Translate

Αστρικά ίχνη (star trails)

Αστρικά ίχνη είναι τα ίχνη που αφήνουν τα άστρα στην ουράνια σφαίρα καθώς η γη περιστρέφεται. Είναι επομένως οι τροχιές της φαινομενικής κίνησης των άστρων, η οποία οφείλεται στην περιστροφή της γης γύρω από τον άξονά της.

star trails 3
Προφανώς η κίνηση των άστρων είναι αντίθετη της περιστροφής αυτής, δηλαδή από την ανατολή προς τα δύση. Οι τροχιές είναι κύκλοι παράλληλοι στον ουράνιο ισημερινό.
Κάθε άστρο σε 24 ώρες φαίνεται να διαγράφει έναν κύκλο. Ανάλογα με το γεωγραφικό πλάτος που είμαστε, άλλα ίχνη τα βλέπουμε σαν ολόκληρους κύκλους σε 24 ώρες και άλλα σαν τμήματα κύκλων. Αυτό γίνεται γιατί άλλα αστέρια είναι αειφανή, ενώ άλλα ανατέλλουν και δύουν.
Στο βόρειο ημισφαίριο οι κύκλοι αυτοί έχουν στο κέντρο τους τον πολικό αστέρα.
αειφανείς αστέρες βόρειου ημισφαιρείου
αειφανείς αστέρες βόρειου ημισφαιρείου, στο κέντρο των τροχιών τους βρίσκεται ο πολικός αστέρας. πηγή (Από user:Mjchael – made by me (Flash), CC BY-SA 2.5)

Αν η τροχιά ενός άστρου ακουμπάει οριακά τον ορίζοντα της ουράνιας σφαίρας, τότε αυτό θα είναι το τελευταίο αειφανές άστρο. Όλα τα άλλα, που βρίσκονται στην ουράνια σφαίρα πιο ψηλά από αυτό, θα είναι επίσης αειφανή.

ΟΥΡΑΝΙΑ ΣΦΑΙΡΑ
Αν το γεωγραφικό πλάτος του παρατηρητή είναι µεταξύ 0° και 90°, η µορφή της ουράνιας σφαίρας καλείται κεκλιµένη ή πλάγια (oblique) και τότε οι αστέρες χωρίζονται στις παρακάτω κατηγορίες: (α) Αστέρες που δεν δύουν (αειφανείς – circumpolar). Στο σχήμα είναι ο Α1. (β) Αστέρες που ανατέλλουν και δύουν (αµφιφανείς – rising and setting) κατά τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου. Στο σχήμα είναι ο Α2 και Α3. (γ) Αστέρες που δεν ανατέλλουν (αφανείς – never rising) και βρίσκονται συνέχεια κάτω από τον από τον ορίζοντα. Στο σχήμα είναι ο Α4                 ΠΗΓΗ

Για να φωτογραφίσουμε τα αστρικά ίχνη, αρκεί μια σκοτεινή νύχτα χωρίς φεγγάρι και μακριά από φώτα να στήσουμε τη φωτογραφική μηχανή μας σε τρίποδα και να αφήσουμε το διάφραγμα ανοιχτό πολλή ώρα.

Σε μία μέρα κάθε αστέρι φαίνεται να κάνει ένα κύκλο με κέντρο το βόρειο ουράνιο πόλο στο βόρειο ημισφαίριο ή αντίστοιχα το νότιο ουράνιο πόλο στο νότιο ημισφαίριο.
Το μήκος των αστρικών ιχνών, που φωτογραφίζονται από τη μηχανή μας, εξαρτάται αφενός από τον χρόνο που είναι ανοιχτό το διάφραγμα της μηχανής μας και αφετέρου από το γεωγραφικό πλάτος που βρισκόμαστε.
star trails
πηγή:

Σε μία ώρα το τόξο του αστρικού ίχνους θα έχει μέτρο ίσο με το 1/24 των 360° δηλαδή 15°.

Στον βόρειο και νότιο πόλο όλοι οι αστέρες, που βλέπουμε, είναι αειφανείς και όλα τα αστρικά ίχνη είναι κύκλοι αν φωτογραφηθούν 24 ώρες.
Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση