Αρχική » 2023 » Απρίλιος

Αρχείο μηνός Απρίλιος 2023

Translate

Παρατείνεται η ζωή του Voyager 2 για ακόμη τρία χρόνια από τη NASA

Voyager 1
Voyager 1
Τα διαστημόπλοια Voyager 1 και Voyager 2 εκτοξεύτηκαν το 1977 και εδώ και λίγα χρόνια έχουν βγει από τα σύνορα του ηλιακού μας συστήματος ταξιδεύοντας στο διαστρικό κενό στέλνοντας πολύτιμα δεδομένα για το περιβάλλον που υπάρχει έξω από το ηλιακό μας σύστημα.

(περισσότερα…)

Max Planck

Max Planck
Max Planck πηγή

(περισσότερα…)

Η σταθερά του Planck και η παγκόσμια κβαντική ημέρα

υπεριώδης καταστροφή
Η υπεριώδης καταστροφή: Στις υψηλές συχνότητες η κλασική πρόβλεψη —όπως συνοψίζεται στον τύπο των Rayleigh-Jeans— όχι µόνο δεν συµφωνεί µε το πείραµα, αλλά προβλέπει και άπειρη ένταση ακτινοβολίας σε αυτή την περιοχή. Η κλασική θεωρία του µέλανος σώµατος δεν είναι απλώς λανθασµένη στις υψηλές συχνότητες. Είναι παράλογη.
Η Παγκόσμια Κβαντική Ημέρα ‘γιορτάζεται’ στις 14 Απριλίου. Η ημερομηνία αυτή (4/14) επιλέχθηκε από τα ψηφία της στρογγυλοποιημένης παγκόσμιας σταθεράς του Planck: h=4,14×10^(-15) eV∙s = 0,00000000000000414 electronvolt∙second Στο διεθνές σύστημα μονάδων η ακριβής τιμή της σταθεράς είναι: h=6,62607015·10^(-34) J.s

(περισσότερα…)

ΕΜΙ ΝΑΙΤΕΡ Η ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΙΔΙΟΦΥΪ́Α

(περισσότερα…)

Η πιο λεπτομερής χαρτογράφηση της σκοτεινής ύλης του σύμπαντος από ερευνητές

χάρτης της σκοτεινής ύλης
Στον χάρτη της σκοτεινής ύλης οι πορτοκαλί περιοχές δείχνουν πού υπάρχει περισσότερη μάζα, οι μωβ πού υπάρχει λιγότερη ή καθόλου. Η υπόλευκη γραμμή δείχνει το σημείο, όπου το φως από τη σκόνη του γαλαξία μας καλύπτει μια βαθύτερη εικόνα © ACT Collaboration 
Την πιο λεπτομερή χαρτογράφηση της σκοτεινής ύλης μέχρι σήμερα δημιούργησαν ερευνητές με τη χρήση του φαινομένου του «βαρυτικού φακού».

(περισσότερα…)

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση