Αρχική » ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΦΥΣΙΚΗ_ΑΡΘΡΑ » ΑΣΤΡΟΦΥΣΙΚΗ- ΚΟΣΜΟΛΟΓΙΑ » Πράσινο φως από τον ESA για την ανίχνευση βαρυτικών κυμάτων από το Διάστημα

Translate

Πράσινο φως από τον ESA για την ανίχνευση βαρυτικών κυμάτων από το Διάστημα

lisa
Φωτογραφία: Καλλιτεχνική αναπαράσταση των τριών διαστημοσυσκευών της αποστολής LISA [Credit: University of Florida / Simon Barke (CC BY 4.0)].

Η Επιτροπή Επιστημονικού Προγράμματος του ESA ενέκρινε την υλοποίηση της διαστημικής αποστολής Laser Interferometer Space Antenna (LISA), βασικός στόχος της οποίας θα είναι η πρώτη επιστημονική προσπάθεια ανίχνευσης και μελέτης βαρυτικών κυμάτων από το Διάστημα.

Στην κοινοπραξία της αποστολής LISA συμμετέχουν 4 Ελληνικά Πανεπιστήμια, υπό τον συντονισμό του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθώς και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Το διαστημικό συμβολόμετρο LISA, είναι ένας σχηματισμός από τρεις δορυφόρους, οι οποίες θα τοποθετηθούν σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο, με τρόπο που να σχηματίζουν ένα ισόπλευρο τρίγωνο πλευράς 2,5 εκατ. km, και θα ανταλλάσσουν ακτίνες λέιζερ, δημιουργώντας ένα τεράστιο διαστημικό συμβολόμετρο, ικανό να ανιχνεύει βαρυτικά κύματα διαφορετικής συχνότητας από αυτά που ανιχνεύουμε σήμερα στην Γη με τους ανιχνευτές LIGO, VIRGO και KAGRA.

hqdefault
Από Euronews Δημοσιεύθηκε 03/10/2017

Συγκεκριμένα το πρόγραμμα αυτό είναι στόχο την ανίχνευση βαρυτικών κυμάτων, από την συστηματική και με εκπληκτική ακρίβεια καταγραφή των απειροελάχιστων μεταβολών της απόστασης μεταξύ των τριών πανομοιότυπων διαστημοσυσκευών, οι οποίες θα προκαλούνται από την έλευση βαρυτικών κυμάτων.

Το LISA, μεταξύ άλλων, θα μπορεί να ανιχνεύει τα βαρυτικά κύματα που προκαλούνται από την σύγκρουση γαλαξιακών μαύρων τρυπών. Επιπλέον θα έχει την δυνατότητα να ανιχνεύσει αρχέγονα βαρυτικά κύματα, ανοίγοντας ένα νέο παράθυρο στην μελέτη του βρεφικού Σύμπαντος. Εντός του Γαλαξία μας, τέλος, το LISA θα μπορεί να ανιχνεύσει βαρυτικά κύματα προερχόμενα από υπέρπυκνα διπλά αστρικά συστήματα, αποτελούμενα από λευκούς νάνους ή/και αστέρες νετρονίων.

Οι εργασίες κατασκευής θα ξεκινήσουν τον Ιανουάριο του 2025, ενώ η εκτόξευση του LISA προγραμματίζεται για το 2037.

Πηγή: ESA – Capturing the ripples of spacetime: LISA gets go-ahead
https://www.eef.edu.gr/…/prasino-fos-apo-ton-esa-gia…/

,👉 Σχετική δημοσίευση: ΒΑΡΥΤΙΚΑ ΚΎΜΑΤΑ

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση