Στη Σοβιετική Ένωση, το 1960, ξεκίνησε το πρόγραμμα εκπαίδευσης γυναικών για διαστημικές αποστολές, καθώς η Σοβιετική Ένωση ήθελε να παρουσιάσει τις γυναίκες ως ισχυρές και ικανές στη νέα εποχή της διαστημικής εξερεύνησης.
Η Βαλεντίνα Τερέσκοβα (Valentina Tereshkova) γεννήθηκε στις 6 Μαρτίου 1937 στην Σοβιετική Ένωση (σήμερα Ρωσία) και έγινε η πρώτη γυναίκα που ταξίδεψε στο διάστημα.
Η Τερέσκοβα είχε το υπόβαθρο μιας αθλήτριας και ήταν καταξιωμένη αλεξιπτωτίστρια. Είχε πάνω από 100 άλματα με αλεξίπτωτο και ήταν μέλος της Σοβιετικής Ένωσης Αλεξιπτωτιστών, γεγονός που την καθιστούσε ικανή να αντέχει στις σωματικές απαιτήσεις του διαστήματος.
Η Τερέσκοβα επιλέχθηκε ανάμεσα από 400 υποψήφιες. Εκπαιδεύτηκε αυστηρά και εντατικά τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά. Εκπαίδευση για κατανόηση πτήσης, λειτουργία του διαστημικού σκάφους, εκπαίδευση για διαστημικά πειράματα κλπ.
Εκτοξεύθηκε στο διάστημα στις 16 Ιουνίου 1963, ως μέλος της αποστολής Vostok 6. Η πτήση αυτή είναι ιστορική, αφού η Τερέσκοβα ήταν η πρώτη γυναίκα που ταξίδεψε στο διάστημα και, επιπλέον, ήταν η πρώτη γυναίκα που εκτελούσε αποστολή στο διάστημα σε συνδυασμό με έναν άλλον διαστημικό πύραυλο (την αποστολή Vostok 5) που εκτοξεύθηκε την ίδια ημέρα.
Η πτήση διήρκεσε 3 ημέρες, 22 ώρες και 50 λεπτά. Κατά τη διάρκεια της αποστολής, συμμετείχε σε αρκετούς σημαντικούς πειραματισμούς. Πραγματοποίησε 48 περιφορές γύρω απο την Γη και κατάφερε να προσεγγίσει σε μικρή απόσταση, το συνάδελφό της Βαλερί Μπικόφσκι που επέβαινε στο Vostok 5. Ήταν το πρώτο περιστατικό στο διάστημα με δύο σκάφη να βρίσκονται σε τροχιά και να επικοινωνούν μεταξύ τους. Ολοκλήρωσε την αποστολή της στις 19 Ιουνίου και προσγειώθηκε με το αλεξίπτωτό της.
Τιμήθηκε με αρκετά βραβεία σ’ όλο τον κόσμο και για την εποχή της θεωρήθηκε ένα από τα σύμβολα της γυναικείας απελευθέρωσης. Η πατρίδα της την ανακήρυξε «Ηρωίδα της Σοβιετικής Ένωσης» και της απένειμε δύο φορές το Βραβείο Λένιν.