Second Life

To “Second Life” είναι ένα διαδικτυακό παιχνίδι που ξεκίνησε το 2003. Ουσιαστικά φτιάχνεις ένα χαρακτήρα όπως εσύ θέλεις, βρίσκεσαι σε ένα 3D κόσμο, μπορείς να ασχοληθείς με συνηθισμένες καθημερινές δραστηριότητες ή να επισκεφτείς διάφορες τοποθεσίες που εσύ επιλέγεις.
Για να παίξει κανείς το παιχνίδι θα πρέπει να δημιουργήσει λογαριασμό στο Second Life. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το όνομά σου και στη συνέχεια να διαλέξεις ένα επίθετο από αυτά που προτείνει το “δημαρχείο” του Second Life. Για να μπεις στο παιχνίδι πρέπει να κατεβάσεις και να εγκαταστήσεις το αντίστοιχο λογισμικό  από την ιστοσελίδα του παιχνιδιού.

Στον κόσμο του Second Life τα πάντα είναι μια αντανάκλαση της πραγματικής ζωής ή του πώς θα ήθελε ο καθένας να είναι η πραγματική του ζωή. Είναι ένα παιχνίδι, όμως σε αυτό δεν υπάρχουν νικητές ή χαμένοι, δεν υπάρχουν βαθμοί. Υπάρχουν, όμως, όπως και στην πραγματική αγορά, χρήματα (τα linden), οικόπεδα, καταναλωτικά αγαθά, επιχειρήσεις ακόμα και διαφημιζόμενοι. Ως “άτομο” ή Avatar στο Second Life, θα πρέπει να  βρεις μια καλή δουλειά, για να έχει linden ή αλλιώς χρήμα. Αγοράζεις γη, χτίζεις σπίτι, κάνεις φίλους, φλερτάρεις, παντρεύεσαι, χωρίζεις, αποκτάς παιδιά, τρως, κοιμάσαι, πας διακοπές σε τοποθεσίες που επιλέγεις από το χάρτη του παιχνιδιού, έχεις δικηγόρο, λογιστή, πας για ψώνια, για χτένισμα και μανικιούρ, πας σε πάρτι, σπουδάζεις. Ό,τι μπορείς να κάνεις και στην πραγματική ζωή. Απλώς εδώ η ελευθερία να επιλέξεις το τι ακριβώς θες να κάνεις και το ποιος ακριβώς θες να είσαι είναι, ίσως, περισσότερη.

Πέρα όμως από το παιχνίδι, τα τελευταία χρόνια μεγάλες εταιρείες και οργανισμοί έχουν δημιουργήσει δικές τους τοποθεσίες που μπορούν να αξιοποιηθούν για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Για παράδειγμα, το Βρετανικό Συμβούλιο έχει δημιουργήσει το British Isle με στόχο την εξάσκηση στα Αγγλικά.

Η Ελλάδα έγινε ήδη επίσημο μέλος της παγκόσμιας διαδικτυακής κοινότητας του Second Life. Από το Σεπτέμβριο του 2010, σύμφωνα με το in.gr, πληροφορίες και ενημερωτικά φυλλάδια των ελληνικών μνημείων καθώς και των τουριστικών τοποθεσιών της χώρας μας θα είναι διαθέσιμα σε πέντε γλώσσες, (ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και ιταλικά) ώστε να είναι κατανοητά σε όσο το δυνατόν περισσότερους παίκτες και θα βρίσκονται στη διάθεση κάθε επισκέπτη.
Η ελληνική κοινότητα του παιχνιδιού αριθμεί περίπου 2.000 άτομα και οι ηλικίες τους χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Από τη μια πλευρά νέοι ηλικίας μέχρι 22 ετών και από την άλλη άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των 40 ετών που καθημερινά οι περισσότεροι αφιερώνουν τέσσερις έως πέντε ώρες από την ημέρα τους.

Αφήστε μια απάντηση