Αρχική » 2022

Αρχείο έτους 2022

Translate

Πυρηνική σύντηξη: Το ιστορικό πείραμα, που για πρώτη φορά στο εργαστήριο παράγεται καθαρό κέρδος ενέργειας

httpswww.cnn .grkosmosstory341661pyriniki syntiksi istoriko orosimo sto dromo gia aneksantliti energeiafbclidIwAR2NzUwkat8gfupOD72wfpLPauUaD 2A34wn0Fd29xugAznXCRQ4dJ0Fgzo
Αυτή η εικόνα χωρίς ημερομηνία που παρέχεται από την Εθνική Εγκατάσταση Ανάφλεξης στο Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Livermore δείχνει το NIF Target Bay στο Λίβερμορ της Καλιφόρνια (Damien Jemison/Lawrence Livermore National Laboratory μέσω AP, Αρχείο)

.

«Μείζον επιστημονικό επίτευγμα» ανακοινώθηκε από το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας την Τρίτη 13/12/2022. Όμως η εμπορική αξιοποίηση της μεθόδου δείχνει να απέχει ακόμα πολύ.
To πείραμα στον τομέα της πυρηνικής σύντηξης έγινε στις 5 Δεκεμβρίου 2022 και για πρώτη φορά οι επιστήμονες του LLNL πέτυχαν να παραχθεί καθαρό κέρδος (net gain) ενέργειας από τη σύντηξη δύο ελαφρών ατόμων υδρογόνου σε ένα βαρύτερο.

(περισσότερα…)

Η ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΧΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (29/5/1919)

Arthur Stanley Eddington και Albert Einstein
Arthur Stanley Eddington και Albert Einstein
Το 1915, τη χρονιά που ο Albert Einstein ολοκλήρωσε τη θεωρία της σχετικότητας, ήταν άγνωστος εκτός Γερμανίας.
Η πρώτη επαλήθευση της θεωρίας του έγινε τέσσερα χρόνια αργότερα από έναν βρετανό αστρονόμο τον Arthur Stanley Eddington.

(περισσότερα…)

Η ΠΡΩΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΥΠΕΡΜΕΓΕΘΟΥΣ ΜΑΥΡΗΣ ΤΡΥΠΑΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΓΑΛΑΞΙΑ ΜΑΣ.

Η πρώτη φωτογραφία της μαύρης τρύπας στο κέντρο Γαλαξία μας
Η μαύρη τρύπα στο κέντρο του σπειροειδούς Γαλαξία μας, γνωστή με το όνομα Τοξότης Α*, απέχει περίπου 26.000 έτη φωτός από τη Γη (ΑΠΕ ΜΠΕ)

(περισσότερα…)

ΤΟ «JAMES WEBB SPACE TELESCOPE, JWST»

JAMES WEBB
Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb Space Telescope (JWST) αποτελεί εγχείρημα της NASA σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος και τον Καναδικό Οργανισμό Διαστήματος.  ΠΗΓΉ:
🔭 Το JWST είναι το μεγαλύτερο και πιο σύγχρονο διαστημικό τηλεσκόπιο που κατασκευάστηκε ποτέ.

Εκτοξεύτηκε από το διαστημικό κέντρο Γουιάνας Ela-3 στις 25 Δεκεμβρίου 2021 προς την περιοχή του δεύτερου σημείου Lagrange L2 του συστήματος Ήλιου -Γης.

Το James Webb έφτασε στις 24/1/2022, στο σημείο Lagrange L2, πλήρως αναπτυγμένο.

ΣΗΜΕΙΟ LAGRANGE L2 ΗΛΙΟΣ ΓΗ
Το σημείο Lagrange L2 για το σύστημα Ήλιου-Γης
Θα περιφέρεται γύρω από αυτό κάθετα στο επίπεδο της εκλειπτικής και θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία, αν όλα κυλήσουν ομαλά, το τρίτο τρίμηνο του 2022 όταν θα έχει ολοκληρώσει την πρώτη του περιφορά.
Η μεγάλη καινοτομία του τηλεσκοπίου αυτού είναι ότι θα πραγματοποιεί τις παρατηρήσεις αναλύοντας το υπέρυθρο φως, το οποίο ξεκίνησε να ταξιδεύει δισεκατομμύρια χρόνια πριν από μακρινούς αστέρες, εξωπλανήτες, γαλαξίες ή νεφελώματα. Έτσι οι επιστήμονες θα μπορέσουν να ανοίξουν ένα παράθυρο στην ιστορία του Σύμπαντος.
Ο βασικότερος στόχος του είναι η μελέτη των χαρακτηριστικών των εξωπλανητικών συστημάτων για την διερεύνηση της πιθανότητας ύπαρξης ζωής εκεί.

Για να μπορέσει να εκπληρώσει τον στόχο του, το τηλεσκόπιο θα πρέπει να βρίσκεται σε θερμοκρασίες μικρότερες των 223 βαθμών Κελσίου κάτω από το μηδέν.

l2 james webb
Οι θέσεις του Hubble και του Webb

Έτσι οι επιστήμονες για να «κρύψουν» το τηλεσκόπιο από τις ακτίνες του Ηλίου το εκτόξευσαν ενάμισι εκατομμύριο χιλιόμετρα μακριά από τη Γη στο σημείο Lagrange L2 του συστήματος Ήλιου -Γης, εκεί όπου οι ακτίνες του Ηλίου είναι αρκετά ασθενείς.

Η απόσταση αυτή καθιστά απαγορευτική την επισκευή του σε περίπτωση οποιασδήποτε βλάβης.
Δεν είναι μόνο η απόσταση που καθιστά το συγκεκριμένο ταξίδι μία μεγάλη πρόκληση, αλλά και το γεγονός ότι το τηλεσκόπιο θα ξεδιπλώνεται σταδιακά μέχρι να φτάσει στον προορισμό του. Έτσι αυξάνεται ο κίνδυνος κάτι να «στραβώσει» κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας.
Ένα βίντεο για το τηλεσκόπιο JWST

Σημεία Lagrange

 

Lagrangianpointsanimated
ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ LAGRANGE      ΠΗΓΗ
ΣΗΜΕΙΟ LAGRANGE L2 SAN EARTH
Στην εικόνα φαίνεται ένα τηλεσκόπιο στο σημείο Lagrange L2 του συστήματος Ήλιος -Γη και οι βαρυτικές δυνάμεις που ασκούνται στο τηλεσκόπιο από τον Ήλιο και την Γη. Η συνισταμένη των δυνάμεων αυτών παίζει το ρόλο της κεντρομόλου για την περιφορά του τηλεσκοπίου γύρω από τον ήλιο.

Μεταξύ δύο ουΣΗΜΕΙΑ LAGRANGEράνιων σωμάτων, που το ένα περιφέρεται γύρω από το άλλο σε κυκλική (ή περίπου κυκλική τροχιά), όπως Άστρο – Πλανήτης ή Πλανήτης – Δορυφόρος, στο τροχιακό τους επίπεδο υπάρχουν πέντε σταθερά σημεία ισορροπίας τα οποία ονομάζονται σημεία Lagrange.

  • Πού βρίσκονται και τι χαρακτηριστική ιδιότητα έχουν τα σημεία Lagrange

Αν σε ένα σημείο Lagrange (πιο σωστά περιοχή Lagrange) του συστήματος Ήλιος – Γη μπει σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο ένα σώμα πολύ μικρότερης μάζας από τη μάζα της Γης, όπως ένας δορυφόρος, αυτό θα περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο με την περίοδο περιφοράς της Γης (365.26 μέρες).  Αυτό συμβαίνει γιατί η συνολική βαρυτική δύναμη, που δέχεται ο δορυφόρος από τον Ήλιο και την Γη, είναι ίση με την απαραίτητη κεντρομόλο δύναμη γι αυτή την περιφορά.

(περισσότερα…)

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση