Translate

Max Planck

Max Planck
Max Planck πηγή

 

Max Planck
Max Planck πηγή

Ο Max Planck γεννήθηκε σαν σήμερα στο Κίελο, της Γερμανίας, στις 23 Απριλίου του 1858, από ευκατάστατη “πανεπιστημιακή” οικογένεια – ο πατέρας ήταν καθηγητής του συνταγματικού δικαίου στα Πανεπιστήμια του Κιέλου και Gottingen και ο παππούς και προπάππος του καθηγητές φιλολογίας. Αυτή την παράδοση συνέχισε και ο Planck, στρεφόμενος όμως προς τις φυσικές επιστήμες, παρά τις αντίθετες συμβουλές γνωστού οικογενειακού φίλου, καθηγητή φυσικής ότι ” τίποτα ενδιαφέρον δεν έμεινε πλέον να ανακαλυφθεί σε αυτήν την επιστήμη”.

Το μόνο δίλημμα για τον νεαρό Planck ήταν μεταξύ φυσικής και μουσικής στην οποία είχε ξεχωριστό χάρισμα. Έπαιζε πιάνο, τσέλο και αρμόνιο, ενώ συνέθετε τραγούδια και όπερες.
Ο θεωρητικός φυσικός Planck, κατέχει μοναδική θέση στην ιστορία της επιστήμης αφού είναι εκείνος που εισήγαγε για πρώτη φορά την έννοια του “φωτεινού κβάντου” και μέσω αυτής την περίφημη “,σταθερά του Planck” πάνω στην οποία στηρίζεται όλη η κβαντική.
Η κλασική θερμοδυναμική ήταν η μεγάλη του αγάπη στη φυσική, ενώ δεν έκρυβε την απέχθειά του στη στατιστική μηχανική και την κινητική θεωρία των αερίων.
Ξεκίνησε να ασχολείται με τη θερμική ακτινοβολία των σωμάτων το 1894, όταν οι ηλεκτρικές εταιρείες άρχισαν να ενδιαφέρονται ενεργά για λαμπτήρες μέγιστης απόδοσης σε φως για δεδομένη ισχύ.
Εστίασε τότε στο μοντέλο ΜΕΛΑΝ ΣΩΜΑ και στο φαινόμενο «ακτινοβολία μέλανος σώματος». Το 1899 διερευνώντας την παταγώδη αποτυχία των Rayleigh και Jeans να ερμηνεύσουν την αλληλεπίδραση ακτινοβολίας-ύλης στα πλαίσια της Νευτώνειας Φυσικής, προσπαθώντας να συμφιλιώσει τη θεωρία με το πείραμα, προτείνει τον ομώνυμο εμπειρικό τύπο, ενώ το 1900 εισάγει την ιδέα του “φωτεινού κβάντου“. Σύμφωνα με αυτήν την ιδέα, το φως εκπέμπεται και απορροφάται έτσι ώστε η ενέργεια – της εκπομπής ή της απορρόφησης – να είναι ακέραιο πολλαπλάσιο μιας ποσότητας hf (  Ε= nhf quantum).
Αυτή την υπόθεση ο ίδιος ο Planck τη χαρακτήρισε σαν “πράξη απελπισίας” αντίθετη με τις μέχρι τότε απόψεις του για τη φυσική. Γι αυτό και αφιέρωσε ένα μεγάλο μέρος της μετέπειτα ζωής του να εξηγήσει το “καταραμένο κβάντο“. Εν τούτοις το κβάντο θα παραμείνει στη φυσική ως μια από τις θεμελιωδέστερες ανακαλύψεις όλων των εποχών. Και ο Planck θα τιμηθεί γι αυτό με το βραβείο Νόμπελ φυσικής 1918.
Ήταν βαθιά συντηρητικός και είχε αυστηρή χριστιανική διαπαιδαγώγηση. Δεν έμεινε αδιάφορος στην “εισβολή” των ναζί συναδέλφων του, όπως του Stark, στον ακαδημαϊκό χώρο να επανιδρύσουν τη φυσική σε φυλετικές βάσεις και να θεμελιώσουν τη φυσική των Αρείων(! ) Ο Planck , ο Sommerfeld και ο Heisenberg κατηγορήθηκαν από τον Stark ως “λευκοί Εβραίοι” γιατί διδάσκουν εβραϊκές θεωρίες, όπως η θεωρία της Σχετικότητας(!)
Οι αλλεπάλληλες απώλειες αγαπητών προσώπων ήταν το κύριο χαρακτηριστικό της προσωπικής ζωής του Max Planck.
Παντρεύτηκε την παιδική του φίλη από το Κίελο Marie Merck και έκανε τέσσερα παιδιά. Η γυναίκα του πέθανε νωρίς, ενώ έχασε τις δύο κόρες του στη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Ο μεγαλύτερος γιος του σκοτώθηκε στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο και ο δεύτερος γιος του εκτελέστηκε το 1945 από τους Ναζί με την κατηγορία του συνωμότη εναντίον του Χίτλερ. Το σπίτι του βομβαρδίστηκε από τους συμμάχους. Πέθανε στο Gottingen στις 4 Οκτωβρίου του 1947.
Μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, η Γερμανική κυβέρνηση ίδρυσε προς τιμήν του το ίδρυμα (ή Εταιρεία) Max Planck , το οποίο θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα ερευνητικά ιδρύματα στον κόσμο με 27 βραβεία Νόμπελ στο ενεργητικό του.
 Ένα βίντεο , στο οποίο μιλάει ο ίδιος ο Max Planck για τη ζωή του εδώ:
[
Πηγές:
από το βιβλίο του Στέφανου Τραχανά, «ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΖΩΕΣ» https://drive.google.com/…/1ihqlgICG4I…/view…
Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση