Αρχική » ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΦΥΣΙΚΗ_ΑΡΘΡΑ » ΑΣΤΡΟΦΥΣΙΚΗ- ΚΟΣΜΟΛΟΓΙΑ » Παλιρροϊκό κλείδωμα (Tidal locking) και Σύγχρονη περιστροφή

Translate

Παλιρροϊκό κλείδωμα (Tidal locking) και Σύγχρονη περιστροφή

450px Tidal locking of the Moon with the Earth
Στην παρακάτω προσομοίωση φαίνεται η σύγχρονη περιστροφή της Σελήνης γύρω από τη Γη. Σε μία περιφορά κάνει μία περιστροφή και στη Γη φαίνεται μόνο η μία όψη της. Στην ίδια προσομοίωση δεξιά η Σελήνη κάνει μόνο περιφορά χωρίς να κάνει περιστροφή. Σ’ αυτήν την περίπτωση θα εμφανίζονταν σε μας και οι δύο οι όψεις της. CC BY-SA 3.0

 

Τι είναι, πώς εξηγείται και πότε συμβαίνει το παλιρροϊκό κλείδωμα ; Γιατί βλέπουμε πάντα την ίδια όψη της Σελήνης;

Παλιρροϊκό κλείδωμα είναι το φαινόμενο κατά το οποίο οι περίοδοι περιφοράς και περιστροφής ενός ουράνιου σώματος, το οποίο περιφέρεται γύρω από ένα άλλο μεγαλύτερο σώμα, είναι ίσες (σύγχρονη περιστροφή) ή έχουν μια σχέση αναλογίας. Η πιο συνηθισμένη περίπτωση παλιρροϊκού κλειδώματος είναι η σύγχρονη περιστροφή και παρατηρείται τις περισσότερες φορές σε σύστημα πλανήτη-δορυφόρου.
Είναι το φαινόμενο κατά το οποίο η περίοδος περιστροφής του δορυφόρου γύρω από τον άξονά του είναι περίπου ίση με την περίοδο περιφοράς του γύρω από τον πλανήτη. Λόγω της σύγχρονης περιστροφής ο δορυφόρος έχει πάντα την ίδια όψη προς τον πλανήτη γύρω από τον οποίο περιφέρεται.
Γενικότερα το παλιρροϊκό κλείδωμα ονομάζεται σύγχρονη περιφορά.

Στην περίπτωση της περιφοράς του Ερμή γύρω από τον Ήλιο το παλιρροϊκό κλείδωμα είναι 3/2, δηλαδή σε κάθε δύο περιφορές του γύρω από τον Ήλιο κάνει τρεις περιστροφές γύρω από τον άξονά του.

Pluto Charon System
Πλάγια όψη του συστήματος Πλούτωνα-Χάρωνα. Ο Πλούτωνας και ο Χάροντας είναι παλιρροιακά κλειδωμένοι μεταξύ τους. Ο Χάροντας είναι αρκετά ογκώδης ώστε το βαρύκεντρο του συστήματος του Πλούτωνα να βρίσκεται έξω από τον Πλούτωνα. Έτσι, ο Πλούτωνας και ο Χάροντας μερικές φορές θεωρούνται δυαδικό σύστημα..  CC0
Το σύστημα των δύο σωμάτων, δορυφόρου- πλανήτη, αλληλεπιδρά βαρυτικά δημιουργώντας φαινόμενα παλίρροιας με συνέπεια να αλλάζει το σχήμα των σωμάτων και να δημιουργούνται εξογκώματα τα οποία δημιουργούν εσωτερικές τριβές στα σώματα. Έτσι η ενέργεια του συστήματος μειώνεται αφού ένα μέρος της μετατρέπεται σε θερμότητα η οποία ακτινοβολείται στο περιβάλλον, ενώ η στροφορμή των σωμάτων παραμένει σταθερή. Επομένως μειώνεται η ταχύτητά τους, αυξάνεται η περίμετρος της τροχιάς τους και η περίοδός περιφοράς τους. Σε καταστάσεις ευσταθούς ισορροπίας τέτοιων συστημάτων η ενέργεια ελαχιστοποιείται ενώ η στροφορμή διατηρείται σταθερή.
Στα τέλη του 19ου αιώνα ο George Darwin απέδειξε ότι η κατάσταση ευσταθούς ισορροπίας είναι η σύγχρονη περιστροφή και το φαινόμενο ονομάζεται παλιρροϊκό κλείδωμα. Συνήθως ο δορυφόρος είναι κλειδωμένος παλιρροϊκά στο μεγαλύτερο σώμα (πλανήτη) γιατί λόγω μικρότερης μάζας φτάνει πιο γρήγορα σε σύγχρονη περιστροφή. Αυτό βέβαια διαρκεί εκατομμύρια χρόνια.
Pluto Charon system new
Αναπαράσταση της περιφοράς του Χάροντα γύρω από τον Πλούτωνα, αλλά και των δύο σωμάτων από το βαρύκεντρο τους. Ορατό είναι επίσης το παλλιροϊκό κλείδωμα                      CC BY-SA 4.0 
Ωστόσο αν η διαφορά μάζας μεταξύ των δύο σωμάτων και η απόσταση είναι μικρή κλειδώνονται και τα δύο παλιρροϊκά. Αυτό συμβαίνει στο ζευγάρι Πλούτωνα – Χάροντα.
Η Γη μας υπολογίζεται ότι θα φτάσει σε παλιρροϊκό κλείδωμα όταν ο ‘Ηλιος μας θα γίνει ερυθρός γίγαντας, οπότε θα την έχει απορροφήσει.
(ένα πολύ καλό βίντεο για τη Γη και Σελήνη)

Πηγές:

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση