Translate

Richard Feynman (1918-1988)

 

Richard Feynman
Richard Feynman
Richard Feynman ένας μεγάλος σύγχρονος θεωρητικός φυσικός

Γεννήθηκε στις 11 Μαΐου 1918 στην Νέα Υόρκη, από γονείς μικρής σχετικά μόρφωσης.
Ο Feynman καλλιέργησε από πολύ νωρίς τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα. Σε ηλικία μόλις 13 ετών δούλευε επισκευάζοντας ραδιόφωνα και στα 16 του είχε ήδη ανακαλύψει τον διαφορικό και τον ολοκληρωτικό λογισμό.

Φοίτησε στο Πανεπιστήμιο MIT από όπου και πήρε το πρώτο του πτυχίο στη φυσική και τα μαθηματικά, ενώ τη διδακτορική διατριβή του την έκανε στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον.

Οι Richard Feynman και Robert Oppenheimer στο Los Alamos
Οι Richard Feynman και Robert Oppenheimer στο Los Alamos

Προς το τέλος των σπουδών του, προτάθηκε να συμμετάσχει στο Σχέδιο Μανχάταν — την προσπάθεια κατασκευής, δηλαδή, της πρώτης ατομικής βόμβας.

Εκεί συνεργάστηκε με εξέχοντες φυσικούς της εποχής, όπως ο Oppenheimer, ο Teller και ο Hans Bethe.

Μετά το τέλος του πολέμου και την ολοκλήρωση των σπουδών του, εργάστηκε στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ. Ύστερα συνέχισε στο Καλτέκ (Τεχνολογικό Ίδρυμα της Καλιφόρνιας), όπου και παρέμεινε μέχρι το τέλος της σταδιοδρομίας του.

 

* Οι επιστημονικές ανακαλύψεις του Feynman

Το 1965 έλαβε το βραβείο Νόμπελ (από κοινού με τους S. Tomonaga και J. Schwinger) για την εργασία του στην κβαντική ηλεκτροδυναμική.

R. Faynman, S. Tomonaga και J. Schwinger (βραβείο Νόμπελ φυσικης 1965)
R. Faynman, S. Tomonaga και J. Schwinger (βραβείο Νόμπελ φυσικης 1965) πηγή 

Η κβαντική ηλεκτροδυναμική (Quantum electrodynamics QED) είναι μια κβαντική θεωρία που περιγράφει όλα τα φαινόμενα, πλην της βαρύτητας και της ραδιενέργειας. Αφορά τον τρόπο αλληλεπίδρασης της φορτισμένης ύλης με το φως και πιο συγκεκριμένα μεταξύ ηλεκτρονίων, ποζιτρονίων και φωτονίων. Σε τεχνικούς όρους, η QED μπορεί να χαρακτηριστεί ως η θεωρία διαταραχών του κβαντικού ηλεκτρομαγνητικού κενού. Μια καθαρά διαισθητική προσέγγιση της QED ήταν η επινόηση απλών διαγραμμάτων, που περιέγραφαν τις αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στα στοιχειώδη σωματίδια. Τα διαγράμματα αυτά μας διευκολύνουν σημαντικά στην απλοποίηση διάφορων υπολογισμών και είναι γνωστά ως «διαγράμματα Feynman».

345621791 245378474572709 4158616831641359190 n
διάγραμμα Feynman
Ένα άλλο επίτευγμα για το οποίο έγινε γνωστός στη διεθνή κοινότητα της φυσικής ήταν η ερμηνεία της υπερρευστότητας του υγρού ηλίου, όπου το υγρό δεν αντιμετωπίζει καμία αντίσταση λόγω τριβής ενώ ρέει.

Συνεργαζόμενος με άλλους πειραματικούς φυσικούς, στον γραμμικό επιταχυντή του Stanford, πάνω στη σκέδαση ηλεκτρονίων υψηλών ενεργειών από πρωτόνια, επινόησε τη θεωρία των παρτονίων, υποθετικών σωματιδίων μέσα στον πυρήνα του ατόμου, που συνέβαλε στην κατανόηση της σύγχρονης θεωρίας των κουάρκ.

Richard Feynman και Paul Dirac
Σε αυτή την ιστορική φωτογραφία, που τραβήχτηκε στη Βαρσοβία το 1963, ο φυσικός Richard Feynman συνομιλεί με τον φυσικό και βραβευμένο με Νόμπελ Paul Dirac, ο οποίος θεωρείται ένας από τους ιδρυτές της κβαντικής φυσικής. πηγή
Άλλη θεωρητική συνεισφορά του ήταν στην ουσιαστική αποσαφήνηση της θεωρίας της ασθενούς αλληλεπίδρασης των στοιχειωδών σωματιδίων και στην επαναδιατύπωση της κβαντομηχανικής.

Μια άλλη ανεκτίμητη μεθοδολογική κληρονομιά του, ήταν η αναδιατύπωση της κβαντικής θεωρίας με την εισαγωγή της λεγόμενης ολοκλήρωσης στο σύνολο των τροχιών. Με την νέα διατύπωση, χωρίς να εισάγει τίποτα καινούριο, προσεγγίζουμε το άλυτο ακόμη θέμα της συνεπούς κβάντωσης της σχετικιστικής βαρύτητας.

 

Είναι επίσης γνωστό, ότι η έννοια της νανοτεχνολογίας ακούστηκε για πρώτη φορά σε μια διάλεξη του το 1959, η οποία ενέπνευσε την ανάπτυξη της Νανοεπιστήμης και της Νανοτεχνολογίας.
* Διερεύνηση του ατυχήματος του διαστημικού λεωφορείου Challenger από τον Faynman
εικονα από τη συνέντευξη του Faynman για την τραγωδία του διαστημικού λεωφορείου Challenger
Ο Faynman εξηγεί ότι η αιτία της τραγωδίας του διαστημικού λεωφορείου Challenger προκλήθηκε από το ότι ο κύριος δακτύλιος Ο δεν σφράγισε σωστά σε ασυνήθιστα ψυχρό καιρό στο ακρωτήριο Κανάβεραλ και δεν διστάζει να κατηγορήσει τη NASA. Η NASA παραδέχτηκε τελικά ότι η καταστροφή οφείλονταν στον δακτύλιο Ο. Πηγή
Συμμετείχε ως ο μόνος επιστήμονας στην επιτροπή διερεύνησης του ατυχήματος του διαστημικού λεωφορείου Challenger και οι έρευνές του έδωσαν τις πληροφορίες που χρειάζονταν ώστε να διαλευκανθούν τα αίτια της τραγωδίας. Ήταν το μόνο άτομο που ανακάλυψε την ακριβή αιτία της έκρηξης. Ο Faynman φυσικά δεν απέφυγε να κατηγορήσει τη NASA.
* Ο εμπνευσμένος πανεπιστημιακός Δάσκαλος Feynman
Εκτός από τις επιστημονικές ανακαλύψεις του, άφησε το αποτύπωμά του περισσότερο ως εμπνευσμένος πανεπιστημιακός Δάσκαλος.
Χρησιμοποιούσε το χιούμορ του για να μιλήσει για περίπλοκα επιστημονικά θέματα κάνοντας τους ακροατές του να γελούν και να προβληματίζονται συγχρόνως. Έκανε την επιστήμη να μοιάζει σαγηνευτική και τη μετάδοση της γνώσης διασκεδαστική και κατανοητή από όλους.
Το περίφημο έργο του “The Feynman Lectures in Physics”, καρπός της διδασκαλίας του στο Τεχνολογικό Ίδρυμα της Καλιφόρνιας στις αρχές της δεκαετίας του ’60, θεωρείτα μέχρι σήμερα ένα από τα καλύτερα γενικά εγχειρίδια φυσικής για προπτυχιακούς φοιτητές. Ωστόσο, ο ίδιος ο Feynman, όπως ανέφερε στον πρόλογό του στις διαλέξεις, ήταν απαισιόδοξος για την επιτυχία των διαλέξεων του.
Από όλες τις πολυάριθμες βραβεύσεις του, ήταν ιδιαίτερα περήφανος για το Μετάλλιο Διδασκαλίας Oersted, το οποίο κέρδισε το 1972.
* Η πολύπλευρη προσωπικότητα του Faynman

Παρ’ ότι ο Feynman προερχόταν από εβραϊκή οικογένεια, η θρησκεία ποτέ δεν τον συγκίνησε. Έλεγε ότι η θρησκεία βασιζόταν στην πίστη, ενώ η επιστήμη στην αμφιβολία και η αμφιβολία ήταν πολύ πιο θελκτική γι αυτόν. Τη φυσική, την αντιμετώπιζε σαν χόμπι. Είχε πει σχετικά: «Η φυσική είναι σαν το σεξ. Σίγουρα υπάρχουν κάποια πρακτικά αποτελέσματα, αλλά δεν είναι αυτός ο λόγος για τον οποίο το κάνουμε»

ένα σκίτσο του Paul Dirac από τον Feynman
Εδώ ένα σκίτσο του Paul Dirac από τον Feynman πηγή
Πορτρέτο του Faynman για τον φυσικό Hans Bethe
Πορτρέτο του συναδέλφου και φίλου του Faynman φυσικού Hans Bethe, επίσης νομπελίστα.

Μια άλλη πτυχή της προσωπικότητας του ήταν η λατρεία του στην τέχνη, ασχολήθηκε με τη ζωγραφική και τη μουσική.

Υπήρξε ένας εξαιρετικός σκιτσογράφος πορτρέτων, τα οποία συνήθιζε να υπογράφει με το ψευδώνυμο Ofey.

Ένα ενδιαφέρον που αποκόμισε κατά τις επισκέψεις του στη Βραζιλία, την οποία και λάτρευε, ήταν τα τύμπανα (Bongo)
Ο Feynman όχι μόνο έπαιζε Bongo αλλά έγραφε και τραγούδια για να συνοδεύσουν τη μουσική, παίρνοντας μέρος και σε εκδηλώσεις. Ένα από τα διάσημα τραγούδια του ονομαζόταν, “Orange Juice“.
Στο  βίντεο ο Richard Feynman παίζει bongos
Ένα από τα χόμπυ του που αποδεικνύει το εμπρηστικό χιούμορ του, ήταν το Cosplay (costume play) με κοστούμια μίμησης διαφόρων χαρακτήρων!
Ο Feynman νυμφεύθηκε τρεις φορές και από τον τελευταίο γάμο του απέκτησε ένα γιο και υιοθέτησε μια κόρη.
“Έφυγε” στις 15 Φεβρουαρίου 1988, αφήνοντας, πέραν της επιστημονικής συμβολής του, και ένα μεγάλο βιβλιογραφικό κληροδότημα για τους ανά τον κόσμο φίλους της φυσικής και όχι μόνο.
The Feynman Lectres on Physics
Δημοσίευσε 37 εργασίες κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του. Από τα πιο γνωστά επιστημονικά του έργα είναι: το “Εύλογες παρεκκλίσεις από την πεπατημένη“, το “QED“: Η παράξενη θεωρία του φωτός και της ύλης και “οι Διαλέξεις φυσικής του Feynman” (The Feynman Lectures on Physics), όπου πολλές φορές με εκλαϊκευμένο τρόπο δίνονται προχωρημένες έννοιες της φυσικής. Επίσης, είναι πολύ γνωστός για τα δύο αυτοβιογραφικά βιβλία του με τίτλους: “Σίγουρα θα αστειεύεστε κ. Feynman” και «Τι σε νοιάζει τι σκέφτονται οι άλλοι;»., όπου περιγράφει ιστορίες από την προσωπική και επαγγελματική ζωή του.
Σχετική δημοσίευση:
Ο σπουδαίος δάσκαλος Richard Feynman
Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση