Translate

ΓΑΛΑΞΙΕΣ

 

Messier 74 (M74)
Αυτή η εικόνα από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA/ESA/CSA δείχνει την καρδιά του Messier 74 (M74), αλλιώς γνωστός ως Γαλαξίας Φάντασμα. Η αιχμηρή όραση του Webb αποκάλυψε λεπτά νήματα αερίου και σκόνης στους μεγαλειώδεις σπειροειδείς βραχίονες που τυλίγονται προς τα έξω από το κέντρο αυτής της εικόνας                 πηγή 
Η ετυμολογία της λέξης “γαλαξίας” προέρχεται από τα ελληνικά και σημαίνει «άξονας από γάλα» και αναφέρεται στον δικό μας Γαλαξία.
Οι γαλαξίες αποτελούνται από τεράστια βαρυτικά συστήματα αστέρων, αστρικά σμήνη, νεφελώματα, μεσοαστρική υλη και αόρατη σκοτεινή ύλη.
Επίσης υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες μπορεί να υπάρχουν στο κέντρο των περισσότερων, αν όχι όλων των γαλαξιών.

Η μεσοαστρική ύλη είναι αραιότατη ύλη η οποία αποτελείται από αραιό πλάσμα, αέρια και σκόνη πολύ αραιότερη από την ύλη των νεφελωμάτων με μέση πυκνότητα ενδεχομένως και κάτω από ένα σωματίδιο ανά κυβικό μέτρο. Επειδή πληροί τον μεσοαστρικό χώρο μεταξύ των αστέρων του κάθε γαλαξία, ονομάσθηκε μεσοαστρική. Σε αναλογία μάζας το 99% είναι αέριο ή πλάσμα ενώ μόλις το 1% είναι σκόνη. Περίπου τα 3/4 είναι υδρογόνο το 1/4 ήλιο ενώ υπάρχουν ίχνη μετάλλων.
Η μεσοαστρική ύλη είναι ανάλογη με την υπάρχουσα ανάμεσα στους γαλαξίες, στον «μεσογαλαξιακό» χώρο, την ονομαζόμενη διαγαλαξιακή ή μεσογαλαξιακή ύλη.
Αν και η λεγόμενη σκοτεινή ύλη φαίνεται να αποτελεί ακόμα και το 90% της μάζας των περισσοτέρων γαλαξιών, η φύση αυτών των αόρατων στοιχείων δεν είναι πλήρως κατανοητή.
Την αντιλαμβανόμαστε λόγω της βαρυτικής αλληλεπίδρασής της με την υπόλοιπη ύλη.
Οι τυπικοί γαλαξίες αποτελούνται από 10 εκατομμύρια έως 1 τρις (10^(7) – 10^(12)) αστέρες, οι οποίοι βρίσκονται σε τροχιά γύρω από ένα γαλαξιακό βαρυτικό κέντρο.
Η διάμετρος των γαλαξιών ποικίλει από μερικές χιλιάδες έως μερικές εκατοντάδες χιλιάδες έτη φωτός και οι γαλαξίες απέχουν μεταξύ τους εκατοντάδες χιλιάδες έως εκατομμύρια έτη φωτός.
Η αλληλεπίδραση μεταξύ γαλαξιών έχει ως τελικό αποτέλεσμα τη συγχώνευσή τους, την έντονη αστρογόνο δραστηριότητα, δημιουργώντας αυτό που είναι γνωστό ως αστρογόνος γαλαξίας.
Κατά πάσα πιθανότητα, υπάρχουν περισσότεροι από 170 δισεκατομμύρια γαλαξίες στο παρατηρήσιμο σύμπαν.
Ο αρχαιότερος γαλαξίας
Ο αρχαιότερος γαλαξίας, ίσως, εντοπίστηκε στα πρώτα δεδομένα του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb. Σχηματίστηκε 300 εκατομμύρια χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη! Αυτό σημαίνει ότι έχει ηλικία ίση με το 97,8% της ηλικίας του Σύμπαντος.           πηγή

 

  • Ταξινόμηση των γαλαξιών
Γενικά οι γαλαξίες παρουσιάζουν στην όψη σχήμα κανονικό, της σφαιρικής ατράκτου ή εκείνου του αμφίκυρτου φακού.
Αποτελούνται συνήθως από τρία κύρια μέρη:
  • Το κέντρο του γαλαξία, περιοχή με υψηλή πυκνότητα άστρων στην οποία συνήθως βρίσκεται μία τεράστια μαύρη τρύπα.
  • Τον γαλαξιακό δίσκο, όπου βρίσκονται συγκεντρωμένα τα περισσότερα άστρα του γαλαξία.
  • Την άλω του γαλαξία, που περιέχει λιγότερα και διαφορετικού τύπου άστρα, αέριο και σκοτεινή ύλη.

Ο σύγχρονος Αμερικανός αστρονόμος Έντγουιν Χαμπλ (E. Hubble), ταξινόμησε τους γαλαξίες ως προς τη μορφή τους ως εξής:

1. σε ελλειπτικούς

2. σε σπειροειδείς και

3 .σε ανώμαλους ή ακανόνιστους.

1 .Ελλειπτικοί γαλαξίες

  1. Ο γιγαντιος ελλειπτικός γαλαξιας ESO 325-G004 
    Ο γιγαντιος ελλειπτικός γαλαξιας ESO 325-G004         πηγή
Ο ελλειπτικός γαλαξίας NGC 1132
Ο NGC 1132 είναι ένας λείος ελλειπτικός γαλαξίας απομονωμένος προς τον αστερισμό του Ηριδανού του Ηριδανού.     πηγή
Είναι οι γαλαξίες εκείνοι που μοιάζουν ως δίσκοι σφαιρωτοί ή ελλειπτικοί, των οποίων όμως η λαμπρότητά μειώνεται ομαλά από το κέντρο προς τη περιφέρεια. Το κέντρο τους ονομάζεται πυρήνας.
Συμβολίζονται με το γράμμα Ε (από το ελλειψοειδές σχήμα τους), έχουν λίγη ή καθόλου μεσοαστρική ύλη και νεφελώματα και στερούνται βραχιόνων, με αποτέλεσμα τον μικρό ρυθμό δημιουργίας νέων άστρων.
Ανάλογα με την ελλειπτικότητά τους ταξινομούνται από 0, που είναι σχεδόν σφαιρικοί, έως 7, που εμφανίζουν έντονη επιμήκυνση.
Τα άστρα, που συγκροτούν τους ελλειπτικούς, είναι ως επί το πλείστον γέρικα (ανήκουν στον Πληθυσμό ΙΙ) και επομένως σ’ αυτούς δεν παρατηρείται σχηματισμός αστέρων και μοιάζουν με τα πολύ μικρότερα σφαιρωτά σμήνη. Οι Ελλειπτικοί γαλαξίες αντιπροσωπεύουν το 17% του συνόλου των γαλαξιών

 

2.    Σπειροειδείς γαλαξίες

NGC 4414, ένας τυπικός σπειροειδής γαλαξία
NGC 4414, ένας τυπικός σπειροειδής γαλαξίας, στον αστερισμό της Κόμης της Βερενίκης.
Το πλήθος αυτών των γαλαξιών αντιπροσωπεύει το 80% του συνόλου των γνωστών γαλαξιών τα άστρα κινούνται σε ένα επίπεδο.
Ο σπειροειδής γαλαξίας της Ανδρομέδας
Γαλαξίας της Ανδρομέδας σπειροειδής γαλαξίας  πηγή
Οι σπειροειδείς γαλαξίες ονομάζονται έτσι λόγω της σπειροειδούς όψης που παρουσιάζουν. Αποτελούνται και αυτοί από τον πυρήνα, που μπορεί να έχει ελλειπτικό σχήμα ή και σχήμα επιμήκους ράβδου.
Και στις δύο αυτές περιπτώσεις, από τα άκρα του ραβδωτού ή ελλειψοειδούς πυρήνα εκφύονται βραχίονες που ελίσσονται σπειροειδώς γύρω από τον πυρήνα, εξ ού και το όνομά τους. Στους πειροειδείς γαλαξίες υπάρχει έντονη αστρογένεση.
Από το σχήμα του πυρήνα ονομάζονται:
Ο ραβδωτός σπειροειδής γαλαξίας NGC 1300
Ο ραβδωτός σπειροειδής γαλαξίας NGC 1300.   πηγή
κανονικοί σπειροειδείς αν ο πυρήνας έχει ελλειπτικό σχήμα και συμβολίζονται με το γράμμα S, ενώ αν ο πυρήνας είναι ραβδωτός ονομάζονται ραβδωτοί σπειροειδείς και συμβολίζονται με το ζεύγος των γραμμάτων SB (Β = Bar = Ράβδος).
Οι S αντιπροσωπεύουν τα 2/3 του συνόλου των σπειροειδών, ενώ οι SB το 1/3 των σπειροειδών γαλαξιών.
Ο Γαλαξίας μας «Milky Way» είναι ένας μεγάλος ραβδωτός σπειροειδής γαλαξίας με δίσκο με διάμετρο 30 κιλοπαρσέκ και πλάτος 1.
Ο Γαλαξίας μας «Milky Way
Ο Γαλαξίας μας ,στα αγγλικά είναι γνωστός και ως «Milky Way», από το ελληνικό γάλα και γαλαξίας που είναι μετάφραση του λατινικού Via Lactea («Γαλακτική Οδός»). Είναι ένας ραβδωτός σπειροειδής γαλαξίας.

Περιέχει 200 δισεκατομμύρια άστρα και ενδεχομένως έως και 400 δισεκατομμύρια. Επίσης, έχει συνολική μάζα 600 δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από την ηλιακή. Στο κέντρο του βρίσκεται η τεράστια γαλαξιακή μαύρη τρύπα ” Τοξότης Α”, η οποία φωτογραφήθηκε πρόσφατα (12/4/2022) από το τηλεσκόπιο Ορίζοντας Γεγονότων (Event Horizon Telescope – EHT)”.

 

 

Μορφολογία γαλαξιών 
Μορφολογία γαλαξιών       πηγή
3..   Άλλες μορφολογίες
Οι ιδιόμορφοι γαλαξίες αποτελούν γαλαξιακούς σχηματισμούς που έχουν ασυνήθιστες ιδιότητες εξαιτίας της βαρυτικής αλληλεπίδρασης με άλλους γαλαξίες.
  • Δακτυλιοειδείς 
  • φακοειδείς
  • Ο δακτυλιοειδής γαλαξίας ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Αποτελείται από μία δακτυλιοειδή δομή άστρων και αερίου που περιβάλει ένα «γυμνό» πυρήνα. Αυτοί οι γαλαξίες θεωρείται ότι σχηματίζονται όταν ένας μικρότερος γαλαξίας περάσει μέσα από τον πυρήνα ενός σπειροειδή γαλαξία.
Tο αντικείμενο του Hoag είναι ένα παράδειγμα δακτυλιοειδή
Tο αντικείμενο του Hoag είναι ένα παράδειγμα δακτυλιοειδή γαλαξία.     πηγή
Ο δακτυλιοειδής γαλαξίας Zwicky II 28 
Ο δακτυλιοειδής γαλαξίας Zwicky II 28    πηγή

Ένας φακοειδής γαλαξίας είναι η ενδιάμεση μορφή εμφάνισης μεταξύ ελλειπτικού και σπειροειδούς γαλαξία.

Αυτοί οι γαλαξίες κατηγοριοποιήθηκαν από τον Χαμπλ ως S0 και κατέχουν ασθενώς καθορισμένους σπειροειδείς βραχίονες, με μία ελλειπτική άλω αστέρων. (Οι ραβδωτοί φακοειδείς γαλαξίες έχουν την κατηγοριοποίηση SB0.)

Ο φακοειδής γαλαξίας NGC 4594, γνωστός ως σομπρέρο γαλαξίας.
Ο γαλαξίας NGC 4594, γνωστός ως σομπρέρο γαλαξίας, είναι φακοειδούς τύπου.    πηγή
Ο φακοειδής γαλαξίας NGC 6861
Ο φακοειδής γαλαξίας NGC 6861

4. . Ακανόνιστοι γαλαξίες

Τέλος αναφέρονται οι ακανόνιστοι ή ανώμαλοι γαλαξίες, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το 3% του συνόλου των γαλαξιών.
Τα Νέφη του Μαγγελάνου
Τα Νέφη του Μαγγελάνου είναι γνωστοί στην αστρονομία δύο μικροί ανώμαλοι γαλαξίες, το Μέγα Νέφος του Μαγγελάνου και το Μικρό Νέφος του Μαγγελάνου Οι γαλαξίες αυτοί, νεαρότεροι σε ηλικία από τον Γαλαξία μας,
Αυτοί παρουσιάζουν σχήμα ακανόνιστο ή δεν ανήκουν στις παραπάνω μορφολογίες και είναι συνήθως μικρότεροι σε σύγκριση με τους σπειροειδείς και τους ελλειπτικούς.
Στους περισσότερους ανώμαλους γαλαξίες παρατηρείται σχηματισμός αστέρων που οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα τους σε αέριο. Νεαρά άστρα και λαμπρές περιοχές μεσοαστρικού αερίου κυριαρχούν σ’ αυτούς.
Συμβολίζονται με τα γράμματα Ιrr (Irregular = ανώμαλος) και χωρίζονται στους δυο τύπους Irr I και Irr II.
Οι Irr I χαρακτηρίζονται από υψηλή περιεκτικότητα σε αέριο και αστρογένεση και εάν η δομή τους παρουσιάζει κοινά γνωρίσματα με αυτήν των Μαγγελανικών Νεφών, υποδιαιρούνται σε Im.
Οι Irr II παρουσιάζουν ασυνήθιστη μορφή, δεν επιδέχονται ταξινόμηση και σε ορισμένες περιπτώσεις αποτελούν μέλη αλληλεπιδρώντων γαλαξιών ή εντοπίζονται σε συστήματα συγχώνευσης γαλαξιών.
➡️ Σχετικές αναρτήσεις:
O Γαλαξίας Cartwheel
(νέα εικόνα του τηλεσκοπίου James Webb) https://www.facebook.com/111653274788344/posts/154283240525347/
Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση