Translate

Αλληλεπιδράσεις γαλαξιών

Το ζεύγος αλληλεπιδρώντων γαλαξιών
Οι γαλαξίες αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και ο τρόπος αλληλεπίδρασης τους είναι καθοριστικός για την εξέλιξή τους.
Πώς όμως αλληλεπιδρούν οι γαλαξίες;
Οι γαλαξίες μπορούν να συγκρουστούν, να συγχωνευτούν ή να προσπεράσουν ο ένας τον άλλον. Έτσι το σχήμα και η δομή τους μεταβάλλεται διαρκώς.

Παρόλο που οι παραπάνω αλληλεπιδράσεις είναι συνηθισμένες στο Σύμπαν, είναι πολύ σπάνιο να καταγραφεί μια εικόνα αλληλεπίδρασης δύο γαλαξιών με τόσο εμφανή τρόπο.
Σε αυτή την εικόνα διακρίνεται το ζεύγος αλληλεπιδρώντων γαλαξιών Arp 282, το οποίο αποτελείται από τον γαλαξία NGC 169 (κάτω), έναν γαλαξία τύπου Seyfert, καθώς και τον γαλαξία IC 1559 (πάνω).
Το ενδιαφέρον στοιχείο σε αυτό το ζεύγος γαλαξιών είναι ότι και οι δύο διαθέτουν ιδιαιτέρως ενεργούς γαλαξιακούς πυρήνες, οι οποίοι τροφοδοτούνται από τις γιγάντιες μαύρες τρύπες που κρύβουν στους πυρήνες τους. Οι παλιρροϊκές δυνάμεις που αναπτύσσονται μεταξύ τους οφείλονται στο γεγονός ότι η βαρύτητα του ενός στρεβλώνει ή τεντώνει τον άλλον, ενώ η φορά τους είναι μακριά από τον γαλαξία μικρότερης μάζας και προς τον γαλαξία μεγαλύτερης μάζας. Γι’ αυτό και κατά την αλληλεπίδραση μεταξύ δύο γαλαξιών, τα αέρια, η σκόνη, ακόμη και ολόκληρα αστρικά συστήματα θα παρασύρονται απ’ αυτές τις παλιρροϊκές δυνάμεις από τον έναν γαλαξία προς τον άλλον. Αυτή η διαδικασία αποτυπώνεται και στην εικόνα που παραθέτουμε, καθώς οι δύο γαλαξίες «συνδέονται» μεταξύ τους με αχνές εκροές ύλης.
Πηγή:
➡️ Σχετικές αναρτήσεις:
Γαλαξιακές δομές: Ομάδες γαλαξιών, Γαλαξιακά Σμήνη και Υπερσμήνη.
Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση