Πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων στα χωριά γύρω από την Κόρινθο ξεκινούν οι ετοιμασίες για το δωδεκαήμερο. Η αρχή γίνεται με το καθάρισμα του σπιτιού μέσα κι έξω για τα βρει ο νέος χρόνος όλα περιποιημένα και καθαρά. Αν ο καιρός το επιτρέπει, γίνεται και άσπρισμα των εξωτερικών χώρων, της αυλής.
Οι νοικοκυρές αρχίζουν τις ετοιμασίες για το γιορτινό τραπέζι. Φτιάχνουν μελομακάρονα, κουραμπιέδες, δίπλες και μπακλαβά. Την παραμονή των Χριστουγέννων ζυμώνουν το Χριστόψωμο, το οποίο το στολίζουν με σχέδια που δημιουργούν με το ζυμάρι και το ψήνουν σε ξυλόφουρνο. Αυτό κόβεται στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι αφού πρώτα το σταυρώσει ο νοικοκύρης του σπιτιού.
Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς φτιάχνουν τη βασιλόπιτα όπως και το χριστόψωμα, αλλά μέσα βάζουν κι ένα κέρμα. Κόβεται κι αυτό στο γιορτινό πρωτοχρονιάτικο τραπέζι. Μόνο που αυτό ο νοικοκύρης το κυλάει τρεις φορές κι εύχεται “καλή χρονιά” , αν σταθεί από την καλή πλευρά, η χρονιά θα είναι καλή, αν όχι, η χρονιά θα είναι δύσκολη.
Την παραμονή των Φώτων η νοικοκυρά περιμένει τον παπά να αγιάσει το σπίτι για να φύγουν τα καλικαντζαράκια.
Για φαγητό προτιμάτε κατσικάκι και αρνάκι από τους ντόπιους κτηνοτρόφους με πατάτες στο φούρνο και σαλάτα με λάχανα μαζεμένα στο βουνό και πίτα με άγρια χόρτα και πολλά μυρωδικά.
Τα παιδιά πρωί πρωί την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς λένε τα κάλαντα ξεκινώντας πολύ πρωί για να είναι πρώτοι που θα πουν στο κάθε σπίτι προσβλέποντας έτσι σε μεγαλύτερα κέρδη!
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΕΘΙΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ