Χαντίζα Ο Αγγελος Του Ισλάμ
Η Χαντίζα Πρόσφερε στο σπίτι της ένα ιδανικό κλίμα ηρεμίας και αγάπης, ποτέ δεν μάλωνε, ούτε έβγαζε φωνές, σαν να ήταν άγγελος σε μορφή ανθρώπου.

Η Χαντίζα γεννήθηκε στη Μέκκα.Ανατράφηκε με αξιέπαινα χαρακτηριστικά και ήταν ευρέως γνωστή  για την εξυπνάδα, την αγνότητα και τη σύνεσή της, μέχρι που οι συνάνθρωποι της άρχισαν να την αποκαλούν «η αγνή». Ήταν επιτυχημένη επιχειρηματίας, η οποία συγκέντρωσε πλούτο προσλαμβάνοντας άνδρες για να τον μεταφέρουν σε εμπορικά ταξίδια και να τον πουλήσουν.  Ήταν παντρεμένη αρχικά με τον Αμπού Χαλάχ Ζουραραχ και ήταν μητέρα δύο γιών, Πληροφορήθηκε ότι Μουχάμμαντ ήταν γνωστός για για την ειλικρίνεια και γεναιοδωρία του. Μια μέρα ο Αμπού Τάλιμπ είπε στον ανηψιό του: Είμαι άνθρωπος χωρίς πλούτο, οι καιροί έχουν γίνει δύσκολοι για εμάς και δεν έχουμε υλική περιουσία ούτε εμπόριο, Αυτή η γυναίκα στέλνει άντρες από τον λαό σου για να κάνουν δουλειές με την περιουσία της και να αποκτήσουν κέρδος. Αν λοιπόν έρθει σε εσένα, αποκάλυψέ της την τιμιότητα σου. Έτσι λοιπόν η Χαντίζα έστειλε να τον καλέσουν, και του πρότεινε να πάει στην Ασ-Σάαμ (Συρία) με τα εμπορεύματά της ως έμπορος. Σαν αντάλλαγμα θα του έδινε περισσότερα από όσα συνήθιζε να δίνει στους άλλους  εμπόρους. Θα έστελνε μαζί του επίσης έναν νεαρό υπηρέτη της, τον Μαϊσαρα . Ο Μουχάμμαντ  το δέχτηκε και πήγε με  τα εμπορεύματα και τον υπηρέτη της μέχρι που έφτασε στην Ασ-Σάαμ. Πούλησε τα αγαθά  που είχε φέρει μαζί του και αγόρασε αυτά που επιθυμούσε εκ μέρους της Χαντίζα. Έπειτα μαζί με τον Μαϊσαρα επέστρεψε στη Μέκκα με ένα καραβάνι. Έτσι το εμπόριο του απέδωσε το διπλάσιο κέρδος από ότι συνήθως μπορούσε κανείς να αποφέρει. Επομένως  και οι μισθοί του Μουχάμμαντ ήταν διπλοί από ότι το συνηθισμένο. Όταν ο Μαϊσαρα αφηγήθηκε στη Χαντίζα σχετικά με το τι διέκρινε στο χαρακτήρα του Μουχάμμαντ, ζήτησε να τον καλέσουν σε αυτήν και του είπε:
–  Πραγματικά μου αρέσει η αναμφισβήτητη ευγένεια της καταγωγής σου, το γεγονός ότι είσαι άξιος εμπιστοσύνης, η ειλικρίνειά σου, καθώς και η ακεραιότητα του χαρακτήρα σου και η αλήθεια του λόγου σου.

Τότε του πρότεινε γάμο. Και ο Μουχάμμαντ το ανέφερε στους θείους του.  Έτσι ο Μουχάμμαντ την παντρεύτηκε και της προσέφερε  20 καμήλες σαν προίκα. Αυτή ήταν 40 χρονών και αυτός 25 χρονών όταν παντρεύτηκαν. Ήταν η πρώτη γυναίκα που παντρεύτηκε ο Προφήτης και δεν νυμφεύτηκε άλλη μέχρι που αυτή πέθανε. Του χάρισε 6 παιδιά. Όταν ο Μουχάμμαντ έλαβε την προφητεία ήταν η πρώτη που πίστεψε στον Αλλάχ και στον Προφήτη Του. Ήταν η πρώτη που πίστεψε σε αυτά που ο Κύριός του έστειλε.
Έτσι, αντί της απιστίας  των πολυθεϊστών, ο Προφήτης συνήθισε να λαμβάνει την παρηγοριά της Χαντίζα, η οποία στεκόταν δίπλα του και ελάττωνε την πικρία που του απέφεραν αυτά που έβλεπε να έχουν σαν πρακτικές οι συνανθρώποι του.

Διηγήθηκε η Αϊσα: Η αρχή της αποκάλυψης στον Απόστολο του Αλλάχ ήταν με την μορφή ονείρων που πραγματοποιούνταν. Συνήθιζε να απομονώνεται στη σπηλιά Χιρά όπου λάτρευε τον Αλλάχ και μόνο συνεχόμενα επί μέρες πριν του δημιουργηθεί η επιθυμία να δεί την οικογένεια του.  Έπαιρνε μαζί του φαγητό για το ταξίδι και τη διαμονή του και γυρνούσε στη Χαντίζα και ξαναέφευγε μέχρι που η αλήθεια αποκαλύφθηκε σε αυτόν όταν βρισκόταν στη σπηλιά Χίρα.

η αποκάλυψη

Ο Αρχάγγελος ήρθε σε αυτόν και του ζήτησε να διαβάσει.
–          Μα δεν ξέρω να διαβάζω, απάντησε ο Μουχάμμαντ.
–          Διάβασε, του ξαναζητάει ο Αρχάγγελος.
–          Δεν ξέρω να διαβάζω. Απαντάει ο Μουχλαμμαντ.
Τότε ο Αρχάγγελος του είπε:
–          Διάβασε στο όνομα του Κυρίου σου, που δημιούργησε τον άνθρωπο. Διάβασε και ο Κύριός Σου είναι ο πιο Γενναιόδωρος.

Ο Προφήτης γύρισε με τη θεϊκή έμπνευση στη Χαντίζα και της είπε: Κάλυψέ με! Κάλυψέ με! Τον σκέπασε μέχρι που πέρασε ο φόβος του και τότε της αποκάλυψε τι συνέβη και είπε:
–          Φοβάμαι πως κάτι θα μου συμβεί.
Η  Χαντίζα του απάντησε:
–           Ποτέ. Ο Θεός δε θα σε εγκαταλείψει, ούτε θα σε  απογοητεύσει. Γιατί εσύ διατηρείς καλές σχέσεις με τους συγγενείς σου, βοηθάς τους φτωχούς και τους άπορους, εξυπηρετείς τους καλεσμένους σου γενναιόδωρα και βοηθάς τους πληγέντες.

Ο Προφήτης τιμούσε ιδιαίτερα την Χαντίζα. Δε διαφωνούσε μαζί της και συνήθιζε να την αναθυμάται συχνά ακόμα και μετά το θάνατό της. Ενω δε σταμάτησε ποτέ να την εξυμνεί, μέχρι που μια φορά η Αϊσα, η άλλη γυναίκα του,  ζήλεψε και είπε:
–          Ορκίζομαι πως ο Αλλάχ σου έχει χαρίσει καλύτερη από αυτή τη γριά γυναίκα.

Ο Προφήτης θύμωσε και είπε:

–           Όχι, μα τον Αλλάχ ορκίζομαι πως δε μου έχει χαρίσει καλύτερη απο αυτήν: Υπήρξε η σύζυγος που πίστεψε σε μένα όταν όλοι οι άλλοι δυσπιστούσαν. Επιβεβαίωνε την ειλικρίνεια μου όταν όλοι οι άλλοι με κατηγορούσαν πως έλεγα ψέμματα. Με υποστήριξε οικονομικά όταν όλοι οι άλλοι μου στέρησαν κάθε βοήθεια. Και ο Αλλάχ μου πρόσφερε τέκνα μέσω αυτής όταν καμία άλλη γυναίκα δε μου είχε προσφέρει.
–           Προφήτη του Αλλάχ, δεν πρόκειται να ξαναπώ κάτι παρόμοιο με αυτό. Είπε λοιπόν η Αϊσα.

Ανέφερε επίσης η Αϊσα: Ποτέ δε ζήλεψα κάποια απο τις γυναίκες του Προφήτη όσο τη Χαντίζα. Δεν την είχα δεί αλλά ο Προφήτης την αναθυμούνταν συχνά. Μερικές φορές έσφαζε ένα πρόβατο και το μοίραζε στους φίλους της Χαντίζα και δεν έφευγε απο το σπίτι χωρίς να την αναφέρει και να την εξυμνήσει.

Η Χαντίζα πέθανε ενώ βοηθούσε τον Προφήτη του Αλλάχ στην αποκάλυψη του μηνύματος του Ισλάμ. Πεθανε 3 χρόνια πριν τη μετανάστευση στη Μεδίνα σε ηλικία 65 ετών. Ο Προφήτης την έθαψε με τα ίδια του τα χέρια και ο θάνατός της υπήρξε μεγάλο πλήγμα για τον ίδιο. Η Χαντίζα κυριολεκτικά έζησε και πέθανε για το Ισλάμ. Πρόσφερε στο σπίτι της ένα ιδανικό κλίμα ηρεμίας και αγάπης, ποτέ δεν μάλωνε, ούτε έβγαζε φωνές, σαν να ήταν άγγελος σε μορφή ανθρώπου. Αν οι μουσουλμάνες γυναίκες βρίσκονται σε αναζήτηση της ευτυχίας σε αυτόν και στον επόμενο κόσμο, θα πρέπει να ζήσουν σε απομίμιση της ζωής της Χαντίζα. Είναι ο θεματοφύλακας του μυστικού της απόκτησης της χαράς και ο «φύλακας» που θα ξεκλειδώσει την ευτυχία και στους δύο κόσμους.
Πηγή: www.islam.gr