Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙΟΥ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΧΕΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙΟΥ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΧΕΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ.

Του Στέργιου Κεχαγιά

Δασκάλου-Δ/ντη 3ου 6/θ Δ.Σ Ελευθ/λης

Πόσα στοιχεία ιστορικά και πολιτισμικά άραγε μπορεί να κρύβονται μέσα στα σχολικά αρχεία και πόσες χρήσιμες πληροφορίες μπορούμε να αντλήσουμε μέσα από αυτά τόσο για την τοπική ιστορία όσο και γιαεκπαιδευτικά και παιδαγωγικά ζητήματα όπως αυτά αποτυπώθηκαν στο πέρασμα των χρόνων;

Σύμφωνα με το δάσκαλο Αστέριο Γούσιο πληροφορούμαστε τα εξής:

[1]Το Παλαιοχώριο καταστραφέν το πάλαι εκ επιδρομών και κατοικηθέν μετά ταύτα πάλιν. Έχουσι δε οι Έλληνες μιαν εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και εν παρεκκλήσιον εις τιμήν του Προφήτη Ηλία και γραμματοδιδασκαλείον. Τρεις πύργοι δε κείμενοι ανατολικώς του χωριού δεικνύουν την αρχαιότητα αλλά και την άλλοτε ακμή του χωριού τούτου. Στο γραμματοδιδασκαλείο δε του Παλαιοχωρίου αλληλοδιδακτικής μορφής κατά το τέλος του 19ου αιώνα φοιτούσαν 35 μαθητές.

Κοντά στο Παλαιοχώρι υπήρχε μια αρχαία κωμόπολη που λεγόταν Παλαιρόν, σύμφωνα με τον Μερτζίδη στο βιβλίο του <<Αι χώρες του παρελθόντος>>. Από την κωμόπολη αυτή προέρχονται δύο λατινικές επιγραφές που βρέθηκαν εντοιχισμένες στην εκκλησία του χωριού.

Επίσης στην περιοχή βρέθηκε ρωμαϊκός τάφος καθώς επίσης ελληνικά και ρωμαϊκά νομίσματα. Στην διάρκεια της τουρκοκρατίας είχε 360 κατοίκους Έλληνες και 750 Τούρκους. Οι Έλληνες είχαν εκκλησία, ένα παρεκκλήσι και ένα δημοτικό σχολείο. Οι Τούρκοι είχαν τζαμί αλλά και δημοτικό σχολείο.

Μεσιλή

Είχε 150 κατοίκους όλους Τούρκους. Εποικίστηκε από τους Τούρκους από τα πρώτα χρόνια της Τουρκοκρατίας και το όνομα του προέρχεται από τις πολλές βελανιδιές Μεσέδες στα τουρκικά.

Με την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1922 έφυγαν όλοι οι Τούρκοι κάτοικοι και εγκαταστάθηκαν Έλληνες πρόσφυγες από την Μικρά Ασία και τον Πόντο. Στην αρχή οι πρώτες οικογένειες ήταν μόλις πέντε αλλά μέχρι το 1928 αυξήθηκαν σε δώδεκα. Τότε ο μητροπολίτης Ελευθερουπόλεως Σωφρόνιος άλλαξε το τούρκικο όνομα Μεσιλή με το ελληνικό Δρυάδα. [2]

Ορντά Μαχαλάς

Ονομάζονταν και Κουντουζλί, βρισκόταν πάνω από το Παλαιοχώρι και είχε 70 κατοίκους όλους Τούρκους.

Σκαπτή Ύλη

Δεν ήταν πόλη αλλά οικισμός, μια πρόχειρη δε κατοικία μεταλλωρύχων, που δούλευαν στα μεταλλεία της περιοχής. Ο οικισμός αυτός πρέπει να ιδρύθηκε περίπου το 700 π.Χ όταν άρχισε η εκμετάλλευση των μεταλλείων. Εδώ έζησε εξόριστος ο Θουκιδίδης.

Ας εξετάσουμε μερικά ιστορικά και στατιστικά στοιχεία σε αυτό το παραδοσιακό και ιστορικό χωριό το που σύμφωνα με τον Αστέριο Γούσιο στα τέλη του 19ου αιώνα είχε «360 κατοίκους Έλληνες και 35 μαθητές εις την δημοτικήν σχολήν». Σ’ ένα χωριό που αν και κατοικούσαν και Έλληνες και Τούρκοι μαζί δεν είχε ποτέ τουρκικό προσωνύμιο. Από το 1928 και μετά, αμέσως δηλαδή μετά την εγκατάσταση των προσφύγων στο Παλαιοχώρι, δημιουργείται μια δυναμική ανάπτυξης του πληθυσμού και αυτό φαίνεται άλλωστε και από την κατασκευή του σημερινού κτιρίου του σχολείου το 1936, λόγω του υπερβολικά μεγάλου μαθητικού πληθυσμού καθώς το παλαιότερο φτιαγμένο από τα μέσα του 18ου αιώνα δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει τις μεγάλες ανάγκες που είχαν δημιουργηθεί. Έτσι με ενέργειες του τότε κοινοτάρχη Παντελίδη Ανέστη ξεκίνησαν οι εργασίες που βασιζόταν στην ευαισθησία και την εργατικότητα των κατοίκων του χωριού, η προθυμία δε όλων ήταν συγκινητική.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Φασουλής Χριστόδουλος ο οποίος ώρες ατελείωτες επί τρία και πλέον χρόνια κουβαλούσε με το κάρο του αλλά και την πλάτη του μάρμαρα από τα γειτονικά νταμάρια για να χτιστεί το καινούργιο σχολείο που προκαλεί με την αρχιτεκτονική και την ομορφιά του.

Η άνοδος του πληθυσμού σημαίνει και ταυτόχρονη άνοδο του μαθητικού πληθυσμού το 1951, οπότε και καταγράφεται ο μεγαλύτερος αριθμός κατοίκων του χωριού, ενώ οι ανάγκες του μαθητικού πληθυσμού οδηγούν στην ίδρυση και δευτέρου δημοτικού σχολείου στην Δρυάδα, η οποία από το 1923 κατοικούνταν από πρόσφυγες.

Ο τότε λοιπόν επιθεωρητής της Β΄Εκπ/κης Περιφέρειας Καβάλας «πράττει τας σχετικάς ενέργειας για την ίδρυση και λειτουργία του Δημοτικού σχολείου Δρυάδας». Έτσι το 1946-47 λειτουργεί σε «ιδιωτικώ επί ενοικίω οίκημα», που καταβάλλεται από την κοινότητα.

Την επόμενη χρονιά σταματά η λειτουργία του, λόγω ακαταλληλότητας του οικήματος και έτσι οι μαθητές αναγκάστηκαν για δύο συνεχόμενα χρόνια να φοιτούν στο Δημοτικό Σχολείο Παλαιοχωρίου. Το 1952-53 ο επιθεωρητής Α. Αυγερινόπουλος πείθει τους κοινοτικούς συμβούλους και τους κατοίκους της Δρυάδας για την συνδρομή των ώστε να κατασκευασθεί νέο διδακτήριο και παραχωρεί 40.000 δραχμές. Άλλες 60.000 δραχμές παραχώρησε η κοινότητα Παλαιοχωρίου, ενώ ανέλαβε την συγκέντρωση άμμου, ασβέστης και λίθων δια της προσωπικής εργασίας των κατοίκων. Διετέθησαν περίπου 800 μεροκάματα προσωπικής εργασίας. Το καινούργιο διδακτήριο λειτούργησε την 18η Φεβρουαρίου του 1954.[3]

Στη δεκαετία 1951-61 παρατηρείται μείωση του πληθυσμού τόσο των κατοίκων όσο και των μαθητών και είναι η εποχή που εκδηλώνεται μαζικά το κύμα εσωτερικής και εξωτερικής μετανάστευσης. Παρόλα αυτά η παραδοσιακή καλλιέργεια του καπνού δίνει πνοή τόσο σ’ αυτή όσο και τις επόμενες δεκαετίεςσε όσους παρέμειναν στην ύπαιθρο.

Άλλωστε το 1954 οι εξαγωγές του ελληνικού κράτους ανέρχονται σε 151 εκ. δολάρια εκ των οποίων το 50% προέρχεται από τις εξαγωγές καπνού. Κύρια δε ποικιλία καπνού ο Μπασμάς, αρωματικός καπνός με φύλλα κοντά με λεπτές νευρώσεις και αρκετά ελαστικά. Περίπου 200.000 οικογένειες ασχολούνταν με την παραγωγή καπνού και το 80% εξαγόταν σε άλλες χώρες. Ενίοτε χρησιμοποιείται και για προσωπική χρήση με την κοπή των καπνόφυλλων με το περίφημο Χαβάνι και την χρήση του τσιγαρόχαρτου που ήταν απαγορευμένα από το 1926.

Μάλιστα σύμφωνα με το Εγκυκλοπαιδικό Λεξικό Ελευθερουδάκη καλλιεργούνται στο Παλαιοχώρι πειραματικοί αγροί.

Η μείωση του πληθυσμού συνεχίζεται και για τα επόμενα χρόνια και φτάνουμε στο έτος 1988 οπότε έχουμε την κατάργηση του 2/θ Δ.Σ Δρυάδας και την ενσωμάτωση των μαθητών στο 6/θ Δ.Σ Παλαιοχωρίου με τον συνολικό πλέον αριθμό μαθητών τους 101.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα από τους γεννηθέντες του έτους 1964 και αποφοίτους του δημοτικού σχολείουτο 1976 από τους 37 μόνο 13 κατοικούν μόνιμα στο Παλαιοχώρι. Οι υπόλοιποι για επαγγελματικούς ή κοινωνικούς λόγους ζουν μακριά από την ευρύτερη περιφέρεια του χωριού.

Το 2001 παρατηρείται αύξηση των μονίμων κατοίκων του χωριού κυρίως από την επιστροφή μεταναστών πρώτης γενιάς, αντιθέτως όμως η μείωση του μαθητικού πληθυσμού συνεχίζεται με ανησυχητική πλέον τάση καθώς για το σχολικό έτος 2009-10 όταν στην Πρώτη τάξη γράφτηκαν 5 μαθητές και το 2010-11, 8 μαθητές. Σε 20 χρόνια ο μαθητικός πληθυσμός μειώθηκε κατά 100 περίπου μαθητές (έτος 1981 = 181 μαθητές, έτος 2001 =87 μαθητές, εκ των οποίων αρκετοί μετανάστες και παλιννοστούντες).

Ανησυχητικό δείγμα ότι ο τοπικός πληθυσμός γερνάει καθώς οι περισσότεροι πλέον κάτοικοι του χωριού ανήκουν στην τρίτη ηλικία καθώς από την τελευταία απογραφή του 2001 διαπιστώνεται ότι στις ηλικίες 0-20 απογράφονται 275 δημότες, ενώ αντίθετα στις ηλικίες άνω των εξήντα ετών 557.

Τι πρόκειται λοιπόν να συμβεί στο προσεχές μέλλον σ΄αυτό το περήφανο για την ιστορία του και προικισμένο από την φύση χωριό;

Χωριό ηλικιωμένων και ελεύθερων ελαφρώς ή βαρέως προβληματισμένων για το μέλλον, αλλά ταυτόχρονα δισταχτικών ή αδιάφορων για δημιουργία οικογένειας νέων; Όπου η ανεργία, η αβεβαιότητα για το μέλλον, η απαισιοδοξία είναι μερικοί από τους παράγοντες που δημιουργούν την παραπάνω κατάσταση.

Τι μέλλει λοιπόν για το μέλλον του ιστορικού αυτού χωριού του Αλέξανδρου, του Παλαιρού, του Βρανοχωρίου ή όπως αλλιώς είναι γνωστό το Παλαιοχώρι;

Βιβλιογραφία

1. Μεντίζης, Α., (1998) Παλαιοχώρι το χωριό Αλέξανδρου, ΠεριοδικόΝέμεσιςτεύχος 13οΑθήνα.

2. Σκαλίδης, Φ., (1981) Κοντά στις ρίζες των Ελλήνων, Το Παγγαίο στην Ιστορία Θεσσαλονίκη.

3. Μεντίζης,Α. (2006) Το κάστρο του Παλαιοχωρίου, Καβάλα.

4. Γούσιος, Α., (1894), Η κατά Παγγαίον χώρα, Λειψία.

5. Ζήσης,Θ., Πασχαλίδης, Σ., Στρατής,Δ., Τα μοναστήρια της Μακεδονίας, τ.Α΄, (1996), Εκδόσεις ΑΠΘ/ Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών, Θεσσαλονίκη.

6. Αγαθάγγελος,Μάγνης.,(1992) Εικοσιφοίνισσα Δράμα.

7. Άμαντος Κ., (1939) Σύμμεικτα Άγιος Γεώργιος ο Διασορείτης.

8. Εγκυκλοπαιδικό Ελευθερουδάκη (1936) Αθήνα.

9. Aρχείο Δ.Σ Παλαιοχωρίου και Δ.Σ Δρυάδας Χρονολογία Έρευνας 2006.

10.L.Heuzey-H.Daumet.,(1876) «Mission archeologue e Macedoine» Παρίσι.

11.Ε.Σ.Υ.Ε Απογραφή (2001) Αθήνα.


[1] . Γούσιος, Α., (1894), Η κατά Παγγαίον χώρα, Λειψία

[2] Σκαλίδης, Φ., (1981) Κοντά στις ρίζες των Ελλήνων, Το Παγγαίο στην Ιστορία Θεσσαλονίκη

[3] Aρχείο Δ.Σ Παλαιοχωρίου και Δ.Σ Δρυάδας Χρονολογία Έρευνας 2006.

ΣΕΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΧΟΛΕΙΑ

ΣΕΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΧΟΛΕΙΑ

Του Κεχαγιά Στέργιου Διευθυντή του 3ου 6/θ Δ.Σ Ελευθερούπολης, μετεκπαιδευμένου στο πρόγραμμα Διαχείριση των Φυσικών Καταστροφών και των Τεχνολογικών ατυχημάτων του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

«Η Γη, η προσωποποίηση του σκληρού και ακλόνητου άρχισε να σείεται κάτω από τα πόδια μας σαν φελλός πάνω στο νερό… Σε μια μικρή στιγμή του χρόνου δημιουργήθηκε στο μυαλό η ιδέα της ανασφάλειας, τόσο έντονα, που ώρες συλλογισμού και φαντασίας θα ήταν αδύνατο να την έχουν δημιουργήσει» (Κ. Δαρβίνος, αναλογιζόμενος τον καταστρεπτικό σεισμό της 20ης Φεβρουαρίου 1835 στη Χιλή).

Το σχολείο είναι ένας χώρος που φιλοξενεί σε καθημερινή βάση πολλούς νέους ανθρώπους. Όπως είναι γνωστό σε τέτοιους χώρους είναι αυξημένες οι πιθανότητες τραυματισμών ή και θανάτων πολλών ατόμων κατά την διάρκεια ενός σεισμού. Υπάρχουν αναφορές για θανάτους πολλών εφήβων το 464 π.χ στη Σπάρτη από την κατάρρευση γυμναστηρίου εξαιτίας σεισμικής δόνησης. Εξάλλου έχουν καταγραφεί καταρρεύσεις αλλά και βλάβες σχολείων από σεισμικές δονήσεις όπως στο σχολείο των Βαριάδικων στα Κύθηρα το 1903, των 35 σχολείων μη επισκευάσιμων στην Θεσσαλονίκη το 1978, αρκετών σχολείων κυρίως στα χωριά των Γρεβενών και της Κοζάνης το 1995 αλλά και των 429 σχολικών μονάδων στο λεκανοπέδιο της Αττικής το 1999 σε σύνολο 2465 και οποίες κρίθηκαν ακατάλληλες. Από αυτές οι 427 ήταν επισκευάσιμες και οι 2 κατεδαφιστέες, 145 δε από αυτές ήταν νηπιαγωγεία. Έτσι δημιουργήθηκε πρόβλημα στέγασης σε 40.000 περίπου μαθητές το οποίο αντιμετωπίστηκε προσωρινά με συστέγαση σε άλλα σχολεία μέχρι να ολοκληρωθούν οι επισκευές ή να παραδοθούν τα προκατασκευασμένα. Για να αποφευχθούν οι μεγάλες ανθρώπινες απώλειες πρέπει σε προσεισμική περίοδο να γίνεται εκπαίδευση των μαθητών και των εκπαιδευτικών ώστε να γίνουν βίωμα σε όλους οι βασικοί κανόνες αυτοπροστασίας αλλά και προστασίας σε επίπεδο ομάδας. Η εκπαίδευση αυτή θα πρέπει να γίνεται όχι ως μάθημα από την έδρα και εντός της τάξης αλλά εφαρμόζοντας σχέδιο έκτακτης ανάγκης για σεισμό εκτελώντας ταυτόχρονα και ασκήσεις ετοιμότητας, έτσι ώστε να δημιουργηθεί στον χώρο της εκπαίδευσης αντισεισμική άμυνα των σχολείων.

Αντισεισμική άμυνα των σχολείων εννοούμε όλες τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν αλλά και τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για να πετύχουμε :

Ø Την ελαχιστοποίηση των ανθρώπινων απωλειών.

Ø Την προστασία της υλικοτεχνικής υποδομής των κτιρίων

Ø Την διαμόρφωση ατόμων με αντισεισμική συνείδηση.

Ø Την ομογενοποίηση συγκεκριμένων ενεργειών εκπαιδευτικών και μαθητών στην περίπτωση σεισμικής δόνησης πριν ,κατά την διάρκεια και μετά τον σεισμό.

Ø Την σύνταξη σχεδίων έκτακτης ανάγκης και την εκτέλεση ασκήσεων ετοιμότητας.

Στατική επάρκεια του σχολικού κτιρίου

Τα σχολικά συγκροτήματα κατασκευάζονται σύμφωνα με τις διατάξεις του εκάστοτε ισχύοντος αντισεισμικού κανονισμού. Φρόνιμο όμως είναι να γίνονται τακτικοί έλεγχοι που αφορούν την εμφάνιση ρωγμών ώστε να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα. Πρέπει βέβαια να σημειωθεί ότι τα σχολικά συγκροτήματα κατασκευάζονται για να ικανοποιούν όσο γίνεται περισσότερο τις ανάγκες εκπαιδευτικών και μαθητών( μεγάλο προαύλιο, κατάλληλη σκάλα , έξοδοι κ.λ.π. για την ασφαλή διαβίωση των μέσα σε αυτά και την χωρίς προβλήματα ασφαλή εκκένωση των όταν παραστεί ανάγκη.

Τι γίνεται όμως με τα παλαιότερα κτίρια;

Από το σύνολο των σχολικών κτιρίων το 20,9% ήταν ηλικίας 1-10 χρόνων, το 21,3 % κτίρια από 11-20 χρόνων , το 15,1 % κτίρια 21-30 χρόνων και το 40,9% κτίρια άνω των 30 χρόνων. Ιδιαίτερα για τα δημοτικά σε ποσοστό 48,5% ήταν άνω των 40 χρόνων.

Αρκετά από αυτά έχουν πολλές ιδιαιτερότητες όπως: δεν έχουν προαύλιο, βρίσκονται κοντά σε πολυσύχναστους δρόμους ή περιστοιχίζονται από ψηλά κτίρια, και παρουσιάζουν πολλές δυσλειτουργίες στην καθημερινή τους ζωή όπως στην περίπτωση ενός σεισμού.

Άρση δυνητικά επικίνδυνων στοιχείων

Ο κίνδυνος τραυματισμού ή και απώλειας ζωής στην περίπτωση σεισμικής δόνησης δεν προέρχεται αποκλειστικά από μερική ή ολική κατάρρευση κτιρίων, στην προκειμένη περίπτωση σχολείων, αλλά και από τις τυχόν βλάβες που θα υποστεί ο εξοπλισμός τους. Χρησιμοποιώντας την κοινή λογική, εύκολα εντοπίζονται σε όλους τους χώρους ενός σχολείου έπιπλα, αντικείμενα και άλλα είδη εξοπλισμού, τα οποία μπορούν να πέσουν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης μιας σεισμικής δόνησης και να τραυματίσουν άτομο, το οποίο βρίσκεται πλησίον τους ή να δημιουργηθεί πανικός, ο οποίος είναι ο χειρότερος σύμβουλος ενεργειών σ’ αυτή τη χρονική στιγμή, ακόμα και να εμποδίσουν την έξοδο διαφυγής των μαθητών και εκπαιδευτικών.

Για παράδειγμα, για να υπάρξουν σοβαροί τραυματισμοί δεν είναι ανάγκη να καταρρεύσει ένας ολόκληρος όροφος, αρκεί η πτώση μιας βιβλιοθήκης ή μιας ντουλάπας που βρίσκεται πίσω από ένα γραφείο, το σπάσιμο της τζαμαρίας, η πτώση ενός φωτιστικού ή το σπάσιμο μπουκαλιών με τα χημικά αντιδραστήρια.

Στα σχολεία, στόχος λοιπόν πρέπει να είναι οι προσεισμικές παρεμβάσεις, κυρίως με μέριμνα των εκπαιδευτικών που ζουν στο χώρο αυτό, ώστε να μειωθούν οι κίνδυνοι τραυματισμού των ίδιων και των μαθητών τους.

Στη διαδικασία επισήμανσης δυνητικά επικίνδυνων στοιχείων μπορούν να λάβουν μέρος και τα παιδιά. Πολλές φορές εντοπίζουν επικίνδυνα στοιχεία στα οποία οι ενήλικες δεν δίνουν ιδιαίτερη σημασία. Έχοντας πάρει μέρος σε μια τέτοια διαδικασία είναι προετοιμασμένα και ψυχολογικά και έτσι ο επόμενος σεισμός δε θα τους προκαλέσει τόσο μεγάλο πανικό και φόβο.

Αυτή η διαδικασία είναι γνωστή ως άρση δυνητικά επικίνδυνων στοιχείων (άρση επικινδυνοτήτων).

Επιγραμματικά θα αναφερθούν, στη συνέχεια, κάποιες ενέργειες για άρση των δυνητικά επικίνδυνων στοιχείων μέσα στα σχολεία, και πιο συγκεκριμένα: στις αίθουσες διδασκαλίας, στο γραφείο των εκπαιδευτικών, στους διαδρόμους και στο προαύλιο.

Αίθουσες διδασκαλίας – Γραφεία εκπαιδευτικών – Διάδρομοι

Αντικατάσταση τζαμιών με τζάμια ασφαλείας. Αν η αντικατάσταση δεν είναι εφικτή ή μέχρι να γίνει να επικολληθούν διαφανείς προστατευτικές μεμβράνες και στις δυο όψεις ώστε στην περίπτωση θραύσης τους να συγκρατηθούν τα θραύσματα και να αποφευχθούν τυχόν τραυματισμοί.

Στερέωση επίπλων, υψηλών με μικρή επιφάνεια στήριξης, με μεταλλικά ελάσματα, ούπατ και βίδες στον τοίχο ώστε να αποφευχθεί πιθανή ανατροπή τους. Η ανατροπή μιας βιβλιοθήκης θα ήταν δυνατόν να τραυματίσει κάποιο άτομο αλλά και να αποκλείσει εξόδους.

Τοποθέτηση βαρέων αντικειμένων καθώς και ευθραύστων αντικειμένων στα κάτω ράφια προθηκών και ντουλαπιών, ώστε σε περίπτωση ανατροπής τους να μην τραυματιστούν τα άτομα που θα βρεθούν πλησίον τους από την πτώση ή την πτώση και κατακερματισμό των αντικειμένων. Στην ίδια κατηγορία δυνητικά επικίνδυνων στοιχείων είναι η τοποθέτηση των βιβλίων στα ανώτερα ράφια. Για τα ράφια που τοποθετούνται τα βιβλία προτείνεται η τοποθέτηση είτε μπαρών προστασίας, είτε ελαστικών ιμάντων, είτε ακόμα πορτάκια (όχι βέβαια γυάλινα) με σύρτες και μεντεσέδες ασφαλείας, ώστε να εμποδιστεί πιθανή πτώση τους.

Στερέωση των διαφόρων συσκευών ή οργάνων σε βάσεις όπου αυτό είναι δυνατόν. Όταν τοποθετούνται σε μεγάλες επιφάνειες (γραφεία, θρανία κλπ.) στήριξης να χρησιμοποιούνται αυτοκόλλητες ταινίες. Στην κατηγορία αυτή αναφέρονται ενδεικτικά ηλεκτρονικοί υπολογιστές, οθόνες τηλεοράσεων και ηλεκτρονικών υπολογιστών, καταγραφικά, μαγνητοσκόπια (video), μικροσκόπια, επιτραπέζιοι ανεμιστήρες, συσκευές τηλεομοιοτυπίας (fax) κλπ.

Έλεγχος στερέωσης των φωτιστικών και των ανεμιστήρων οροφής. Προτείνεται η στερέωση να γίνεται με αντίστοιχες αλυσίδες αγκύρωσης ώστε να είναι ασφαλείς από πιθανή πτώση.

Στερέωση πινάκων διδασκαλίας, ανακοινώσεων, εργασιών, κάδρων και των χαρτών χρησιμοποιώντας κλειστά άγκιστρα στην ανώτερη πλευρά τους, και αν χρειάζεται λόγω του βάρους του, γωνίες στήριξης στην κατώτερη πλευρά τους στους τοίχους ώστε να αποφευχθεί η περίπτωση πτώσης τους.

Αντικατάσταση μεμονωμένων εστιών θέρμανσης από κεντρική θέρμανση, εφ’ όσον είναι δυνατόν. Σε άλλη περίπτωση οι μεμονωμένες εστίες θέρμανσης να τοποθετούνται σε σημεία ώστε να μην εμποδίζουν την έξοδο. Για τις σωλήνες εφ’ όσον είναι εξωτερικές, καθώς και για τα σώματα της κεντρικής θέρμανσης θα πρέπει να γίνει στήριξη σε πολλαπλά σημεία ώστε σε πιθανή θραύση τους να αποφευχθεί η πτώση τους.

Αντικατάσταση μεταφερόμενων κρεμαστρών ενδυμάτων από άλλες καλά στερεωμένες στους τοίχους, γιατί σε πιθανή πτώση εκτός από την περίπτωση να τραυματίσουν κάποιο άτομο επιπλέον δυσχεραίνουν την έξοδο.

Στερέωση όλων των εξωτερικών καλωδίων του ηλεκτρικού ρεύματος με πολλαπλά σημεία στήριξης, για να αποφευχθούν τραυματισμοί και ηλεκτροπληξίες από πιθανή πτώση τους.

Ασφάλιση όλων των οργάνων και αντιδραστηρίων, που χρησιμοποιούνται στις φυσικές επιστήμες σε κατάλληλες υποδοχές μέσα στις προθήκες και ντουλάπες με σύρτες, ώστε να αποφευχθεί πιθανή πτώση και θραύση τους, διότι δευτερογενώς θα προκληθούν και χημικές αντιδράσεις με απρόβλεπτα αποτελέσματα.

Συντήρηση και στερέωση των διαφόρων τύπων κιγκλιδωμάτων, σε γυμναστήρια και διαδρόμους και κλίμακες, γιατί με πιθανή πτώση τους θα δυσχεραίνουν την έξοδο.

Απομάκρυνση παλαιών ή πλεοναζόντων επίπλων από χώρους που επισκέπτονται μαθητές και εκπαιδευτές, ώστε να μην εμποδίζουν την έξοδο. Τέτοια έπιπλα που συνεχώς απαντώνται είναι θρανία, έδρες, καρέκλες κ.λπ.

Θα πρέπει οι πόρτες της εισόδου – εξόδου του κτιρίου (κανονικά θα πρέπει να υπάρχουν δύο) προς το προαύλιο να είναι ανοικτές, εφ’ όσον εντός του κτιρίου πραγματοποιείται οποιαδήποτε δραστηριότητα. Επίσης επειδή η εξωτερική ή εξωτερικές πόρτες προαύλιο χώρου και εξωσχολικού χώρου είναι συνήθως κλειδωμένες θα πρέπει οι εφημερεύοντες εκπαιδευτικοί να έχουν πάντα μαζί τους τα κλειδιά και επιπλέον σε σημείο με εύκολη πρόσβαση να υπάρχουν πάντα κλειδιά. Επίσης πρέπει να ορισθεί άτομο ή άτομα που σε περίπτωση σεισμικής δόνησης θα ξεκλειδώσει τις εξώπορτες.

Θα πρέπει στη χωροθέτηση των θρανίων μέσα στις αίθουσες διδασκαλίας να λαμβάνεται υπόψη πάντα ότι τα θρανία πρέπει να είναι μακριά από τζαμαρίες, παράθυρα με τζάμια, βαριά έπιπλα, βιβλιοθήκες ή ράφια (όσο επιτρέπει ο χώρος) καθώς και μεταξύ τους να υπάρχει χώρος ώστε η διαφυγή των μαθητών να γίνεται εύκολα και στον ελάχιστο χρόνο.

Προμήθεια και τοποθέτηση φακών και φαρμακείων για κάθε αίθουσα διδασκαλίας και γραφείο εκπαιδευτικών, σε σημεία με εύκολη πρόσβαση.

Τοποθέτηση πυροσβεστήρων σε σημεία με εύκολη πρόσβαση.

Προμήθεια και τοποθέτηση στους διαδρόμους, αίθουσες και γραφεία και εξωτερικούς χώρους φώτων ασφαλείας.

Προαύλιος χώρος – Υπαίθριοι διάδρομοι – Υπερυψωμένοι υπαίθριοι χώροι

Ø Στερέωση πινακίδων, ιστών και κεραιών τηλεόρασης

Ø Τοποθέτηση τζαμιών ασφαλείας στις εξωτερικές όψεις του σχολείου

Ø Απομάκρυνση εναέριων καλωδίων μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος καθώς και ασφάλιση και στερέωση στους τοίχους πιθανών εξωτερικών καλωδίων, διότι αν κοπούν υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ηλεκτροπληξίας

Ø Απομάκρυνση πιθανών διακοσμητικών στεγάστρων σε εξωτερικές βρύσες. Τα στέγαστρα θα πρέπει να είναι εύκαμπτες ελαφρές κατασκευές ώστε να υφίστανται το μικρότερο κίνδυνο να υποστούν βλάβες και κατάρρευση.

Ø Στερέωση των κιγκλιδωμάτων περίφραξης και προστασίας σε υπαίθριους διαδρόμους, κλίμακες και σε υπερυψωμένους υπαίθριους χώρους και

Ø Στερέωση των κεραμιδιών όπου υπάρχουν.

Ενημέρωση – Εκπαίδευση των μαθητών

Όπως έχει ήδη αναφερθεί σε προηγούμενη παράγραφο, μια σεισμική δόνηση προκαλεί φόβο (το άγνωστο), ανασφάλεια και πανικό. Τα συναισθήματα αυτά στους μαθητές εκδηλώνονται πιο έντονα και λόγω της ηλικίας, δρουν συνήθως ενστικτωδώς όταν αισθανθούν την απειλή που στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι ο σεισμός και οι συνέπειές του (δόνηση – βουητό – ανατροπή αντικειμένων κλ.π).

Για να αποφευχθούν και να ελαττωθούν τέτοιες αντιδράσεις, θα πρέπει ο κάθε εκπαιδευτικός και ο κάθε μαθητής να είναι ψυχολογικά προετοιμασμένος να ενεργήσει, αντιμετωπίζοντας την κατάσταση που θα προκύψει, όσο το δυνατό πιο ψύχραιμα, δηλαδή να ενεργήσει με «αντισεισμική συνείδηση και συμπεριφορά». Είναι απαραίτητο λοιπόν στην προσεισμική περίοδο να έχουν γίνει οι ακόλουθες ενέργειες:

Ø Απόκτηση στοιχειωδών γνώσεων για το φυσικό φαινόμενο του σεισμού (μέσω εργασιών και συζητήσεων στην τάξη στον κατάλληλο χρόνο). Έτσι οι μαθητές θα απαλλαγούν από πρόσθετες φοβίες που οφείλονται σε άγνοια,

Ø Διοργάνωση εκδηλώσεων και ομιλιών σε συνεργασία με αρμόδιους φορείς για ενημέρωση – πληροφόρηση μαθητών και εκπαιδευτικών σε θέματα σχετικά με το σεισμό για την αντισεισμική προστασία.

Ø Σύνταξη σχεδίου έκτακτης ανάγκης για κάθε σχολείο, προσαρμοσμένο στις ιδιαιτερότητες του συγκεκριμένου χώρου, ώστε το σχέδιο αυτό να είναι λειτουργικό και «εύχρηστο» και

Ø Διοργάνωση ασκήσεων ετοιμότητας μέσα στο χώρο του σχολείου ώστε να εκπαιδευτούν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί. Οι ασκήσεις αυτές μπορεί να αφορούν την αυτοπροστασία στην τάξη κατά τη διάρκεια της σεισμικής δόνησης, την εκκένωση των αιθουσών διδασκαλίας και γενικότερα του κτιρίου αμέσως μετά το σεισμό, καθώς και την ασφαλή παραμονή στο προαύλιο ή την μετάβαση και συγκέντρωση των μαθητών σε κάποιο άλλο χώρο καταφυγής εάν το προαύλιο του σχολείου δεν πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Οι ασκήσεις ετοιμότητας πρέπει να επαναλαμβάνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα για να εμπεδωθούν από μαθητές και εκπαιδευτικούς, και με παράλληλη πάντοτε χρονομέτρηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκπαιδευτικοί σε περίπτωση σεισμού θα κληθούν να παίξουν πρωτεύοντα και ουσιαστικό ρόλο. Θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να δράσουν με ψυχραιμία, ταχύτητα και αποφασιστικότητα δίνοντας με τη συμπεριφορά τους το παράδειγμα στους μαθητές. Είναι εκείνοι που θα πρέπει να κατευνάσουν τους φόβους των μαθητών, να αποτρέψουν εκδηλώσεις πανικού και γενικότερα να λειτουργήσουν γρήγορα, ψύχραιμα και αποτελεσματικά. Η γνώση των κανόνων της αντισεισμικής συμπεριφοράς καθώς και του ρόλου που θα έχει ο καθένας, ανάλογα με τη θέση που θα βρίσκεται τη χρονική στιγμή εκδήλωσης του σεισμού, είναι αυτονόητη, γιατί από τις έγκαιρες κινήσεις του κάθε εκπαιδευτικού θα εξαρτηθεί η οργανωμένη εκκένωση του σχολείου, και κατά συνέπεια η ασφάλεια των μαθητών.

Στο σημείο αυτό πρέπει να τονιστεί ότι οι εκπαιδευτικοί έχουν την αποκλειστική ευθύνη για την προστασία των μαθητών σε περίπτωση σεισμού στο χώρο του σχολείου. Η ευθύνη αυτή ξεκινά από τη στιγμή εκδήλωσης του σεισμού και τελειώνει με την παράδοση και του τελευταίου μαθητή στους δικούς του.

Τέλος, στην προσπάθεια για ενημέρωση και εκπαίδευση θα πρέπει να συμμετέχουν και οι γονείς ή οι κηδεμόνες των μαθητών ώστε να υπάρχει συντονισμός των ενεργειών σε περίπτωση καταστροφικής σεισμικής δόνησης (π.χ. γνώση του σημείου συγκέντρωσης των μαθητών και όσο το δυνατόν πιο έγκαιρη παραλαβή τους).

Σύνταξη σχεδίου έκτακτης ανάγκης λόγω σεισμού στα σχολεία

Η σύνταξη ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης έχει σαν στόχο την αντιμετώπιση, από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, των συνεπειών της έκτακτης ανάγκης που δημιουργείται λόγω σεισμού με ψύχραιμες και οργανωμένες ενέργειες που θα έχουν σχεδιαστεί και αποφασιστεί προσεισμικά.

Σ’ αυτό περιγράφεται η πραγματική κατάσταση των σχολικών χώρων στεγασμένων και υπαιθρίων (π.χ. σχολείο ανάμεσα σε πολυκατοικίες, μικρό προαύλιο, έλλειψη κοντινού χώρου καταφυγής), και επισημαίνονται τα δυνητικά επικίνδυνα στοιχεία τα οποία δεν έχουν αρθεί (π.χ. μεγάλες τζαμαρίες, θερμάστρες, αμφιθέατρα με μία έξοδο, τουαλέτες στο υπόγειο, εξωτερικά καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος, μεγάλες ντουλάπες μη κατάλληλα στερεωμένες, ανοιχτά ράφια με επικίνδυνα χημικά υλικά, κ.λπ.).

Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης σχεδιάζεται λαμβάνοντας υπ’ όψη όλες τις ιδιαιτερότητες των εκπαιδευτηρίων αλλά και όλες τις περιπτώσεις χρόνου εκδήλωσης του σεισμού. Για να είναι λειτουργικό πρέπει να έχει απλή και σαφή μορφή ώστε να γίνεται εύκολα κατανοητό απ’ όλους τους φορείς της σχολικής κοινότητας (εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς και κηδεμόνες) και να περιλαμβάνει τα εξής:

Ø Ανάλυση των ενεργειών που πρέπει να γίνουν πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από ένα σεισμό,

Ø Ανάθεση συγκεκριμένων καθηκόντων σε εκπαιδευτικούς ανάλογα με τη θέση που θα βρίσκεται ο καθένας από αυτούς τη χρονική στιγμή εκδήλωσης της σεισμικής δόνησης και

Ø Επιγραμματική αναφορά των απαιτούμενων οδηγιών.

Τα παραπάνω, σκόπιμο είναι να προσαρμόζονται σε διάφορα δεδομένα λειτουργίας της σχολικής μονάδας, όπως:

Ø Λειτουργία της σχολικής μονάδας σε πρωινή βάρδια μόνο,

Ø Λειτουργία της σχολικής μονάδας σε πρωινή και απογευματινή βάρδια και

Ø Λειτουργία περισσότερων της μιας σχολικής μονάδας στο ίδιο εκπαιδευτήριο ή σε γειτνιάζοντα εκπαιδευτήρια, αλλά που χρησιμοποιούν από κοινού τον προαύλιο χώρο.

Επίσης θα πρέπει να προβλέπει, κατά το δυνατόν, όλες τις πιθανές συνθήκες λειτουργίας του σχολείου τη χρονική στιγμή του σεισμού, όπως για την Ώρα:

Ø Προσέλευσης,

Ø Μαθήματος,

Ø Διαλείμματος που οι μαθητές βρίσκονται στο προαύλιο,

Ø Διαλείμματος που οι μαθητές βρίσκονται στο εσωτερικό του κτιρίου, λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών και

Ø Σχολάσματος.

Πως συντάσσεται ένα σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης

Στο σχέδιο έκτακτης ανάγκης για σεισμό, περιλαμβάνονται σκαριφήματα των κατόψεων των ορόφων, με αρίθμηση των αιθουσών, καθώς και του προαυλίου του σχολείου.

Στα σκαριφήματα των κατόψεων καθορίζονται τα εξής:

Ø Αναγράφεται η σειρά εκκένωσης των αιθουσών,

Ø Καθορίζονται και σχεδιάζονται οι διαδρομές διαφυγής που θα ακολουθήσουν οι μαθητές από

Ø τις αίθουσες διδασκαλίας προς τους χώρους συγκέντρωσης,

Ø Επισημαίνονται με ειδικά σύμβολα τα πιθανά επικίνδυνα σημεία μέσα και έξω από το κτίριο. Σκόπιμο είναι να υπάρχει και η αντίστοιχη μόνιμη σηματοδότησή τους μέσα στο κτίριο ή όπου αλλού κρίνεται σκόπιμο όπως π.χ. στους χώρους συγκέντρωσης καις τις διαδρομές διαφυγής.

Ø Σημειώνονται οι θέσεις των κεντρικών παροχών των δικτύων ύδρευσης και ηλεκτρικού ρεύματος καθώς και σύντομες οδηγίες λειτουργίας τους και

Ø Οριοθετούνται οι χώροι καταφυγής και συγκέντρωσης των μαθητών στο προαύλιο του σχολικού συγκροτήματος. Σε περίπτωση μεγάλου ή διαμορφωμένου σε τμήματα προαυλίου, καθορίζονται οι επιμέρους χώροι καταφυγής στους οποίους θα συγκεντρωθούν οι μαθητές από συγκεκριμένες και προκαθορισμένες αίθουσες.

Ø Σε σκαρίφημα της ευρύτερης περιοχής του σχολείου καθορίζονται:

Ø Οι χώροι καταφυγής και συγκέντρωσης των μαθητών κοντά στο σχολείο σε περίπτωση που το προαύλιο δεν προσφέρεται ή έχει καταστεί ακατάλληλο και επικίνδυνο για την παραμονή μαθητών σε αυτό μετά το σεισμό. Κατάλληλοι χώροι για τη χρήση αυτή είναι: πλατείες, αθλητικές εγκαταστάσεις, προαύλιο εκκλησιών, κενά οικόπεδα κ.λπ. και

Ø Οι συγκεκριμένες διαδρομές διαφυγής προς τους εκτός σχολείου χώρους συγκέντρωσης. Για την επιλογή των οδών διαφυγής ή προσέγγισης στους χώρους καταφυγής και συγκέντρωσης θα πρέπει να αποκλειστούν στενοί δρόμοι, διότι υπάρχει κίνδυνος να έχουν καταστεί επικίνδυνοι.

Ø Σημειώνεται ότι με την ευθύνη των εκπαιδευτικών ενημερώνονται και εγγράφως οι οικογένειες των μαθητών για τους εντός του σχολείου προεπιλεγμένους χώρους συγκέντρωσης.

Τέλος θετικό είναι να αναγράφονται τα διάφορα στάδια ενδεικτικά, και το χρονικό περιθώριο εφαρμογής τους, το οποίο έχει προκύψει από τις ασκήσεις ετοιμότητας.

Ø Ο γενικός υπεύθυνος του σχεδίου, ο οποίος έχει την ευθύνη για την εκπόνηση του σχεδίου έκτακτης ανάγκης καθώς και για οργάνωση, την εκπαίδευση, την προετοιμασία και τον συντονισμό του προσωπικού.

Ø Ο υπεύθυνος διάσωσης όσων κινδυνεύουν

Ø Ο υπεύθυνος και ο βοηθός για την παροχή των πρώτων βοηθειών

Ø Ο υπεύθυνος πυρόσβεσης

Ø Ο υπεύθυνος και ο βοηθός του για την μέριμνα και την φροντίδα των μαθητών

Ø Ο υπεύθυνος παρουσιών και καταγραφής των μαθητών ο οποίος :

1.Αναζητά τους μαθητές που δεν έχουν παρουσιαστεί στους χώρους συγκέντρωσης,

2.Καταγράφει τους μαθητές που παραλαμβάνονται από συγγενικά τους πρόσωπα,

3.Αποφασίζει για την μετακίνηση των μαθητών συνοδεία εκπαιδευτικών και την παράδοση των στους οικείους τους.

Ø Ο υπεύθυνος δικτύων ο οποίος θα μεριμνήσει εφόσον κριθεί αναγκαίο , για την διακοπή των παροχών ύδρευσης ,ηλεκτρισμού ή φυσικού αερίου.

Ø Ο υπεύθυνος για τον περιορισμό των μαθητών στο προαύλιο και την απομάκρυνση των από επικίνδυνα σημεία.

Ø Ο υπεύθυνος για την οργανωμένη και ασφαλή εκκένωση του σχολείο. Το περιεχόμενο του σχεδίου έκτακτης ανάγκης διανέμεται σε όλους τους εκπαιδευτικούς καθώς και στον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων.

Οι μαθητές με επαναλαμβανόμενες ασκήσεις ετοιμότητας οι οποίες θα βασίζονται στο συγκεκριμένο σχέδιο θα κληθούν να τις εφαρμόσουν κατατοπισμένοι, ενημερωμένοι, έτοιμοι και ψύχραιμοι.

Ενέργειες σε πιθανό σεισμό

Ο σεισμός δεν προειδοποιεί, μπορεί οποιαδήποτε χρονική στιγμή, την ώρα που οι μαθητές προσεύχονται, βρίσκονται στην αίθουσα και κάνουν μάθημα, την ώρα προσέλευσης την ώρα του διαλείμματος ή την ώρα που σχολάνε.

Ιδιαίτερα την ώρα της προσευχής χρειάζεται προσοχή γιατί υπάρχει μια σχετική χαλαρότητα από όλους καθώς υπάρχουν μαθητές που βρίσκονται σε διαφορετικά σημεία και θα πρέπει να αντιδράσουν ανάλογα με το σημείο εντός ή εκτός του σχολείου όπου και αν βρίσκονται.

Σεισμός την ώρα του μαθήματος

Κατά την διάρκεια της δόνησης:

Ø Οι μαθητές μπαίνουν αμέσως κάτω από τα θρανία και ο εκπαιδευτικός κάτω από το γραφείο για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί ο σεισμός. Όλοι κρατούν σταθερά το ένα πόδι του επίπλου κάτω από το οποίο βρίσκονται. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγονται τραυματισμοί από την πτώση δομικών υλικών ( π.χ σοβάδες) αλλά και άλλα υλικά όπως φωτιστικά , ντουλάπες βιβλία, τζάμια. Άλλωστε στην πράξη έχει αποδειχτεί ότι όποιος ξαπλώσει μπρούμυτα αυξάνει την πιθανότητα επιβίωσης ακόμη και σε κατάρρευση του κτιρίου. Κατά συνέπεια:

Ø όσο μικρότερος είναι ο όγκος τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες επιβίωσης υπάρχουν.

Ø Περιμένουν ψύχραιμα οδηγίες από τον εκπαιδευτικό.

Ø Δεν εγκαταλείπουν το κτίριο στη διάρκεια του σεισμού

Ø Δεν πλησιάζουν κοντά σε παράθυρα

Ø Δεν βγαίνουν σε ταράτσες ή μπαλκόνια

Ø Δεν προσπαθούν να διαφύγουν από τα παράθυρα

Ø Δεν χρησιμοποιούν ανελκυστήρα αν υπάρχει

Ø Και όσοι είναι έξω δεν μπαίνουν μέσα στο κτίριο αλλά απομακρύνονται από αυτό.

Μετά το τέλος της σεισμικής δόνησης

Εκκένωση των αιθουσών

Ø Κάποιος από το προσωπικό ή ακόμα και ο ίδιος ο διευθυντής ανοίγουν τις πόρτες όσο πιο γρήγορα γίνεται και κάποιος αναλαμβάνει να διακόψει τις παροχές νερού και ηλεκτρικού.

Ο εκπαιδευτικός φροντίζει για την εκκένωση της αίθουσας του:

Ø Ανοίγει την πόρτα της αίθουσας. Εδώ θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βάση γιατί ανοίγοντας την πόρτα προς τα έξω υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να τραυματισθεί κάποιος διερχόμενος μαθητής αλλά και ανοίγοντας προς τα μέσα να τραυματισθεί κάποιος εξαιτίας του συνωστισμού.

Ø Ελέγχει την κατάσταση του κτιρίου και επισημαίνει τα επικίνδυνα σημεία στους μαθητές όπως ντουλάπες, βιβλιοθήκες κ.α και τους συντονίζει ώστε η αποχώρηση να γίνει με ψυχραιμία ,τάξη και προσοχή.

Ø Καθοδηγεί τους μαθητές προς την έξοδο και τους επισημαίνει να κρατούν την τσάντα πάνω από το κεφάλι τους.

Ø Η εκκένωση του κτιρίου γίνεται άμεσα αρχίζοντας από τις τάξεις που βρίσκονται πιο κοντά στην έξοδο, ενώ στους άλλους ορόφους ξεκινώντας από τις τάξεις που βρίσκονται πιο κοντά στις σκάλες. Ο εκπαιδευτικός ελέγχει την κατάσταση της σκάλας και δίνει το σύνθημα εκκένωσης.

Χώρος συγκέντρωσης

Ως χώρος συγκέντρωσης ορίζεται το προαύλιο του σχολείου αμέσως μετά την εκκένωση των αιθουσών. Τα μέτρα προστασίας που λαμβάνονται και οι ενέργειες που γίνονται άμεσα είναι:

Ø Οι εκπαιδευτικοί συγκεντρώνουν τους μαθητές και παίρνουν παρουσίες.

Ø Αν υπάρχουν απόντες κάποιοι εκπαιδευτικού μπαίνουν στο κτίριο και τους αναζητούν.

Ø Αν υπάρχουν μικροπυρκαγιές η ομάδα πυρασφάλειας τις σβήνει.

Ø Κανένας μαθητής δεν μπαίνει στο κτίριο γιατί υπάρχει κίνδυνος μετασεισμών.

Ø Οι μαθητές μένουν σε απόσταση τουλάχιστον πέντε μέτρων μακριά από το κτίριο.

Ø Δεν καταναλώνει κανείς νερό της βρύσης γιατί υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης του εξαιτίας των γεωλογικών αναταράξεων στην περιοχή.

Ø Αποφεύγεται από όλους το άγγιγμα τυχόν πεσμένων ή κομμένων καλωδίων.

Ø Όλοι παραμένουν στο προαύλιο μέχρι να υπάρξει ενημέρωση για την ασφαλή αποχώρησης όλων.

Ø Αν υπάρχουν παγιδευμένοι εκπαιδευτικοί οι μαθητές εντός του σχολείου ειδοποιούνται η Πυροσβεστική –ΕΜΑΚ και το ΕΚΑΒ.

Ø Αν το προαύλιο είναι μικρό επιβάλλεται η μετάβαση των μαθητών σε γειτονικό μεγαλύτερο και ασφαλέστερο χώρο ο οποίος είναι γνωστός από πριν, ενώ για την μετάβαση των μαθητών ακολουθείται η εξής διαδικασία:

Ø Κάποιο μέλος του διδακτικού προσωπικού πηγαίνει και ελέγχει τον χώρο και διαλέγει την ασφαλέστερη και συντομότερη διαδρομή.

Ø Ακολουθεί η μετάβαση των μαθητών σε ομάδες των 10-15 ατόμων με ένα τουλάχιστον συνοδό η κάθε ομάδα.

Σεισμός κατά την διάρκεια του διαλείμματος

Κατά την διάρκεια της δόνησης.

Ø Όσοι βρίσκονται μέσα στο σχολείο δεν βγαίνουν έξω αλλά λαμβάνουν τις προφυλάξεις που έχουν ήδη μάθει .

Ø Όσοι βρίσκονται στο προαύλιο παραμένουν εκεί, δεν κινούνται προς την είσοδο του σχολείου αντίθετα απομακρύνονται από αυτό.

Ø Με το τέλος της δόνησης συγκεντρώνονται όλοι στο προαύλιο, μακριά από το κτίριο και καταμετρούνται από τους εκπαιδευτικούς.

Ø Ακολουθεί έλεγχος των αιθουσών, εκκενώνονται όλοι οι χώροι και παραμένουν όλοι στο προαύλιο και ακολουθούν τις οδηγίες της επίσημης πολιτείας και δεν βασίζονται σε φήμες.

Ø Την ώρα της αποχώρησης η κατάσταση που επικρατεί είναι συνήθως παρόμοια με αυτή της άφιξης και της προσευχής και απαιτείται αυξημένη ετοιμότητα.

Ø Τέλος στην διάρκεια της αντισεισμικής εκπαίδευσης καλό θα ήταν να προετοιμάζονται οι μαθητές και για την ενδεχόμενη μεταστέγαση σε άλλο κτίριο.

Άσκηση ετοιμότητας σε σχολικό κτίριο

Μέσα στο πλαίσιο της αντισεισμικής εξάσκησης εκπαιδευτικών και μαθητών, κρίνεται απαραίτητη η παρουσίαση μιας προγραμματισμένης άσκησης σε όλα τα στάδια της:

Ø Ορίζεται η ημερομηνία της άσκησης και ανακοινώνεται στους μαθητές. Οι προειδοποιημένες ασκήσεις ελαχιστοποιούν την δημιουργία ανησυχίας, των φημών και προετοιμάζουν ψυχολογικά καλύτερα τους μαθητές.

Ø Την ημέρα της άσκησης γνωστοποιούνται στους μαθητές τα συνθηματικά και οι ήχοι που έχουν σχέση με την άσκηση, την αρχή και το τέλος της που θα γίνουν από το κουδούνι , την σειρήνα ή κάποιο άλλο μέσο.

Ø Με το που ακούγεται ο πρώτος συνθηματικός ήχος ο εκπαιδευτικός φωνάζει: Σεισμός όλοι κάτω από τα θρανία, ενώ ο ίδιος προφυλάσσεται κάτω από την έδρα κρατώντας το ένα πόδι της. Κανείς δεν μετακινείται.

Ø Ηχεί το σύνθημα της λήξης του σεισμού και αρχίζει η φάση της εκκένωσης. Ο εκπαιδευτικός ανοίγει με προσοχή την πόρτα, ελέγχει τον διάδρομο και περιμένει την σειρά εκκένωσης της τάξης. Ακολούθως δίνει την εντολή να εκκενωθεί η τάξη μόλις ολοκληρωθεί αυτή της προηγούμενης. Υπενθυμίζει δε στα παιδιά να κρατήσουν κάτι πάνω από τα κεφάλια των όπως την σάκα τους καθώς και προκαθορισμένο χώρο συγκέντρωσης.

Ø Η μετακίνηση γίνεται με ψυχραιμία, ταχύτητα και με το ένα παιδί πίσω από το άλλο. Αν το πλάτος το επιτρέπει μπορεί να αποχωρούν τα παιδιά σε δυάδες. Το σημαντικότερο όμως είναι ο ρυθμός ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός.

Ø Ο εκπαιδευτικός της πρώτης αίθουσας παραμένει στο διάδρομο ή στην έξοδο και ελέγχει την πορεία των μαθητών.

Θα ήταν σκόπιμο η άσκηση να επαναλαμβάνεται τακτικά ώστε να πετύχουμε την εμπέδωση των ενεργειών. Παράλληλα η γνώση των μικρών μαθητών μεταφέρεται στην τοπική κοινωνία σε περιπτώσεις που θα την χρειαστούν αν βρίσκονται μακριά από την σχολική μονάδα.

Σχέδιο ετοιμότητας αντισεισμικής προστασίας

Κατάρτιση Σχεδίου:

Γίνεται σύσκεψη όλου του προσωπικού, με αντικείμενο «Μέτρα αντισεισμικής προστασίας». Εξετάζονται οι ιδιαιτερότητες του κτιρίου και του αυλείου χώρου, οι ευθύνες που επωμίζονται οι εκπαιδευτικοί του Σχολείου και προβαίνουμε στη σύνταξη του παρόντος σχεδίου ετοιμότητας για την καλύτερη προστασία και φύλαξη σε περίπτωση σεισμού.

Α΄ Ενέργειες πριν από το σεισμό.

1. Λεπτομερειακή ενημέρωση του διδακτικού προσωπικού επί του σχεδίου.

2. Ενημέρωση των μαθητών κάθε τάξης από τον υπεύθυνο δάσκαλο για τον τρόπο δράσης.

3. Μαθητές και εκπαιδευτικοί έρχονται σε γνωριμία με όλο το σχολικό χώρο: εσωτερική σκάλα, είσοδοι, έξοδοι, διαδρομές ταχείας και ασφαλούς εγκατάλειψης του κτιρίου, αύλειος χώρος, χώρος συγκέντρωσης.

4. Οι εκπαιδευτικοί γνωρίζουν τη χρήση των διακοπτών ηλεκτρικού και νερού καθώς και των πυροσβεστήρων.

5. Ελέγχεται να μην υπάρχουν μεγάλα αντικείμενα σε υψηλά σημεία ή να στερεώνονται καλά.

6. Ασφαλίζεται το αρχείο του σχολείου.

7. Συγκεντρώνεται υλικό Α΄ βοηθειών και τοποθετείται σε ένα σταθερό μεταλλικό κουτί, στο ισόγειο του κτιρίου, και σε ένα σακίδιο στο χώρο του Γραφείου.

8. Ελέγχεται καθημερινά η ελεύθερη προσπέλαση στις κύριες εξόδους του κτιρίου οι οποίες καθημερινά είναι ανοικτές καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου.

9. Ενημέρωση των γονέων για την παραλαβή των μαθητών σε περίπτωση σεισμού.

10. Ενημερώνοντας και ασκώντας συνεχώς τους μαθητές μας, με ασκήσεις ετοιμότητας σε τακτά χρονικά διαστήματα, προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο του σεισμού σαν ένα φυσικό φαινόμενο και να εξοικειωθούμε με τις επιβαλλόμενες ενέργειες προς αποφυγή πανικού.

Β΄ Ενέργειες κατά και μετά το σεισμό.

α. Αν ο σεισμός γίνει την ώρα του διαλείμματος.

1. Κατά την ώρα του διαλείμματος όλοι οι μαθητές βρίσκονται στο προαύλιο του σχολείου. (πίσω και μπροστά)

2. Οι εφημερεύοντες εκπαιδευτικοί απομακρύνουν τους μαθητές από τα κτίρια που περιβάλλουν το προαύλιο και τους συγκεντρώνουν στα σημεία συγκέντρωσης που είναι ήδη γνωστά.(κέντρο προαυλίου).

3. Όλοι όσοι βρίσκονται μέσα στο κτίριο (εκπ/κοί, μαθητές, γονείς) καλύπτονται σε ασφαλή σημεία (κάτω από γραφεία, θρανία, πλαίσια θυρών). Στη συνέχεια κατευθύνονται στους προκαθορισμένους τόπους συγκέντρωσης στο προαύλιο του σχολείου στον ελάχιστο δυνατό χρόνο. Το ίδιο κάνουν και οι μαθητές του πίσω προαυλίου, οι οποίοι οδηγούνται με ασφάλεια και χωρίς πανικό από τον εφημερεύοντα εκπαιδευτικό του πίσω προαυλίου.

4. Ο Δ/ντής, αφού ελέγξει τους χώρους του ισογείου, για τυχόν εγκλωβισμένους, και κλείσει τον διακόπτη του ηλεκτρικού ρεύματος κατευθύνεται στο χώρο συγκέντρωσης.

5. Οι ίδιες ενέργειες γίνονται και στον α΄ όροφο του κτιρίου από τον υποδ/ντή ………………………….. ή από τον εφημερεύοντα του μπροστινού προαυλίου.

β. Αν ο σεισμός γίνει κατά την ώρα διαλείμματος βροχερής ημέρας κατά την οποία οι μαθητές παραμένουν στο κτίριο.

1. Οι εφημερεύοντες εκπ/κοί φωνάζουν «σεισμός» και καλούν τους μαθητές να καλυφθούν σε ασφαλή σημεία (κάτω από θρανία, γραφεία πλαίσια θυρών),για όσο χρόνο διαρκούν οι δονήσεις, και στη συνέχεια κατευθύνονται προς το κλιμακοστάσιο και τις εξόδους των αιθουσών και με τη συνδρομή και των άλλων εκπαιδευτικών του σχολείου, οδηγούν τους μαθητές με ταχύτητα, αλλά χωρίς πανικό στο προαύλιο και στο γνωστό χώρο συγκέντρωσης.

2. Ο Δ/ντής και ο Υπ/ντής ενεργούν σύμφωνα με τα εδάφια 4,5 της παραγράφου α.

γ. Αν ο σεισμός γίνει την ώρα του μαθήματος.

1. Ο εκπαιδευτικός κάθε τάξης δίνει το παράγγελμα «σεισμός». Μπαίνουν όλοι κάτω από τα θρανία χωρίς πανικό και παραμένουν εκεί μέχρι το πέρας των δονήσεων.

2. Ο Δ/ντής κλείνει το γενικό διακόπτη του ηλεκτρικού στο ισόγειο και κινείται προς το κλιμακοστάσιο, για να διευκολύνει τη γρήγορη και ομαλή έξοδο των μαθητών του α΄ορόφου.

3. Με το πέρας των σεισμικών δονήσεων δίνεται από το Δ/ντή το σήμα εκκένωσης του κτιρίου (τρία παρατεταμένα σφυρίγματα και αρχίζει η έξοδος των μαθητών από τις τάξεις με την εξής σειρά χωρίς πανικό.

Ισόγειο

Οι μαθητές των (π.χ Α, Β΄,Γ΄) τάξεων εξέρχονται από τις αίθουσές τους και κατευθύνονται στο χώρο συγκέντρωσης (κέντρο του μπροστινού προαυλίου).

Η έξοδος των μαθητών του ισογείου γίνεται ταυτόχρονα, μετά το σύνθημα εκκένωσης του κτιρίου, αφού υπάρχει η δυνατότητα χρησιμοποίησης διαφορετικών εξόδων.

1ος ΄Όροφος

Κατέρχονται από τη σκάλα με επιμέλεια, ασφάλεια και ηρεμία οδηγούμενοι από τους δ/λους οι μαθητές των τμημάτων με την εξής σειρά: (π.χ. ΣΤ΄,Δ΄,Ε΄,Τμήμα Ένταξης,) μαθητές που τυχόν θα υπάρχουν στην αίθουσα πληροφορικής και στην αίθουσα προβολών και εξέρχονται του κτιρίου κατευθυνόμενοι στο χώρο συγκέντρωσης (κέντρο του μπροστινού προαυλίου).

Οι μαθητές , οι οποίοι κατά την ώρα του σεισμού αθλούνται στο πίσω προαύλιο ή στη διαμορφωμένη για το λόγο αυτό αίθουσα του υπογείου, οδηγούνται μετά το πέρας των σεισμικών δονήσεων στο κέντρο της πίσω αυλής και στη συνέχεια με ασφάλεια και χωρίς πανικό στην μπροστινή αυλή.

4. Με την ολοκλήρωση της εξόδου ο Δ/ντής ελέγχει τους χώρους του ισογείου, για να βεβαιωθεί ότι όλοι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί έχουν εγκαταλείψει το κτίριο. Στην ίδια ενέργεια προβαίνει στον α΄όροφο ο Υπ/ντής.

5. Γίνεται καταμέτρηση των μαθητών στο χώρο συγκέντρωσης και ελέγχεται η σωματική τους κατάσταση, για τυχόν μικροτραυματισμούς, οι οποίοι αντιμετωπίζονται από τους εκπαιδευτικούς: αναφέρονται (ονομαστικά) ………………………………………………………….

6 οι οποίοι φροντίζουν και για τη μεταφορά του φαρμακευτικού υλικού στο χώρο συγκέντρωσης των μαθητών. Οι εκπαιδευτικοί,……………………………. φροντίζουν για την ψυχολογική στήριξη των μαθητών, την επικοινωνία με τους γονείς και την ασφαλή αποχώρηση των μαθητών από το χώρο του σχολείου.

7. Σε περίπτωση σοβαρών τραυματισμών ή εγκλωβισμού μαθητών – εκπαιδευτικών εντός του κτιρίου, ο Δ/ντής επικοινωνεί και ζητά βοήθεια από Πυροσβεστική Υπηρεσία, Νοσοκομείο, Αστυνομική Δ/νση, ενημερώνοντας ταυτόχρονα τη Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης. Γίνεται προσπάθεια απεγκλωβισμού και ψυχολογικής στήριξης των θυμάτων από τους εκπαιδευτικούς …… (αναφέρονται ονομαστικά) ………………………………………, Αν εκδηλωθεί φωτιά η ομάδα πυρασφάλειας, που αποτελείται από …… αναφέρονται ονομαστικά …………………………………με ότι εξοπλισμό μπορούν να χρησιμοποιήσουν από τα σημεία πυρόσβεσης του κτιρίου, αναλαμβάνουν δράση αμέσως χωρίς να περιμένουν εντολή από το συντονιστή.

8. Συντονιστής εφαρμογής του σχεδίου ορίζεται ο Δ/ντής, σε περίπτωση απουσίας του ο Υπ/ντής και σε απουσία και των δύο ο αρχαιότερος υπηρεσιακά εκπαιδευτικός.

9. Οι εκπαιδευτικοί παραμένουν υποχρεωτικά στο χώρο του σχολείου μέχρι να αποχωρήσει με ασφάλεια και ο τελευταίος μαθητής και ενημερωθούν από το Δ/ντή του Σχολείου ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει λήξει.

10. Οι ενέργειες δράσης των παραγράφων 4,5,6,7,8,9 της περίπτωσης (γ) εφαρμόζονται, εάν απαιτηθεί, και στις περιπτώσεις (α,β).

δ. Αν ο σεισμός γίνει την ώρα λειτουργίας του τμήματος του ολοήμερου σχολείου(13.15- 16.15).

Η υπεύθυνη εκπαιδευτικός ………………………………… με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών ειδικοτήτων, που βρίσκονται στο σχολείο τη στιγμή εκείνη, οδηγούν, μετά το πέρας των δονήσεων, τους μαθητές στο χώρο συγκέντρωσης και ενεργούν σύμφωνα με όσα περιγράφονται στις παραγράφους 4,5,6,7,8,9 της περίπτωσης (γ) του παρόντος σχεδίου, ενημερώνοντας άμεσα το Δ/ντή του Σχολείου.

ε. Μεταστέγαση Σχολείου .

Σε περίπτωση που διαπιστώσουμε ζημιές στο διδακτήριο θα ειδοποιηθεί αρμόδια Τεχνική Υπηρεσία του Νομού που θα αποφασίσει για την καταλληλότητα του κτιρίου.

Αν το κτίριο κριθεί ακατάλληλο προτείνουμε τη μεταστέγαση του Σχολείου μας στο διδακτήριο του ……………………………………..

Ο Διευθυντής του Σχολείου

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Οι φωτογραφίες, τα σκίτσα, οι χάρτες και τα δεδομένα των σεισμών προέρχονται από τον Ο.Α.Σ.Π., το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το Ι.Τ.Σ.Α.Κ., και άλλες πηγές που αναφέρονται στην βιβλιογραφία. Κούρου A., Πανουτσοπούλου M., Βαγγελάτου Ο., Μπεργιαννάκη Ι., Πετρόπουλος Ν., Παρχαρίδης Ι., Κουσκουνά Β. (2006): «Σεισμοί και Άνθρωπος. Ενημέρωση – Προστασία – Αποκατάσταση», Πατάκης, Αθήνα, 40 σελ.

Λέκκας Ε. (1996). «Φυσικές και Τεχνολιγικές Καταστροφές», Αθήνα 278σελ.

Ο.Α.Σ.Π. 2008.: «Μαθαίνοντας για το Σεισμό & τα Μέτρα Προστασίας: Οδηγίες για Άτομα με Αναπηρία», Γκουντρομίχου Χρ., Αθήνα, 32 σελ. Ο.Α.Σ.Π. (1999 και 2007): «Σεισμός – Η Γνώση είναι Προστασία» των: Κούρου Α., Παπαδάκης Π., Παναγιωτοπούλου Δ., Πανουτσοπούλου Μ., Access, Αθήνα, 104 σελ..

Ο.Α.Σ.Π. 2000 (Ε΄ Έκδοση): «Σεισμός – Ας είμαστε προετοιμασμένοι», Αθήνα, 10 σελ.

Παπαζάχος Β., & Παπαζάχου Κ., (1989). «Οι σεισμοί της Ελλάδας», Ζήτη – Θεσσαλονίκη, 356 σελ.

Παπαζάχος Β., & Δρακόπουλος Ι., (1992). «Σεισμοί και Μέτρα Προστασίας», Ζήτη – Θεσσαλονίκη, 109 σελ.

Παπαζάχος Β., & Παπαζάχος Κ., (2003). «Οι σεισμοί της Ελλάδας», Ζήτη – Θεσσαλονίκη, 286 σελ.

Σαπουντζάκη Κ., (2001). «Εκκένωση κτιρίων και καταφυγή πληθυσμού σε ασφαλείς χώρους μετά το σεισμό», Ο.Α.Σ.Π., 88 σελ.

International Federation of Red Cross and Red Crescent Societies, (2004). «World Disasters Report 2004 – Focus on community resilience», ATAR Roto Presse – Switzerland, 231pp

Morris N., (2003). «Earthquakes», Ticktock Entertainment Ltd UK, 32pp

Papanikolaou D (1998). “The geotectonic position of Nisyrow within the Hellenic Arc”, Newsletter of the ECPFE (1998) Issue 2,48pp

United Nations & IDNDR (1998). «Prevention begins with Information», 40pp.

United States Geological Survey & Southern California Earthquake Center, (1995). «Putting Down Roots in Earthquake Country», 28pp.

www.oasp.gr (Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και ΠροστασίαςΟ.Α.Σ.Π.)

http://www.itsak.gr (Ινστιτούτο Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών)

www.gein.noa.gr (Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών)

www.fema.org (Federal Emergency Management Agency – FEMA)

www.civilprotection.gr (Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας)

http://earthquake.usgs.gov/ (United States Geological Survey/National Earthquake Information Center)

www.prh.noaa.gov/itic/ (International Tsunami Information Center)

www.scec.org/ (Southern California Earthquake Center)

www.unesco.org/science (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization)

www.city.kobe.jp/cityoffice

www.unisdr.org (International Strategy for Disaster Reduction)

http://en.wikipedia.org

www.minenv.gr

ΟΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ.

ΟΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ.

Μπορεί μια σχολική μονάδα να εφαρμόζει μια δική της «εσωτερική πολιτική» στα πλαίσια της επίσημης πολιτικής του ΥΠΕΙΙΘ;

Μπορεί ο Διευθυντής ή ένας δάσκαλος να γίνεται εμπνευστής για να γίνει κάτι τέτοιο;

Αν ναι με ποιο τρόπο και ποια Θα είναι η στάση της υπηρεσίας απέναντι του;

Είναι μερικά από τα δεκάδες ερωτήματα που βασανίζουν τον Διευθυντή αλλά και τον σύλλογο διδασκόντων στην αρχή της σχολικής χρονιάς στην προσπάθεια τους να τολμήσουν ‚να κάνουν την δική τους υπέρβαση στην τοπική εκπαιδευτική κοινωνία, αναζητώντας νέους τρόπους μάθησης, ανοίγματος του σχολείου στην κοινωνία και γενικότερα βάζοντας τον πήχη ψηλά στην παρεχόμενη εκπαίδευση.

Εφαρμόζοντας εκπαιδευτικές καινοτομίες στον τρόπο επαφής με τους μαθητές ‚στην διάταξη και στην τοποθέτηση τους μέσα στην αίθουσα διδασκαλίας. Με την εφαρμογή με πρωτότυπο τρόπο το αναλυτικό πρόγραμμα και ίσως ιδιαίτερο και την δημιουργία ελευθέρου παιδαγωγικό κλίματος μέσα στην τάξη και στο σχολείο γενικότερα, ώστε να επηρεάζει θετικά όλους τους εμπλεκόμενους.

Ο τρόπος διδασκαλίας μπορεί να μην είναι ο συνηθισμένος και η <πεπατημένη οδός> , αλλά συνδυασμός με πολλά καινοτόμα προγράμματα, αγωγής υγείας, αγωγής σταδιοδρομίας, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, πολιτιστικών θεμάτων, θεατρικών παραστάσεων και πολλών άλλων.

Με την διδασκαλία εκτός των «τειχών» όταν ο καιρός το επιτρέπει, μέσα στο φυσικό περιβάλλον, μακριά από την πίεση των τοίχων και του τσιμέντου.

Πόσο άραγε θα επηρέαζε την διάθεση των μαθητών αν ο ήχος του κουδουνιού αντικαθίστατο από κατάλληλη μουσική που θα ακουγόταν διακριτικά στα διαλύματα, στην αρχή και στο τέλος των μαθημάτων;

Αναγκαία βέβαια σήμερα η χρησιμοποίηση της αίθουσας των Ή/Υ και των βιβλίων της σχολικής βιβλιοθήκης καταργώντας τις κλειδαριές (για ενδεχόμενες βλάβες) και την σκόνη. Ακόμη και αυτή η τόσο διάσημη και δοκιμαζόμενη Ευέλικτη ζώνη με σωστή βάση και προϋποθέσεις θα μπορούσε να παράγει σοβαρό εκπαιδευτικό έργο, υλοποιώντας καινοτόμες δράσεις όπως το «Το Οικονομία και Εγώ».

Η οργάνωση εκδηλώσεων στο χώρο του σχολείου κατά. την διάρκεια των σχολικών εορτών ‚αλλά και σε άλλες επίκαιρες και παγκόσμιες ημέρες εορτασμού διάφορων γεγονότων. Στις εκδηλώσεις αυτές συμμετέχουν σι μαθητές μιας τάξης αλλά μπορεί και περισσότεροι ‚που συνήθως μένουν αξέχαστες σε όλους. Γιατί, όχι να χρησιμοποιούνται κάποιες φορές και άλλες αίθουσες εκτός του σχολείου ώστε να μπορούν να παρακολουθούν όσο γίνεται περισσότεροι θεατές κυρίως εργαζόμενοι γονείς μαθητών του σχολείου.

Η λειτουργία του μαθητικού συνεταιρισμού είναι επίσης μια καινοτομία, μια και δίνει στους μαθητές την δυνατότητα ανάπτυξης της διαχειριστικής ικανότητας (αγορά-πώληση αγαθών) με κριτήριο την υγιεινή διατροφή και προσιτή τιμή.

Κάλλιστα μπορούν να δημιουργηθούν ομάδες ανακύκλωσης προϊόντων χαρτιού, αλουμινίου, πλαστικών, μπαταριών, παλιών ηλεκτρονικών συσκευών. Έτσι βοηθείται ταυτόχρονα και η τοπική κοινωνία, ευαισθητοποιείται σε θέματα περιβαλλοντικά, υγιεινής διατροφής, ανακύκλωσης.

Αν μη τι άλλο η δημιουργία σχολικής εφημερίδας, ημερολόγιου με θέματα από την τοπική ιστορία και δημοσίευση παλιών φωτογραφιών.

Απαραίτητη θεωρείται σήμερα η δημιουργία ιστοσελίδας όπου θα προβάλλονται σι δραστηριότητες του σχολείου ‚ η ιστορία του αλλά Θα δίνεται η δυνατότητα επαφής με αλλά σχολεία εντός και εκτός Ελλάδα, γνωρίζοντας έτσι το εκπαιδευτικό σύστημα άλλων χωρών, τα ήθη και τα έθιμα άλλων περιοχών και κρατών, αλλά παράλληλα να μπορούν τα παιδιά να εξασκήσουν τις γλώσσες τις οποίες διδάσκονται.

Μπορεί ακόμη να εξελιχθεί και μια αδερφοποίηση σχολείων αλλά και να εφαρμόσει προγράμματα ανταλλαγής εκπαιδευτικών.

Όμως υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να χαρακτηρισθεί νεωτεριστής αλλά και τεμπέλης που αποφεύγει την δουλεία μέσα στην τάξη με το «πατροπαράδοτο σύστημα» . Ότι σπαταλήθηκε πολύτιμος χρόνος σε καινοτόμες δράσεις και η ύλη του αναλυτικού προγράμματος δεν διδάχθηκε και έμεινε ανεκμετάλλευτη. Δημιουργείται δε και η απορία γιατί τόσες χιλιάδες δασκάλων δεν αμφισβήτησαν Το αναλυτικό πρόγραμμα και δε σκέφτηκαν να εφαρμόσουν ένα δικό τους; Είναι οκνηροί και τους λείπει η πίστη, η γνώση και η φαντασία;

Γιατί ξεσηκώνει θετικά, γονείς μαθητές και συνάδερφους και να κατευθύνει άθελα του μια αρνητική κριτική εις βάρος άλλων συνάδερφων που δεν τολμούν;

Μπορεί να παραβιάζεται μερικά ή ολικά το αναλυτικό πρόγραμμα;

Μπορεί ο Διευθυντής και ο σύλλογος διδασκόντων να εφαρμόσουν το αναλυτικό πρόγραμμα χρησιμοποιώντας τις νέες τεχνολογίες, την πληροφορική, τα ενιαία λογισμικό , το διαδίκτυο, τα εποπτικά μέσα διδασκαλίας σύμφωνα με τις ανάγκες, τα ενδιαφέροντα τις προτιμήσεις και τις ιδιαιτερότητες των μελών τις σχολικής κοινότητας και της τοπικής κοινωνίας;

Μπορεί ο Διευθυντής του σχολείου και ο σύλλογος διδασκόντων να καλύψει έναν συνάδερφο τους που εφαρμόζει καινοτόμες δράσεις μέσα στην τάξη του ή με όλες τις τάξεις του σχολείου εντός η εκτός ωρών διδασκαλίας μέσα ή έξω από το σχολείο;

Και όμως τελικά ένα σχολείο μπορεί να σχεδιάζει και να ασκεί την δική του εσωτερική πολιτική μέσα στα πλαίσια της εκπαιδευτικής πολιτικής όπως αυτή σχεδιάζεται από το ΥΠΔΒΜΘ και την κυβέρνηση. με στόχο την βελτίωση των αποτελεσμάτων μάθησης, την καλύτερη και αποδοτικότερη αξιοποίηση του σχολικού χρόνου, για την πνευματική και επαγγελματική ανάπτυξη όλων των μελών της σχολικής κοινότητας.

Όλοι γνωρίζουμε ότι η εκπαιδευτική πολιτική αποφασίζεται κεντρικά από την κυβέρνηση και το ΥΠΔΒΜΘ. Ορίζονται τα μαθήματα, η ύλη , το αναλυτικό πρόγραμμα το ωρολόγιο πρόγραμμα κά. Παράλληλα όμως γνωρίζουμε ότι το ΥΠΔΒΜΘ.

μέσω των υπηρεσιών του καλεί τους εκπαιδευτικούς να πάρουν μέρος σε διάφορα προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, αγωγής υγείας κλπ.

‘Όταν λοιπόν σι δράσεις αυτές:

Ι. Είναι σε γνώση της υπηρεσίας (μέσω του διευθυντή του σχολείου)

2.Δεν παραβιάζεται το αναλυτικό πρόγραμμα.

3Δεν έχουν υπαινικτική κριτική σε βάρος συνάδερφων.

4Ειναι προσπάθεια βελτίωσης της παρεχόμενης γνώσης και βελτίωσης της υπάρχουσας κατάστασης.

5. Δεν είναι προσπάθεια διδαχής άλλων.

6.Ειναι ανοιχτή σε κάθε καλοπροαίρετη κριτική και παρατήρηση. 7.Οισχεσεις με τους συνάδερφους δεν διαταράσσονται γιατί όλη η σχολική μονάδα είναι ενημερωμένοι, τότε αποκτάται σχετική αυτονομία και μπορεί να προσπαθήσει να πετύχει το ζητούμενο καλύτερο αποτέλεσμα.

Το πώς λειτουργεί το σχολείο όλοι το γνωρίζουμε, εμείς όμως οι μάχιμοι εκπαιδευτικοί ή οι εκπαιδευτικοί ης κιμωλίας όπως λεγόμαστε, έχουμε την δυνατότητα να κάνουμε κάποιες αλλαγές στο δικό μας χώρο, στην σχολική κοινότητα, και στην τοπική κοινωνία. Αρκεί να εγκαταλείψουμε την μοναξιά μας, να ανοίξουμε την πόρτα στον συνάδερφο για την συνεργασία, να ασχοληθούμε με νέα ζητήματα που ξεφεύγουν από τα στενά όρια της αίθουσας και της δημοσιοϋπαλληλικής ιδιότητας και το υποχρεωτικό ωράριο.

Για να γίνουν όμως όλα αυτά χρειάζεται όρεξη, διάθεση και μεράκι και εφόσον έχει την στήριξη από την κεντρική εξουσία, αύξηση του εισοδήματος , ώστε να μην χρειάζεται να κάνουμε δεύτερη ή και τρίτη δουλεία για να ζήσουμε με αξιοπρέπεια , να δημιουργηθεί η διάθεση και χρόνος για δράσεις εκτός ωρών διδασκαλίας και να ξεφύγουμε από το «για όσα παίρνω πολλά κάνω».

Για να γίνει λοιπόν το σχολείο, σχολείο της καινοτομίας, της σχετικής αυτονομίας, της συλλογικής ευθύνης, της εναλλακτικής μάθησης, της ουσιαστικής μόρφωσης, των δράσεων και των πρωτοβουλιών, εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό και από τον διευθυντή και τον σύλλογο διδασκόντων του.

Ας σκεφτούμε λοιπόν σοβαρά πως θα γίνει το σχολείο αυτό που όλοι ονειρευόμαστε. Ανοιχτό στην κοινωνία, σύγχρονο σχολείο γνώσης, ελευθερίας, των ίσων ευκαιριών, της αποδοχής του διαφορετικού, της εναλλακτικής πληροφόρησης που θα υπηρετεί το ανθρώπινο πρόσωπο.

Ας καταθέσουμε λοιπόν τις προτάσεις και τις ιδέες στο κύτταρο των αποφάσεων ης εκπαιδευτικής πολιτικής, τον σύλλογο διδασκόντων για να ξεκινήσει η προσπάθεια για την καλύτερη εκπαίδευση που όλοι επιζητούμε.

Από τον Δάσκαλο Κεχαγιά Στέργιο- Διευθυντή του 3Ο 6/Θ Δ.Σ Ελευθερούπολης

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

1).Δημητρόπουλος Γ. Διευθυντής του 130ου Δ.Σ Αθηνών

2).Μαυρογιώργος Γ. 1999. «Η εκπαιδευτική μονάδα ως φορέας διαμόρφωσης και άσκησης εκπαιδευτικής πολιτικής».

3.Ανανιάδης Παναγιώτης. «Σπουδές στην εκπαίδευση».

Ο Διευθυντής του σχολείου στην ΠΕ και ο ρόλος του στην αυτονομία της σχολικής μονάδας

Ο Διευθυντής του σχολείου στην ΠΕ και ο ρόλος του στην αυτονομία της σχολικής μονάδας

Άρτα 02-12-2006

Ο διευθυντής είναι ιδίως υπεύθυνος για την ομαλή λειτουργία του σχολείου, τον συντονισμό της σχολικής ζωής, την τήρηση των νόμων, των εγκυκλίων και των υπηρεσιακών εντολών και την εφαρμογή των αποφάσεων του συλλόγου διδασκόντων. «αρθρ. 11 παρ.Δ Ν 1566/85».

«Θέλουμε οι Διευθυντές των σχολείων μας να έχουν επιστημονική κατάρτιση και τις οργανωτικές και διοικητικές ικανότητες σε βαθμό ώστε να μπορούν να αξιοποιήσουν στο έπακρο τους βασικούς συντελεστές επίτευξης των σκοπών του σχολείου και επιπλέον να είναι ικανοί να συνεγείρουν ομόρροπα προς την κατεύθυνση υλοποίησης των στόχων, τους βασικούς κοινωνικούς και άλλους παράγοντες όπως την εκκλησία, τους γονείς, την τοπική αυτοδιοίκηση κ.λ.π»

«Δήλωση ΥΙΙΕΙΙΘ Α.Κακλαμάνη 1985»

Έτσι ορίζει η πολιτεία τον Διευθυντή της σχολικής μονάδας όπως προκύπτει από τον Ν 1566/85.Είναι λοιπόν ο Διευθυντής αυτός που εφαρμόζει αρχές παραδεκτές για τη σωστότερη λειτουργία του σχολείου όπως:

1) Την αρχή της επικοινωνίας, εσωτερική-εξωτερική.

Επιβάλλει την επικοινωνία στο σχολείο και από το σχολείο, σταδιακά τον παραδεκτό για το σχολείο κώδικα επικοινωνίας, κώδικα αγάπης και καθοδήγησης για τους μαθητές. κώδικα συνυπευθυνότητας κατανόησης και συναδελφικότητας με το προσωπικό.

Εφαρμόζει την αμφίδρομη επικοινωνία και μεριμνά για την ύπαρξη θετικού επικοινωνιακού πεδίου. Παράλληλα προλαμβάνει ή εξουδετερώνει επικοινωνιακούς «θορύβους» όπως η καχυποψία η υστεροβουλία, οι μικρότητες και οι σκοπιμότητες.

Φροντίζει να αναπτύσσει προγράμματα δημοσίων σχέσεων, προβολής του σχολείου και του έργου του και γενικά «γίνεται διαμορφωτής» επηρεάζει θετικά την κοινή γνώμη, ενώ δημιουργεί ταυτόχρονα κατάλληλες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη προσωπικών σχέσεων.

2) Προγραμματισμός και όχι σχεδιασμός ή αυτοσχεδιασμός.

Βασική του μέριμνα είναι η ερεύνα και ο προγραμματισμός για το μέλλον με τρόπο διορατικό και αφετέρου κατά τρόπο που να εγκλείει τη δράση πάντοτε προς την κατεύθυνση της υλοποίησης των σκοπών και των στόχων. Καταγράφει την πολιτική και την μεθοδολογία που θα ακολουθήσει για την υλοποίηση του προγραμματισμού.

Προβλέπει τα μέσα που θα χρησιμοποιήσει καθώς και τους σταθμούς που θα διανύσει καθώς επίσης προγραμματίζει με προοπτική μηνός τριμήνου και έτους. Οργανώνει τους τρόπους λειτουργίας του σχολείου ως «Σχολείο ανοιχτό στην κοινωνία» καθώς επίσης και τους τρόπους παρεμβάσεις.

3) Οργάνωση και συντονισμός. Οι εκπαιδευτικοί θεωρούν ότι ο Διευθυντής της σχολικής μονάδας λόγω της φύσης του έργου του είναι σημαντικός παράγοντας εφαρμογής μοντέλου και κυρίως του ανήκει ο ρόλος του συντονιστή.

Η θετική στάση του στην καινοτομία, σι κοινωνικές δεξιότητες, σι ικανότητες δημιουργίας οράματος ενεργοποίησης των εκπαιδευτικών και γονέων, ο χειρισμός των οργανωτικών θεμάτων, η μεθοδικότητα, η κατανομή εργασίας καθώς και η τήρηση των απαραίτητων διαδικασιών θεωρούνται από τους εκπαιδευτικούς απαραίτητα χαρακτηριστικά και δεξιότητες που χρειάζεται ένας Διευθυντής.

4) Η διαχείριση της διοίκησης και η συμπεριφορά του.

Ακόμη καθοδηγεί και συμβουλεύει κυρίως με το παράδειγμα του. Είναι δε σε όλους διαθέσιμος και πρόθυμος να επιλύσει προβλήματα και να βρει διεξόδους. Επιδιώκει επίσης την ταύτιση των στόχων του ίδιου και του προσωπικού για το σχολείο. Διευθύνει το σχολείο με εργαλείο τις γνώσεις που καθημερινά διευρύνει με πηδάλιο την ευθύτητα, κριτήριο την αντικειμενικότητα και αίσθημα δικαιοσύνης. Γνωρίζει ανά πάσα στιγμή τι επιτελείται σωστά, τι λάθος και τι παραβλέπεται.

Σε καμία περίπτωση δεν λειτουργεί ως Λουδοβίκος «L etat c΄moi– Το κράτος είμαι εγώ». Προσπαθεί να μην είναι συγκεντρωτικός και δεν λειτουργεί πατερναλιστικά.

5) Η χρήση του ελέγχου και του αυτοελέγχου.

Παρακολουθεί εκτός των άλλων την λειτουργία των υλικών του σχολείου και τα αξιολογεί(διδακτήριο, έπιπλα, εποπτικά μέσα, τεχνικά μέσα κ.ά ).Καλό είναι να βρίσκει τρόπους μέτρησης του επιτελούμενου έργου και να το συγκρίνει με πιθανά πρότυπα ή με προηγούμενα χρόνια. Χρησιμοποιεί τον έλεγχο όχι για να ανακαλύψει το λάθος, την παράληψη ή τους υπεύθυνους, αλλά για θεραπεία, αποκατάσταση και διόρθωση. Κυρίως δε ασκεί τον αυτοέλεγχο, παρακινεί προσωπικό, μαθητές, γονείς με το παράδειγμα του. Ενθαρρύνει κάθε πρωτοβουλία που έχει ως σκοπό την αναβάθμιση της παρεχόμενης γνώσης και δεν εφαρμόζει το δόγμα «Μην ανακατεύεστε».

6) Εισαγωγή καινοτομιών- αναπροσανατολισμός του έργου του.

Οφείλει να διαποτίσει την συνείδηση των εκπαιδευτικών του σχολείου, των γονέων, των μαθητών και των άλλων θεσμοθετημένων και μη φορέων που εμπλέκονται στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Έτσι διαμορφώνονται νέα δεδομένα, νέες απαιτήσεις και προσδοκίες και αναγκαστικά θα πρέπει να αναθεωρήσει τον ρόλο του και την συμπεριφορά του. Διαρκές ζητούμενο ο αναγκαίος αναπροσανατολισμός του. Ο ρόλος του λοιπόν που σήμερα κυμαίνεται ανάμεσα στον κατευθυνόμενο και στον διαχειριστή δεν είναι αξιοζήλευτος. Συνήθως ασχολείται με τυπικά διαχειριστικά θέματα της καθημερινότητας. Σπάνια ασχολείται με το να φέρει νέες ιδέες για την ανανέωση, την αναβάθμιση του σχολείου και

ακόμη πιο σπάνια αναπτύσσει πρωτοποριακές σκέψεις που προάγουν την αγωγή, την εκπαίδευση, δραστηριότητες που προβάλουν το σχολείο στην τοπική κοινωνία δίνουν κύρος στο δάσκαλο, ανεβάζοντας ταυτόχρονα το κοινωνικό του γόητρο.

7) Οργάνωση των σχολικών δραστηριοτήτων

Στην αρχή της χρονιάς αυτές οι δράσεις και οι ενέργειες πρέπει να αναζητηθούν ‚να συζητηθούν και να αποφασιστούν από κοινού με το διδακτικό προσωπικό του σχολείου και την βοήθεια του σχολικού σύμβουλου που καλείται να παίξει τον ρόλο του. Εννοείται ότι δεν καταργούνται ούτε αναιρούνται οι σκοποί και σι στόχοι που τίθενται από την επίσημη Πολιτεία.

Το σχολείο παραμένει και επιμένει στους σκοπούς και τους στόχους του όπως αυτοί ορίζονται από τα αναλυτικά πρόγραμμα αλλά αυτοπροσδιορίζεται με τις δραστηριότητες που επιλέγει. Γίνεται λοιπόν προγραμματισμός ενεργειών και δραστηριοτήτων τόσα για όσα θα λάβουν μέρος στο ενδοσχολικό περιβάλλον. όσο και για τις δραστηριότητες που θα πραγματοποιηθούν στο ευρύτερο περιβάλλον του σχολείου, ώστε να αποφεύγεται το φαινόμενο να γίνονται σπουδαία πράγματα σε μια αίθουσα και ο συνάδερφος της διπλανής αίθουσας να μην τα γνωρίζει.

8) Ανάπτυξη προσωπικών και δημόσιων σχέσεων

Φροντίζει ακόμη ο Διευθυντής να εξισορροπεί τις διάφορες, τις διενέξεις, να αμβλύνει τις προστριβές μεταξύ των εκπαιδευτικών και των γονέων και να διευθετεί τα αντιτιθέμενα συμφέροντα τους. Τα πλεονεκτήματα θα είναι πολλαπλά.

Ακόμη συνεργάζεται με άλλους φορείς ώστε μέσα από ένα συγκεντρωτικό-γραφειοκρατικό και πολυνομικό σύστημα να εντοπίσουν τις ευκαιρίες που τους προσφέρονται ώστε να οδηγήσουν μαζί συλλογικά τον εκπαιδευτικό οργανισμό σε πορεία διαρκούς δραστηριότητας —ανάπτυξης γιατί σε τελική ανάλυση αποδέκτης αυτής της δράσης είναι ο μαθητής, ο οποίος θα γαλουχηθεί στο σχολείο του δημιουργικά και θα συνεισφέρει με την σειρά του στην ευρύτερη κοινωνία με τελικά στόχο την ανάπτυξη του.

9) Ο ρόλος του και η συμπεριφορά του στο σύγχρονο σχολείο.

Καταλήγοντας λοιπόν ο σύγχρονος Διευθυντής του σχολείου θα πρέπει να γνωρίζει το ισχύον νομικό πλαίσιο, να αναγνωρίζει προτεραιότητες και να μην είναι τυπολάτρης. Να είναι εγκρατής και μεθοδικός και όχι παρορμητικός Να μην θεωρεί τον εαυτό του αλάνθαστο και αυθεντία αλλά να αναγνωρίζει τα λάθη του. Να αναλαμβάνει τις ευθύνες του και να μην ψάχνει για αποδιοπομπαίους τράγους. Όταν

χρειάζεται να έρχεται σε αντίθεση με κάθε αυταρχικό μοντέλο διοίκησης όπως πχ. το περιγράφει το Ν.Δ 651/70:

«Αι Διευθυνταί των δημοτικών σχολείων ασκούν καθήκοντα διδακτικά, διοικητικά και εποπτικά επί των μαθητών, τον διδακτικού προσωπικού και του υπηρετικού προσωπικού του σχολείου, έχοντας επί του προσωπικού πλήρη δικαιώματα διοικητικών και πειθαρχικών προϊσταμένων».

Ως κορυφή λοιπόν της σχολικής κοινότητας ο Διευθυντής είναι διοικητικός, επιστημονικός αλλά και παιδαγωγικός υπεύθυνος στον χώρο αυτό.

Πάνω από όλα όμως να σκέφτεται ότι κάθε δάσκαλος που είναι στο σχολείο μπορεί να γίνει ένας καλός Διευθυντής με την βοήθεια του.

Έχει ο Διευθυντής την δυνατότητα να εμπνεύσει και να εφαρμόσει σε συνεργασία με τον σύλλογο διδασκόντων μια εσωτερική πολιτική αυτονομίας στο σχολείου τον χωρίς να παραβαίνει την εκπαιδευτική πολιτική και τις σχετικές διατάξεις και νόμους του ΥΠΔΒΜΘ;

Όλοι οι εκπαιδευτικοί και κυρίως ο Διευθυντής πρέπει να γνωρίζουν ότι η εκπαιδευτική πολιτική αποφασίζεται από την κυβέρνηση και το ΥΠΔΒΜΘ. Κεντρικά καθορίζεται το αναλυτικό πρόγραμμα. τα μαθήματα που θα διδάσκονται σε κάθε τάξη και το περιεχόμενο, η ύλη,η διδακτική, το βιβλίο του δασκάλου, του μαθητή, το ωρολόγιο πρόγραμμα, η έναρξη και η λήξη των μαθημάτων. Όλα αυτά τα γνωρίζουμε και τα εφαρμόζουμε σε μεγάλο βαθμό. Παράλληλα όμως όλοι γνωρίζουμε άτι τις εγκυκλίους που καθημερινά στέλνει το Υπουργείο με τις οποίες μας καλεί να συμμετάσχουμε μαζί με τους μαθητές σε διάφορα προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, αγωγής υγείας, πολιτιστικών θεμάτων σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού, αγωγής σταδιοδρομίας, ισότητας των δυο φύλων, σε ευρωπαϊκά προγράμματα σε συμπράξεις σχολείων, σε σχολικές εκδρομές εκπαιδευτικοί χαρακτήρα σε κέντρα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, θεατρικές παραστάσεις κ.ά.

Για να υλοποιηθούν όμως όλα αυτά από τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, πρέπει να χρησιμοποιείται μεγάλο μέρος του ωρολογίου προγράμματος. Στην πράξη όμως το ΥΙΙΔΒΜΘ δίνει μια σχετική αυτονομία σε κάθε σχολική μονάδα και στο σύλλογο διδασκόντων να αποφασίσει τι θα εφαρμόσει. Μπορεί λοιπόν ο Διευθυντής να γίνει εμπνευστής ώστε η σχολική μονάδα να γίνει μερικά αυτόνομη. Ο κάθε δάσκαλος να αλλάξει νοοτροπία, να εγκαταλείψει την μοναξιά της τάξης, να ανοίξει την πόρτα στον συνάδερφο για συνεργασία, να ξεφύγει από τα στενά όρια της αίθουσας διδασκαλίας, την μόνιμη δημοσιοϋπαλληλική σχέση, το υποχρεωτικό ωράριο.

Για να γίνει αυτό χρειάζεται όμως διάθεση, όρεξη και μεράκι από τον εκπαιδευτικό και παράλληλα νέες διεργασίες μάθησης από τους ίδιους που θα κληθούν να μάθουν να αξιολογούν την εμπειρία τους και να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες πειραματισμών με νέα πράγματα.

Χρειάζεται βέβαια στήριξη από την κεντρική εξουσία με αύξηση του εισοδήματος ώστε να μην χρειάζεται οι εκπαιδευτικοί να κάνουν δεύτερες και τρίτες δουλειές και να αφοσιωθούν στο καθήκον τους εφαρμόζοντας καινοτόμες δράσεις εντός και εκτός διδακτικού ωραρίου.

Θα πρέπει λοιπόν ο Διευθυντής να πείσει το σύλλογο διδασκόντων να γίνει ανθρώπινος, σύλλογος προσώπων με ανάληψη προσωπικών και συλλογικών πρωτοβουλιών και ευθυνών ώστε να μεταφέρει το κλίμα αυτό σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα, γονείς και μαθητές αλλά και στην τοπική κοινωνία. Έτσι σε τελική ανάλυση, ένα σχολείο μπορεί να σχεδιάζει την δική του εσωτερική πολική μέσα στα πλαίσια της κεντρικής εκπαιδευτικής πολιτικής του ΥΠΔΒΜΘ με στόχο την βελτίωση των συνθηκών εργασίας των εκπαιδευτικών την βελτίωση των αποτελεσμάτων της μάθησης, την καλύτερη και αποδοτικότερη αξιοποίηση του σχολικού χρόνου.

Να δουν τι μπορούν να κάνουν μαζί, ο Διευθυντής και ο σύλλογος διδασκόντων με βάση τα σημερινά δεδομένα για να βελτιωθεί ή και να αλλάξει η πραγματικότητα αυτή. Να είναι ανοιχτοί σε κρίσεις και παρατηρήσεις για να γίνουν καλύτεροι.

Έτσι μπορεί λοιπόν να αναπτυχθεί η εσωτερική πολιτική του σχολείου ,με την ανάληψη πρωτοβουλιών για μια διαφορετική προσέγγιση της γνώσης μέσα από καινοτόμες δράσεις, με την εφαρμογή του αναλυτικού προγράμματος, μέσα από προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων, την ευέλικτη ζώνη και την χρήση των νέων τεχνολογιών.

Έτσι θα φτιαχτεί ένα σχολείο ανοιχτό στην Κοινωνία, σύγχρονης γνώσης, της ελευθέριας, των ίσων ευκαιριών, των νέων τεχνολογιών, της αποδοχής του διαφορετικού, της εναλλακτικής πληροφόρησης, της δημοκρατικής παιδείας, ένα σχολείο που θα υπηρετεί το ανθρώπινο πρόσωπο και όχι την απρόσωπη τεχνοκρατική παγκοσμιοποιημένη κοινωνία.

Του δασκάλου Στέργιου Κεχαγιά Διευθυντή του 3ου Δ.Σ Ελευθερούπολης

Βιβλιογραφία.

1.Δημητρόπουλος Γ. Διευθυντής του 130ου Δ.Σ Αθηνών.

2.Παρεμβάσεις στο συνέδριο της ΟΛΜΕ 1984

3.Νόμος 1566/85

4.Ν.Βαλσαμόπουλος Σχολικός Σύμβουλος ΙΙΕ 1998

5.ΑΑνδρέου « Οργάνωση και Διοίκηση 1994»

6.Μαυρογιώργος Γ. 1999. «Η εκπαιδευτική μονάδα ως φορέας διαμόρφωσης και άσκησης εκπαιδευτικής πολιτικής».

7.Α.Ρέππα – Μ.Κουτούζης. «Εκπαιδευτική διοίκηση και πολιτική».

8.Ανανιάδης Παναγιώτης . « Σπουδ

Το Δημοτικό Συμβούλιο Παγγαίου κινδυνεύει να αποξενωθεί από την τοπική κοινωνία

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΝΤΟΠΙΖΕΙ Ο ΣΤ. ΚΕΧΑΓΙΑΣ

Το Δημοτικό Συμβούλιο Παγγαίου κινδυνεύει να αποξενωθεί από την τοπική κοινωνία

Ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και κατέθεσε προτάσεις για τη βελτίωση της λειτουργίας του οργάνου

Τρία σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου Παγγαίου, που έχουν να κάνουν με τη δημοσιότητα, τη λειτουργία και την ελκυστικότητα, εντοπίζει ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης Στέργιος Κεχαγιάς, ο οποίος μάλιστα καταθέτει σειρά προτάσεων για την αντιμετώπισή τους, τις οποίες κοινοποιεί και στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Γρηγόρη Τιμοσίδη.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κεχαγιάς, «η λειτουργία του δημοτικού  συμβουλίου παρουσιάζει τρία προβλήματα, αυτά της δημοσιότητας, της λειτουργίας και της ελκυστικότητας με αποτέλεσμα την αποξένωση από την τοπική κοινωνία την υποβάθμιση της λειτουργίας του». Όπως σημειώνει αυτά δεν θα έπρεπε να υπάρχουν αλλά αντίθετα το Δημοτικό Συμβούλιο θα έπρεπε να έχει χαρακτήρα «δημόσιο και συμμετοχικό».

Μάλιστα στην κατεύθυνση αυτή καταθέτει και σειρά έντεκα προτάσεων για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων. Όπως επισημαίνει «εκτός της πρόσκλησης και οι εισηγήσεις να αναρτώνται στο διαδίκτυο. Να λειτουργεί χρονόμετρο για την τήρηση του χρόνου τοποθετήσεων και να υπάρχει σεβασμός της διαδικασίας από όλους. Να υπάρχει περιορισμός ομιλητών από κάθε παράταξη όταν αναφέρονται στο ίδιο θέμα. Να γίνεται ανάρτηση εικόνας και ήχου κατά θέμα στο διαδίκτυο και να υπάρξει η δυνατότητα απευθείας μετάδοση της συνεδρίασης μέσω της σελίδας του δήμου. Να γίνονται συχνότερες συνεδριάσεις με όχι παραπάνω από  είκοσι θέματα ανά συνεδρίαση και όταν υπάρχει διαφωνία μεταξύ των παρατάξεων να διακόπτεται η συνεδρίαση και να επαναλαμβάνεται μετά από λίγες μέρες. Παράλληλα να καθοριστεί συγκεκριμένη μέρα για την συνεδρίαση».

Επίσης στις προτάσεις περιλαμβάνονται: «Καθορισμός χρονικού ορίου στην διάρκεια της συνεδρίασης με δυνατότητα διακοπής και συνέχισης την επόμενη ή άλλη μέρα. Καθιέρωση ανά τρίμηνο Συνεδρίασης του Δημότη στο διαδίκτυο όπου θα μπορούν οι δημότες να εισάγουν δικά τους θέματα σε δημόσια διαβούλευση. Καθιέρωση της λειτουργία του διαρκούς φακέλου ενημέρωσης των δημοτικών συμβούλων ο όποιος να βρίσκεται στην αίθουσα του συμβουλίου με όλες τις εισηγήσεις τουλάχιστον μία μέρα πριν το συμβούλιο για να μπορούν να ενημερώνονται ανά πάσα στιγμή οι σύμβουλοι γιατί  «καλός δημοτικός σύμβουλος είναι ο σωστά ενημερωμένος σύμβουλος». Καθιέρωση του φάκελο ενημέρωσης των δημοτικών συμβούλων  τον όποιο παραλάμβαναν πριν την συνεδρίαση ώστε να  είναι όσο το δυνατόν καλύτερα ενημερωμένοι. Τα ανωτέρω μπορούν να αντικατασταθούν σε ψηφιακή μορφή και χρήση Η/Υ που θα είναι εγκατεστημένος στην αίθουσα του συμβουλίου ή σε άλλο χώρο».

ΆρηςΜΕΝΤΙΖΗΣ
mentizis@evdomi.gr

Γενικό πλαίσιο σχεδιασμού αντιμετώπισης Καταστροφών

Γενικό πλαίσιο σχεδιασμού αντιμετώπισης Καταστροφών

Τι είναι καταστροφή;

Η έννοια της καταστροφής φαίνεται καταρχήν απλή. Ωστόσο, το ερώτημα τι είναι καταστροφή;» εξακολουθεί να απασχολεί την επιστημονική κοινότητα και τα κέντρα λήψης αποφάσεων. Ιδίως μάλιστα, στις σημερινές συνθήκες, έννοια της καταστροφής συγχέεται με την έννοια της κρίσης, ακόμα και -αποδίδεται σε καταστάσεις που παλιότερα θα χαρακτηρίζονταν ως «ατυχήματα» ή «έκτακτα συμβάντα». Από ποιο σημείο και πέρα έκτακτα περιστατικά ρουτίνας περνούν το όριο και γίνονται καταστροφές; Ποια λειτουργικά χαρακτηριστικά μετατρέπουν μια έκτακτη κατάσταση σε καταστροφή; Αργής εξέλιξης καταστάσεις, όπως η απερήμωση ή η εξάπλωση του AIDS, μπορεί να χαρακτηριστούν ως καταστροφές και με ποια κριτήρια; Μια κατάσταση χαρακτηρίζεται ως καταστροφή αντικειμενικά ή χρειάζεται να ληφθεί υπόψη και η αντίληψη του πληθυσμού για αυτήν;

Υπάρχουν εκατοντάδες ορισμοί της έννοιας καταστροφή. Ένας ορισμός ευρείας αποδοχής έχει διατυπωθεί από τη Στρατηγική για τη Μείωση των Καταστροφών των Ηνωμένων Εθνών (UΝ/ISDR, 2009). Σύμφωνα με αυτόν, ως καταστροφή ορίζεται μια σημαντική διατάραξη της λειτουργίας μιας κοινότητας ή κοινωνίας που συνδέεται με εκτεταμένες απώλειες και επιπτώσεις (ανθρώπινες, υλικές, οικονομικές ή περιβαλλοντικές) που ξεπερνούν την ικανότητα της κοινότητας ή κοινωνίας να ανταπεξέλθει με ίδιους πόρους. Στις επιπτώσεις μιας καταστροφής περιλαμβάνονται η απώλεια ζωής, οι τραυματισμοί, οι ασθένειες και άλλο αρνητικά επακόλουθα στην υγεία, οι απώλειες περιουσίας η καταστροφή αγαθών, η απώλεια υπηρεσιών, κοινωνικές και οικονομικές δυσλειτουργίες καθώς και η περιβαλλοντική υποβάθμιση. Η καταστροφή δεν ταυτίζεται με το φαινόμενο ή το συμβάν που αποτελεί το έναυσμά της παρότι συχνό γίνεται αυτή η σύγχυση η καταστροφή προκαλείται όταν η εκδήλωση ενός επικίνδυνου συμβάντος ή φαινόμενου συνυπάρξει με συνθήκες ευπάθειας και τρωτότητας στην κοινωνία και αποδεικνύεται ανεπαρκής η ικανότητα της κοινωνίας να μετριάσει τις ενδεχόμενες επιπτώσεις και να ανακάμψει από αυτές

Αντιμετώπιση κατάστασης έκτακτης ανάγκης

Η φάση της αντιμετώπισης αφορά την παροχή βοήθειας προς το πληθυσμό και τη διαχείριση των εκτάκτων αναγκών που ανακύπτουν κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά την καταστροφή. Στόχος είναι να προστατευθούν ζωές, να μειωθούν οι συνέπειες στην υγεία του πληθυσμού, να αντιμετωπιστούν με επάρκεια σι άμεσες ανάγκες διαβίωσης του πληθυσμού, να επανέλθει όσο το δυνατόν γρηγορότερα η καθημερινότητα στην πληγείσα περιοχή.

Οι δράσεις αντιμετώπισης εστιάζονται κύριο στις άμεσες βραχυπρόθεσμες ανάγκες. Μερικές δράσεις αντιμετώπισης, όπως η στέγαση των πληγέντων, συνδέονται επίσης με το στάδιο της αποκατάστασης. Η μετάβαση από τη φάση της αντιμετώπισης στην φάση της αποκατάστασης είναι σε πολλές περιπτώσεις δυσδιάκριτη.

Κατά κανόνα, στη φάση αυτή οι ανάγκες αφενός έχουν χαρακτήρα επείγοντος και αφετέρου μεταβάλλονται γρήγορα στο χώρο και το χρόνο. Έτσι λοιπόν, ο εντοπισμός τους και πολύ περισσότερο η κάλυψή τους αποτελούν μια μεγάλη πρόκληση. Βοηθά πολύ, εάν υπάρχει προηγούμενη εμπειρία αντιμετώπισης καταστροφής και κατάλληλη προετοιμασία των υπηρεσιών, φορέων και του πληθυσμού.

Η φάση της αντιμετώπισης είναι η πιο έντονα προβαλλόμενη. Επομένως, μια επιτυχής διαχείρισή της δημιουργεί πολιτικό οφέλη, παρότι ξεκινά αφού η καταστροφή έχει ήδη συντελεστεί και η περιοχή έχει υποστεί σοβαρές επιπτώσεις.

Ο σχεδιασμός και τα μέτρα για την αντιμετώπιση καταστροφής είναι, κατά κανόνα, μεσο- βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα και απαιτούν μικρότερη επένδυση από αυτά για την πρόληψη των καταστροφών.

Βασικό εργαλείο για την αντιμετώπιση καταστροφής αποτελεί ο σχεδιασμός με οδηγό το Γενικό Σχέδιο Πολιτικής Προστασίας «Ξενοκράτης» και καθοριστική σημασία έχει η εκπαίδευση των εμπλεκομένων και του πληθυσμού.

Αποκατάσταση και ανασυγκρότηση

Η φάση της αποκατάστασης και της ανασυγκρότησης αναφέρεται στην επαναφορά στα προκαταστροφικά επίπεδα ή και στη βελτίωση των συνθηκών στην πληγείσα περιοχή. Διαδέχεται τη φάση της αντιμετώπισης μετά τη λήξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Η διαχείριση της αποκατάστασης αποσκοπεί στην επαναφορά και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης του πληθυσμού και της λειτουργίας των υποδομών και των υπηρεσιών στις κοινότητες που έχουν πληγεί, καθώς και στην κοινωνική, οικονομική και αναπτυξιακή ενίσχυση της πληγείσας περιοχής. Περιλαμβάνει κυρίως δράσεις για τη συγκράτηση ή επαναφορά του πληθυσμού στην πληγείσα περιοχή την κατασκευή ή ανακατασκευή εγκαταστάσεων και υποδομών την κοινωνική στήριξη, την ανάπτυξη της περιοχής την περιβαλλοντική αναβάθμιση.

Η φάση της αποκατάστασης περιλαμβάνει επίσης δράσεις για το μετριασμό παραγόντων που εντείνουν τον κίνδυνο μελλοντικής καταστροφής. Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση προγραμμάτων 0κατάστσση με επίγνωση του κινδύνου και με την ενεργή συμμετοχή του πληθυσμού μπορούν να υποστηρίξουν την ανάπτυξη και την εφαρμογή μέτρων μείωσης του κινδύνου καταστροφών στην περίπτωση αυτή, η διαχείριση της καταστροφής μπορεί να αναδειχτεί σε “ευκαιρία” για περισσότερη ανάπτυξη.

Οι δράσεις ανασυγκρότησης βασίζονται σε στρατηγικό σχεδιασμό ή πολιτικές που έχουν σχεδιαστεί εκ των προτέρων, στη βάση των θεσμικών αρμοδιοτήτων των αρμόδιων αρχών και φορέων και παρέχουν τη δυνατότητα ενεργοποίηση και συμμετοχής του πληθυσμού.

Το εγκεκριμένο Γενικό Σχέδιο Πολιτικής Προστασίας με τη συνθηματική λέξη «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ» (Υ.Α 1299/2003), αποτελεί τη βάση σχεδίασης και ενέργειας του κρατικού μηχανισμού για τη διαχείριση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης που προκύπτουν από την εκδήλωση πάσης φύσεως καταστροφών σε όλα τα επίπεδα διοίκησης [κεντρικό, περιφερειακό, τοπικό] για κάθε μια από τις τέσσερις φάσεις του συστήματος κινητοποίησης πολιτικής προστασίας [συνήθης ετοιμότητα, αυξημένη ετοιμότητα, αντιμετώπιση (κινητοποίηση – επέμβαση), (βραχεία) αποκατάσταση],το ανωτέρω σχέδιο, ορίζονται σι εμπλεκόμενες οργανικές μονάδες, καθώς και όργανα που διευθύνουν και συντονίζουν τους επιχειρησιακά εμπλεκόμενους φορείς σε όλα τα επίπεδα.

Περαιτέρω ειδικός προσδιορισμός, με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, του επιχειρησιακού ρόλου των Φορέων γίνεται μέσα από τα Ειδικά Σχέδια που έχουν υποχρέωση να συντάξουν σε κεντρικό επίπεδο τα Υπουργεία. Στη διεργασία κατάρτισης των ειδικών σχεδίων μπορεί να συμπεριληφθούν και άλλοι Φορείς των οριζόμενων στο Γενικό Σχέδιο Πολιτικής Προστασίας (ΓΣΠΠ) “ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ” (Υ.Α. 1299/2003).

Τελικός σκοπός, σύμφωνα με το (ΓΣΠΠ) “ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ” είναι η σύνταξη ενός Γενικού Σχεδίου έκτακτης ανάγκης ανά καταστροφή, το οποίο θα προκύψει από τη σύνθεση και την εναρμόνιση των ειδικών σχεδίων ανά κατηγορία που Θα συντάξουν τα Υπουργεία.

Μετά την περάτωση της διεργασίας σύνταξης και έγκρισης των ειδικών και των γενικών σχεδίων ανά καταστροφή σε επίπεδο Υπουργείων, Θα συνταχθούν τα αντίστοιχα σχέδια σε επίπεδο Περιφέρειας και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προς υποβοήθηση της διαδικασίας σχεδίασης, προχώρησε στη σύνταξη υποστηρικτικού εγχειριδίου (Εγχειρίδιο Σύνταξης και Εναρμόνισης Ειδικών Σχεδίων ανά καταστροφή σε επίπεδο Υπουργείου ή άλλου κεντρικού Φορέα»4) το οποίο απέστειλε στους αρμόδιους για το σχεδιασμό. Το ανωτέρω εγχειρίδιο καθορίζει τη δομή και περιγράφει το περιεχόμενο των Ειδικών και των Γενικών Σχεδίων έκτακτης ανάγκης έτσι ώστε να είναι τυποποιημένα και εναρμονισμένα με τα οριζόμενα στο Γενικό Σχέδιο Πολιτικής Προστασίας με την συνθηματική λέξη «ΞΕΝ0ΚΡΑΤΗΣ» (ΥΑ. 1299/2003).

ΣΧΕΔΙΟ ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ(υπόδειγμα)

ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ-ΕΧΘΡΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ.

ΦΑΣΗ 1η: Πριν το συμβάν

Στην προσεισμική φάση με βάση το σχέδιο «Ξενοκράτης» δημιουργείται το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο (Σ.Τ.Ο). Η αποστολή του ΣΤΟ είναι ο συντονισμός των υπηρεσιών του Δήμου για:

·την οργάνωση των προληπτικών μέτρων σε περίπτωση φυσικής καταστροφής τεχνολογικού ατυχήματος ή εχθρικής ενέργειας και

·την Αντιμετώπιση των συνεπειών (καταστροφές, κατασκηνώσεις, Διοικητική και τεχνική μέριμνα, κλπ)

·Σ.Τ.ΟΔΗΜΟΥ …………

ΙΔΙΟΤΗΤΑ

ΟΝΟΜ/ΜΟ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

ΤΗΛΕΦΩΝΟ

ΚΙΝΗΤΟ

ΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΑΝΤIΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ Π.Π

ΕΚ/ΠΟΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

ΕΚ/ΠΟΣ Κ.Υ

ΕΚ/ΠΟΣ Π.Υ

ΦΑΣΗ 2η: Κατά την εξέλιξη

1. ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Κέντρο επιχειρήσεων ορίζεται το Δημαρχείο και τα κατά τόπους δημοτικά καταστήματα. Πολιτικός Επικεφαλής των επιχειρήσεων ορίζεται ο Δήμαρχος, με τον υπεύθυνο του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας δημοτικό σύμβουλο .

2. ΤΡΟΠΟΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ & ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ

2.1 ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ

Με ευθύνη του Δημάρχου και του Σ.Τ.Ο ενεργοποιούνται:

Α. Οι υπηρεσίες του Δήμου

  • Σε περίπτωση φυσικής καταστροφής οι υπάλληλοι είναι υποχρεωμένοι να προσέλθουν στην υπηρεσία τους για ανάληψη καθηκόντων σύμφωνα με το σχέδιο της υπηρεσίας.
  • Οι υπηρεσίες λειτουργούν κανονικά με πρόσθετα καθήκοντα εκτάκτων αναγκών των υπαλλήλων που συμμετέχουν στην αντιμετώπιση του φαινόμενου ανάλογα και με το μέγεθος των καταστροφών.
  • Ενεργοποιείται το γραφείο εκτάκτων αναγκών συμμετέχοντας σε αυτό με πρόσθετα καθήκοντα εκτός αυτών που ορίζει ο Οργανισμός του Δήμου και οι υπάλληλοι:
  • Κοινοποιούνται τα έγγραφα επίταξης:
    • Σε ιδιοκτήτες οικοπέδων που θα χρησιμοποιηθούν ως καταυλισμοί κλπ
    • Στους προμηθευτές υλικών
    • Στους προμηθευτές μηχανημάτων & φορτηγών
    • Σε καθένα που οι υπηρεσίες του μπορεί να βοηθήσουν στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης
  • Δημιουργείται κλιμάκιο πληροφοριών προς τους κατοίκους

ΥΠΕΥΘΥΝΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ. Εφόσον γίνειη πρώτη εκτίμηση από το κλιμάκιο καταστροφών και επικοινωνία με τα αρμόδια όργανα Πολιτικής Προστασίας, δίνονται πληροφορίες στους δημότες για αποφυγή πανικού, αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας, οδηγίες για τους χώρους αναμονής, κατασκηνώσεων, διανομής αντίσκηνων, σταθμών Α΄ Βοηθειών, σίτισης κλπ. Η ενημέρωση των δημοτών γίνεται με κάθε πρόσφορο μέσο και ιδιαίτερα μέσωοχήματος του δήμου καθώς και με τις μεγαφωνικές εγκαταστάσεις του δήμου.(Δυνατότητα χρήσης οχημάτων πλανόδιων μικροπωλητών του δήμου που φέρουν μεγάφωνα).

3. ΠΙΝΑΚΑΣ ΧΩΡΩΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΟΙΝΟΥ

Ίδιος με τον πίνακα ανάπτυξης αντίσκηνων, δημοσιοποιείται με ευθύνη του γραφείου τύπου και με την βοήθεια υπαλλήλων του Δήμου αναρτάται στο Δήμο, Κ.Ε.Π, όλες τις υπηρεσίες του Δήμου, Γήπεδα, επίσης διανέμεται σε εκκλησίες, στάσεις λεωφορείων, καταστήματα διάφορα.

3.1 Κίνηση οχημάτων του Δήμου

ΥΠΕΥΘΥΝΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΙΝΗΣΗΣ. Η κίνηση των οχημάτων γίνεται με βάση τις εντολές του αρμόδιου αντιδημάρχου.

3.2 Κλιμάκιο πρώτης επέμβασης

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ: Ο Αρμόδιος Αντιδήμαρχοςκαι οΠολιτικός Μηχανικός προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας . Αν υπάρχουν χαλάσματα τότε με μηχανοκίνητα μέσα απομακρύνονται για την αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας και στο βαθμό που υπάρχουν εγκλωβισμένοι, ειδοποιούνται οι αρμόδιες υπηρεσίες απεγκλωβισμού . Τα μηχανήματα του Δήμου συνοδεύουν οι τεχνικοί :

3.3 Κλιμάκιο επέμβασης για διαρροή ρεύματος

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ: Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος και οι ηλεκτρολόγοι του δήμου…………..

3.4 Κλιμάκιο επέμβασης για διαρροή ύδρευσης και αποχέτευσης

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ:Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος και ο/η … Προϊστάμενος τηςΤεχνικής Υπηρεσίαςοι υδραυλικοί του δήμου:

3.5 Συνεργείο υπόδειξης και στησίματος αντίσκηνων

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ: ΑντιδήμαρχοςΚαθαριότητας . Στο σχέδιο αυτό εντάσσεται και το προσωπικό ορισμένου χρόνου & έργου.

3.6 Συνεργείο μεταφοράς αντισκήνων στους επιλεγέντες χώρους

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ: Αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας. Για την μεταφορά χρησιμοποιούνται και τα φορτηγά του δήμου αλλά και των ιδιωτών:

3.7 Διανομή Αντίσκηνων στους πληγέντες

Η εγκατάσταση των πληγέντων στις σκηνές γίνεται απευθείας στους χώρους κατασκήνωσης με προτεραιότητα κοινωνικών κριτηρίων και μεγέθους των καταστροφών. Οι υπεύθυνοι των χώρων κατασκήνωσης υποδεικνύουν στους πληγέντες την σκηνή της εγκατάστασης τους. Στην περίπτωση που το φαινόμενο του σεισμού έχει μεγάλη έκταση, γίνεται απευθείας διανομή αντίσκηνων στους δημότες.

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ: ΑντιδήμαρχοςΔημοτικής Ενότητας (ανάλογα που εξελίσσεται το συμβάν)Στο σχέδιο αυτό εντάσσεται και το προσωπικό ορισμένου χρόνου & έργου καθώς και οι εθελοντές.

3.8 Μεταφορά των υπηρεσιών του ΔήμουΣε περίπτωση εκτεταμένων ζημιών στο Δημαρχείοοι διοικητικές υπηρεσίες και οι λοιπές υπηρεσίες του Δήμου μεταφέρονται σε κτίριαπρώην κοινοτήτων.(των πλησιέστερων προς αυτό).

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ: Η/ο Προϊσταμένη/ος των διοικητικών υπηρεσιών του δήμουκαιοι διοικητικοίυπάλληλοι :

3.9 Αποθήκευση Υλικού

Για την υλικοτεχνική υποδομή των εκτάκτων αναγκών, την καταγραφή, τους προμηθευτές και την αποθήκευση είναι το γραφείο εκτάκτων αναγκών. Ο αποθηκευτικός χώρος ορίζεται το αμαξοστάσιο, οι αποθήκες στο γήπεδο του δήμου.

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ: Αποθηκάριος Δήμου …………..

4. ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

4.1 Ανάγκες σίτισης και Α’ βοηθειών

Αν παρουσιασθούν ανάγκες σίτισης, πρώτων Βοηθειών, ψυχοκοινωνικής στήριξης κλπ, δραστηριοποιούνται οι υπάλληλοι από το Βοήθεια στο Σπίτικαθώς και οι υπάλληλοι τωνΠαιδικών Σταθμών και των ΚΑΠΗ ,που συντονίζει και κατευθύνει όλες τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν η …………………….υπάλληλος του Παιδικού Σταθμού. Αξιοποιούνται οι εγκαταστάσεις των Παιδικών Σταθμών, των Αγροτικών Ιατρείων καθώς και των αιθουσών εκδηλώσεων των εκκλησιών.

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ: Ο Αντιδήμαρχος της εκάστοτε δημοτικής ενότητας. Επίσης: Oι αγροτικοί Γιατροί και οι Νοσηλεύτριες του Δήμου.

Τα κλειστά Γυμναστήρια του δήμουμπορεί να χρησιμοποιηθεί ως σταθμός πρώτων βοηθειών και περίθαλψης των πληγέντων. Ο χώρος του Γυμναστηρίου στο αθλητικό κέντρο ορίζεται και ως τόπος συγκέντρωσης των κατοίκων που έχουν πρόβλημα δήλωση ή καταγραφής αγνοουμένων, πληγέντων κλπ. Η υπηρεσία κοινωνικής πολιτικής συμπεριλαμβανομένου του ενιαίου ΚΑΠΗ, του ΝΠΔΔ των Παιδικών Σταθμών, αλλά και άλλων εθελοντικών ομάδωνείναι απαραίτητο να συμμετέχουν στον όλο σχεδιασμό (πριν – κατά – μετά) για την αντιμετώπιση ακραίων φαινόμενων. Η βοήθεια αλλά και οι αρμοδιότητες αυτής της υπηρεσίας μπορούν να συνοψιστούν στους παρακάτω τομείς:

Α. Πριν από την καταστροφή:

  • Ενημέρωση και εκπαίδευση του προσωπικού του Δήμου αλλά και των εθελοντών
  • Κατάρτιση πίνακα με τα διαθέσιμα στοιχεία της υπηρεσίας σε προσωπικό, γνώσεις, εμπειρία κλπ
  • Κατάρτιση πινάκων εθελοντών με διευθύνσεις, τηλέφωνα , ειδικότητα, γνώσεις κλπ.

Χρήσιμα Τηλέφωνα

…………………………….

ΚΛΙΜΑΤΙΖΟΜΕΝΕΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ

……………………………………

ΧΩΡΟΙ ΜΕ ΙΣΤΟΡΙΚΟ –ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

……………………………………………………………………………………………

ΕΝΟΡΙΕΣ

………………………………………………………………………………………………

Β. Κατά τη διάρκεια της καταστροφής

Αξιοποίηση Εθελοντών

1)Υποστήριξη σε ψυχοκοινωνικά προβλήματα που θα παρουσιασθούν στους πληγέντες, επανασύνδεση οικογενειών, καταγραφή πληγέντων, καταγραφή αγνοουμένων :2)Υποστήριξη στην δημιουργία καταυλισμών: 3)Υποστήριξη στην σίτιση και ιματισμό:4)Υποστήριξη στον τομέα των Πρώτων Βοηθειών:5)Υποστήριξη Στον τομέα της οικογενειακής φροντίδας και μέριμνας ειδικά στους ηλικιωμένους :6)Υποστήριξη στον τομέα παροχής βοήθειας και αποκατάστασης από ειδικά προγράμματα 7)Οργάνωση ειδικών ομάδων που θα αναλάβουν πρωτοβουλίες ή καθήκοντα στην ζωή στον καταυλισμό.8)Πληροφόρηση για παροχές που αφορούν τους πληγέντες :9)Ομάδα Πυρασφάλειας:

10)Πληροφόρηση Ομάδων-Συνεργείων Διάσωσης-Π.Υ

11) Ομάδα επιτήρησης τάξης:

Γ. Φάση Αποκατάστασης (μετά το φαινόμενο)

Κατά τη διάρκεια της φάσης αυτής στόχος είναι να αποκατασταθούν τα πρότυπα λειτουργίας της κοινότητας. Η Κοινωνική υπηρεσία του Δήμου πρέπει να σχεδιάσει δράσεις και προγράμματα αποκατάστασης ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού όπως για παράδειγμα : ηλικιωμένοι, παιδιά, ΑμεΑ κ.ά.

4. ΟΡΙΣΜΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

……………………………………………………………………………………………………………

5. ΠΛΗΡΗΣ & ΛΕΠΤΟΜΕΡΗΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ

…………………………………………………………………………………………………………………………………

6. ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΩΝ ΜΕΣΩΝ

6.1 ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΔΗΜΟΥ 6.2 ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΙΔΙΩΤΩΝ

7. ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΥΛΙΚΩΝ (ΥΠΑΡΧΟΝΤΑ – ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ)

7.1 ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ

7.2 ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ

7.3 ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ

8. ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΓΙΑ ΥΠΟΔΟΧΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ – ΥΠΟΔΟΜΕΣ- WC

Αυτοδιοίκηση και ολοκληρωμένη προστασία από καταστροφές

Ένα ερώτημα που οφείλουμε να απαντήσουμε, καταρχήν, είναι το αν χρειάζεται η Αυτοδιοίκηση να αναλάβει δράσεις για την πρόληψη και το μετριασμό των καταστροφών; Μήπως αρκεί να συμβάλει στη διαχείριση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων, όταν η καταστροφή συμβεί;

Το ερώτημα αυτό είναι κρίσιμο, δεδομένου μάλιστα ότι οι δράσεις πρόληψης δύσκολα κερδίζουν την προσοχή και τη συναίνεση του πληθυσμού. Καταρχήν, ο πληθυσμός, κατά κανόνα, θεωρεί ότι το να υποστεί η περιοχή μια καταστροφή αποτελεί ένα μακρινό και απίθανο ενδεχόμενο, ιδίως μάλιστα αν δεν έχει τέτοια πρόσφατη εμπειρία. ‘Έτσι, λοιπόν, δύσκολα δικαιολογεί την ανάλωση πόρων για προληπτικές δράσεις, ενώ υπάρχουν άλλες πιεστικές καθημερινές ανάγκες. Πολύ λιγότερο, αποδέχεται τους περιορισμούς, τις δεσμεύσεις που συνεπάγονται οι προληπτικές δράσεις, όπως αυστηρότεροι όροι και περιορισμοί δόμησης, κανόνες στη χρήση και λειτουργία εγκαταστάσεων, κατάλληλα κριτήρια και κατευθύνσεις στις αναπτυξιακές επιλογές.

Το πολιτικό όφελος, λοιπόν, από την προληπτική δράση είναι συχνά πολύ μικρά, ιδίως μάλιστα αν η δράση αυτή είναι επιτυχημένη και η καταστροφή δεν συμβεί. Τα οφέλη από την αποτροπή μιας καταστροφής δεν γίνονται αντιληπτά, επειδή το να μην συμβεί καταστροφή θεωρείται αναμενόμενο και αυτονόητο.

Είναι αλήθεια ότι η επιτυχημένη διαχείριση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, αφού συμβεί μια καταστροφή, προβάλλεται και δημιουργεί πολιτικά οφέλη ευκολότερα. Στην περίπτωση που η καταστροφή συμβεί, μπορούν ακόμη να προκύψουν σημαντικά πολιτικά οφέλη, εάν είχαν ληφθεί προληπτικά μέτρα που οδήγησαν σε μετριασμό των επιπτώσεων. Δεν είναι όμως αποδεκτό μια σύγχρονη κοινωνία να έχει ως αφετηρία σχεδιασμού και δράσεων πολιτικής προστασίας την καταστροφή, δηλαδή να αποδέχεται μεγάλες άμεσες απώλειες, συχνά ανεπίστρεπτες, και ανεξέλεγκτες μεσο-μακροπρόθεσμες πολεοδομικές, οικονομικές, κοινωνικές, αναπτυξιακές συνέπειες.

Οι πολίτες αναμένουν από τους αιρετούς εκπροσώπους τους να περιορίσουν την πιθανότητα καταστροφής, αλλά και να διαχειριστούν αποτελεσματικό την κατάσταση, αν η καταστροφή συμβεί. Έρευνες έχουν δείξει ότι, σε περιόδους κρίσης, ο πληθυσμός απευθύνεται κατά προτεραιότητα στο Δήμο. Όταν λοιπόν η καταστροφή έρθει, το πολιτικό κόστος για τους τοπικούς άρχοντες μπορεί να είναι πολύ μεγάλο.

Εξάλλου, μια άλλη σύγχρονη κατεύθυνση που οδηγεί προς μια ολοκληρωμένη θεώρηση μιας καταστροφής σε όλες τις φάσεις τους, έχει να κάνει με τη βιώσιμη ανάπτυξη. Οι καταστροφές εξανεμίζουν μελλοντικούς πόρους, αλλοιώνουν το περιβάλλον, καταστρέφουν υλικά και άυλα αγαθά μεγάλης αξίας (πολιτισμικής, ιστορικής, περιβαλλοντικής), έχουν μακροπρόθεσμες κοινωνικές, οικονομικές και αναπτυξιακές επιπτώσεις που μπορεί να μετακυληθούν από τόπο σε τόπο και από γενιά σε γενιά. Η αποτροπή τους είναι βασικό στοιχείο της βιώσιμης ανάπτυξης. Η θεώρηση των δράσεων πρόληψης και μετριασμού των καταστροφών, στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης, είναι η σύγχρονη πρόκληση που καλεί για συνδυασμένες δράσεις σε όλα τα επίπεδα, από το τοπικό στο παγκόσμιο.

Το θεσμικό πλαίσιο για ασκήσεις πολιτικής προστασίας

Το θεσμικό πλαίσιο της χώρας για θέματα Πολιτικής Προστασίας, περιέχει ένα σύνολο διατάξεων οι οποίες αναφέρονται στη διενέργεια ασκήσεων και στον έλεγχο των σχεδίων έκτακτης ανάγκης που συντάσσονται σε εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Πολιτικής Προστασίας “ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ” (ΥΑ. 1299/2003).

Συγκεκριμένα στο ανωτέρω Γενικό Σχέδιο “ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ” γίνεται σαφής αναφορά στην απαίτηση για διεξαγωγή ασκήσεων στα ακόλουθα σημεία: στη Βασική Απαίτηση Σχεδίασης 24 (σελ. 5818), στη Συντονιστική Οδηγία 7 (σελ. 5819) και στις Αρμοδιότητες Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων (σημείο 17 σελ. 5822).

Επίσης στο Π.Δ. 151/2004 «Οργανισμός Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας» (ΦΕΚ 107/τ. Α’/03.06.2004) ορίζεται σαφώς ότι οι αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών, ανάγονται μεταξύ άλλων στον έλεγχο και παρακολούθηση της εφαρμογής των Σχεδίων έκτακτης ανάγκης. Ειδικότερα το Τμήμα Ελέγχου και Παρακολούθησης Σχεδίων ελέγχει την εναρμόνιση των Σχεδίων έκτακτης ανάγκης που συντάσσουν τα καθ’ ύλην αρμόδια Υπουργεία όπως προβλέπεται στο Γενικό Σχέδιο Πολιτικής Προστασίας “ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ’ και κατόπιν ελέγχει και παρακολουθεί την εφαρμογή των Σχεδίων έκτακτης ανάγκης των Περιφερειών και των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων.

Απαίτηση για διενέργεια ασκήσεων πολιτικής προστασίας γίνεται και σε ειδικότερες νομοθεσίες για καταστροφές όπως επί παραδείγματι για τεχνολογικά ατυχήματα μεγάλης έκτασης σε εγκαταστάσεις με επικίνδυνες ουσίες [Κ.Υ.Α. 12044/613/2007 αρΘ.9 και 13 (ΦΕΚ 376/τ. Β’/19.03.2007)5].

Βασική αρχή

Είναι απαραίτητο ο σχεδιασμός, η διεξαγωγή και η αποτίμηση ασκήσεων να ακολουθεί την ίδια σχεδιαστική φιλοσοφία που εφαρμόζεται για τη σύνταξη των Σχεδίων έκτακτης ανάγκης και η οποία περιγράφεται στο «Εγχειρίδιο Σύνταξης Εναρμόνισης Ειδικών Σχεδίων ανά Καταστροφή σε επίπεδο Υπουργείου ή άλλου κεντρικού Φορέα» και αφορά: λειτουργίες και κατευθυντήριες οδηγίες για την υλοποίηση δράσεων, κύριο και υποστηρικτικό ρόλο στην υλοποίηση δράσεων, τέσσερις φάσεις του συστήματος κινητοποίησης πολιτικής προστασίας, στάδια επιχειρήσεων, τρία επίπεδα διοίκησης, ελέγχου και συντονισμού επιχειρήσεων. φιλοσοφία αυτή Θα πρέπει να εφαρμόζεται σε όλον τον κύκλο διαχείρισης ασκήσεων αλλά κυρίως κατά τη διαδικασία σχεδιασμού της άσκησης, στην ανάπτυξη και σύνταξη του σκοπού, των αντικειμενικών στόχων, του σεναρίου και των μηνυμάτων που το υποστηρίζουν. Η οργάνωση των ασκήσεων είναι μία ιδιαίτερα δαπανηρή δραστηριότητα και τα συμπεράσματα από τις ασκήσεις πρέπει να διασπείρονται σε όσο το δυνατόν περισσότερους ενδιαφερόμενους ούτως ώστε να μεγιστοποιούνται τα οφέλη για τους εμπλεκόμενες Φορείς. Πρέπει να καταβάλλεται κάθε προσπάθεια ώστε οι ασκήσεις να οδηγούν διατύπωση και ακολούθως υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών σε διάφορους τομείς..

Συνοπτικός Κατάλογος αρμοδιοτήτων της Ομάδας Σχεδιασμού Άσκησης (ΟΣΧΑ) για κάθε στάδιο του κύκλου διαχείρισης ασκήσεων.

1. Ανάπτυξη της άσκησης (σενάριο και ασκούμενοι)

α. Δραστηριότητες σχεδιασμού

Ι .Διεξαγωγή ανάλυσης αναγκών

ΙΙ.Ορισμός εύρους άσκησης

ΙΙΙ .Επιλογή είδους άσκησης

ν. Επιλογή σκοπού και αντικειμενικών στόχων

νι. Επιλογή ασκούμενων

νιι. Σχεδιασμός και Ανάπτυξη σεναρίου

νιιι. Σύνταξη επεισοδίων και προσδοκώμενων ενεργειών

ix.Αναγνώριση και ανάπτυξη προσομοιώσεων

x. Σχεδιασμός και ανάπτυξη εντύπου υλικού για τους ασκούμενους

2.Διεύθυνση και Έλεγχος Άσκησης

3. Αξιολόγηση- Αποτίμηση άσκησης

4. Προετοιμασίες άσκησης

α. Δημόσιες ανακοινώσεις

β. Τελικές ρυθμίσεις, τελική ενημέρωση και πρόβα

γ. Έναρξη άσκησης

5. Δραστηριότητες μετά την άσκηση

Κριτικές άσκησης

Σύσκεψη αξιολογητών

Συντονιστικό Τοπικό Όργανο (Σ.Τ.Ο.)

Στο σημείο αυτό θα αναφερθούμε στις αρμοδιότητες και ενέργειες του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου κατά την εκδήλωση ενός κινδύνου, οι φορείς εμπλέκονται στην άμεση αντιμετώπισή του βάσει του υφιστάμενου σχεδιασμού τους, που απορρέει από τις νομοθετημένες αρμοδιότητές τους. Η αντιμετώπιση ενός κινδύνου απαιτεί μια επιχειρησιακή διαχείριση από κάθε φορέα χωριστά αλλά και συνεργασία μεταξύ συμπλεκόμενων φορέων. Στο βαθμό που ένα συμβάν κλιμακώνεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, απαιτείται συντονισμένη επιχειρησιακή διαχείριση που περιλαμβάνει δράσεις μεγάλης έκτασης. Για αυτό το λόγο ο σχεδιασμός είναι υψίστης σημασίας, καθώς μέσω αυτού ορίζονται ο κανόνες εμπλοκής των φορέων, οι κύριες δράσεις του κάθε φορέα. καθώς κι ο συντονισμός στην υλοποίηση αυτών των δράσεων. Με στόχο να επιτευχθεί η συντονισμένη επιχειρησιακή διαχείριση, το σχέδιο ,Ξενοκράτης ορίζει σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης την σύσταση στην έδρα · του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου.

Όπως παρατηρείται, η συμμετοχή του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, πρέπει να θεωρείται κρίσιμη και να είναι ουσιαστική, προκειμένου να επιτυγχάνεται σωστή και άμεση ροή πληροφοριών, σωστή εφαρμογή των μνημονίων ενεργειών και των σχεδίων έκτακτης ανάγκης.

Επίσης Θα ήταν σκόπιμο, στη σύνθεση του Σ.Τ.Ο. να συμμετέχει υπάλληλος του Δήμου, ο οποίος κατά προτίμηση θα προέρχεται από το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου και θα έχει το ρόλο του εκπροσώπου του Δήμου στο Σ.Ν.0., καθώς προβλέπεται κατά περίπτωση η συμμετοχή εκπροσώπου του Δήμου.

Ο υπάλληλος αυτός Θα είναι πλήρως ενημερωμένος για τις δράσεις πολιτικής προστασίας του Δήμου και του Σ.Τ.Ο. ώστε να μπορέσει να συμβάλλει ουσιαστικά στην ροή πληροφοριών και δράσεων του Δήμου προς την Νομαρχία και αντίστροφα.

Οι αρμοδιότητες του Σ.Τ.0. είναι ο συντονισμός και η επίβλεψη του έργου Πολιτικής Προστασίας κατά τα στάδια της πρόληψης, ετοιμότητας, άμεσης επέμβασης και αποκατάστασης, σε συνάρτηση με την οργάνωση και υποδομή του Δήμου στα πλαίσια της Πολιτικής Προστασίας.

Στις συνεδριάσεις λαμβάνουν μέρος εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων της έδρας του Δήμου καθώς και άλλοι εκπρόσωποι υπηρεσιών μετά από πρόσκληση του προέδρου. Σκοπός των συνεδριάσεων είναι η οργάνωση, ο συντονισμός και η ετοιμότητα των αρμοδίων εμπλεκομένων Υπηρεσιών – ανθρώπινου δυναμικού και η λήψη αναγκαίων μέτρων για την αντιμετώπιση των κινδύνων που απειλούν τον Δήμο.

Κατά την διάρκεια του σταδίου της άμεσης επέμβασης, καθώς και κατά το στάδιο της αποκατάστασης, το πιο πάνω όργανο λειτουργεί σε εικοσιτετράωρη βάση, με δυνατότητα συνέχισης της συνεδρίασης με τους ορισμένους από τους μετέχοντες αναπληρωτές τους. Κατά την συνεδρίαση των αρμόδιων κεντρικών οργάνων του Δήμου που θα συμμετέχουν στο Σ.Τ.Ο.. Θα πρέπει να δημιουργηθεί και αντίστοιχη βάση δεδομένων & στοιχεία των συμμετεχόντων καθώς και των αναπληρωτές.

Απαραίτητα πεδία της βάσης δεδομένων του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου

1.Ονοματεπώνυμο

2.Επάγγελμα — Ειδικότητα

3.Διευθυνση εργασίας

4.Τηλεφωνο εργασίας

5.Διεύθυνση κατοικίας

6.Τηλεφωνο κατοικίας

7.Αλλο τηλέφωνο επικοινωνίας

8. Όργανο στο οποίο συμμετέχει

9. Τομέας αρμοδιότητας

10. Ομάδα επέμβασης και λειτουργίες που συντονίζει κατά τα στάδια πρόληψης, ετοιμότητας, άμεσης επέμβασης, αποκατάστασης

11. Τόπος σύγκλισης σε περίπτωση ανάγκης

12. Φορέας ή όργανο με το ΟΠΟΙΟ επικοινωνεί σε περίπτωση ανάγκης

13. Πλήρη στοιχεία του αναπληρωτή του.

‘Εργα, δράσεις και μέτρα πρόληψης και ετοιμότητας για την αντιμετώπιση πλημμυρών

Τα έργα, δράσεις και τα μέτρα πρόληψης που εφαρμόζονται στη χώρα μας για την αντιμετώπιση των πλημμυρών, ενόψει της χειμερινής περιόδου όπου εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα, προσδιορίζονται θεματικό στις παρακάτω ενότητες.

  1. Σχολαστικός έλεγχος όλων των αντιπλημμυρικών έργων και συντήρησή τους, έτσι ώστε να εξασφαλισθεί η απρόσκοπτη λειτουργία τους, κατά προτεραιότητα σε περιοχές που έχουν πληγεί από πρόσφατες καταστροφικές δασικές πυρκαγιές.
  2. Μελέτη και εκτέλεση έργων συγκρότησης των εδαφών σε δασικές εκτάσεις που η φυσική τους βλάστηση πρόσφατα έχει καταστραφεί από πυρκαγιές (κορμοδέματα, κορμοφράγματα, αυλακώσεις κ.λπ.)
  3. Έλεγχος και προληπτικός καθαρισμός των κοιτών των ρεμάτων με σκοπό την αποκατάσταση της φυσικής τους ροής.
  4. Λήψη των απαραίτητων μέτρων προστασίας από τον κίνδυνο των πλημμυρών στις εγκαταστάσεις των Εταιριών Ύδρευσης Αποχέτευσης, ιδιαίτερα των αντλιοστασίων και των υδραγωγείων.
  5. Εντός του αστικού χώρου απομάκρυνση όλων των απορριμμάτων, φερτών υλικών, φυλλώματος δένδρων, κ.λπ., τα οποία βρίσκονται σε δρόμους και κοινόχρηστους χώρους και μπορεί να προκαλέσουν εμφράξεις σε παρακείμενα φρέατα απορροής όμβριων υδάτων.
  6. Επιτάχυνση εργασιών, ενόψει της χειμερινής περιόδου, για την ολοκλήρωση αντιπλημμυρικών έργων σε περιοχές που βαρύνονται με ανάλογο ιστορικό και κατά προτεραιότητα σε περιοχές που έχουν πρόσφατα πληγεί από δασικές πυρκαγιές.
  7. Ενημέρωση του κοινού για τη λήψη μέτρων πρόληψης και αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από πλημμύρες, κατά προτεραιότητα σε περιοχές που έχουν πρόσφατα πληγεί από δασικές πυρκαγιές.
  8. Σύγκληση συσκέψεων υπηρεσιακών παραγόντων κατ’ εντολή των Γ.Γ. Περιφερειών με την συμμετοχή όλων των επιχειρησιακά εμπλεκομένων Δ/νσεων των Περιφερειών και οικείων Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων καθώς

9.και των επιχειρησιακά εμπλεκομένων φορέων σε επίπεδο Περιφέρειας με σκοπό.

  1. τον καλύτερο συντονισμό τους σε Θέματα πρόληψης, ετοιμότητας και αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών που μπορεί να προκύψουν από έντονες βροχοπτώσεις και πλημμύρες.
  2. Σύγκληση Συντονιστικών Νομαρχιακών Οργάνων (ΣΝΟ) και Συντονιστικών Οργάνων (ΣΤΟ) με Θέμα τη λήψη μέτρων πρόληψης και ετοιμότητας για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινόμενων.

Στα πλαίσια της έγκαιρης προετοιμασίας για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων από έντονες βροχοπτώσεις και πλημμυρικά φαινόμενα παρακαλούμε με ευθύνη των Δήμων και Κοινοτήτων λόγω αρμοδιότητας για τα εξής:

1. Να δρομολογηθούν σι διαδικασίες για τον άμεσο έλεγχο και συντήρηση όλων των αντιπλημμυρικών έργων αρμοδιότητάς τους σε περιοχές που θεωρούνται κατά προτεραιότητα επικίνδυνες για πρόκληση ζημιών από πλημμύρες και σε περιοχές που έχουν πληγεί από πρόσφατες δασικές πυρκαγιές και να απ0κατασταΘούν άμεσα τυχόν δυσλειτουργίες τους.

2. Να δοθεί εντολή προς όλες τις αρμόδιες Υπηρεσίες των Δήμων και Κοινοτήτων να προχωρήσουν σε άμεσο έλεγχο και προληπτικό καθαρισμό των ρεμάτων που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά τους, εκεί που αυτό επιβάλλεται, με σκοπό την αποκατάσταση της φυσικής τους ροής.

3. Να δοθεί εντολή προς όλες τις αρμόδιες Υπηρεσίες Δήμων και Κοινοτήτων να προχωρήσουν σε άμεσο έλεγχο και συντήρηση του δικτύου όμβριων υδάτων των οδών αρμοδιότητάς Τους.

4. Να συγκληθεί Σ.Τ.0., το αργότερο εντός 15 ημερών από τη λήψη της παρούσης, με Θέμα τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση πλημμυρών. Οι αποφάσεις των ΣΤΟ και τα πρακτικά των συσκέψεων να διαβιβαστούν άμεσα, με ευθύνη των Γραφείων Πολιτικής Προστασίας των Δήμων, στο Γραφείο Πολιτικής Προστασίας της οικείας Νομαρχίας και στη Δ/νση Πολιτικής Προστασίας της οικείας Περιφέρειας, για την ενημέρωση του Νομάρχη και του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας, αντίστοιχα.

Σημειώνεται ότι θέματα που σχετίζονται με την αρμοδιότητα συντήρησης των οδών έχουν καθοριστεί με τις σχετικές αποφάσεις των Γ.Γ. Περιφερειών, σε εφαρμογή του άρθρου 7 του Ν.3481/2006 (ΦΕΚ 162/Α/2006).

Σχεδιασμός Δήμων και Κοινοτήτων για την αντιμετώπιση χιονοπτώσεων και παγετού στο οδικό δικτυο

Με ευθύνη των Δημάρχων και Προέδρων Κοινοτήτων λόγω αρμοδιότητας, (άρθ Ι3του Ν.3013/1-5-2002) παρακαλούμε για τα εξής:

1. Εκπόνηση ή επικαιροποίηση σχεδίου αποχιονισμού και αντιμετώπισης προβλημάτων παγετού για το οδικό δίκτυο αρμοδιότητάς τους.

2. Να επιλυθούν άμεσα, σε περίπτωση που δεν έχουν ήδη αντιμετωπιστεί, προβλήματα που αφορούν την έγκαιρη προμήθεια και αποθήκευση άλατος

και άλλων κατάλληλων υλικών (ψηφίδα, κτλ). όπως επίσης και την προληπτική συντήρηση μηχανημάτων αποχιονισμού και διασποράς άλατος.

3. Με βάση τον σχεδιασμό να ολοκληρωθούν άμεσα οι διαδικασίες ττρογραμματισμένης μίσθωσης ιδιωτικών μέσων, όπου αυτό απαιτείται.

4. Ορισμός υπευθύνων και επικεφαλής συντονιστή για τις εργασίες αποχιονισμού και αντιμετώπισης προβλημάτων παγετού του εσωτερικού οδικού δικτύου των πολεοδομικών συγκροτημάτων και οικισμών αρμοδιότητάς τους.

5. Στελέχωση με βάση τον σχεδιασμό, για όσο διάστημα αυτό απαιτείται, της υπηρεσίας του ΟΤΑ που έχει αναλάβει το έργο αποχιονισμού και έκδοση Προγράμματος επιφυλακής και βαρδιών των υπαλλήλων της.

6. Προτεραιοποίηση των οδικών αξόνων ως προς την επέμβαση σε περιπτώσεις αδυναμίας συνολικής αντιμετώπισης προβλημάτων λόγω εκτεταμένων χιονοπτώσεων και παγετού.

7. Ορισμός υπευθύνων για την λήψη μέτρων προστασίας των εγκαταστάσεων Ύδρευσης, καθώς και μέτρων ετοιμότητα ς για την άμεση αποκατάσταση των βλαβών που προέρχονται από παγετό.

8. Στελέχωση και οργάνωση του γραφείου Πολιτικής Προστασίας σύμφωνα μετά οριζόμενα στην παρ. 2 του αρθ 13 του Ν. 3013/2002.

9. Να συγκληθεί Σ.Τ.Ο., το αργότερο εντός 10 ημερών από τη λήψη της παρούσης, με θέμα τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση κινδύνων από χιονοπτώσεις και παγετό.

Οι αποφάσεις των ΣΤΟ και τα πρακτικά των συσκέψεων να διαβιβαστούν άμεσα, με ευθύνη των Γραφείων Πολιτικής Προστασίας των Δήμων, στο Γραφείο Πολιτικής Προστασίας της οικείας Νομαρχίας και στη Δ/νση Πολιτικής Προστασίας της οικείας Περιφέρειας, για την ενημέρωση του Νομάρχη και του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας, αντίστοιχα.

Τα Γραφεία Πολιτικής Προστασίας των Δήμων ή τα γραφεία των Κοινοτήτων, που λαμβάνουν τις προειδοποιήσεις θα πρέπει άμεσα να ενημερώνουν τους επικεφαλής υπεύθυνους, για τον αποχιονισμό, προκειμένου η αρμόδια τεχνική υπηρεσία του ΟΤΑ, τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας συμπεριλαμβανομένων και των ιδιωτικών μέσων που τελούν υπό καθεστώς προγραμματισμένης μίσθωσης.

Η κινητοποίηση των υπηρεσιών του ΟΤΑ που εμπλέκονται στον αποχιονισμό, ή στην αντιμετώπιση προβλημάτων που αφορούν την υποστήριξη φορέων που επιχειρούν για παροχή βοήθειας, αποκατάσταση βλαβών, κ.λπ. Θα πρέπει να γίνεται βάσει μνημονίου ενεργειών, το οποίο οφείλουν να συντάξουν για τους λόγους αυτούς τα Γραφεία Πολιτικής Προστασίας (Σχέδιο Ξενοκράτης / ΦΕΚ423/10-4-2003/Β. παράγραφος 5.1 της παρούσης).

Ο Δήμαρχος στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του για την πρόληψη, ετοιμότητα και αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών που μπορεί να δημιουργηθούν εξ αιτίας χιονοπτώσεων και παγετού, μπορεί να συγκαλέσει προς υποβοήθηση του έργου του το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο (ΣΤΟ) (άρθρο 13 του Ν. 3013/2002). Αιτήματα συνδρομής προς ενίσχυση του έργου των ΟΤΑ με υλικά και μέσα, για την αντιμετώπιση εν εξελίξει καταστροφών και καταστάσεων έκτακτης ανάγκης λόγω χιονοπτώσεων και παγετού, μπορούν να υποβάλλονται από τα Γραφεία Πολιτικής Προστασίας των Δήμων, ή τις Κοινότητες στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση ή την Περιφέρεια στην οποία υπάγονται.

Γραφείο Τύπου

Το Γραφείο Τύπου, έχει την δυνατότητα συμμετοχής και στα τέσσερα στάδια της Πολιτικής Προστασίας καθώς είναι ο Κύριος συνδετικός Κρίκος ανάμεσα στον Δήμο και τους κατοίκους.

Κατά το στάδιο της πρόληψης το Γραφείο:

Θα προγραμματίζει εκδηλώσεις επικοινωνίας του Δήμου με τους κατοίκους για την ενημέρωσή τους για τις δράσεις του Δήμου και του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας.

Θα δημιουργήσει βάση δεδομένων με τα στοιχεία των βιβλίων καταχώρισης των Αρχών, Υπηρεσιών, Συλλόγων, Σωματείων κλπ, την οποία Θα κοινοποιήσει στο Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου.

Θα αναλάβει την έκδοση ενημερωτικών εντύπων για τα μέτρα αυτοπροστασίας των κατοίκων κατά τα στάδια της πρόληψης κ της ετοιμότητας και θα φροντίσει για την διανομή τους σε όλους του πολίτες του Δήμου.

Σε συνεργασία με τα τοπικά ΜΜΕ και το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας οργανώνει ενημερωτικές εκπομπές για την Πολιτική Προστασία η παίρνει μέτρα έκτακτης ανάγκης και τα μέτρα αυτοπροστασίας.

Κατά το στάδιο της άμεσης επέμβασης

Θα φροντίζει για την ενημέρωση των κατοίκων σχετικά με τα μέτρα που έχει λάβει ο Δήμος γιατην αντιμετώπιση του φαινόμενου και για τα μέτρα αρωγής προς τους πληγέντες, καθώς και τους χώρους συγκέντρωσης- χώρους καταυλισμού κλπ εκδίδοντας έγκαιρα δελτίο Τύπου μέσω των τοπικών ΜΜΕ. Επίσης, σε συνεργασία με το Γραφείο Διοικητικής Υποστήριξης, μπορεί να θέσει σε λειτουργία Τηλεφωνικό κέντρο για παροχή πληροφοριών αυτοπροστασίας και χρηστικού περιεχομένου, αλλά και συλλογή πληροφοριών από το κοινό.

Τέλος κατά το στάδιο της αποκατάστασης το Γραφείο Θα ενημερώνει τους κατοίκους και πληγέντες για τις δράσεις του Δήμου.

Ομάδες Επέμβασης

Θα αναφερθούμε στο ρόλο των Ομάδων Επέμβασης και στις προτεινόμενες ενέργειες για τον καθορισμό τους.

Η ενέργεια αυτή αφορά στην οργάνωση συγκεκριμένων ομάδων οι οποίες θα εκπαιδευτούν, θα εξοπλισθούν και θα προετοιμασθούν κατάλληλα ώστε να είναι σε θέση να επέμβουν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης ενός κινδύνου (στάδιο άμεσης επέμβασης), αλλά και κατά το στάδιο της αποκατάστασης εντός των διοικητικών ορίων ενός Δήμου.

Οι αρμοδιότητες και δράσεις των ομάδων επέμβασης κατά το στάδιο της άμεσης επέμβασης είναι οι ακόλουθες:

Να μεταβαίνουν σε περιοχές οι οποίες παρουσιάζουν προβλήματα.

Να ενημερώνουν το Σ.Τ.Ο. για τις συνθήκες που επικρατούν, την σοβαρότητα της κατάστασης, την έκταση του φαινομένου, να επισημαίνουν ελλείψεις και ανάγκες σε δυναμικό και εξοπλισμό και να ακολουθούν τις εντολές του Σ.Τ.Ο. σχετικά με τις επεμβάσεις που θα πρέπει να γίνουν.

Να συνεργάζονται με τις αρχές (Αστυνομία, Πυροσβεστική, ΕΚΑΒ) που θα βρίσκονται στην Περιοχή και να ακολουθούν τις εντολές τους.

Επισημαίνεται στο σημείο αυτό, ότι καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή διαδραματίζει και η οργάνωση ομάδων εθελοντών που μπορούν να αναλάβουν αρκετές από τις αρμοδιότητες που παρουσιάζονται συνοπτικά στις ακόλουθες παραγράφους.

Στις ομάδες εθελοντών περιλαμβάνονται είτε ήδη οργανωμένες ομάδες πληθυσμού (π.χ. πρόσκοποι, σύλλογοι, σωματεία, εταιρίες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, συνοικιακά συμβούλια, Ερυθρός Σταυρός, κλπ.), είτε δύναται να οργανωθούν τέτοιες ομάδες μέσα από πρωτοβουλία του Δήμου. Καθοριστικό ρόλο για τη στελέχωσή τους φυσικά θα διαδραματίσει η επαγγελματική δραστηριότητα ή άλλες ασχολίες και γνώσεις των κατοίκων-εθελοντών του Δήμου (επιστήμονες, ειδικευμένοι εργάτες, τεχνίτες κλπ.). Σε αυτό το σημείο επισημαίνουμε πως το ήδη υπάρχον ανθρώπινο δυναμικό το οποίο εργάζεται ή απασχολείται από το Δήμο ή τις επιχειρήσεις του Δήμου θα αποτελέσει τον βασικό πυρήνα στελέχωσης των ομάδων αυτών. Σε κάθε περίπτωση βέβαια, ο Δήμος πρέπει να διαθέτει έτοιμη βάση δεδομένων και καταλόγους με τηλέφωνα, ειδικότητες και άλλα χρήσιμα στοιχεία των πολιτών-εθελοντών (μηχανικοί, ιατροί κλπ.) που θα στελεχώσουν συγκεκριμένες ομάδες σε κάθε περίπτωση. Έτσι λοιπόν, τέτοιες ομάδες θα μπορούσαν να καλύπτουν τους παρακάτω τομείς:

Ομάδες μηχανικών και άλλων συναφών ειδικοτήτων για έλεγχο καταλληλότητας κτιρίων, στατικής ασφάλειας κλπ..

Ομάδες τροφοδοσίας που θα παρέχουν και θα διανέμουν στους κατοίκους του Δήμου όλα τα απαραίτητα όπως τρόφιμα, σκηνές κλπ. και ότι άλλο είναι απαραίτητο σε περίπτωση σεισμού ή άλλων καταστροφών.

Ομάδες υποστήριξης που θα καλύπτουν και θα στελεχώνουν διάφορες υπηρεσίες όπως μαγειρεία, στήσιμο σκηνών, μεταφορές απαραίτητων αγαθών κλπ..

Ομάδες πρώτων βοηθειών και γενικότερα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και υποστήριξης στελεχωμένες με ιατρικό (ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων) και βοηθητικά προσωπικό (νοσοκόμες κλπ.), αλλά και ειδικευμένες ομάδες ψυχολογικής στήριξης κλπ., ειδικευμένες ομάδες παρακολούθησης και υποστήριξης για την αντιμετώπιση επιδημιολογικών ασθενειών.

Ομάδες από ειδικευμένο προσωπικό (εργοδηγούς, τεχνίτες, κλπ.) για αποκαταστάσεις βλαβών στα Δημοτικά κτίρια, δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης, ηλεκτρικού και επικοινωνιών.

Ομάδες σήμανσης και χωροθέτησης για την σήμανση επικίνδυνων κτιρίων- περιοχών.

Ομάδες υποστήριξης για καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και ψυχαγωγία με στόχο την ηθική τόνωση του πληθυσμού σε περίπτωση σημαντικής καταστροφής.

Ομάδες καταγραφής πληγέντων στους χώρους συγκέντρωσης και προσωρινούς χώρους καταυλισμού και παροχής πληροφοριών προς τους κατοίκους.

Τα απαραίτητα πεδία για την σύνταξη Μνημονίου Ενεργειών

Κίνδυνος

Ενέργειες Πρόληψης

Συγκέντρωση απαραίτητων στοιχείων για εκτίμηση του κινδύνου

Εξοπλισμός:

Εξέταση του υφιστάμενου εξοπλισμού, Απαραίτητες ενέργειες για τη συντήρηση του και για προμήθεια νέου εξοπλισμού

Προσωπικό:

Ονομαστική κατάσταση και τηλέφωνα επικοινωνίας του προσωπικού που συμμετέχει στις ενέργειες και δράσεις Πολιτικής Προστασίας Ονομαστική κατάσταση ανά Ομάδα Επέμβασης και τηλέφωνα επικοινωνίας τους

Ενημέρωση:

Ενημέρωση και πληροφόρηση των κατοίκων του Δήμου για τα μέτρα αυτοπροστασίας και τις ενέργειες του Δήμου.

Ενημέρωση και εκπαίδευση των υπαλλήλων του Δήμου που Θα συμμετέχουν στις ενέργειες και δράσεις Πολιτικής Προστασίας

.

Ενέργειες Ετοιμότητας ·

Ενημέρωση Κατοίκων για τον αναμενόμενο κίνδυνο και υπενθύμιση μέτρων αυτοπροστασίας Ενημέρωση ομάδων επέμβασης Δράσεις και απαραίτητοι έλεγχοι ετοιμότητας Δήμου

Ενέργειες Άμεσης Επέμβασης

Κινητοποίηση των Ομάδων Επέμβασης

Συνεχής επικοινωνία με τις Τοπικές Αρχές (Πυροσβεστική, Αστυνομία, ΕΚΑΒ).

Συνεχής ενημέρωση της Νομαρχίας, Περιφέρειας και Γ.Γ.Π.Π. για την εξέλιξη του φαινομένου και τις ανάγκες που Θα έχουν προκύψει.

Ενέργειες Αποκατάστασης

Παροχή Βοήθειας

Καταγραφή των ζημιών

Δράσεις αποκατάστασης

Σύνταξη απολογιστικής έκθεσης η οποία Θα αποτελεί εργαλείο για την βελτίωση των δράσεων και μνημονίων ενεργειών.

Εθελοντισμός πολιτικής Προστασίας

Ο επίσημος εθελοντισμός είναι μια δραστηριότητα που πραγματοποιείται μέσω μη κερδοσκοπικών οργανώσεων ή προγραμμάτων και αναλαμβάνεται προς όφελος της κοινότητας και του εθελοντή, με την ελεύθερη βούληση του ίδιου του εθελοντή και χωρίς καταναγκασμό, χωρίς οικονομική αμοιβή, και μόνο σε Θέσεις που προορίζονται για εθελοντές.

Μέλη εθελοντικών οργανώσεων δραστηριοποιούνται σε διάφορα Θέματα, συμβάλλοντας στη βαθμιαία επίλυση καίριων προβλημάτων, όταν το κράτος αδυνατεί ή όπου η κρατική κοινωνική πολιτική αδρανεί ή δεν επαρκεί. Αυτά τα στοιχεία προσδίδουν στις εθελοντικές οργανώσεις ένα δημόσιο χαρακτήρα.

Ο εθελοντισμός έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Σε πολλούς ΟΤΑ λειτουργούν Γραφεία Εθελοντισμού, προκειμένου να προωθήσουν το εθελοντικά πνεύμα, να χαράζουν, να σχεδιάζουν και να πραγματοποιούν εθελοντικό έργο, καθώς και για να ενισχύουν, να καθοδηγούν και να υποστηρίζουν το έργο των εθελοντών και εθελοντικών οργανώσεων στο συγκεκριμένο ΟΤΑ.

Οι καταστροφές, κατά κανόνα, ευαισθητοποιούν και ενεργοποιούν τους ανθρώπους, προκειμένου να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κατάστασης και στην παροχή βοήθειας στους πληγέντες. Η πολιτική προστασία αποτελεί ένα σημαντικό πεδίο συμβολής εθελοντών και εθελοντικών οργανώσεων.

Στην Ελλάδα, υπάρχει ήδη σχετικό θεσμικό πλαίσιο και έχουν γίνει βήματα για την ένταξη εθελοντών στο δυναμικό πολιτικής προστασίας. Ο Ν. 3013/2002 προβλέπει τη δημιουργία Συστήματος Εθελοντισμού Πολιτικής Προστασίας, ως αποστολή της ΓΓΠΠ. Προβλέπεται επίσης θεσμικά η δυνατότητα επιχειρησιακής ένταξης των εθελοντικών ομάδων στα Συντονιστικά Όργανα.

Προνομιακοί τομείς για τη συμβολή των εθελοντικών οργανώσεων είναι υποστήριξη ραδιοεπικοινωνιών, η οργάνωση χώρων καταυλισμού (ανάπτυξη σκηνικού υλικού κ.λπ.), η ψυχολογική υποστήριξη των πληγέντων, η τροφοδοσία του πληθυσμού και η διανομή ειδών πρώτης ανάγκης, η δασοπροστασία, η παροχή πρώτων βοηθειών. Πάντως, σε κάθε καταστροφή οι ανάγκες διαφέρουν και επομένως το πεδίο που ανοίγεται για εθελοντική συνεισφορά είναι άλλο. Η ευελιξία του συστήματος εθελοντισμού αποτελεί, από αυτήν την άποψη, μια σημαντική επιδίωξη

Ένα σύνολο ζητημάτων μένουν ανοιχτά αναφορικά με τον εθελοντισμό, όπως ο καθορισμός των κριτηρίων ένταξης, κατάταξης και αξιολόγησης των εθελοντικών οργανώσεων η εκπαίδευση και πιστοποίηση των εθελοντών και η επιχειρησιακή τους ένταξη η ασφαλιστική και νοσοκομειακή τους κάλυψη, καθώς και η ρύθμιση θεμάτων αστικής ευθύνης.

Η εκπαίδευση εθελοντών συνιστά ένα σημαντικό στοιχείο ανάπτυξης εθελοντικής δράσης. Στα πλαίσια αυτά το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Εθελοντικής Δράσης για την Διαχείριση Κινδύνων και Κρίσεων και Αντιμετώπιση Εκτάκτων Αναγκών «Προστατεύω τον εαυτό μου και τους άλλους» στοχεύει στην εκπαίδευση Εθελοντών για την απόκτηση δεξιοτήτων Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών. Το πρόγραμμα διεξάγεται σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και άλλους φορείς. Διαρθρώνεται σε επί μέρους προγράμματα 100 εκπαιδευτικών ωρών και οδηγεί σε πιστοποίηση και ένταξη στο Μητρώο της ΓΓΠΠ Από Το 2001, έχουν εκπαιδευτεί περί 4700 εθελοντές σε περισσότερους από 140 Δήμους.

ΟΔΗΓΙΕΣ

ΕΝΤΟΝΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

Να ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΣΤΕ διαρκώς από τα ΜΜΕ (ραδιόφωνο, τηλεόραση, κ.λ.π.), για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων. Επίσημες πηγές ενημέρωσης είναι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (Γ.Γ.Π.Π.) και η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (Ε.Μ.Υ.).

Σε περίπτωση ανάγκης καλέστε την Αστυνομία (100), την Πυροσβεστική (199) ή το ΕΚΑΒ (166).

Αναγράψτε τα παραπάνω τηλέφωνα σε εμφανές σημείο μέσα στο σπίτι και βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας τα γνωρίζουν.

Βοηθήστε τα παιδιά σας να απομνημονεύσουν σημαντικά οικογενειακά στοιχεία, όπως το επίθετό τους, τη διεύθυνση και το τηλέφωνο του σπιτιού, το κινητό σας τηλέφωνο, κ.λ.π.

Εξηγήστε σε όλα τα μέλη της οικογένειας πώς να αναγνωρίζουν ήχους που προμηνύουν καταστροφή (π.χ. σειρήνες), πώς και πότε να κλείνουν τις παροχές ηλεκτρικού, φυσικού αερίου και νερού, πώς να χρησιμοποιούν το πυροσβεστήρα, Πώς να καλούν σε βοήθεια, κ.λ.π..

Προμηθευτείτε εφόδια Πρώτης ανάγκης, όπως φακό, φορητό ραδιόφωνο με και πυροσβεστήρα.

Εξοπλιστείτε με κουτί πρώτων βοηθειών.

Σε όλες τις περιπτώσεις λάβετε ειδική μέριμνα για τα παιδιά και τους ηλικιωμένους.

Αν πρόκειται να μετακινηθείτε…

Ενημερωθείτε για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου και λάβετε υπ όψιν, ανάλογα με τον Προορισμό σας, το είδος των καιρικών φαινομένων που ενδέχεται να συναντήσετε (χιόνι, παγετός, χαλάζι, βροχόπτωση, κ.λ.π.).

Προγραμματίστε τη μετακίνησή σας έτσι, ώστε να μη συμπέσει με την αιχμή των καιρικών φαινομένων.

Ταξιδέψτε κατά τη διάρκεια της ημέρας, προτιμώντας τις κεντρικές αρτηρίες και αποφεύγοντας τους δυσπρόσιτους και ερημικούς δρόμους. Επιπλέον, ενημερώστε τους οικείους σας για τη διαδρομή που προτίθεστε να ακολουθήσετε.

ΜΗΝ αγνοείτε τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, τα δελτία καιρού της ΕΜΥ και τις υποδείξεις των κατά τόπους αρμόδιων φορέων, όπως η Τροχαία, το Λιμενικό, η Πυροσβεστική, κ.λ.π.

Ελέγξτε την κατάσταση του αυτοκινήτου σας, Προτού επιχειρήσετε οποιαδήποτε μετακίνηση.

Εξοπλίστε το αυτοκίνητό σας με όλα τα απαραίτητα μέσα αντιμετώπισης έντονων καιρικών φαινομένων (αντιολισθητικές αλυσίδες, αντιψυκτικά υγρά, κουτί πρώτων βοηθειών, αδιάβροχα, ομπρέλες, γαλότσες, φακό, κ.λ.π.).

Εάν είναι απαραίτητο να μετακινηθείτε πεζοί, φορέστε τα κατάλληλα ρούχα και παπούτσια. Να είστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί, προκειμένου να αποφύγετε τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας του οδοστρώματος και των πεζοδρομίων, ή εξαιτίας της πτώσης αντικειμένων από υπερβολικό άνεμο χαλαζόπτωση.

Προτιμήστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς για τις μετακινήσεις σας.

Παραμείνετε ήρεμοι και υπομονετικοί,ο πανικός δεν εξυπηρετεί σε τίποτα. Αντίθετα, επιβαρύνει την κατάσταση.

Η ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕ. ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ;;;

Να ενημερώνεστε συνεχώς από τα ΜΜΕ (ραδιόφωνο, τηλεόραση, κ.λ.π.)

τυχόν επίσημες προειδοποιήσεις ή συμβουλές.

Ελέγξτε το σπίτι και τα λοιπά περιουσιακά σας στοιχεία , για να καταγράψετε πιθανές ζημιές.

Αν μετά την καταγραφή των ζημιών χρειάζεστε ειτείγουσα βοήθεια, ειδοποιήστε τις αρμόδιες αρχές.

ΓΕΝΙΚΑ

Προσπαθήστε με τις ενέργειες και την όλη παρουσία σας να διευκολύνετε το έργο των αρμόδιων αρχών.

ΔΑΣΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ

Η έκταση της Ελλάδας ανέρχεται σε 13.195.740 και το ήμισυ της καλύπτεται σήμερα από δασικές εκτάσεις. Οι δασικές έχουν εξαιρετικά δυσμενείς επιπτώσεις στις ανθρώπινες καθώς συμβάλλουν στη δημιουργία καταστροφικών πλημμύρων ερημοποίηση των πληγεισών περιοχών. Επομένως, η εκτάσεων αποτελεί καθήκον όλων των υπεύθυνων πολιτών.

Προσέχετε για να αποτρέψετε την εκδήλωση πυρκαγιάς,αναμμένα τσιγάρα ή σπίρτα, είτε βρίσκεστε σε κλειστούς, χώρους.

Σκουπίδια στο δάσος.

Υπάρχει ο κίνδυνος ανάφλεξης. Σκουπίδια ή ξερά χόρτα, ιδιαίτερα το καλοκαίρι ,κατά τους θερινούς μήνες ψησταριές σε δάση ή χώρους, ξερά χόρτα, υπαίθριες εργασίες, που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά, οξυγονοκολλήσεις, χρήση ηλεκτρικού τροχού, κ.λ.π. παραβιάζετε τα απαγορευτικά πρόσβασης σε περιόδους υψηλού κινδύνου, και αν βρίσκεται μέσα ή κοντά σε δασική έκταση, τι κάνετε για να το προστατέψετε από ενδεχόμενη πυρκαγιά;

μια αντιπυρική ζώνη γύρω από το κτίριο, καθαρίζοντας απομακρύνοντας σε ακτίνα τουλάχιστον 10 μέτρων τα ξερά χόρτα, τα ξερά φύλλα, κ.λ.π., και κλαδέψτε τα δέντρα μέχρι ύψους την ηλικία τους και την κατάσταση των κλαδιών τους, όλα τα ξερά κλαδιά από δέντρα και θάμνους. Τα κλαδιά των δέντρων να ακουμπούν το κτίσμα. Κλαδέψτε ώστε να μεσολαβεί απόσταση τουλάχιστον 3 μ. ανάμεσα σε αυτά.

Τοποθετείτε πλαστικές υδρορροές ή πλαστικούς οχετούς νερού στους κτίσματος.

Μην αποθηκεύετε εύφλεκτα υλικά και αντικείμενα κοντά στο σπίτι.

* Αποφύγετε την κατασκευή ακάλυπτων δεξαμενών καυσίμων κοντά στο σπίτι. Τοποθετείστε τα καυσόξυλα σε κλειστούς και προφυλαγμένους χώρους. Εξοπλιστείτε με σωλήνα ποτίσματος με μήκος ανάλογο της περιοχής που θέλετε να καλύψετε.

Αν έχετε δεξαμενή νερού, μια απλή αντλία που θα λειτουργεί χωρίς ρεύμα καιπερίπου 40 μέτρα σωλήνα νερού (διαμέτρου 25 χιλιοστών) μπορεί να σας προστατέψουν από την πυρκαγιά.

Προμηθευτείτε ατομικούς πυροσβεστήρες, μεριμνήστε για τη συντήρησή τους και βεβαιωθείτε ότι όλα τα μέλη της οικογένειας γνωρίζουν τη θέση τους και είναι εξοικειωμένα με τη λειτουργία τους. Σε περίπτωση που έχετε προβλήματα σχετικά με τη χρήση των πυροσβεστήρων, επικοινωνήστε με την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Διδάξτε στα παιδιά σας πώς και πότε να κλείνουν τις παροχές ηλεκτρικού και νερού, Πώς να χρησιμοποιούν το πυροσβεστήρα, Πώς να καλούν σε βοήθεια, κλπ.

Αναγράψτε όλα τα τηλέφωνα των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης (Πυροσβεστικά Σώμα: 199, Αστυνομία: 100, ΕΚΑΒ: 166, Ευρωπα·ι·κός αριθμός έκτακτης ανάγκης: 112) σε εμφανές σημείο και βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας τα γνωρίζουν. Βοηθήστε τα παιδιά σας να απομνημονεύσουν σημαντικά οικογενειακά στοιχεία, όπως το επίθετό τους, τη διεύθυνση και το τηλέφωνο του σπιτιού, Το κινητό σας τηλέφωνο, κ.λ.π.

Πώς Πρέπει να ενεργήσετε μόλις αντιληφθείτε την πυρκαγιά; Τηλεφωνήστε ΑΜΕΣΩΣ στο Κέντρο της Πυροσβεστικής (Αριθμός κλήσης: 199) και δώστε σαφείς Πληροφορίες για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο, στο οποίο βρίσκεστε, καθώς και πληροφορίες για την τοποθεσία και ντο ακριβές σημείο της πυρκαγιάς.

Περιγράψτε το είδος της βλάστησης που

καίγεται.

· Περιγράψτε τις διόδους προσέγγισης στο τόπο της πυρκαγιάς.

· Προσδιορίστε την κατεύθυνση της φωτιάς.

– Μην κλείσετε το τηλέφωνο, προτού δώσετε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.

-Ειδοποιήστε τους κατοίκους γειτονικών περιοχών, έτσι ώστε να μην αιφνιδιαστούν από τις φλόγες.

-Κι αν η Πυρκαγιά πλησιάζει το σπίτι σας

-Τι Πρέπει να κάνετε έξω από το κτίσμα:

-Απομακρύνετε αμέσως όλα τα εύφλεκτα υλικά (καυσόξυλα, κ.λ.π.) από τον περίγυρο του κτίσματος και μεταφέρετέ τα σε κλειστούς και προφυλαμένους χώρους. Η ανάφλεξή τους μπορεί να συμβάλει στη μετάδοση της πυρκαγιάς στο κτίριο.

-Αποσυνδέστε όλες τις συσκευές φυσικού αερίου και υγρών καυσίμων μέσα και έξω από το κτίσμα.

-Κλείστε όλες τις διόδους (καμινάδες, παράθυρα, πόρτες), έτσι ώστε να εμποδίσετε τις καύτρες να διεισδύσουν στο εσωτερικό του κτιρίου. Συνδέστε τους σωλήνες ποτίσματος με τις εξωτερικές βρύσες και απλώστε τους έτσι, ώστε να καλύπτεται όλη η περίμετρος του κτίσματος. Βρέξτε ιο χώρο γύρω από το σπίτι και τα ξύλινα τμήματά του.

-Ανοίξτε την πόρτα του Κήπου, για να διευκολύνετε τη διέλευση των πυροσβεστικών οχημάτων.

-Μαζέψτε αμέσως όλες τις τέντες των μπαλκονιών και παραθύρων του σπιτιού

-Ανάψτε τόσο τα εσωτερικά όσο και τα εξωτερικά φώτα του σπιτιού, για να γίνει περισσότερο ορατό μέσα από τους καπνούς.

-Τοποθετείστε σκάλα στην εξωτερική πλευρά του κτιρίου, έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης πρόσβασης στη στέγη του κτιρίου. Η σκάλα ττρέπει να τοποθετηθεί στην πλευρά του κτιρίου που βρίσκεται αντίθετα από την κατεύθυνση της πυρκαγιάς. Τι Πρέπει να κάνετε μέσα στο κτίσμα:

-Ξεκρεμάστε τις κουρτίνες από τα παράθυρα.

-Μετακινήστε προς το εσωτερικό των δωματίων τα έπιπλα που βρίσκονται κοντά σε παράθυρα και εξωτερικές πόρτες.

-Κλείστε όλες τις ενδιάμεσες πόρτες, για να επιβραδύνετε την εξάπλωση της πυρκαγιάς στο εσωτερικό του κτιρίου.

-Κλείστε όλες τις χαραμάδες με βρεγμένα πανιά, για να μην μπει Καπνός. Γεμίστε τις μπανιέρες, τις λεκάνες και τους κουβάδες, έτσι ώστε να υπάρχει άμεσα εφεδρικό νερό.

-Συγκεντρωθείτε οικογενειακώς σε ένα δωμάτιο του σπιτιού.

-Φροντίστε να έχετε μαζί σας ένα φακό και εφεδρικές μπαταρίες σε περίπτωση που διακοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα.–Αν το σπίτι σας είναι ξύλινη κατασκευή, αναζητήστε καταφύγιο σε κάποιο γειτονικό κτιστό σπίτι. Διαφορετικά, μπείτε μέσα στο σπίτι μαζί με όλη την οικογένεια και τα κατοικίδιά σας, εκτός αν διαταχθεί εκκένωση από τις αρχές.

Σε περίπτωση εκκένωσης, ακολουθήστε πιστά τις Οδηγίες και τις διαδρομές του θα σας υποδειχθούν.

-Μετά την πυρκαγιά, βγείτε από το σπίτι σας και σβήστε τις μικροεστιες που απομένουν.

ΣΕΙΣΜΟΣ

Τι είναι ο σεισμός…

Σεισμός είναι η ξαφνική κίνηση της επιφάνειας της γης, που γίνεται αισθητή από την Κίνηση του εδάφους. Ο σεισμός δημιουργείται συνήθως μέσα στο γήινο

φλοιό και προκαλείται από ένα σπάσιμο των πετρωμάτων. Το σημείο του φλοιού της γης, στο Οποίο γεννιέται ο σεισμός ονομάζεται εστία ή υπόκεντρο. Αντίθετα, το σημείο της γήινης επιφάνειας που βρίσκεται ακριβώς πάνω από το υπόκεντρο, λέγεται επίκεντρο.

Το Μέγεθος του σεισμού σχετίζεται με την ποσότητα ενέργειας που απελευθερώνεται από τη σεισμική εστία.

Το μέγεθος μετράται σε βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. Σεισμοί μικρότεροι των 4.0 Ρίχτερ δεν προκαλούν συνήθως ζημιές. Αντίθετα, σεισμοί μεγαλύτεροι των 5.0 Ρίχτερ ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές.

Η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στην Ευρώπη από πλευράς σεισμικότητας και την έκτη παγκοσμίως.

Τι Πρέπει να κάνετε για να είστε προετοιμασμένοι για τη σεισμική δόνηση…

Προσδιορίστε καλά προφυλαγμένους χώρους σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού, όπως Π.χ.:

– κάτω από ανθεκτικά γραφεία ή τραπέζια

– μακριά από γυάλινες επιφάνειες και βιβλιοθήκες

– μακριά από εξωτερικούς τοίχους. Καθορίστε ασφαλείς χώρους έξω από το σπίτι:

– μακριά από κτίρια και δέντρα

– μακριά από τηλεφωνικά και ηλεκτρικά καλώδια

Ελέγξτε το δίκτυο ύδρευσης, αποχέτευσης, παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, για να βεβαιωθείτε ότι λειτουργούν σωστά.

Στερεώστε γερά στους τοίχους τα ράφια, τις βιβλιοθήκες, τα σύνθετα με υαλικά και τους Πίνακες ζωγραφικής.

Τοποθετήστε τα βαριά και ογκώδη αντικείμενα στα χαμηλότερα ράφια. Αποφύγετε την τοποθέτηση αντικειμένων πάνω από κρεβάτια και καναπέδες. Στερεώστε καλά τα φωτιστικά σώματα.

Βιδώστε καλά στους τοίχους δεξαμενές καυσίμων και νερού, καθώς και τους θερμοσίφωνες.

Προμηθευτείτε φορητό ραδιόφωνο με μπαταρίες, φακό, πυροσβεστήρα και βαλιτσάκι πρώτων βοηθειών, το οποίο περιέχει: εμφιαλωμένο νερό, κονσερβοποιημένη τροφή, φάρμακα, εργαλεία ανάγκης, υπνόσακους, επιδέσμους, χρήματα, πιστωτικές κάρτες, κ.λ.π.

Συζητήστε με τα παιδιά σας τι Θα κάνετε σαν ομάδα σε περίπτωση σεισμού. Ενημερώστε όλα τα μέλη της οικογένειας για το Πώς κλείνουν σι γενικοί διακόπτες (ηλεκτρικού, νερού, φυσικού αερίου), Πώς να αναγνωρίζουν ήχους που προμηνύουν Καταστροφή (Π.χ. σειρήνες), Πώς να χρησιμοποιούν το πυροσβεστήρα, Πώς να καλούν σε βοήθεια, κ.λ.π..

Αναγράψτε όλα τα τηλέφωνα των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης (Πυροσβεστική: 199, Αστυνομία: 100, ΕΚΑΒ: 166, Ευρωπαϊκός αριθμός έκτακτης ανάγκης: 112) σε εμφανές σημείο και βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας τα γνωρίζουν.

Βοηθήστε τα παιδιά σας να απομνημονεύσουν σημαντικά οικογενειακά στοιχεία όπως το επίθετό τους, τη διεύθυνση και το τηλέφωνο του σπιτιού, κ.λ.π. Ορίστε ένα συγκεκριμένο τόπο συνάντησης αμέσως μετά το σεισμό. Όσο διαρκεί η σεισμική δόνηση…

Παραμείνετε ψύχραιμοι και υπομονετικοί. Ο πανικός δεν εξυπηρετεί σε τίποτα. Αντίθετα, επιβαρύνει την κατάσταση! Αν βρίσκεστε μέσα στο σπίτι…

Καλυφθείτε κάτω από κάποιο ανθεκτικό έπιπλο, προστατεύοντας ταυτοχρόνως τα μάτια σας με το εσωτερικό τμήμα του χεριού σας. Εάν δεν υπάρχει κοντά σας κάποιο ανθεκτικό έπιπλο, καθίστε στο πάτωμα, με το πρόσωπό σας στραμμένο σε εσωτερικό τοίχο, μακριά από παράθυρα και έπιπλα, που μπορεί να πέσουν επάνω σας.

Εάν βρίσκεστε στο κρεβάτι, μείνετε ακίνητοι, προστατεύοντας το κεφάλι σας με ένα μαξιλάρι.

Μην επιχειρήσετε να εξέλθετε από το σπίτι. Μη χρησιμοποιείτε τον ανελκυστήρα. Μη βγαίνετε στα μπαλκόνια.

Αν βρίσκεστε έξω από το σπίτι…

Μετακινηθείτε σε κάποιο ανοιχτό χώρο, π.χ. Πλατεία, μακριά από γειτονικά κτίρια, τηλεφωνικά και ηλεκτρικά καλώδια και παραμείνετε εκεί μέχρι να τελειώσει η δόνηση.

Μη στέκεστε κάτω από μπαλκόνια ή τις εισόδους των κτιρίων. Καλύψτε το κεφάλι σας με κάποια τσάντα, χαρτοφύλακα ή οποιοδήποτε ανθεκτικό αντικείμενο έχετε στη διάθεσή σας.

Εάν βρίσκεστε σε ψηλό κτίριο, απομακρυνθείτε από τζάμια και εξωτερικούς τοίχους.

Εάν βρίσκεστε σε δημόσιο χώρο, κέντρο ψυχαγωγίας, κατάστημα ή εμπορικό κέντρο, προσπαθήστε να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας και να αποφύγετε τον πανικό. Μην παρασυρθείτε από το πανικόβλητο πλήθος και κινηθείτε άτακτα προς τις εξόδους, γιατί κινδυνεύετε να ποδοπατηθείτε. Εάν οδηγείτε…

Καταφύγετε σε ανοικτό Χώρο και σταματήστε αμέσως το αυτοκίνητο. Παραμείνετε μέσα στο αυτοκίνητο μέχρι να ολοκληρωθεί η δόνηση. Αποφύγετε τις γέφυρες ή τις υπέργειες διαβάσεις.

Η σεισμική δόνηση τελείωσε. Τι πρέπει να κάνουμε; Να είστε σε εγρήγορση για τους μετασεισμούς.

προσπαθήστε να καθησυχάσετε τα παιδιά σας, εξηγώντας τους ότι σι πιθανοί μετασεισμοί είναι ένα αναμενόμενο και φυσιολογικό φαινόμενο μετά τον κύριο σεισμό.

Ελέγξτε προσεκτικά τον εαυτό σας και τους γύρω σας για πιθανούς μικροτραυματισμούς.

Μη μετακινείτε τους βαριά τραυματισμένους! Αφήστε τους ειδικά εκπαιδευμένους διασώστες να αναλάβουν τη μεταφορά τους. Ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες των αρχών και μην επηρεάζεστε από ανυπόστατες φημολογίες.

Μην χρησιμοποιείτε άσκοπα το αυτοκίνητο, γιατί παρεμποδίζετε το έργο των συνεργείων διάσωσης.

Μην χρησιμοποιείτε το τηλέφωνο παρά μόνο σε περίπτωση απολύτου ανάγκης γιατί δημιουργείται υπερφόρτωση του τηλεφωνικού δικτύου. Αποφύγετε την είσοδο στο σπίτι, ειδικά εάν παρατηρείτε ζημιές ή κομμένα καλώδια ή αισθάνεστε τη μυρωδιά γκαζιού.

Απομακρυνθείτε από τις παράκτιες περιοχές.

ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ – ΚΕΡΑΥΝΟΙ

Οι κίνδυνοι από τις καταιγίδες προκαλούνται από τους τοπικά πολύ ισχυρούς ανέμους, τις τοπικά έντονες βροχοπτώσεις, τους κεραυνούς και τις πιθανές χαλαζοπτώσεις.

Τι Πρέπει να κάνετε όσο διαρκεί η καταιγίδα αν βρίσκεστε μέσα στο σπίτι:

· Ασφαλίστε πόρτες και παράθυρα.

Στερεώστε αντικείμενα που μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο και ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

· Ελέγξτε αναρτημένες πινακίδες.

· Μην κρατάτε ανά χείρας ηλεκτρικές συσκευές ή το τηλέφωνο, γιατί ο κεραυνός μπορεί να περάσει μέσα από τα καλώδια.

Αποφύγετε τις σωληνώσεις των υδραυλικών (κουζίνα, μπάνιο), γιατί οι μεταλλικοί σωλήνες είναι καλοί αγωγοί του ηλεκτρισμού.

Αποσυνδέστε τις συσκευές τηλεόρασης από την κεραία και την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

αν βρίσκεστε έξω από το σπίτι:

Προφυλαχθείτε καταφεύγοντας σε κάποιο παρακείμενο εσωτερικό χώρο (κτίριο ή αμάξι) και μην επιχειρήσετε να εξέλθετε, παρά μόνο αφού βεβαιωθείτε ότι η καταιγίδα πέρασε.

Αν αυτό δεν είναι εφικτό, καθίστε αμέσως στο έδαφος!

Αν βρίσκεστε απομονωμένος σε μια επίπεδη έκταση και νιώθετε να σηκώνονται τα μαλλιά σας (γεγονός που προμηνύει την εκδήλωση κεραυνού), κάντε βαθύ κάθισμα, με το κεφάλι ανάμεσα στα πόδια, (ώστε να ελαχιστοποιήσετε την επιφάνεια του σώματός σας και την επαφή σας με το έδαφος) και πετάξετε ό,τι μεταλλικό αντικείμενο φέρετε. Προσοχή : μην ξαπλώνετε στο έδαφος!

Αν βρίσκεστε στο δάσος, προστατευθείτε κάτω από συμπαγή κλαδιά χαμηλών δέντρων. Ποτέ μην στέκεστε κάτω από ένα ψηλό δέντρο σε ανοιχτό χώρο!

Αν βρίσκεστε σε χαμηλότερη, σε σχέση με τις γειτονικές, περιοχή προσέξτε ενδεχόμενη εκδήλωση πλημμυρικού φαινομένου.

Αν βρίσκεστε στη θάλασσα, βγείτε αμέσως έξω.

Γενικά, απομακρυνθείτε από ποτάμια, λίμνες και άλλες μάζες νερού. Αποφύγετε ψηλές κατασκευές, όπως πυλώνες της ΔΕΗ, ψηλά δέντρα, φράκτες, τηλεφωνικές γραμμές ή γραμμές ηλεκτρικού ρεύματος.

* Αποφύγετε τη διέλευση κοντά από μεγάλα δέντρα, μπαλκόνια και γενικά περιοχές, όπου αντικείμενα μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν.

* Μην πλησιάζετε μεταλλικά αντικείμενα, όπως αμάξια, ποδήλατα, σύνεργα κατασκήνωσης, κ.λ.π. αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητό σας:

Ακινητοποιήστε το αυτοκίνητο στην άκρη του δρόμου, μακριά από δέντρα, τα οποία μπορεί να καταπλακώσουν το αυτοκίνητο.

Παραμείνετε μέσα στο αυτοκίνητο με αναμμένα τα προειδοποιητικά φώτα στάσης μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.

Κλείστε τα τζάμια και μην ακουμπάτε σε μεταλλικά αντικείμενα μέσα στο αυτοκίνητο

Αποφύγετε τους πλημμυρισμένους δρόμους. Εκτίμηση της απόστασης από την καταιγίδα

Μετρήστε το χρόνο που μεσολαβεί μεταξύ της αστραπής και της βροντής σε

δευτερόλεπτα. Διαιρέστε το χρόνο που μετρήσατε με το 3, για να υπολογίσετε την απόσταση της καταιγίδας σε χιλιόμετρα. Η απόσταση αυτή είναι ενδεικτική, καθώς η καταιγίδα μπορεί να εκδηλωθεί και πολύ γρηγορότερα.

ΘΥΕΛΛΩΔΕΙΣ ΑΝΕΜΟΙ

Στερεώστε αντικείμενα που μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο

και ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

Ελέγξτε αναρτημένες πινακίδες

Ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρα.

Αποφύγετε δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές.

Αποφύγετε τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, στις οποίες ελαφρά αντικείμενα μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια, απ’ όπου μπορεί να πέσουν γλάστρες, σπασμένα τζάμια, κ.λ.π.).

ΧΑΛΑΖΟΠΤΩΣΗ

Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη, τόσο για τους ανθρώπους, όσο και για τα ζώα.

Προφυλαχθείτε αμέσως, καταφεύγοντας σε ασφαλή και προστατευμένο εσωτερικό χώρο και παραμείνετε εκεί, μέχρι να βεβαιωθείτε ότι η χαλαζόπτωση σταμάτησε.

ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ

Τι πρέπει να κάνετε για να είστε προετοιμασμένοι.

Βεβαιωθείτε ότι τα φρεάτια έξω από το σπίτι σας δεν είναι φραγμένα.

Βεβαιωθείτε ότι οι υδρορροές εντός του σπιτιού λειτουργούν κανονικά.

Περιορίστε τις μετακινήσεις σας στις απολύτως αναγκαίες.

Αποφύγετε τη διαμονή και εργασία σε υπόγειους χώρους, αν αυτό δεν είναι απαραίτητο.

Κατά τη διάρκεια της πλημμύρας…

Εγκαταλείψτε υπόγειους χώρους και μετακινηθείτε σε ασφαλές, υπερυψωμένο σημείο.

Αποφύγετε τη μετακίνηση μέσα στους πλημμυρισμένους δρόμους.

Μη διασχίζετε χείμαρρους πεζοί ή με το αυτοκίνητό σας.

Αλλάξτε πορεία, αν Οδηγείτε προς πλημμυρισμένη περιοχή.

Εάν το αυτοκίνητό σας έχει ακινητοποιηθεί και ενδέχεται να παρασυρθεί ή να πλημμυρίσει, εγκαταλείψτε το αμέσως.

Μείνετε μακριά από κομμένα ή πεσμένα στο έδαφος ηλεκτροφόρα καλώδια. Μην πλησιάζετε σε περιοχές, όπου έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις.

Θυμηθείτε: σι κίνδυνοι από την πλημμύρα δεν υποχωρούν αμέσως μετά την έναρξη της απόσυρσης των υδάτων.

Η πλημμύρα μπορεί να έχει μεταβάλει τα χαρακτηριστικά γνώριμων περιοχών, καθώς τα νερά μπορούν να παρασύρουν αντικείμενα ή να καταστρέψουν μέρη του δρόμου, των πεζοδρομίων, κ.λ.π.

Επομένως, μετά την πλημμύρα…

Απομακρυνθείτε από περιοχές που έχουν μόλις πλημμυρίσει ή ενδέχεται να πλημμυρίσουν ξανά στις επόμενες ώρες.

Μην πλησιάζετε σε περιοχές, στις οποίες έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις ή πτώση βράχων.

Ελέγξτε αν το σπίτι ή ο χώρος εργασίας σας κινδυνεύει από πιθανή πτώση βράχων.

Προσοχή στα όμβρια νερά! Απορρίμματα, νεκρά ζώα και λοιπά αντικείμενα ενδέχεται να έχουν παρασυρθεί από τα νερά και να τα έχουν μολύνει.

Αν είναι απολύτως αναγκαίο να μετακινηθείτε πεζοί ή να οδηγήσετε σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει…

Αναζητήστε σταθερό έδαφος

Αποφύγετε τόσο τα ρέοντα, όσο και τα λιμνάζοντα νερά τα οποία ενδέχεται να λειτουργήσουν ως καλοί αγωγοί του ηλεκτρικού ρεύματος, σε περίπτωση που υπάρχουν φθορές σε υπόγεια καλώδια ή διαρροές από ηλεκτρικές εγκαταστάσεις.

Αν βρεθείτε μπροστά σε δρόμο που έχει πλημμυρίσει, σταματήστε και αλλάξτε αμέσως κατεύθυνση.

Ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμόδιων αρχών.

Αν η περιοχή στην οποία διαμένετε έχει εκκενωθεί, ΜΗΝ ΕΠΣΤΡΕΨΕΤΕ, προτού σας δοθεί αντίστοιχη εντολή από τις αρχές

Πριν αρχίσετε τις διαδικασίες αποκατάστασης των ζημιών στο σπίτι σας:

Κλείστε την τροφοδοσία ηλεκτρικού ρεύματος, ακόμη και αν στην Περιοχή σας έχει διακοπεί το ρεύμα.

Κλείστε την παροχή νερού, καθώς το δίκτυο μπορεί να έχει υποστεί βλάβες. Προτού εξετάσετε ένα κτίριο που έχει πλημμυρίσει, φορέστε κλειστά παπούτσια, ώστε να αποφύγετε τραυματισμούς στα πόδια από αντικείμενα ή ανωμαλίες στο έδαφος, που καλύπτονται από τα νερά.

Εξετάστε τα δίκτυα νερού, ηλεκτρικού ρεύματος και αποχέτευσης. Ελέγξτε τους τοίχους, τις πόρτες, τις σκάλες και τα παράθυρα, για να βεβαιωθείτε ότι δεν έχουν προκληθεί ζημιές.

ΧΟΝΟΠΤΩΣΗ, ΧΙΟΝΟΘΥΕΛΛΑ, ΠΑΓΕΤΟΣ

Εάν κατοικείτε σε περιοχή όπου υπάρχει πρόγνωση για έντονες χιονοπτώσεις:

Προμηθευτείτε υλικό θέρμανσης (π.χ. πετρέλαιο, καυσόξυλα) Κα! Τρόφιμα για αρκετές μέρες.

Εάν διαμένετε σε δύσβατη περιοχή, εξοπλιστείτε με τα απαραίτητα για τον καθαρισμό του χιονιού εργαλεία, π.χ. φτυάρια..

Εφοδιαστείτε εγκαίρως με αντιολισθητικές αλυσίδες για το αυτοκίνητο καθώς και τα διάφορα αναγκαία αντιψυκτικά (για μηχανή, κλειδαριές και τζάμια). Αν μετακινήστε συχνά σε περιοχές με χιόνι, πάγο ή λάσπη, τοποθετήστε στο αυτοκίνητό σας ελαστικά κατάλληλα για Τέτοιες συνθήκες.

Αν βρίσκεστε στο σπίτι, όσο διαρκεί η χιονόπτωση…

Διατηρήστε το σπίτι ζεστό και παραμείνετε μέσα, όσο αυτό είναι δυνατό.

Μην αφήνετε τα παιδιά να βγουν έξω με την κακοκαιρία.

Ελέγξτε το δίκτυο ύδρευσης του σπιτιού και τον ηλιακό θερμοσίφωνα (σωληνώσεις-υαλοπίνακας). Λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών ενδέχεται να παγώσουν οι σωλήνες της ύδρευσης και να σπάσουν. Σε αυτές τις περιπτώσεις, αφήστε μια βρύση ανοικτή, ώστε η ροή να εμποδίζει την παγοττοίηση ή αφού κλείσετε την παροχή, αδειάστε το δίκτυο. Κάντε Οικονομία στην ενέργεια (για θέρμανση, φαγητό και φωτισμό). Μην κατασπαταλάτε άσκοπα τις σωματικές σας δυνάμεις, Κάνοντας διαρκώς επίπονες εργασίες, όπως π.χ. ο συνεχής καθαρισμός του χιονιού. Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο…

Οδηγηθείτε σε ασφαλές και προστατευμένο σημείο.

Σε περιοχές όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις, απαιτείται ιδιαίτερη Προσοχή κατά τις μετακινήσεις.

Μην εκτίθεστε στη χιονοθύελλα. Αν είναι απαραίτητο να μετακινηθείτε, ντυθείτε κατάλληλα, με πολλά στρώματα από ελαφριά και ζεστά ρούχα.

Φροντίστε το εξωτερικό ρούχο να είναι αδιάβροχο. Φορέστε ζεστές και αδιάβροχες μπότες. Εάν είναι απαραίτητο να μετακινηθείτε πεζοί, φορέστε τα κατάλληλα ρούχα και παπούτσια. Να είστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί, προκειμένου να αποφύγετε τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας του οδοστρώματος και των πεζοδρομίων.

Προτιμήστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς για τις μετακινήσεις σας μέσα στην πόλη.

Αν είναι απαραίτητο να μετακινηθείτε με αυτοκίνητο, χρησιμοποιήστε αντιολισθητικές αλυσίδες.

Ταξιδέψτε κατά τη διάρκεια της ημέρας, προτιμώντας τις κεντρικές αρτηρίες και αποφεύγοντας τους δυσπρόσιτους και ερημικούς δρόμους. Ενημερώστε τους οικείους σας για τη διαδρομή που προτίθεστε να ακολουθήσετε.

Αν οδηγείτε…

Μην τρέχετε! Οδηγείτε με εξαιρετική προσοχή!

Χρησιμοποιήστε αντιολισθητικές αλυσίδες.

Διατηρείτε απόσταση ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα.

Αποφύγετε τις ορεινές και δύσβατες περιοχές.

Αλλάξτε πορεία, αν υπάρχει έντονη χιονόπτωση και βρίσκεστε σε δύσβατο δρόμο.

Αν το αυτοκίνητό σας ακινητοποιηθεί, παραμείνετε μέσα σε αυτό, ανάβοντας την μηχανή για 10 λεπτά ανά ώρα.

Διατηρήστε την εξάτμιση του αυτοκινήτου καθαρή από το χιόνι. Τοποθετήστε στην κεραία του ραδιοφώνου ένα ύφασμα με έντονο χρώμα, προκειμένου να διευκολύνετε τον εντοπισμό σας από τα σωστικά συνεργεία

ΚΑΥΣΩΝΑΣ

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας και το ΕΚΑΒ, συνιστούν τις Παρακάτω Οδηγίες προφύλαξης από τις υψηλές θερμοκρασίες:

Αποφύγετε την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο. Όταν αυτή είναι αναπόφευκτη, μην αμελείτε τη χρήση αντηλιακής κρέμας με υψηλό δείκτη προστασίας.

Αποφύγετε την ηλιοθεραπεία.

Παραμείνετε σε σκιερά και δροσερά μέρη και κλιματιζόμενους εσωτερικούς χώρους.

Παραμείνετε μακριά από μέρη στα οποία επικρατεί συνωστισμός (π.χ. μέσα μαζικής μεταφοράς).

Μην πραγματοποιείτε πολύωρα ταξίδια με διάφορα μέσα συγκοινωνίας, κατά τη διάρκεια των υψηλών θερμοκρασιών.

Αποφύγετε τη βαριά σωματική εργασία, ιδιαίτερα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία. Αν Πρέπει οπωσδήποτε να

εκτελεστεί η εργασία, προτιμήστε τις πρωινές ώρες.

Αποφύγετε το παρατεταμένο βάδισμα, το τρέξιμο και κάθε άλλη επίπονη σωματική δραστηριότητα.

Προτιμήστε τα ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα από πορώδες υλικό για να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα. Φορέστε καπέλο ή άλλο κάλυμμα της κεφαλής από φυσικό υλικό, που να επιτρέπει τον καλό αερισμό του κεφαλιού.

Φορέστε ειδικά γυαλιά ηλίου, που προστατεύουν τα μάτια από την έντονη ηλιακή ακτινοβολία.

Πίνετε άφθονα υγρά (νερό, χυμούς φρούτων, κ.λ.π.) σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Αν η εφίδρωση είναι έντονη, τότε συνιστάται η πρόσθετη λήψη αλατιού, για να διατηρηθεί το επίπεδο των υγρών στον οργανισμό.

Προτιμήστε τα ελαφρά και μικρά γεύματα, με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά και περιορίστε τα λιπαρά.

Αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση οινοπνευματωδών και καφεινούχων σκευασμάτων.

Κάντε πολλά χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας και αν χρειαστεί τοποθετήστε προληπτικά στο κεφάλι και στο λαιμό υγρά καλύμματα. Αποφύγετε απότομες αλλαγές στη θερμοκρασία του σώματός σας.

Για να διατηρήσετε το σπίτι σας σχετικά δροσερό, αφήστε ανοικτά τα παράθυρα κατά τη διάρκεια της νύχτας και ασφαλίστε τα ερμητικά κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ειδικές οδηγίες νια νεογνά και νήπια.

Ντύστετα βρέφη όσο γίνεται πιο ελαφρά, αφήνοντας τα χέρια και τα πόδια τους ελευθέρα.

Εκτός από το γάλα, συνιστάται η χορήγηση και άλλων υγρών, όπως

χαμομήλι, νερό, κ.λ.π.

Τα βρέφη και τα παιδιά καλό είναι να τρώνε Περισσότερα χορταρικά και

φρούτα και λιγότερα λιπαρά.

Μην αφήνετε τα παιδιά να παίζουν πολύ ώρα στον ήλιο μετά το μπάνιο και βεβαιωθείτε ότι φοράνε ειδικά γυαλιά ηλίου, καπέλο και αντηλιακή κρέμα με υψηλό δείκτη προστασίας.

Ειδικές οδηγίες νια ηλικιωμένους

Το πολύ ζεστό και πολύ υγρό περιβάλλον είναι επικίνδυνο για τους ηλικιωμένους, γι’ αυτό κατά τις πιο θερμές ημέρες, ενδείκνυται η μετακίνηση του ηλικιωμένου σε δροσερότερες περιοχές.

Αν η μετακίνηση του ηλικιωμένου στη Θάλασσα ή το βουνό δεν είναι εφικτή, τότε η παραμονή του στα κατώτερα διαμερίσματα πολυώροφων σπιτιών είναι μια εύκολη λύση.

Μην εγκαταλείπετε μόνα τους Τα ηλικιωμένα άτομα. Σε περίπτωση επιβεβλημένης απουσίας σας, φροντίστε να εξασφαλίσετε κάποιο άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα.

Βιογραφικό του συγγραφέα

Ο Κεχαγιάς Στέργιος είναι Δάσκαλος και συγκεκριμένα Διευθυντής του3ου 6/θ Δ.Σ Ελευθερούπολης.

Μετεκπαιδεύτηκε στο πρόγραμμα Διαχείριση των Φυσικών Καταστροφών και των Τεχνολογικών ατυχημάτων του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ως αιρετός.

Είναι δε Πιστοποιημένος Διασώστης και εγγεγραμμένος στο Μητρώο Εθελοντών Διασωστών.

.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ & ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΣΧΕΔΙΩΝ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΕΩΝ

Εγχειρίδιο σχεδιασμού, διεξαγωγής και αποτίμησης ασκήσεων πολιτικής προστασίας Δανδουλάκη, Μ. (2007). Οι δασικές πυρκαγιές του 2007 στην Ελλάδα: πάλι έκπληξη, σκιαμαχίες και τηλεμαραθώνιοι; Γεωγραφίες, Τεύχος 13, σελ. 94-195.

Δελλαδέτσιμας, Π.Μ., 2009. Οι ασφαλείς πόλεις. Αθήνα: Εξάντας.

Διαμαντόπουλος, Γ., (1991), Μαχόμενη πολεοδομία γιο την ανάπτυξη της πάλης:

Η περίπτωση Καλαμάτα 1980-1990 – Πόλη και σεισμό ς, Αθήνα: ΤΕ.

ΕΕ,2002.Η ΕΕ στρέφει την προσοχή της στην πολιτική προστασία. ΕΚΚΕ (Γκέκας, Ρ. και Μήτσου, Κ.), 2007. Οι Νέες Μέθοδοι Αντιμετώπισης των Πλημμυρών και ο Πρωταγωνιστικός Ρόλος των ΟΤΑ. Έργο 6«Ο Περιορισμός των Επιπτώσεων από τις Πλημμύρες» στο πλαίσια του Ερευνητικού Προγράμματος Envifriendly

ΕΚΠΑ, 2007. Στρατηγικός Σχεδιασμός αντιπλημμυρικής Προστασίας Νομού Λακωνίας. Έργο 1* 4 στα πλαίσια του Ερευνητικού Προγράμματος Envifriendly .

. Κούρου A., Πανουτσοπούλου M., Βαγγελάτου Ο., Μπεργιαννάκη Ι., Πετρόπουλος Ν., Παρχαρίδης Ι., Κουσκουνά Β. (2006): «Σεισμοί και Άνθρωπος. Ενημέρωση – Προστασία – Αποκατάσταση», Πατάκης, Αθήνα, 40 σελ.

Λέκκας Ε. (1996). «Φυσικές και Τεχνολιγικές Καταστροφές», Αθήνα 278σελ.

Ο.Α.Σ.Π. 2008.: «Μαθαίνοντας για το Σεισμό & τα Μέτρα Προστασίας: Οδηγίες για Άτομα με Αναπηρία», Γκουντρομίχου Χρ., Αθήνα, 32 σελ.

Ο.Α.Σ.Π. (1999 και 2007): «Σεισμός – Η Γνώση είναι Προστασία» των: Κούρου Α., Παπαδάκης Π., Παναγιωτοπούλου Δ., Πανουτσοπούλου Μ., Access, Αθήνα, 104 σελ..

Ο.Α.Σ.Π. 2000 (Ε΄ Έκδοση): «Σεισμός – Ας είμαστε προετοιμασμένοι», Αθήνα, 10 σελ.

Παπαζάχος Β., & Παπαζάχου Κ., (1989). «Οι σεισμοί της Ελλάδας», Ζήτη – Θεσσαλονίκη, 356 σελ.

Παπαζάχος Β., & Δρακόπουλος Ι., (1992). «Σεισμοί και Μέτρα Προστασίας», Ζήτη – Θεσσαλονίκη, 109 σελ.

Παπαζάχος Β., & Παπαζάχος Κ., (2003). «Οι σεισμοί της Ελλάδας», Ζήτη – Θεσσαλονίκη, 286 σελ.

Σαπουντζάκη Κ., (2001). «Εκκένωση κτιρίων και καταφυγή πληθυσμού σε ασφαλείς χώρους μετά το σεισμό», Ο.Α.Σ.Π., 88 σελ.

International Federation of Red Cross and Red Crescent Societies, (2004). «World Disasters Report 2004 – Focus on community resilience», ATAR Roto Presse – Switzerland, 231pp

Morris N., (2003). «Earthquakes», Ticktock Entertainment Ltd UK, 32pp

Papanikolaou D (1998). “The geotectonic position of Nisyrow within the Hellenic Arc”, Newsletter of the ECPFE (1998) Issue 2,48pp

United Nations & IDNDR (1998). «Prevention begins with Information», 40pp.

United States Geological Survey & Southern California Earthquake Center, (1995). «Putting Down Roots in Earthquake Country», 28pp.

www.oasp.gr (ΟργανισμόςΑντισεισμικούΣχεδιασμούκαιΠροστασίαςΟ.Α.Σ.Π.)

http://www.itsak.gr (Ινστιτούτο Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών)

www.gein.noa.gr (Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών)

www.fema.org (Federal Emergency Management Agency – FEMA)

www.civilprotection.gr (Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας)

http://earthquake.usgs.gov/ (United States Geological Survey/National Earthquake Information Center)

www.prh.noaa.gov/itic/ (International Tsunami Information Center)

www.scec.org/ (Southern California Earthquake Center)

www.unesco.org/science (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization)

www.city.kobe.jp/cityoffice

www.unisdr.org (International Strategy for Disaster Reduction)

http://en.wikipedia.org

www.minenv.gr

Η Προσφορά στην κοινωνία δεν μετριέται με λόγια αλλά με ήθος,γνώση και διάθεση για δράση σε όλους τους τομείς.

ΚΕΧΑΓΙΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΤΟ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ << ΠΑΓΓΑΙΟΥ ΔΥΝΑΜΙΣ >>

ΜΕΥΠΟΨΗΦΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΦΙΛΟΣΟΓΛΟΥΗΠροσφοράστηνκοινωνίαδενμετριέταιμελόγιααλλάμεήθος,γνώσηκαιδιάθεσηγιαδράσησεόλουςτουτομείς.

Ονομάζομαι Κεχαγιάς Στέργιος γονείς μουείναι ο Ευάγγελος και η Ευαγγελία . Γεννήθηκα και κατοικώ μόνιμα στο Παλαιοχώρι .Είμαι Δάσκαλοςκαι συγκεκριμένα Διευθυντής του 6/ΘΔ.Σ Παλαιοχωρίου.Είμαι παντρεμένος με την ΦρόσωΚαμζέλη και πατέρας δύο κοριτσιών της Ευαγγελίας και της Παρασκευής.Είμαι εκλεγμένος Δημοτικός Σύμβουλος και εκλεγμένος Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου του ΔήμουΠαγγαίου την περίοδο 2007-2008 και ξανά το 2010, επίσης είμαι Πρόεδροςτης Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης, του Ν.Π.Δ.Δ Βιβλιοθήκη-Μουσείο και της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας.Έχω τιμηθεί από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Παλαιοχωρίου ως τακτικός Αιμοδότης ενώ έχω ανακηρυχτείαπό τον Δήμο Πατρέων Επίτιμος Δημότης, ως Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου, με παράλληλες σπουδές στο Πανεπιστήμιο Πατρών.Μετεκπαιδεύτηκα στο πρόγραμμαΔιαχείριση των Φυσικών Καταστροφών και των Τεχνολογικών ατυχημάτων του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ως αιρετός, ενώ έχω συγγράψει τοσχέδιοΞενοκράτης του Δήμου Παγγαίου. Είμαι δε Πιστοποιημένος Διασώστης και εγγεγραμμένος στο Μητρώο Εθελοντών Διασωστών.Διετέλεσα Πρόεδροςστον Πολιτιστικό Σύλλογο Παλαιοχωρίου από το 1992 μέχρι 1999,ενώ ανέπτυξα και συνδικαλιστική δράση ως Πρόεδρος των Εκπαιδευτικών Π.Ε της Γερμανίας από το 2001-2003. Ασχολήθηκα επίσης με την καταγραφή και την συγγραφή της τοπικής ιστορίας δημοσιεύοντας σχετικά άρθρα σε έγκριτα περιοδικά καθώς και άρθρα σχετικά με το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣΑναβάθμιση σχολείων και ιδρύσεις νέων.

1.Πετύχαμε την αναβάθμιση σε2/Θ ΟλοήμεροτοΝηπιαγωγείο Παλαιοχωρίου2. Επιδιώξαμε και πετύχαμετην αναβάθμιση σε6/θτοΔημοτικό ΣχολείοΓεωργιανής3.Ζητήσαμε και καταφέραμετην ίδρυση του3ου Νηπιαγωγείου Νικήσιανης4.Προτείναμε και πετύχαμε την κατασκευή WC στα Δημοτικά ΣχολείαΠαλαιοχωρίου και Γεωργιανής.5.Άψογη λειτουργία όλων των σχολείων του δήμου κάνοντας σωστή χρήση και των ενισχύσεων για λειτουργικές δαπάνες αλλά και τις Σ.Α.Τ.Ασχολικών κτιρίων.6. Προβήκαμε στην ίδρυση πέντε σχολικών επιτροπών μία ανά γεωγραφικό διαμέρισμα και βαθμίδα για την καλύτερη λειτουργία τους.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ ΣΤΟ ΝΠΔΔ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ –ΜΟΥΣΕΙΟ

1. Εκσυγχρονίσαμετουςηλεκτρονικούςυπολογιστέςκαι παρέχουμεδωρεάν ιντεrnetστους επισκέπτες μέσω ασύρματου router.2. Συνεχίσαμε την αγορά βιβλίωνξεπερνώντας πλέον τους 4.000 τόμους.3. Στηρίξαμε την πρωτοβουλία των εκπαιδευτικώντου δημοτικού σχολείου τηςΝικήσιανης και προβήκαμε στην ίδρυση του Λαογραφικού Μουσείου Νικησιανης4. Προβήκαμε στην ίδρυση παραρτήματος βιβλιοθήκης στο Παλαιοχώρι και στον εξοπλισμό του με ασύρματο δίκτυο καιφορητούςυπολογιστές.5. Εγκαταστήσαμε ευρυζωνικόδίκτυο στο Παλαιοχωρι για παροχή δωρεάν internetσε πολυσύχναστους χώρους μέσω του προγράμματοςΚοινωνία της Πληροφορίας και αναμένουμετην ενεργοποίηση του.

ΩΣΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΓΓΑΙΟΥ1.Προβήκαμε στην αναβάθμιση τηςλειτουργίας του δημοτικού συμβούλιουκαθώς καθιερώσαμε τον φάκελο ενημέρωσης των δημοτικών συμβούλωντον όποιο παραλάμβαναν πριν την συνεδρίαση ώστε ναείναι όσο το δυνατόν καλύτερα ενημερωμένοι.2.Καθιερώσαμε την λειτουργία του διαρκούς φάκελου ενημέρωσης των δημοτικών συμβούλων ο όποιος βρισκόταν στην αίθουσα του συμβούλιου για να μπορούν να ενημερώνονται ανά πάσα στιγμή οι σύμβουλοι γιατί θεωρούμε ότι «καλός δημοτικός σύμβουλος είναι ο σωστά ενημερωμένος σύμβουλος».2.Καθιερώσαμε την βιντεοσκόπηση και την μαγνητοφώνηση των συνεδριάσεων ώστε να καταγράφονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων.3.Δημιουργήσαμε επιτροπές με συμβούλους για να γίνεταικαλύτερη η παρακολούθηση των έργων αλλά και σωστή διαχείριση του αγροκτήματος.4.Δημιουργήσαμε κανονισμούς και κανονιστικές αποφάσεις που αφορούν την ύδρευση, την άρδευση, την καθαριότητα, τα νεκροταφεία και την εφημερίδα του δήμου.5.Λάβαμεπερίπου 500 αποφάσεις χωρίς καμία ακύρωση στον έλεγχο νομιμότηταςαπό τον γραμματέα της περιφέρειας6.Προβήκαμε στην ίδρυση του τοπικού συμβούλιου νεολαίας και σχεδιάσαμε από κοινού διαφορές δραστηριότητες.7. Αντιπροσωπεύσαμε τον δήμο σε διάφορες δραστηριότητες αλλά και διεκδικήσεις.8.Στήσαμε το επιχειρησιακό σχέδιο της μερικής απασχόλησης μέσω του οποίου6 συνδημότες μας εργάζονται στο δήμο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ

(Α)ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΑ1.Από την αρχή του έτους σε συνέχεια των δράσεων που αναπτύχθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, και σε συνεργασία με τους τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους διοργανώθηκαν πληθώρα πολιτιστικών εκδηλώσεων αλλά και άλλων δράσεων σε όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματατου Δήμου όπως:1.Αναβίωση του εθίμου του« Αράπη »στη Νικήσιανη.2.Αναβίωση του εθίμου του «Καψίματος των Ψίλλων».3.Εκδηλώσεις σε όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα με την ευκαιρία της Καθαρής Δευτέρας.4.Αναβίωση του εθίμου της μεταφοράς της εικόνας των Αγίων Γεωργίου και Θεοδώρου στο Βρανόκαστρο Παλαιοχωρίου .5.Εκδήλωση στο χώρο του κάστρου με την ευκαιρία της γιορτής του Αγίου Θεοδώρου.6. Για πρώτη φορά διοργανώθηκε με την ευθύνη της ΔΕΤΑΠΠ και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία εκδήλωση για την «Γενοκτονία των Ποντίων» στη Γεωργιανή με την συμμετοχή τμημάτων της Λέσχης Ποντίων Καβάλας.7.Φιλοξενήσαμετην Θεατρική Ομάδα του Ε.ΠΑ.Λ Ελευθερούπολης στην αίθουσα Ορφέας σε μια όμορφηπαράσταση.8.Ενισχύσαμε και στηρίξαμε οικονομικά τις εκδηλώσεις των Πολιτιστικών Συλλόγωναλλά και των ομάδων και των εκκλησιών του δήμου ως συνδιοργανωτές των δράσεων των.9.Οργανώσαμε με μεγάλη επιτυχία μαζί με όλους τους συνεργαζόμενους φορείς τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις«Στα χνάρια του Ορφέα» προσθέτοντας σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια συνδιοργανώσεις με το ΤΟ.ΣΥ.Ν Παγγαίου και τον Ε.Ο.Σ Παγγαίου καθώς και την Θεατρική Ομάδα Παλαιοχωρίου και αναβαθμίσαμε την γιορτή του μετανάστη μεταφέροντας την συγκεκριμένη εκδήλωση στο εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου.10.Διοργανώσαμε την 21ηΝοεμβρίου σε συνεργασία με την μικτή χορωδία του Π.Σ.Π Νικήσιανης « Ο Αράπης» Φεστιβάλ Χορωδιών με τη συμμετοχή της Μικτής Χορωδίας του ΚΑΠΗΜίκρας Θεσσαλονίκης.

11.Ανάψαμε το Δέντρο των Ευχών την Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου στην κεντρική πλατεία της Νικήσιανης σε συνεργασία με το ΤΟΣΥΝ Παγγαίου,την συμμετοχή τηςΦιλαρμονικής του Δήμου και της χορωδίας του Π.Σ.ΠΝικήσιανης «Ο Αράπης»..12.Σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό οργανισμό της Νομαρχίας Καβάλας και Μουσικό Κολέγιο Θεσσαλονίκης οργανώσαμε «Χριστουγεννιάτικη συμφωνική συναυλία» την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου.13.Για τις ανάγκες των ανωτέρω εκδηλώσεων αγοράστηκανόλα τα απαραίτητα για την υλοποίηση υλικά, τυπώθηκαν, όλα τα σχετικά έντυπα ( διαφημιστικά, πανώ προσκλήσεις κ.λ.π) και έγιναν όλες οι προσπάθειες προβολής και ανάδειξης στα τοπικά Μ.Μ.ΕΑ2. Συνεχίζουμε την λειτουργία του τμήματος εκμάθησης βυζαντινής μουσικής και προωθούμε την δημιουργία τμήματος εκμάθησης παραδοσιακών οργάνων με χοροδιδάσκαλο από πρόγραμμα Stage. Α3. Με απόφαση του Νομάρχη Καβάλαςέχει παραχωρηθεί στην προκάτοχο ΔΕΤΑΠΠ το πρώην Δημοτικό Σχολείο Δρυάδας το οποίο μετατρέπεται σε πολιτιστικό κέντρο.( Ήδη εκτελείται από τον Δήμο Παγγαίου κατόπιν δημοπρασίας ύψους 160.000 ευρώ με χρηματοδότηση μέσω του προγράμματος Θησέας ).Α4.Στηρίξαμε την προσπάθεια του Πολιτιστικού Συλλόγου Παλαιοχωρίου και της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής μέσω του προγράμματος «GreekSummer»ώστε να κατασκευαστείστο Δέλτα Παλαιοχωρίου Ανοιχτό Γεωργικό Μουσείο όπου θα εκτίθενται παλιά γεωργικά μηχανήματα.Α51.Φιλοξενήσαμε και ξεναγήσαμε σταόρια του δήμου σε συνεργασία με τον Δ/ντη της MileniumBank Δράμας30 Δραμινούς Επιχειρηματίες και προβάλαμε τις ομορφιές και την ιστορία του τόπου μας.2.Φιλοξενήσαμε για δύο ολόκληρες μέρες την πανελλήνιας εμβέλειας προβολής εκπομπή του ΣΚΑΙ«Γυρίσματα», ενώ φιλοξενήσαμεστο Παλαιοχώρι την εκπομπή της ΕΡΤ 3 « Κυριακή στο χωριό», προβάλλονταςμε μεγάλη επιτυχία τον τόπο μας.3.Συμμετείχαμε στην Πανηγυρική εκπομπή της ΕΡΤ 3, «Κυριακή στο Χωριό» στην Πρώτη του Ν.Σερρών και στην Όρμα του Ν.Πέλλας έχοντας κατά γενική ομολογία πολύ καλή παρουσία προβάλλοντας τοπικά προϊόντα αλλά μοιράζοντας σε 37 άλλους φορείς τα σχετικά έντυπα προβολής του δήμου μας (χάρτες-φυλλάδια-βιβλία κ.λ.π).4.Κάναμε και κάνουμε συνεχώς οδοιπορικά με τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς (STARTV-ΑΛΦΑ-ΤV Δράμας-CENTERκαι ΕΝΑ TV Καβάλας καθώς και πανελλήνιας εμβέλειας π.χ ΑNTENNAKAINETEΡΤ 3), την εκπομπή της ΕΡΤ 3 « Κάθε τόπος και τραγούδι», αφιέρωμα στους επαναπατριζόμενους μετανάστες μας, στην προσπάθεια μας να προβάλλουμε και να κάνουμε γνωστό τον δήμο μας σε όσους γίνεται περισσότερους.5.Συμμετείχαμε στην ετήσια τουριστική καμπάνια που διοργανώνει η εφημερίδα «Η Πρωινή» της Καβάλας.6.Συμμετέχουμε στην «Ένωση Πόλεων με Μεσαιωνικά Κάστρα» από την οποία αναμένουμε μελέτες και προγράμματα που αφορούν τα ιστορικά μνημεία του τόπου μας το Κάστρο και την Ι.Μ Αγίου Γεωργίου στο Παλαιοχώρι, στην οποία τοποθετήσαμε «infokiosk» για την πληροφόρηση των επισκεπτών σχετικά με την ιστορία του μοναστηριού.7.Ήμασταν χορηγοί στο «Πανελλήνιο Πρωτάθλημα KickBoxing» που έγινε στο Κάστρο της Καβάλας ,καθώς μέσω των εκπομπών του ΝΟVAκαι του SKAI«NoLimits» προβλήθηκεντοκιμαντέρ μιας ώρας περίπου που αφορούσε τον δήμο μας.8.Διοργανώσαμε και χαρτογραφήσαμε χωμάτινες διαδρομές για οχήματα 4X4 OffRoadσε συνεργασία με τα πανελλήνιας εμβέλειας περιοδικά και μεγάλης κυκλοφορίας (ΑutoTriti, Automotoandsport και 4Χ4 ΟffRoad)με οκτασέλιδα αφιερώματα για τον δήμο μας.9.Οργανώσαμε την φιλοξενία περίπου 30 Γερμανών επισκεπτών του δήμου μας, με παραμονή στον δήμο μας για το τετραήμερο 5-8 Νοεμβρίου του 2009.10. Προβάλλαμε μέσω του εκκλησιαστικού καναλιού το σύνολο των τοπικών ενοριακώνεορτών δίνοντας έτσι ερεθίσματα επισκεψιμότητας μέσω του θρησκευτικού τουρισμού καθώς είναι γνωστό σε όλους η αυξημένη θρησκευτικότητα των κατοίκων του δήμου όπως φανερώνεται από την πληθώρα των εκκλησιών , εξωκλησιών, ιερών μονών όπως της Ι.ΜΑγίου Δημητρίου, Ι.Μ Ιωάννη του Προδρόμου, της Ι.Μ της Παναγίας της Εικοσιφοίνισσας αλλά και ερειπίων ιερών μονών όπως αυτής του Αγίου Γεωργίου του Διασορείτη στο Παλαιοχώρι.

(Β)ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Προωθήσαμε και εντάξαμε το πρόγραμμα Αθλητισμός και Γυναίκα το οποίο όμως διακόπηκελόγω ανώτερης βίας (εγκυμοσύνη της υπεύθυνης γυμνάστριας , χωρίς να βρεθεί όμως αντικαταστάτρια).Ευελπιστούμε στην ολοκλήρωση εργασιών στο Κ.Α.Κ Παγγαίουγια την καθιέρωσηαθλητικών γεγονότων εκτός των ποδοσφαιρικών τουρνουά όπωςτο «Τηλέμαχος Καζαντζίδης» το οποίο διοργανώνουμε κάθε χρόνο μετά το 2007 στη μνήμη του αδικοχαμένου προέδρου του Α.Σ Παγγαίο.

(Γ)ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Γ1.Ενισχύσαμε και ενισχύουμε σε συνεργασία με φιλόπτωχα ενοριακά ταμεία ,με τρόφιμα και χρήματα άπορους και αδύναμους δημότες μας κυρίως σε περίοδο εορτών.Γ2.Με ενέργειες της διοίκησης της επιχείρησης δόθηκε παράταση στο υπό λήξη πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι (έληγε 31-8-09) για 14 ακόμη μήνες και ύψους χρηματοδότησης 95.000 ευρώ περίπου. Έτσι οι περίπου 60 ωφελούμενοι συνδημότες της συγκεκριμένης δράσης θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν της υπηρεσίες του τόσο σημαντικό γι αυτούς και τους μακρινούς συγγενείς πρόγραμμα.Γ3. Διοργανώσαμε σε συνεργασία με την Τροχαία Ελευθερούπολης ημερίδα με θέμα την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων και με το Κέντρο Πρόληψης Καταπολέμησης Ναρκωτικών εκδήλωση με θέματην εξάρτηση από διάφορες ουσίες.Γ4. Δραστηριοποιήσαμε σε συνεργασία με τον ΕΟΣ Παγγαίου και τους Πολιτιστικούς Συλλόγους του Δήμου, εθελοντικές ομάδες πυροφύλαξης και πυροπροστασίας. Με ενέργειες της διοίκησης της επιχείρησης συντηρήθηκε το εγκαταλειμμένο παλιό πυροσβεστικό όχημα του δήμου (ηλικίας 50 ετών περίπου ) και κατέστη ετοιμοπόλεμο.Κατασκευάστηκε 2ο πυροσβεστικό σύστημα με δωρεές κατοίκων του Παλαιοχωρίου και επιπλέον εξοπλισμό που αγοράστηκε από την ΔΗΚΕΠ το οποίο τοποθετήθηκε σε αγορασμένο μέσω του προγράμματος ΘΗΣΕΑΣ όχημα (Φορτηγάκι Μάρκας Mitsubishi).Εξοπλίστηκαν με επιπλέον πυροσβεστικά μέσα οι εθελοντές πυροφύλακες (μπλούζες ευδιάκριτες, κράνη, φακούς, αλυσοπρίονα, πυροσβεστήρες κ.α) οι οποίοι με ενέργειες μας ενημερώθηκαν και εκπαιδεύτηκαν από την Π.Υ Ελευθερούπολης.Οι εθελοντές πυροφύλακες αλλά και άλλοι δημότες ,45 συνολικά, εκπαιδεύτηκαν μέσω του προγράμματος της Γ.Γ Εκπ/σης Ενηλίκων «Προστατεύω τον Εαυτό μου και τους άλλους» διάρκειας 100 ωρώνκαιπιστοποιήθηκαν ως εθελοντές διασώστες στο Εθνικό Μητρώο Εθελοντών Διασωστών. Το πρόγραμμα ξεκίνησε στις 12 Ιανουαρίου και ολοκληρώθηκε στις 4 Απριλίου του 2010.Παράλληλα καταρτήσαμε σχέδιο ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ και ίσως είμαστε από τους λίγους δήμους με δικό τους σχέδιο δράσης.Γ5.Είμαστε από τους πρώτους και λίγους δήμους όπου τυπώθηκαν και ενημερώθηκαν οι μετανάστες αλλά και οι παλλινοστούντες ομογενείς έντυπα με οδηγίες στην μητρική τους γλώσσα, για την αντιμετώπιση της γρίπης των χοίρων.(Η1Ν1)Γ6.Προβήκαμε στην απολύμανση των σχολικών κτιρίων και σε συνεργασία με τον Δήμο προχωράμε στην απολύμανση όλων των δημοτικών κτιρίων.Γ7.Παραμονή Πρωτοχρονιάς δώσαμε χαρά στους μικρούς συνδημότες μας μοιράζοντας τους δώρα.Γ8. Καταγγείλαμε σε δύο περιπτώσεις και στην μία συλλάβαμεμε την βοήθεια της αστυνομίας, τους εργολάβους τοποθέτησης κεραιών κινητής τηλεφωνίας στο Παλαιοχώρι στους οποίους επιβλήθηκαν πρόστιμα για τις παράνομες ενέργειες από τις αντίστοιχες υπηρεσίες

(Δ) ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Δ1. Είμαστε σε επικοινωνία με την εταιρεία Ανακύκλωση ΑΕ πουαφορά την συγκέντρωση και ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών.Δ2. Προβήκαμε στην πρόσληψη με σύμβαση έργου ενός πολιτικούμηχανικού και ενόςτοπογράφου οι οποίοιθα εκπονούν μελέτες που αφορούν τις δράσεις της επιχείρησης.(π.χ αξιοποίηση οικοπεδικού χώρου Παναγίας-Παλαιοχωρίου) και φυσικά να καλύπτουν και τις ανάγκες του Δήμου.

Δ3. Προβάλλουμε συνεχώς και με κάθε τρόπο όλα τα ιστορικά και θρησκευτικά μνημεία του τόπου μας.( Ι.Μ Αγίου Γεωργίου-Μοναστήρια-Εκκλησίες –Βρανόκαστρο).Για το τελευταίο καταθέσαμε πρόταση μέσω του δήμου Παγγαίου στην Κοινωνία Της Πληροφορίας ύψους 320.000 ευρώ που αφορά την χαρτογράφηση, την ανάδειξη ,την προβολή και τμήμα αναστήλωσης του και αναμένουμε την έγκριση της.Δ4. Με την ηλεκτροδότηση του Κ.Π.Ε Παλαιοχωρίου σχεδιάζουμε την λειτουργία του, ώστε να δίνεται η δυνατότητα στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούςνα αντλούν γνώσεις και πληροφορίες για το φυσικό περιβάλλον της περιοχής.Δ5. Διοργανώσαμε όπως κάθε χρόνοτην Γιορτή του κάστανουκαι προβάλαμε το πασίγνωστο τοπικό προϊόν μας καθώς και άλλα σχετικά όπως καστανόχωμα και παράλληλα προσπαθούμε μέσω της εκδήλωσης αυτής να ευαισθητοποιήσουμε τους κατοίκους του δήμου αλλά και τους εκατοντάδες επισκέπτες μας στην προστασία του φυσικού μας πλούτου και την προστασία του δάσους. Για πρώτη φορά λειτούργησε στην πλατεία του χωριού έκθεση με προϊόντα της καστανιάς και του κάστανου, ενώ μέσω videoprojector προβαλλόταν συνεχώς εικόνες από τον δήμο, τις προηγούμενες γιορτές κ.α.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ

Προβήκαμε στην σύμφωνα με τον Ν 3463/06 μετατροπή της μέχρι τότε αμιγούς επιχείρησης σε κοινωφελή καταστρώνοντας όλους τους σχετικούς κανονισμούς λειτουργίας της, σχεδιάζοντας το διετές πρόγραμμα δράσηςΤέλος αναβαθμίσαμε τους Η/Υ και των εξαρτημάτων αυτών π.χ εκτυπωτές τόσο στην δημοτική επιχείρηση όσο και στο Βοήθεια στο Σπίτι κάνοντας πιο εύκολη την εργασία των εργαζομένων εφοδιάζοντας με τις απαραίτητες γραφικές ύλες και άλλα χρήσιμα για την λειτουργία της επιχείρησης υλικά.

Η Σχολική Μονάδα, η Τοπική Κοινωνία και η Τοπική Αυτοδιοίκηση

Η Σχολική Μονάδα, η Τοπική Κοινωνία και η Τοπική Αυτοδιοίκηση

Γενική παραδοχή είναι ότι εκπαίδευση αποτελεί στην ουσία και στην πράξη μια από της βασικότερες λειτουργία της κοινωνίας. Αποτελεί κατά κύριο λόγο το μέσο με το οποίο η κοινωνία δημιουργεί και ανανεώνει συνέχεια τις προϋποθέσεις ύπαρξης της, μεταδίδοντας στις επόμενες γενεές εκείνο το μέτρο της ομογένειας που την έχει κρίνει ως απαραίτητο για τη συνέχιση της και την αναπαραγωγής της.

Ως κοινωνικό φαινόμενο η εκπαίδευση είναι ένα σύνολο στοιχείων τα οποία συνδέονται μεταξύ τους με σχέσεις αλληλεπίδρασης και αποτελούν μια ολότητα, η οποία είναι μέρος του ευρύτερου συστήματος της κοινωνίας μέσα στην οποία λειτούργει. Ο βαθμός δε αποδοχής αυτού του φαινομένου καθιστά τα μέλη της αναστοχαστικά και φιλοπρόοδα.

Όλα δε τα σύγχρονα κράτη αναγνωρίζουν το ρόλο της εκπαίδευσης στην οικονομική, κοινωνικήκαι πολιτιστική ανάπτυξη και έχουν ως βασικό στόχο τη δημιουργία ενός καλά οργανωμένου εκπαιδευτικούσυστήματος και μπορεί να επιτευχθεί με την αγαστή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων στην εκπαιδευτική διαδικασία φορέων( εκπαιδευτικών, γονέων μαθητών τοπικής αυτοδιοίκησης) .

Στο πλαίσιο αυτό καθοριστική σημασίαέχουν οι σχέσεις αλληλεπίδρασης και αλληλεξάρτησης ανάμεσα στο σύγχρονο σχολείο και στην τοπική κοινωνία καθώς επηρεάζονται άμεσα και μάλιστα διαφοροποιούνται ανάλογα από τις εκάστοτε τοπικές , πολιτικέςπολιτιστικές και οικονομικές συνθήκες μιας περιοχής οι οποίες ως τοπικές συμμείξεις διαφοροποιούνται συνθέτοντας την εκάστοτε τοπική πολιτιστική ιδιομορφία.

Από την ίδρυση του ελληνικού κράτους (Ι. Καποδίστριας) η σχολική μονάδα βρέθηκε στο επίκεντρο της εκπαιδευτικής πολιτικής και προβλήθηκε συνολικά ως βασικό κύτταρο του εκπαιδευτικού συστήματος. Ωστόσο η σχετική συζήτηση ανάδειξε το μείζον ζήτημα της αυτοδιοίκησης της σχολικής μονάδας και το σταδιακού μετασχηματισμού της από φορέα υποδοχής σε φορέα διαμόρφωσης και προσαρμογής της κεντρικής εκπαιδευτικήςπολιτικής στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας επικεντρώνοντας μεταξύ άλλων στην ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών, στην ευθύνη των τοπικών αρχών και των δήμων για την εκπαιδευτική πολιτική και τη διαμόρφωση ενός τοπικού προγράμματος σπουδών στο πλαίσιο των αξόνων που θέτει το ΥΠΔΒΜΘ και στην αποκεντρωμένη λειτουργία των σχολικών μονάδων.

Προκύπτει λοιπόν το αίτημα για ένα σχολείο ανοιχτό στην τοπική κοινωνία, δυναμικό παράγοντα αλληλεπίδρασης, ένα σχολείο που θα παρακολουθεί τις σύγχρονες εξελίξεις στο χώρο των επιστημών της αγωγής, θα αφουγκράζεται τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και θα προσαρμόζεται σ αυτές, ένα σχολείο που θα αξιοποιεί τις δυνάμεις της τοπικής κοινωνίας και τις μορφωτικές ,πολιτιστικές και άλλες ευκαιρίες που αυτή παρέχει.

Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να λαμβάνεται πάντοτε υπόψη το νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον, η παγκοσμιοποίηση, η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας στοιχεία που αλλάζουν ριζικά τα δεδομένα του σχεδιασμού κάθε εκπαιδευτικής πολιτικής σε macro και ιδιαίτερα στην παρούσα καταγραφή micro τοπικό επίπεδο.

Η αλματώδης ανάπτυξη του βιοτικού και τεχνολογικού επιπέδου, οι απαιτήσεις και η ταχύτητα των γνώσεων, οι προκλήσεις που δέχονται οι μαθητές, οι υποχρεώσειςτης οικογένειας απέναντι στο κοινωνικό σύνολο, η ανατροφή των παιδιών, οι αξίες που διαμορφώθηκαν, η κοινωνική τάξη, επηρεάζουν τη σχολική απόδοση και τη στάση του νέου απέναντι στην κοινωνία. Το παραδοσιακό σχολείο αλλάζει και η διαδικασία της μάθησης γίνεται δια βίου. Ο εκπαιδευτικός αντιμετωπίζει καθημερινά προβλήματα συμπεριφοράς, δυσκολίες κοινωνικής ένταξης των μαθητών, διαφορετικής κοινωνικής ή εθνικής προελεύσεως μαθητών, αντιδράσεις μαθητών και γονέων που από μόνο του σχολείο δεν μπορεί να επωμισθεί την ευθύνη εξ ολοκλήρου.

Αυτό απαιτεί συντονισμένη προσπάθεια όλων των παραγόντων που σήμερα συμβάλουν στην εκπαίδευση, για το καλό της εκπαίδευσης.

Καθίσταται λοιπόν ανάγκη και κοινωνική αναζήτηση για ένα δημοκρατικό σχολείο, ανοιχτό στην κοινωνία και στον άνθρωπο. Για ένα σχολείο ευέλικτο που σκοπό θα έχει την καλλιέργεια σκεπτόμενων, αναστοχαστικών αυριανών πολιτών που θα συνδέει το παρελθόν με το παρόν και θα είναι προσανατολισμένο στο μέλλον, που θα συνδέεται με την τοπική κοινωνία, μέσα από διαδραστικές λειτουργίες αναπτύσσοντας στενές και αμφίδρομες σχέσεις με αυτήν.

Που θα ζει μ αυτήν μέσα αυτήν.

Ένα σχολείο με ποικίλες πρωτοβουλίες και συμμετοχικές μαθησιακές δραστηριότητες. Να αντλεί πληροφορίες και γνώσεις από τον κόσμο της εργασίας και των κοινωνικών δραστηριοτήτων και να βοηθά τους μαθητές να αποκτούν επίγνωση των περιβαλλοντικών, κοινωνικών πολιτικών και ηθικών συνεπειών των πράξεων τους. Οι σχολικοί χώροι μπορούν εύκολα να γίνουν χώροι επιμόρφωσης, καλλιτεχνικής παιδείας, κέντρα μάθησης, χώροι άθλησης προσφέροντας θετικά μηνύματα πως όλη η τοπική κοινωνία βρίσκεται σε συνεχή διαδικασία μάθησης.

Με την έννοια λοιπόν ότι το σχολείο δημιουργεί ευκαιρίες για την συμμετοχή της κοινότητας στη ζωή του αλλά και για την δική του συμμετοχή στην ζωή της κοινότηταςκαι αυτό θα πρέπει να επιδιώκεται και με την συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης, η οποία έτσι και αλλιώς με την εκχώρηση πλήθος αρμοδιοτήτων (κινητή και ακίνητη περιουσία, επισκευή και συντήρηση κ.α ) καθώς και με τα όργανα λαϊκής συμμετοχής(σύλλογοι γονέων –σχολικά συμβούλια-σχολικές και δημοτικές επιτροπές παιδείας).

Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Σε αυτό το πλαίσιο αποδεικνύεται πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της Τ.Α για την στήριξη και την συμπαράσταση στον παιδευτικό ρόλο του σχολείου. Με την συμβολή τηςστην πλήρη κάλυψη των υλικοτεχνικών υποδομών,όπως σύγχρονα, ασφαλή για τους μαθητές αλλά και άρτια αισθητικά σχολικά κτίρια, σύγχρονες και λειτουργικές σχολικές αίθουσες ευπρεπείς αύλειους χώρους και γενικά στην εξασφάλιση όλων των απαραίτητων χώρων για την στέγαση, εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία των σχολείων. Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα η δημιουργία και ενίσχυση και η προσαρμογή των υπαρχουσών υποδομών ώστε ναεξασφαλίζεται η πρόσβαση και η προσπελασιμότητα από τα άτομα με αναπηρίες για να υποστηρίζεται η αυτόνομη πρόσβαση σε όλους τους χώρους και η συμμετοχή τους στις εκπαιδευτικές δράσεις για την πρόσληψη του αγαθού της μόρφωσης.Η δημιουργία και η προσαρμογή των υποδομών στις απαιτήσεις των σύγχρονων προγραμμάτων σπουδών, των νέων βιβλίων, της διαθεματικής-διεπιστημονικής μεθοδολογικής προσέγγισης και της ομαδοσυνεργατικής διδασκαλίας-μάθησης.

Η στήριξη ποικιλότροπα του θεσμού των ολοήμερων σχολείων και την ποσοτική και ποιοτική αναβάθμιση των προσφερομένων υπηρεσιών, ώστε να μη λειτουργούν μόνο στην κατεύθυνση της φύλαξης των μαθητών και της εξυπηρέτησης των εργαζόμενων γονέων που μπορεί να είναι ένας από τους σκοπούς του, αλλά να προσφέρουν ευκαιρίες για δημιουργική αξιοποίηση του χρόνου των μαθητών και να παρέχουν ουσιαστική κάλυψη αναγκών, όπως οι ξένες γλώσσες, η μουσική και γενικότερα η καλλιτεχνική παιδεία και η φυσική αγωγή.
Με ανάλογους σκοπούς οφείλει να προχωρήσει στην δημιουργία ολοκληρωμένων προγραμμάτων θερινής απασχόλησης των μαθητών, αξιοποιώντας τους υπάρχοντες σχολικούς χώρους.
Να επιδιώξει το σχεδιασμό και την υλοποίηση προγραμμάτων επιμόρφωσης γονέων και τη δημιουργία υποδομών στήριξης και συμβουλευτικής των γονέων και ενίσχυσης των μαθητών.

Ένα τέτοιο πλαίσιο θα συμβάλλει παράλληλα στη σύνδεση του σχολείου με την τοπική κοινωνία και οικονομία.
Πρέπει φυσικά να δίνονται βαθμοί ελευθερίας σε κάθε περιφέρεια, σε κάθε τοπική κοινωνία σε επίπεδο δήμου για να μπορούν οι κοινωνίες να προωθήσουν πρωτοβουλίες στην εκπαίδευση. Στην κατεύθυνση αυτή είναι απαραίτητη η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου στην κατεύθυνση μιας σταδιακής διεύρυνσης και εκχώρησης αρμοδιοτήτων και πόρων στην Τ.Α για θέματα εκπαίδευσης.

Μιας εκπαίδευσης που θα οδηγεί σε πλεονασματική κατά κεφαλή παιδεία των πολιτών στους οποίους απευθύνεται , δηλαδή σε μια πολιτισμική αναβάθμιση.

Χρειαζόμαστε ένα πλαίσιο πιο ευέλικτο για να είναι αποτελεσματικό και ικανό να ανταποκριθεί στο αίτημα της ανταγωνιστικότητας που εντείνεται. Σήμερα οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να δώσουν πολύ πιο δυναμικό παρών σε ότι αφορά το περιεχόμενο της εκπαίδευσης και στον τρόπο που αυτή καλλιεργεί πολίτες για το αύριο.

Γιατί η Τ.Α έχει τη δυνατότητα άμεσης εποπτείας, την οποία δεν μπορεί να έχει η κεντρική διοίκηση, και με τον τρόπο αυτό η κοινωνία μπορεί να συμβάλλει στην ποιότητα.Η αποκέντρωση και γιατί όχι η αποσυγκέντρωση, θα πρέπει να διαπνέεται από την απελευθέρωση των δυνάμεων που διαθέτει κάθε κοινωνία, γιατί η ανταγωνιστικότητα είναι κυρίαρχο χαρακτηριστικό της σύγχρονης παγκόσμιας κοινωνίας και θα χάσουμε ως χώρα και ως κοινωνία αν δεν το λάβουμε υπόψη μας. Επιπλέον η αρχή της διαφάνειας σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο λειτουργεί πολύ περισσότερο καθώς είναι σαφώς πιο ευδιάκριτο κάθε τι που γίνεται.
Θα πρέπει το κεντρικό κράτος με το πλαίσιό του να διασφαλίζει την παρεχόμενη εκπαίδευση, μέχρι ένα σημείο, το ελάχιστο για όλους τους πολίτες με βάση την αρχή της ισοπολιτείας και της συνοχής. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να υπάρχει ένα σαφώς οροθετημένο πεδίο που θα αφορά και θα εμπίπτει στην αρμοδιότητα των τοπικών κοινωνιών, κάθε δήμου, κάθε Περιφέρειας. Έτσι θα λειτουργήσουν και οι τοπικές κοινωνίες δημιουργικά, ανταγωνιστικά μεταξύ τους, θα αναλαμβάνουν τις ευθύνες των συνεπειών των λανθασμένων αποφάσεών τους και δεν θα τις αναζητούν αλλού συνάγοντας όλα τα θέματα σε ζητήματα κομματικής αντιπαράθεσης.

Σίγουρα υπάρχουν περιθώρια για βελτίωση με τις νέες κοινωνικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί. Απαιτείται όμως γενικότερη αναδιάρθρωση στο σύστημα της παιδείας. Δε μπορεί να γίνει αποσπασματικά. Απαιτείται μια γενναία δομικά και εκ βάθρων, συνολική μεταρρύθμιση, γενικότερη πολιτική αποκέντρωσης, ώστε να είναι δυνατή μια ολοκληρωμένη παρέμβαση, στα όρια της αποκέντρωσης για την παρεμβατική δυνατότητα των τοπικών κοινωνιών σε θέματα εκπαίδευσης, ένα γενικό πλαίσιο που πιθανόν μέσα εκεί να είναι όλα εναρμονισμένα. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι αποσπασματικά κάτι τέτοιο δε μπορεί να γίνει. Απενοχοποίηση και μόνο αποτελεί, να δίνονται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αρμοδιότητες στην εκπαίδευση, που μάλιστα δεν συνοδεύονται από αντίστοιχους, επαρκείς πόρους. Ασφαλώς αναγκαιότητα αποτελεί να διευρυνθούν οι αρμοδιότητες αυτές σταδιακά και σε βάθος χρόνου ,για να γίνουν ομαλά οι απαραίτητες προσαρμογές. Πρέπει να αποφύγουμε την άκριτη μεταφορά του ευρωπαϊκού παραδείγματος στην ελληνική Τ.Α, όταν μάλιστα στις περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις η ΤΑ διαχειρίζεται σημαντικά μεγαλύτερο ποσοστό εσόδων από κρατικούς πόρους, γιατί τόσο το πολιτιστικό τους περιβάλλον όσο και το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις κοινωνίες αυτές είναι τελείως διαφορετικό.
Πρέπει κεντρικά να διασφαλίζονται τα βασικά στις επιδιώξεις και τους στόχους και η ισότητα ευκαιριών, καθώς και ο έλεγχος και ο συντονισμός του εκπαιδευτικού συστήματος σε εθνικό επίπεδο και κατόπιν να προχωρούμε σε εξειδικεύσεις—προσαρμογές σε τοπικό επίπεδο χωρίς κίνδυνο για εκπαίδευση πολλών ταχυτήτων.

Οι φορείς της αυτοδιοίκησης αναγνωρίζουν ότι η αποκέντρωση αρμοδιοτήτων σε θέματα εκπαίδευσης προς την τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να συνοδευτεί με τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος εμφάνισηςήδιεύρυνσης των ανισοτήτων στο επίπεδο της παρεχόμενης εκπαίδευσης, τόσο μεταξύ σχολικών μονάδων διαφορετικών δήμων, όσο και μεταξύ σχολικών μονάδων του ίδιου δήμου. Η τάση αυτή καταγράφηκε σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου η αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων χρηματοδότησης των σχολείων στους δήμους, οδήγησε σε διαφορές στο ύψος της χρηματοδότησης μεταξύ δήμων και σε εμφανείς αποκλίσεις στην ποιότητα της εκπαίδευσης. Ανάμεσα στα μέτρα αντιμετώπισης του κινδύνου ανάπτυξης παιδείας πολλών ταχυτήτων έμφαση πρέπει να δοθεί στα εξής:1) Οι αρμοδιότητες που θα μεταβιβαστούν πρέπει να συνοδεύονται από τους απαραίτητους πόρους.
2) Οι διατιθέμενοι πόροι πρέπει να κατανέμονται ανά περιφέρεια, δήμο και σχολική μονάδα με αντικειμενικά κριτήρια.
3) Η Τ.Α πρέπει να στελεχωθεί με το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό που θα επιμορφώνεται τακτικά, θα καλύπτει τις ανάγκες και θα συμβάλλει στη χάραξη μιας υπεύθυνης πολιτικής για μια σύγχρονη παιδεία.Φορείς επικοινωνίας με την σχολική κοινότητα θα είναι το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό και όχι ο πλειοψηφών δημοτικός σύμβουλος αμφίβολης πνευματικής και εκπαιδευτικής επάρκειας.

4) Το Κράτος να διατηρήσει τον επιτελικό του ρόλο στη χάραξη της εκπαιδευτικής πολιτικής, καθώς και τον στρατηγικό έλεγχο, το συντονισμό και την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων του εκπαιδευτικού συστήματος σε εθνικό επίπεδο, ώστε να διασφαλίζονται τα βασικά στις επιδιώξεις και τους στόχους καθώς και την διαχείριση του εκπαιδευτικού προσωπικού καθώς ελλοχεύεις ο κίνδυνος οι εκπαιδευτικοί να γίνονται έρμαια της βούλησης του κάθε τοπικού ή περιφερειακού άρχοντα.

5) Η εκπαίδευση αποτελεί τοπική υπόθεση με την έννοια ότι η τοπική κοινωνία συμπληρώνει, εξειδικεύει και αξιολογεί, με βάση τις ιδιαιτερότητες, την παράδοση, κ.λπ. τους στόχους και τα προγράμματα που χαράσσονται κεντρικά, αλλά και τα αποτελέσματα, που παράγονται.6) Ο τοπικός χαρακτήρας της εκπαίδευσης εδράζεται στο σημείο επαφής αφενός της ανάγκης σύνδεσης της Παιδείας με τις ιδιαίτερες συνθήκες, ανάγκες, δυνατότητες, βιώματα της κάθε τοπικής κοινωνίας και αφετέρου της αμεσότητας,την οποία εξασφαλίζει ως φορέας διοικητικών αρμοδιοτήτων η ΤΑ. Από την άλλη, τα όρια του τοπικού χαρακτήρα της δημοκρατικής εκπαίδευσης περιορίζονται από την ανάγκη εξασφάλισης ισότητας εκπαιδευτικών ευκαιριών σε εθνικό επίπεδο.
Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι απαιτείται ένα μοντέλο όπου ο Δήμος θα ασκεί ουσιαστική εκπαιδευτική πολιτική. Χρειάζεται ένα γενναίο Κράτος που θα προχωρήσει σε πραγματική αποκέντρωση-αποσυγκέντρωση. Από εκεί και πέρα η εκπαίδευση πρέπει να ανοίξει και να γίνει πιο ελκυστική και να απαντά σε υπαρκτές ανάγκες που συνδέονται με το βίωμα και τον τόπο.

Κεχαγιάς Στέργιος

Δάσκαλος-Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Παγγαίου