Δημοσιεύθηκε στην Ασφάλεια στο Διαδίκτυο

Aσφάλεια στο Διαδίκτυο

ΗΜΕΡΑ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ
Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου διοργανώνεται τη 2η μέρα της 2ης εβδομάδας του 2ου μήνα κάθε χρόνο από το δίκτυο Insafe/INHOPE με σκοπό να προωθήσει την ασφαλή και θετική χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας, ιδιαίτερα ανάμεσα σε παιδιά και νέους ανθρώπους. Κατά τον εορτασμό της ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου, 1000άδες άνθρωποι ενώνονται για να αφυπνίσουν σε θέματα σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο, συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις και δράσεις παγκοσμίως.
Ως γονείς και ως εκπαιδευτικοί έχουμε υποχρέωση, τη στιγμή που το Διαδίκτυο είναι πλέον μέσα στην καθημερινότητά μας, να είμαστε όσο το δυνατόν ενημερωμένοι κι ευαισθητοποιημένοι στην ασφαλή πλοήγηση των παιδιών μέσα σε αυτό. Για το σκοπό αυτό λοιπόν παραθέτω το υλικό που ακολουθεί ανά ενότητα, προκειμένου να το χρησιμοποιήσουμε  στο σπίτι μας ή στο σχολείο, με όποιο τρόπο κρίνουμε πιο πρόσφορο.

 

ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΩ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ – ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Επιδιωκόμενοι στόχοι: 

  • να αντιληφθούν τα παιδιά ότι όπως συμπεριφερόμαστε στην πραγματική ζωή, το ίδιο πρέπει να συμπεριφερόμαστε και στο διαδίκτυο
  • να μάθουν τι είναι τα προσωπικά δεδομένα

Αναμενόμενα αποτελέσματα:

  • να μπορούν να προστατεύουν τα προσωπικά τους δεδομένα
  • να είναι ευγενικοί στο διαδίκτυο

Η Μεγάλη απόφαση του @Παπάκη. Διαβάζουμε το παραμύθι και τα ονόματα μαζί με τα σύμβολα (π.χ. ο ατ Παπάκης, η σοφή κάτω παύλα κουκουβάγια). Συζήτηση με τα παιδιά με ερωτήσεις ανοικτού τύπου και προβληματισμού. Μιλάμε για τα προσωπικά δεδομένα και πως να είμαστε ευγενικοί στο διαδίκτυο.

Ο @Παπάκης πρέπει να πάρει μία μεγάλη απόφαση. Ποια είναι άραγε η απόφαση αυτή και το τι σημαντικό έχει; Το βιβλίο “Η Μεγάλη απόφαση του @Παπάκη”* πραγματεύεται τα συναισθήματα των παιδιών στο διαδίκτυο και το πόσο εύκολα μπορεί κάτι το οποίο εμείς θεωρούμε αστείο τελικά να πληγώσει τους δικούς μας ανθρώπους, τους φίλους μας, τους άλλους.

ΔιScreenshot 7 3άβασε την  ιστορία και στη συνέχεια συζήτησε την με τους γονείς σου και απάντησε αν θέλεις και στις ερωτήσεις που βρήκες στις σελίδες του βιβλίου.

 

 

Μπορείς επίσης  να ακούσεις, να τραγουδήσεις και να μετρήσεις που πήγαν τα “Πέντε παπάκια μικρά” και τα έψαχνε η μαμά τους

Μπορείς τέλος να παίξεις και ένα παιχνίδι στην εφαρμογή learningapps όπου θα ενώσεις τα παπάκια με τους αριθμούς.. Τι λες; Θα έχει πλάκα.

Μαθαίνουμε τι και ποια είναι τα προσωπικά μας δεδομένα

 

 

 

 

 

 

 

Καταγραφή 3 2

 

Screenshot 12 2

Screenshot 4 2

Screenshot 21 1