Translate

Ο ΚΟΣΜΙΚΟΣ ΙΣΤΟΣ

Ο Κοσμικός Ιστός

ΚΟΣΜΙΚΟΣ ΙΣΤΟΣ
Κάθε κουκκίδα στην δομή μεγάλης κλίμακας του σύμπαντος είναι ένας γαλαξίας ή σμήνος γαλαξιών. Τα δεδομένα επιβεβαιώνουν τη σύνδεση του Γαλαξία μας με το υπόλοιπο Σύμπαν μέσω ενός κοσμικού ιστού https://physics4u.files.wordpress.com/…/largescalestruc…

Οι γαλαξιακές δομές όπως οι ομάδες, τα σμήνη, τα υπερσμήνη, τα στρώματα, τείχη και νήματα, διαχωρίζονται με τεράστια κενά. Όλα αυτά συνδέονται με έναν τεράστιο, σχεδόν αόρατο, ιστό μιας μυστηριώδους κοσμικής “αράχνης” που αναφέρεται ως “κοσμικός ιστός”

Ο Γαλαξίας μας είναι συνδεδεμένος με κοσμικά νήματα
Ο Γαλαξίας μας είναι συνδεδεμένος με κοσμικά νήματα – σαν ένας ιστός – με τεράστια κενά αλλά και με άλλους γαλαξίες http://physics4u.gr/…/10/10/%CE%AF-%CE%AD-%CF%8C-omicron/

Ο κοσμικός ιστός που συνδέει τα πάντα στο σύμπαν, είναι ένα γιγάντιο δίκτυο αερίων, υδρογόνου κυρίως, το οποίο είναι το αναγκαίο καύσιμο για την δημιουργία των άστρων που σχηματίζουν τους γαλαξίες. Αποτελεί περισσότερο από το 60% των συνολικών αερίων του σύμπαντος και κατανέμεται ως μακρά νήματα.

Νήματα υδρογόνου (με μπλε) στο εξαιρετικά βαθύ πεδίο του Hubble. Βρίσκεται στον αστερισμό του Φούρνου.
Ένα από τα νήματα υδρογόνου (με μπλε) που ανακαλύφθηκε από το MUSE στο εξαιρετικά βαθύ πεδίο του Hubble. Βρίσκεται στον αστερισμό του Φούρνου, 11,5 δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά και εκτείνεται σε περισσότερα από 15 εκατομμύρια έτη φωτός. Η εικόνα στο βάθος είναι από το Hubble. © Roland Bacon, David Mary, ESO και NASA https://www.cnrs.fr/…/les-premieres-images-de-la-toile…

Εμφανίστηκε αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια μετά την «Μεγάλη Έκρηξη», μαζί με τους πρώτους γαλαξίες και ανάμεσα τους, λόγω της βαρύτητας, σχηματίστηκαν ροές υδρογόνου. Στα σημεία διασταύρωσης των «ροών», δημιουργήθηκαν άστρα, γαλαξίες, μαύρες τρύπες και κβάζαρ (ενεργοί γαλαξιακοί πυρήνες).

Χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο του European Southern Observatory, αστρονόμοι ανίχνευσαν και χαρτογράφησαν το φως που εκπέμπεται από υδρογόνο ακτινοβολημένο από μια ομάδα γαλαξιών. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το αέριο είναι διατεταγμένο σε μακριές ίνες, παρέχοντας καύσιμο για έντονο σχηματισμό των αστέρων και για την ανάπτυξη υπερμεγεθών μαύρων οπών.

Κοσμικός ιστός
Κοσμολογική προσομοίωση του απομακρυσμένου Σύμπαντος. Αυτή η εικόνα απεικονίζει το φως που εκπέμπεται από τα άτομα υδρογόνου, του κοσμικού ιστού, σε μια περιοχή περίπου 15 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά. https://www.cnrs.fr/…/les-premieres-images-de-la-toile…

………..

Το 2019 για πρώτη φορά οι επιστήμονες μπόρεσαν να παρατηρήσουν άμεσα τον κοσμικό ιστό σε μεγάλη κλίμακα. Διεθνής ομάδα επιστημόνων, με επικεφαλής τον αστρονόμο Χιντέκι Ουμεχάτα του Πανεπιστημίου του Τόκιο και του ερευνητικού κέντρου RIKEN, εντόπισαν δύο τεράστια «πλοκάμια» του κοσμικού ιστού, αποτελούμενα από υδρογόνο, σε ένα γαλαξιακό σμήνος (SSA22) στον αστερισμό του Υδροχόου. Η παρατήρηση του αέριου ιστού έγινε με το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο (VLT) του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου (ESO) στην Χιλή.

ακτινοβολία από όλους τους γαλαξίες
Η εικόνα στα αριστερά είναι αυτή της ακτινοβολίας που παράγεται από όλους τους γαλαξίες όπως θα μπορούσε να παρατηρηθεί επί τόπου. Η εικόνα στα δεξιά δείχνει το νήμα όπως θα παρατηρούνταν από το τηλεσκόπιο MUSE. Ακόμη και με πολύ μεγάλο χρόνο έκθεσης, η συντριπτική πλειονότητα των γαλαξιών δεν είναι ανιχνεύσιμη μεμονωμένα, αλλά το φως από όλους αυτούς τους μικρούς γαλαξίες ανιχνεύεται ως διάχυτο φως. https://www.cnrs.fr/…/les-premieres-images-de-la-toile…

Ο ιστός που είδαν οι αστρονόμοι, εκτείνεται σε μεγάλη απόσταση άνω των τριών εκατομμυρίων ετών φωτός, παρόλα αυτά δεν αποτελεί παρά ένα μικρό μόνο μέρος του συνολικού συμπαντικού διαγαλαξιακού ιστού.

«Είδαμε απλώς την κορυφή του παγόβουνου του κοσμικού ιστού. Αλλά πάντως επιβεβαιώσαμε την ύπαρξη του. Είναι κάτι τρομερά παράξενο. Κοιτάζεις το διάστημα και νομίζεις ότι είναι άδειο, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι. Υπάρχει αυτή η γιγάντια θαυμάσια δομή του κοσμικού ιστού», δήλωσε η Έρικα Χάμντεν του Πανεπιστημίου της Αριζόνα.

Πηγές:

https://el.m.wikipedia.org/…/%CE%A0%CE%B1%CF%81%CE%B1…

http://physics4u.gr/…/%CE%BA%CE%BF%CF%83%CE%BC%CE%B9…/

Το παρακάτω video δείχνει ένα ταξίδι μέσα από το προσομοιωμένο σύμπαν, όπου θα επισκεφτείτε ένα πλούσιο σύμπλεγμα γαλαξιών, μια εκπληκτική, μοναδική, εικονική πτήση στον κοσμικό ιστό που εξομοιώνει ένα σημερινό στιγμιότυπο του σύμπαντος ανάμεσα σε 20 εκατομμύρια γαλαξίες. Κατά τη διάρκεια δύο λεπτών ταινίας, ταξιδεύουμε σε μια απόσταση για την οποία το φως θα χρειαζόταν περισσότερα από 2,4 δισεκατομμύρια χρόνια οπότε “θα τρέχετε” με αρκετά εκατομμύρια έτη φωτός το δευτερόλεπτο !

https://m.youtube.com/watch?v=yyfpFfWq7Bc

Σχετικές αναρτήσεις:

Γαλαξιακές δομές Ι: Ομάδες γαλαξιών, Γαλαξιακά Σμήνη και Υπερσμήνη.

Γαλαξιακές δομές ΙΙ Δομές μεγάλης κλίμακας, Σκοτεινή ύλη

Γαλαξίες:

 

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση