Αρχείο ημέρας 30 Μαΐου 2023

Translate

ΓΑΛΑΞΙΑΚΕΣ ΔΟΜΕΣ ΙΙ

Δομές μεγάλης κλίμακας – Σκοτεινή ύλη

Τείχη, νήματα, κενά

Απεικόνιση (προσομοίωση μέσω υπολογιστή) μιας περιοχής του διαστήματος
Απεικόνιση (προσομοίωση μέσω υπολογιστή) μιας περιοχής του διαστήματος με μήκος πάνω από 50 εκατομμύρια έτη φωτός, η οποία δείχνει μια πιθανή κατανομή μεγάλης κλίμακας των πηγών φωτός στο σύμπαν.

 

Το σύμπαν είναι ισότροπο και ομογενές, επιτρέπει ωστόσο κατά την εξέλιξή του την ύπαρξη κάποιων τοπικών ανισοτροπιών, στις οποίες οφείλεται η δημιουργία συγκεκριμένων δομών.

Με τον όρο δομές μεγάλης κλίμακας, εννοούμε το πώς ακριβώς κατανέμονται στον χώρο οι γαλαξίες, οι ομάδες, τα γαλαξιακά σμήνη και υπερσμήνη σε κοσμολογικές κλίμακες.

Η οργάνωση της δομής, φαίνεται να ακολουθεί ένα ιεραρχικό μοντέλο.

Οι αστέρες σχηματίζουν γαλαξίες, οι οποίοι σχηματίζουν ομάδες, σμήνη, υπερσμήνη καθώς και ακόμη μεγαλύτερες δομές που ονομάζονται νήματα, συμπλέγματα, τείχη ή φύλλα.

(περισσότερα…)

ΓΑΛΑΞΙΑΚΕΣ ΔΟΜΕΣ Ι (Ομάδες γαλαξιών, Γαλαξιακά Σμήνη και Υπερσμήνη.)

Το γαλαξιακό Σμήνος του Περσέα
ΤΤο γαλαξιακό Σμήνος του Περσέα, ένα από τα πλησιέστερα σμήνη γαλαξιών. Το Σμήνος γαλαξιών του Περσέα είναι τμήμα του υπερσμήνους Ιχθύες-Περσέα (Pisces-Perseus) που περιέχει πάνω από 1.000 γαλαξίες.    πηγή 

Η εξέλιξη των γαλαξιακων δομών

Οι γαλαξίες σπάνια εμφανίζονται απομονωμένοι μέσα στην απεραντοσύνη του Διαστήματος. Μόνο το 5% (μάλλον) των ερευνηθέντων γαλαξιών έχει βρεθεί να είναι πραγματικά απομονωμένοι.

Είναι πιθανόν όμως αυτοί να έχουν αλληλεπιδράσει ή ακόμα και συγχωνευθεί με άλλους γαλαξίες στο παρελθόν και μπορεί επίσης να είναι σε τροχιά γύρω τους μικρότεροι «γαλαξίες δορυφόροι».

(περισσότερα…)

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση