Αρχική » 2023

Αρχείο έτους 2023

Translate

Η ανακάλυψη των ακτίνων Χ από τον Röntgen

Wilhelm Rontgen
Wilhelm Röntgen Πηγή: physicsgg.me
Σαν σήμερα στις 8 Νοεμβρίου 1895 ο Röntgen ανακάλυψε τις ακτίνες Χ
H 8η Νοεμβρίου καθιερώθηκε ως Διεθνής Ημέρα Ακτινολογίας από το 2012

(περισσότερα…)

Μαρί Κιουρί

Το αξεπέραστο παράδειγμα της Μαρί Κιουρί
«Τίποτα στη ζωή δεν είναι για να το φοβόμαστε, παρά μόνο για να το καταλάβουμε»- Μαρί Κιουρί.

marie curie

Η Μαρία Σαλώμη Σκουοντόφσκα-Κιουρί (Maria Salomea Skłodowska-Curie), γεννήθηκε σαν σήμερα, 7 Νοεμβρίου 1867, στην Πολωνία.

(περισσότερα…)

Βραβευμένες γυναίκες με Νόμπελ φυσικής

Nobel Physics 1Nobel Physics

Μόνο πέντε γυναίκες έχουν βραβευθεί με βραβείο Νόμπελ φυσικής.

Anne LHuillier
Anne LHuillier_Νόμπελ Φυσικής 2023

* Η Anne L’Huillier είναι η νέα βραβευμένη φυσικός  και η 5η κατά σειρά γυναίκα φυσικός που κερδίζει το βραβείο Νόμπελ. Το βραβείο Νόμπελ φυσικής 2023 μοιράστηκε με τους επιστήμονες: Pierre Agostini, Ferenc Krausz. για τις «πειραματικές μεθόδους που δημιουργούν παλμούς φωτός πεντάκις εκατομμυριοστού του δευτερολέπτου για τη μελέτη της δυναμικής των ηλεκτρονίων στην ύλη».

Οι άλλες τέσσερις βραβευμένες με Νόμπελ φυσικής είναι οι:

(περισσότερα…)

Ενρίκο Φέρμι

318020106 148936754555107 5178884235391908554 n
Ενρίκο Φέρμι Ένας από τους τελευταίους μεγάλους φυσικούς του 20ού αιώνα, μια μεγαλοφυΐα στην δημιουργία θεωριών και απαράμιλλος στη δημιουργία κομψών πειραμάτων

Ο Ενρίκο Φέρμι (29 Σεπτεμβρίου 1901-28 Νοεμβρίου 1954), ήταν Ιταλός θεωρητικός και πειραματικός φυσικός, ένας από τους ελάχιστους που συνδύαζε και τα δύο. Το όνομά του συνδέεται με κορυφαίες στιγμές της φυσικής του εικοστού αιώνα. Σε ηλικία μόλις 14 ετών, όταν αναζητούσε τρόπους να ξεπεράσει τον χαμό του αγαπημένου αδελφού του Τζούλιο, ανακάλυψε τη φυσική. Στα ράφια της βιβλιοθήκης Campo dei Fiori στη Ρώμη, ανακάλυψε δύο αρχαίους τόμους στοιχειώδους φυσικής, άρχισε να τους μελετά, ενώ όπου το έκρινε απαραίτητο δεν δίσταζε να κάνει αλλαγές και διορθώσεις σε μαθηματικούς τύπους. Η εξέλιξή ­του ήταν ραγδαία. Το 1918, σε ηλικία 17 ετών, εισάγεται στην Βασιλική Πρότυπη Σχολή του Πανεπιστημίου της Πίζας. Σε ηλικία 21 ετών απέκτησε το διδακτορικό του δίπλωμα εκπονώντας μια εντυπωσιακή διατριβή με θέμα τις ακτίνες

(περισσότερα…)

Μάικλ Φαραντέι (Michael Faraday 1791 –1867)

Michael Faraday
Michael Faraday πηγή

(περισσότερα…)

ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΦΩΤΟΣ CHERENKOV ΑΠΟ ΤΟ ΓΗΙΝΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΉΡΙΟ CTA (CHERENKOV TELESCOPE ARRAY)

FB IMG 1694183053599
CHERENKOV TELESCOPE ARRA

Έντονη ακτινοβολία-γ εκπέμπουν πυκνές περιοχές αστρικής ύλης, όπως είναι το κέντρο του Γαλαξία, αστέρες νετρονίων, κατάλοιπα υπερκαινοφανών, AGNs, κβαζαρς κλπ.

(περισσότερα…)

Οι καλύτερες φωτογραφίες αστρονομίας για το 2023

 

Sh2 132
Το σύμπλεγμα Sh2-132 βρίσκεται κοντά στα σύνορα των αστερισμών του Κηφέα και της Λακέρτας. Η εικόνα πήρε το βραβείο «Sir Patrick Moore» για τον καλύτερο πρωτοεμφανιζόμενο – Φωτ.: Aaron Wilhelm
Φέτος είναι η 15η χρονιά του διαγωνισμού Royal Observatory Greenwich’s Astronomy Photographer”, στον οποίο έλαβαν μέρος περισσότερες από 4.000 συμμετοχές από 64 χώρες. Από αστραφτερά αστέρια και αστραφτερούς γαλαξίες μέχρι πύρινους ήλιους και ασημένια φεγγάρια, ο διαγωνισμός προσέλκυσε μερικές εντυπωσιακές εικόνες σε κατηγορίες που περιελάμβαναν Γαλαξίες, Σέλας, Σελήνη, Ήλιος, Άνθρωποι και Διάστημα, Πλανήτες, Κομήτες και Αστεροειδή, Αστέρια και Νεφελώματα. Δόθηκαν επίσης βραβεία για το Image Innovation και για τον Καλύτερο Πρωτοεμφανιζόμενο, καθώς και για νέους φωτογράφους.

(περισσότερα…)

Η ΙΣΤΟΡIΑ ΤΟΥ ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΟΥ (ΜEΡΟΣ 2)

Hubble
Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble
Οι ακτινοβολίες, που απορροφούνται από την ατμόσφαιρα, μεταφέρουν πολλές χρήσιμες πληροφορίες για τα αντικείμενα και τις διαδικασίες που τα δημιούργησαν.
Ο μόνος τρόπος, για να συλλέξουμε αυτή την πληροφορία και να αποφύγουμε την παραμόρφωση των δεδομένων από την παρεμβολή της ατμόσφαιρας, είναι η παρατήρηση των ουρανίων σωμάτων από το διάστημα μέσω των διαστημικών αστεροσκοπείων και τηλεσκοπίων. Η πρώτη πρόταση για την αποστολή τηλεσκοπίων στο διάστημα έγινε το 1946 από τον αστρονόμο Lyman Spitzer.

(περισσότερα…)

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΟΥ (ΜΕΡΟΣ 1)- ΓΗΙΝΑ ΤΗΛΕΣΚOΠΙΑ

ΟΠΤΙΚΑ ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΑ

Η ανακάλυψη του τηλεσκοπίου έγινε το 1608 από τον Ολλανδό Hans Lippershey. Το πρώτο τηλεσκόπιο αποτελούνταν από δύο φακούς έναν κυρτό και έναν κοίλο (διοπτρικό) και έδινε μεγέθυνση μόλις 3x.

galileo and his telescope
Ο Γαλιλαίος με το τηλεσκόπιό του
Ο Γαλιλαίος το 1609 χρησιμοποίησε για πρώτη φορά το τηλεσκόπιο σε αστρονομικές παρατηρήσεις και παράλληλα αφιέρωσε αρκετό χρόνο στη βελτίωση και την τελειοποίηση του οργάνου.
Κατόρθωσε να κατασκευάσει τηλεσκόπιο που μεγέθυνε 33 φορές. Με αυτό ανακάλυψε τα 4 μεγαλύτερα φεγγάρια του Δία,τις φάσεις της Αφροδίτης, το ανάγλυφο της Σελήνης, τις ηλιακές κηλίδες κ.ά.
Στη Βενετία το 1611 ο Έλληνας μαθηματικός Ιωάννης Δημησιάνος επινόησε το όνομα “τηλεσκόπιο” (telescopio) για το νέο όργανο του Γαλιλαίου από τις ελληνικές ρίζες “τηλε” (=μακριά) και “σκοπώ” (=κοιτάζω, βλέπω). Από τότε η ονομασία αυτή καθιερώθηκε στις ευρωπαϊκές γλώσσες.

(περισσότερα…)

Erwin Schrödinger

Erwin Schrödinger
Το πλήρες όνομά του ήταν ο Erwin Rudolf Josef Alexander Schrödinger, ο οποίος ήταν Αυστριακός φυσικός που γεννήθηκε στη Βιέννη στις 12 Αυγούστου 1887.

(περισσότερα…)

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση