Αρχική » ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΦΥΣΙΚΗ_ΑΡΘΡΑ » ΑΣΤΡΟΦΥΣΙΚΗ- ΚΟΣΜΟΛΟΓΙΑ » Η ΠΡΩΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΥΠΕΡΜΕΓΕΘΟΥΣ ΜΑΥΡΗΣ ΤΡΥΠΑΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΓΑΛΑΞΙΑ ΜΑΣ.

Translate

Η ΠΡΩΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΥΠΕΡΜΕΓΕΘΟΥΣ ΜΑΥΡΗΣ ΤΡΥΠΑΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΓΑΛΑΞΙΑ ΜΑΣ.

Η πρώτη φωτογραφία της μαύρης τρύπας στο κέντρο Γαλαξία μας
Η μαύρη τρύπα στο κέντρο του σπειροειδούς Γαλαξία μας, γνωστή με το όνομα Τοξότης Α*, απέχει περίπου 26.000 έτη φωτός από τη Γη (ΑΠΕ ΜΠΕ)

Τρία χρόνια πριν, στις 10 Απριλίου του 2019, το διεθνές τηλεσκόπιο Event Horizon Telescope (EHΤ), μας χάρισε την πρώτη φωτογραφία μιας γαλαξιακής μαύρης τρύπας, που βρίσκεται στο κέντρο του γιγάντιου γαλαξία  Messier 87 (M87).

Η μαύρη τρύπα στο κέντροπ του γαλαξία Messier 87 (M87)
Η μαύρη τρύπα στο κένρο του γαλαξία Messier 87 (M87) Η μαύρη τρύπα δε φαίνεται, αλλά βλέπουμε τον μεγάλο φωτεινό δακτύλιο από την ύλη που περιστρέφεται γύρω της, ύλη που πρόκειται να την “καταβροχθίσει” η μαύρη τρύπα στο κέντρο της, σε ένα σημείο που ονομάζεται ορίζοντας γεγονότων. Η τεχνολογία από το 2019 έχει κάνει άλματα προόδου, ειδικά η τεχνητή νοημοσύνη.

Σήμερα (12/4/2022),το ίδιο τηλεσκόπιο, μας χάρισε την πρώτη φωτογραφία της τεράστιας κεντρική μαύρης τρύπας του δικού μας Γαλαξία «Milky Way», γνωστή και ως «Τοξότης Α*».

Αυτή απέχει περίπου 26.000 έτη φωτός από τη Γη, έχει μάζα περίπου 4 εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο και καταναλώνει μια τεράστια ποσότητα υλικών (σκόνης, αερίων και ολόκληρων άστρων) που έλκονται από την πανίσχυρη βαρυτική έλξη της.
οι γαλαξιακές μαύρες τρύπες στον Messier 87 (M87) και στον Γαλαξία μας
Το Τηλεσκόπιο Ορίζοντας Γεγονότων (Event Horizon Telescope – EHT) είναι μια μεγάλη συστοιχία τηλεσκοπίων, αποτελούμενη από ένα παγκόσμιο δίκτυο ραδιοτηλεσκοπίων.
Η συστοιχία των συμβολομετρικών τηλεσκοπίων συνδυάζει δεδομένα από πολλούς επίγειους σταθμούς VLBI (very-long-baseline interferometry stations) για παρατήρηση αντικειμένων μεγέθους του ορίζοντα γεγονότων μιας Υπερμεγέθους Μαύρης Τρύπας.
Οι στόχοι παρατήρησης του έργου είναι οι δύο μαύρες τρύπες: η μαύρη τρύπα στο κέντρο του υπεργιγάντιου ελλειπτικού γαλαξία Μεσιέ 87 και του Τοξότη Α *, στο κέντρο του Γαλαξία μας.

 

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση