγωνισμού είναι αποτέλεσμα της δουλειάς των σπουδαστών “Γραφιστικής & Ηλεκτρονικών Μέσων” του ΔΙΕΚ Πάτρας με την υποστήριξη της καθηγήτριας τους κ. Όλγας Απέργη. Το λογότυπο το οποίο επιλέξαμε για τον διαγωνισμό δημιούργησε η καταρτιζόμενη του τμήματος κ. Στυλιανή Σπηλιωτοπούλου. Το banner που επιλέξαμε για το ιστολόγιο είναι της σπουδάστριας Ειρήνης Αντωνοπούλου .
Σπύρος Παπαδάκης
Σ.Ε.Ε. Πληροφορικής Δυτικής Ελλάδας