sntoumanis's blog

Αναδημοσίευση άρθρων για την εκπαίδευση

Αρχεία για 11 Δεκεμβρίου 2010


«Η τριτοβάθμια εκπαίδευση παύει να είναι δικαίωμα»

Aπό www.enet.gr

Μύρια Γεωργίου, καθηγήτρια στο LSE: «Η τριτοβάθμια εκπαίδευση παύει να είναι δικαίωμα»
Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΝΙΑΩΤΗ
«Με την αύξηση των διδάκτρων στα βρετανικά πανεπιστήμια η κουλτούρα των πανεπιστημίων αλλάζει και η τριτοβάθμια εκπαίδευση παύει να είναι δικαίωμα», υποστηρίζει η Μύρια Γεωργίου, καθηγήτρια στο Τμήμα Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου LSE, μιλώντας στην «Ε» για τον Δεκέμβρη του Λονδίνου.

«Ενας από τους μεγαλύτερους φόβους των πανεπιστημίων τώρα είναι η μείωση των Ευρωπαίων φοιτητών», λέει η Μύρια Γεωργίου στην «Ε»
Ο απόηχος της διαδήλωσης είναι τα βίαια επεισόδια. Πώς ήταν το κλίμα στην πορεία;

«Η πορεία της 9ης Δεκεμβρίου είχε δύο κύρια στοιχεία – την οργή και τη διαφορετικότητα. Η οργή κατά της απόφασης της κυβέρνησης να τριπλασιάσει τα φοιτητικά δίδακτρα εκφράστηκε με πολλούς τρόπους και με εκτεταμένες οργισμένες αντιδράσεις μπροστά στο Κοινοβούλιο. Βιώσαμε μία από τις πιο μαζικές εκδηλώσεις οργής στη δημόσια πολιτική σκηνή στη Βρετανία τα τελευταία χρόνια. Η έκταση των επεισοδίων παραμένει μικρή, ιδιαίτερα αν τη συγκρίνουμε με αντίστοιχες σε άλλες χώρες της Ευρώπης και κυρίως στην Ελλάδα. Για τη βρετανική πολιτική κουλτούρα οι οργισμένες, και σε κάποιες περιπτώσεις βίαιες, αντιδράσεις από μεγάλη μερίδα διαδηλωτών αποτελεί εξαίρεση. Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο της χθεσινής διαδήλωσης ήταν η διαφορετικότητα ανάμεσα στους συμμετέχοντες. Εκτός από τα συνδικάτα των ακαδημαϊκών, τις φοιτητικές ενώσεις απ’ όλη τη χώρα, στη διαδήλωση συμμετείχαν κάποια από τα μεγάλα εργατικά συνδικάτα, μαθητές, αλλά και ανένταχτοι ακαδημαϊκοί, οι οποίοι σπάνια στη Βρετανία κατεβαίνουν στους δρόμους».

Οι «προδότες» Φιλελεύθεροι

Τι σας λένε οι φοιτητές σας;

«Οι φοιτητές είναι πολύ οργισμένοι και τρέφουν μεγάλη αντιπάθεια όχι μόνο προς τους Συντηρητικούς, αλλά κυρίως προς τους Φιλελεύθερους. Τους θεωρούν προδότες γιατί προεκλογικά είχαν δεσμευτεί να καταψηφίσουν οποιαδήποτε αύξηση στα δίδακτρα, εξ ου και ψηφίστηκαν από φοιτητές. Κάποιοι από τους φοιτητές μας εκφράζουν μεγάλη απογοήτευση για όλο το πολιτικό σκηνικό. Λένε ότι πάντα οι νέοι κατηγορούνται ότι είναι “απολίτικοι”, αλλά όταν πολιτικοποιούνται η κοινή γνώμη και οι πολιτικοί στρέφονται εναντίον τους».

Πώς αντιμετωπίζει η ακαδημαϊκή κοινότητα το θέμα της αύξησης των διδάκτρων;

«Οι ακαδημαϊκοί σε μεγάλο βαθμό συμμερίζονται την οργή των φοιτητών. Υπάρχει μεγάλη ανησυχία ανάμεσα στην ακαδημαϊκή κοινότητα για το τι σημαίνει η τεράστια αυτή αύξηση των διδάκτρων. Σίγουρα τίθεται το κεντρικό ζήτημα της κοινωνικά απαγορευτικής αύξησης διδάκτρων για τα κατώτερα αλλά και τα μικρομεσαία στρώματα. Οι φραγμοί στην πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα έχουν άμεσες αλλά και έμμεσες επιπτώσεις στον χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Οχι μόνο επειδή πολλοί νέοι θα επιλέξουν να μη σπουδάσουν, αλλά γιατί η κουλτούρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης θα αλλάξει συνολικά.

»Για τις νέες γενιές η τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν θα αποτελεί δικαίωμα. Αυτό σημαίνει ότι και ο ρόλος των πανεπιστημίων αλλάζει. Οι πανεπιστημιακοί θα βιώσουν την πίεση και την αλλαγή του επαγγελματικού τους ρόλου. Τα υψηλά δίδακτρα θα σημαίνουν ότι οι φοιτητές έχουν υψηλές απαιτήσεις για τις σπουδές τους, αλλά απαιτήσεις διαφορετικού τύπου. Δεδομένης της σύνδεσης των σπουδών με τους όρους της αγοράς (δηλαδή απολαμβάνεις αυτό το οποίο πληρώνεις) θα ενταθεί το κλίμα στα πανεπιστήμια όπου οι σπουδές αντιμετωπίζονται ως “υπηρεσίες” και ως προϊόν. Αυτό το νέο ήθος αναμένεται να πλήξει ιδιαίτερα τις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες, οι οποίες δύσκολα “μεταφράζονται” σε προϊόν. Για τους ακαδημαϊκούς οι πιέσεις αυτές είναι πραγματικές και κρίσιμες και υπάρχει έντονη ανησυχία για την αλλαγή της κατεύθυνσης και του ρόλου του πανεπιστημίου και του πανεπιστημιακού».

Απώλειες πανεπιστημίων

Πιστεύετε ότι η αύξηση διδάκτρων θα επηρεάσει τον αριθμό των Ευρωπαίων φοιτητών που έρχονται για πρώτο πτυχίο, και των ίδιων των Βρετανών;

«Η μείωση των Ευρωπαίων φοιτητών αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους φόβους των πανεπιστημίων που κυρίως προσελκύουν φοιτητές από την ηπειρωτική Ευρώπη. Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι τα πανεπιστήμια αυτά είναι ιδίως αυτά που έχουν κύρος και διεθνή φήμη και τα οποία δεν φαίνεται να ανησυχούν ιδιαίτερα ότι θα χάσουν Βρετανούς φοιτητές (αν και ο κοινωνικός χαρακτήρας του φοιτητικού σώματος μπορεί να αλλάξει). Αλλά αυτή η βεβαιότητα χάνεται όταν κάποιος αρχίσει να σκέφτεται τα δεδομένα πέρα από τη Μάγχη».

Eξωτικές εμπειρίες εργασίας για φοιτητές

Aπό το www.tovima.gr

Δεκάδες έλληνες φοιτητές μεταβαίνουν σε αναπτυσσόμενες χώρες για να κάνουν το πρώτο βήμα τους στην αγορά εργασίας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΛΛΗ ΙΣΜΑΗΛΙΔΟΥ | Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

ΜΕ ΤΟΥΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΣ «Για να καταγράψεις τις ανάγκες ενός λαού πρέπει να κατανοήσεις πρώτα τον τρόπο ζωής του» λέει ο εικονιζόμενος Κωνσταντίνος Αγγλούπας (στο κέντρο) σε επίσκεψή του σε χωριό ιθαγενών στο τροπικό δάσος της Τζουμέρκα. Ο νεαρός φοιτητής εργάστηκε για λογαριασμό του υπουργείου Τουρισμού της Ινδονησίας στην πόλη Πάτανγκ της Σουμάτρας
Το πάλαι ποτέ δύσκολο ερώτημα «μετά το λύκειο,τι;» έχει αντικατασταθεί στις ημέρες μας από το ακόμη σοβαρότερο «μετά το…πανεπιστήμιο,τι;». Στην πορεία κάθε φοιτητή φτάνει αναπόφευκτα η στιγμή κατά την οποία η ανεμελιά της ακαδημαϊκής ζωής τελειώνει και ο ίδιος καλείται να επιλέξει τον τρόπο με τον οποίο θα εισέλθει στην αγορά εργασίας. Η συντριπτική πλειονότητα, μάλιστα, επιλέγει την πρακτική άσκηση ως το καλύτερο μέσο για να αποκτήσει εργασιακή εμπειρία. Τη στιγμή όμως που οι περισσότεροι φοιτητές περιορίζουν τις επιλογές τους στα γεωγραφικά όρια της πόλης τους, υπάρχουν ορισμένοι που τολμούν να ανοίξουν τα φτερά τους προς χώρες μακρινές. Από την Ινδία ως τη Βραζιλία και από τις πολυεθνικές εταιρείες των ΗΠΑ ως τις ΜΚΟ της Ρουμανίας, 10.000 φοιτητές από όλον τον κόσμο εργάζονται κάθε χρόνο στα πιο απομακρυσμένα μέρη του πλανήτη μέσω της Διεθνούς Ενωσης Φοιτητών Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (ΑΙΕSΕC). Η εν λόγω οργάνωση αριθμεί περισσότερα από 1.700 γραφεία σε ισάριθμα πανεπιστήμια σε 110 χώρες και δραστηριοποιείται στη χώρα μας ήδη από το 1956, ενώ τα τελευταία χρόνια κάνει δεκτές αιτήσεις για πρακτική και από φοιτητές άλλων ακαδημαϊκών τομέων.

Ο Κωνσταντίνος Αγγλούπας, 21 ετών, φοιτητής του Τμήματος Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης στη Χίο, ονειρεύεται να ασχοληθεί με τη διοίκηση ξενοδοχειακών μονάδων. Αντί να επιλέξει για την πρακτική του ένα ξενοδοχείο των Κυκλάδων, ο ίδιος αποφάσισε το περασμένο καλοκαίρι να πάει «λίγο πιο μακριά» και να εργαστεί στο υπουργείο Τουρισμού της… Ινδονησίας, στην πόλη Πάτανγκ της Σουμάτρας. «Συμμετείχα σε μια ομάδα είκοσι νέων από όλον τον κόσμο που ανέλαβε να επινοήσει τρόπους ανάπτυξης του τουρισμού και βελτίωσης της τουριστικής προβολής της χώρας. Για τον σκοπό αυτόν έπρεπε πρώτα να χαρτογραφήσουμε την περιοχή, να συνεργαστούμε με όλες τις υπάρχουσες ξενοδοχειακές μονάδες,να κάνουμε ποιοτικούς ελέγχους και να ακούσουμε τα προβλήματα και τις ανάγκες τους.Στη συνέχεια παρουσιάσαμε μια σειρά προτάσεις που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τον τουρισμόστο πλαίσιο του υπάρχοντος προϋπολογισμού» διηγείται ο Κωνσταντίνος μιλώντας προς «Το Βήμα». Η καταγραφή των προβλημάτων και η διατύπωση των προτάσεων, ωστόσο, ήταν κάθε άλλο παρά απλή υπόθεση, αν αναλογιστεί κανείς ότι σχεδόν… κανείς δεν μιλούσε αγγλικά. «Ηταν κι αυτή μία από τις προκλήσεις του εγχειρήματος.Χρησιμοποιούσαμε κάθε μέσο, διερμηνείς όποτε ήταν δυνατόν,ειδάλλως σχέδια και νοήματα» σχολιάζει ο Κωνσταντίνος.

Τα πράγματα δεν ήταν ευκολότερα για τον 21χρονο Γιάννη Μποτζιάρη. Ο εν λόγω φοιτητής του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας εργάστηκε σε μια ρουμανική ΜΚΟ η οποία παρείχε ευκαιρίες εναλλακτικής εκπαίδευσης σε παιδιά από μη προνομιούχες κοινωνικές ομάδες τα οποία εμφάνιζαν παραβατική συμπεριφορά και μαθησιακές δυσκολίες. «Δουλειά μας ήταν να οργανώσουμε δραστηριότητες και παρουσιάσεις που θα έδιναν σε αυτά τα παιδιά μια διαφορετική εικόνα για το μέλλον τους. Ηταν μεγάλη πρόκληση, ιδίως αν αναλογιστείτε ότι λίγα από αυτά μιλούσαν αγγλικά» αναφέρει. Στην ερώτησή μας γιατί δεν επέλεξε μια πρακτική άσκηση πλησιέστερη στο ουσιαστικό αντικείμενο των σπουδών του, ο Γιάννης αντιτείνει ότι οι δεξιότητες που απέκτησε στην εν λόγω εργασία είναι απολύτως απαραίτητες για όσους επιθυμούν να εργαστούν στη διοίκηση επιχειρήσεων. Ενώ οι περισσότεροι Ελληνες επικεντρωνόμαστε σε αυστηρώς τυπικά προσόντα, ο Γιάννης εξηγεί ότι «οι διεθνείς επιχειρήσεις αναζητούν στους νεοσύλλεκτους κατά πρώτο λόγο την “ηγετική ικανότητα” (πιο γνωστή με τον αγγλικό όρο “leadership”), δηλαδή την ικανότητα να εμπνέεις,να κινητοποιείς, να πείθεις, να αντιμετωπίζεις φαινομενικά αδιέξοδες καταστάσεις με δημιουργικές λύσεις».

«Σε κάθε περίπτωση η αλληλεπίδραση με άλλους πολιτισμούς και με ανθρώπους τόσο διαφορετικούς από εμάς οδηγεί στο άνοιγμα των οριζόντων και σε βελτιώνει τόσο ως άνθρωποόσο και ως μελλοντικό επαγγελματία» τονίζει η Γεωργία Μαβή, 23 ετών, απόφοιτη του Τμήματος Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής και Διακόσμησης του ΤΕΙ Αθηνών. Η ίδια εργάστηκε σε πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες με κωφάλαλα παιδιά στο πλαίσιο του προγράμματος ενός ιδρύματος της πόλης Τζαϊπούρ της Ινδίας. «Ηταν υπέροχο να αξιοποιώ το καλλιτεχνικό κομμάτι των σπουδών μου για να επικοινωνήσω με αυτά τα παιδιά.Εξίσου ενδιαφέρουσαωστόσοήταν η διαδικασία της επικοινωνίας και της συνεργασίας με τους υπόλοιπους φοιτητές της ομάδας- ο καθένας με τα δικά του ήθη και την κουλτούραγια να κατορθώσουμε όλοι μαζί να ολοκληρώσουμε με επιτυχία το πρότζεκτ» προσθέτει.

Το «πακέτο εργασίας» της ΑΙΕSΕC

ΣΕ ΡΟΥΜΑΝΙΚΗ ΜΚΟ «Χρειάζεται ηγετική ικανότητα για να κατορθώσεις να κινητοποιήσεις παιδιά από τη Ρουμανία που προέρχονται από υποβαθμισμένο περιβάλλον, εμφανίζουν παραβατική συπεριφορά και δεν μιλούν καν αγγλικά» λέει ο εικονιζόμενος με έναν όμιλο παιδιών Γιάννης Μποζιάρης Η πρακτική άσκηση διαρκεί από δύο μήνες ως έναν χρόνο Μπορεί να πραγματοποιηθεί σε 101 χώρες Εργοδότες είναι ΜΚΟ, πολυεθνικές εταιρείες, ιδρύματα, δημόσιοι οργανισμοί και πανεπιστήμια που συνεργάζονται με την ΑΙΕSΕC Υποψήφιος μπορεί να είναι κάθε φοιτητής που υποβάλλει αίτηση στα κατά τόπους γραφεία της ΑΙΕSΕC και περνά επιτυχώς τη συνέντευξη Καταβάλλεται ο βασικός μισθός της χώρας προορισμού ή καλύπτονται πλήρως η διατροφή και η διαμονή του φοιτητή
Αν και εσείς ενδιαφέρεστε…

Αν και εσείς επιθυμείτε να κάνετε την πρακτική σας άσκηση σε απομακρυσμένα μέρη του πλανήτη, δεν έχετε παρά να επικοινωνήσετε με το γραφείο της ΑΙΕSΕC του πανεπιστημίου σας. Οπως επισημαίνει ο κ. Γιάννης Χρηστίδης, υπεύθυνος Τύπου για την ΑΙΕSΕC Ελλάδος, «έλληνες φοιτητές έχουν εργαστεί σε κάθε ήπειρο και οι προϊστάμενοι ή οι εργοδότες τους μας στέλνουν τις καλύτερες εντυπώσεις για τις επιδόσεις τους, καθώς χαρακτηρίζονται από πάθος, εφευρετικότητα, διάθεση να αναλάβουν ευθύνες και να ασχοληθούν με νέα πράγματα». Το μόνο που πιθανώς να τους σταματά είναι… ο φόβος, καθώς «πολλοί Ελληνες φοβούνται να βγουν έξω από τις “ζώνες ασφαλείας” τους. Ετσισυχνά συναντούμε νέους που απορρίπτουν μια εξαιρετική ευκαιρία στην Ινδονησία για μια ήσσονος σημασίας θέσης στη Γαλλία ή στην Αγγλία!» σχολιάζει η κυρία Μαρία Κυριαζή, φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και υπεύθυνη Ανταλλαγών Φοιτητών για την ΑΙΕSΕC Ελλάδος. Οι συνθήκες ωστόσο αλλάζουν και με αργά βήματα κάθε χρόνο οι νέοι της χώρας μας γίνονται όλο και πιο θαρραλέοι. Ενώ το 2006 «έφυγαν» μόλις 36 έλληνες φοιτητές, το 2010 ο εν λόγω αριθμός άγγιξε τους 98. Την ίδια στιγμή περισσότεροι από 50 ξένοι φοιτητές επιλέγουν κάθε χρόνο τη χώρα μας για να εργαστούν, ενώ περισσότεροι από 9.500 κινούνται συνολικά σε ολόκληρη την υφήλιο στο πλαίσιο των ανταλλαγών της ΑΙΕSΕC.

ΙΝFΟ ΑΙΕSΕC

Πανεπιστήμιο Πειραιά 211 7509.048

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης 2310 246165 Πανεπιστήμιο Αιγαίου 22710 35097 Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών 210 3689.829

Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών 210 8203.268

Πανεπιστήμιο Μακεδονίας 2310 891562 Πανεπιστήμιο Πατρών upatras@aiesec.net

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=46&ct=1&artId=324861&dt=10/12/2010#ixzz17nROoRSd

Περικοπή των Τμημάτων Αθλητικής Διευκόλυνσης

Από www.kathimerini.gr

Δραστική περικοπή των Τμημάτων Αθλητικής Διευκόλυνσης (ΤΑΔ) αποφάσισε το υπουργείο Παιδείας για φέτος, εξαγγέλλοντας παράλληλα αλλαγή του θεσμού από το 2011-2012. Φέτος θα λειτουργήσουν ΤΑΔ μόνο όταν έχει συμπληρωθεί ο ελάχιστος προβλεπόμενος αριθμός μαθητών, όταν υπάρχει ο απαραίτητος αριθμός μονίμων καθηγητών φυσικής αγωγής και όταν έχει εξασφαλισθεί η ασφαλής μεταφορά των μαθητών από και προς τους χώρους προπόνησης. Στόχος του υπουργείου είναι η εξοικονόμηση κονδυλίων και προσωπικού. Ενδεικτική είναι η περίπτωση σχολείου στη Νέα Φιλαδέλφεια, όπου για τα μαθήματα τένις τοποθετήθηκε ένας καθηγητής για δύο μαθητές. Ειδικότερα, ο θεσμός των Τμημάτων Αθλητικής Διευκόλυνσης σε γυμνάσια και λύκεια καθιερώθηκε στο τέλος της δεκαετίας του ’80 με σκοπό τη διευκόλυνση των μαθητών που ασχολούνται με τον αθλητισμό σε υψηλό επίπεδο. Μέσω ενός ιδιαίτερου ωρολογίου προγράμματος, οι μαθητές-αθλητές μπορούν να προπονούνται και να παρακολουθούν τα μαθήματα χωρίς να υστερούν ούτε στους αθλητικούς στόχους ούτε στα μαθήματα. «Σήμερα διαπιστώνεται ότι αποκλίνουν κατά πολύ από τον σκοπό για τον όποιο συστάθηκαν. Το υψηλό κόστος λειτουργίας σε συνδυασμό με την παντελή απουσία των αρμόδιων αθλητικών ομοσπονδιών κατά το σχεδιασμό, την εφαρμογή και την αξιολόγησή τους, κατέστησαν τα ΤΑΔ αντιπαραγωγικά και αντιπαιδαγωγικά», ανέφερε χθες η αρμόδια υφυπουργός Παιδείας, Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Το 2009 – 2010 λειτούργησαν 905 τμήματα ΤΑΔ με 12.060 μαθητές σε 29 αθλήματα. Στα ΤΑΔ απασχολήθηκαν –με αναγωγή πλήρους ωραρίου– 2.036 εκπαιδευτικοί (μόνιμοι, αναπληρωτές και ωρομίσθιοι γυμναστές και εκπαιδευτικοί άλλων ειδικοτήτων).

Oι ρύποι βλάπτουν τη… συγκέντρωση των μαθητών

Aπό το www.tovima.gr

Ν. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ | Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010 [ 12:34 ]

Το γεγονός ότι ορισμένοι μαθητές, των σχολείων της Αττικής δεν μπορούν να συγκεντρωθούν την ώρα της διδασκαλίας στα σχολεία τους οφείλεται σε ένα μεγάλο μέρος, στη ρύπανση της ατμόσφαιρας και στους… μαρκαδόρους που χρησιμοποιούν. Η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στα σχολεία δημιουργεί προβλήματα «μαθησιακής ικανότητας στους μαθητές», αναφέρει έκθεση που παρουσιάσθηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Οι σχολικές αίθουσες, τα χειρουργεία και τα κέντρα διασκέδασης συγκαταλέγονται στους πιο ρυπογόνους εσωτερικούς χώρους της χώρας, σύμφωνα με μετρήσεις του Πανεπιστημίου Αθηνών, που συμπεριελήφθη στην Τελική Εκθεση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής για αέρα και ρύπανση. Πρόκειται για μία έκθεση σοκ, όπως την χαρακτήρισε ο πρόεδρος της διακομματικής επιτροπής για το Περιβάλλον, βουλευτής του ΠαΣοΚ κ. Κ. Καρτάλης, ο οποίος μάλιστα ζητεί να ληφθούν άμεσα μέτρα για την υγεία των μαθητών, των ασθενών, αλλά και του πληθυσμού του Λεκανοπεδίου Αττικής.

Τα στοιχεία από μετρήσεις που πραγματοποίηση το Πανεπιστήμιο Αθηνών σε περισσότερα από 1000 κτήρια σε όλη τη χώρα (κατοικίες, σχολεία, νοσοκομεία, κλινικές, γραφεία, μουσεία, αθλητικά κέντρα) αποδεικνύουν ότι στους πιο βεβαρυμένους εσωτερικούς χώρους, συγκαταλέγονται -σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάσθηκαν στη Βουλή- οι σχολικές αίθουσες.

Ειδικότερα για τις σχολικές αίθουσες στο 75% των σχολείων που εξετάσθηκαν παρουσιάζεται συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα κατά πολύ μεγαλύτερη από το όριο των 600-700 ppm (μερικές φορές φτάνει και στα 2500-3000 ppm). Αυτό έχει ως συνέπεια την έλλειψη συγκέντρωσης των μαθητών κατά την διάρκεια της διδασκαλίας και τη μείωση της μαθησιακής τους ικανότητας. Επιπρόσθετα η συγκέντρωση οργανικών πτητικών ενώσεων στα σχολικά κτίρια ξεπερνά τα όρια στα περισσότερα σχολικά κτίρια.

* Η συγκέντρωση, μάλιστα του διοξειδίου του άνθρακα στα ελληνικά σχολικά κτίρια ξεπερνά κατά πολύ το όριο των προτύπων. Το γεγονός αυτό δημιουργεί σημαντικά προβλήματα συγκέντρωσης και μαθησιακής ικανότητας στους μαθητές.

* Τα επίπεδα του αερισμού στο 70% των σχολικών κτιρίων είναι μικρότερα από τα οριζόμενα από τα πρότυπα.

* Η χρήση των μαρκαδόρων μέσα στις σχολικές άιθουσες δημιουργεί σοβαρή αύξηση στις συγκεντρώσεις πτητικών ενώσεων, ενώ θεωρείται αναγκαία η χρήση φωτοκαταλυτικών βαφών για τους εσωτερικούς χώρους των σχολείων.

Όσον αφορά την τους ρύπους που επικρατούν στα μπαρ, η έκθεση του Πανεπιστημίου που παρουσιάσθηκε (και υιοθετήθηκε) από τη Βουλή των Ελλήνων αναφέρει:

* Εγιναν μετρήσεις σε 10 νυχτερινά μπαρ. Παρατηρήθηκαν συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων που φτάνουν έως τα 1.600 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο με όριο τα 40. Στην πραγματικότητα, όπως επισημαίνεται, « ένας νέος ο οποίος παρέμεινε στο μπαρ για κάποιες ώρες ήταν σαν να είχε καπνίσει περίπου 100 τσιγάρα, έστω και αν δεν κάπνισε».

Τα χειρουργεία των νοσοκομείων και των κλινικών είναι επίσης ρυπογόνα: Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 17 χειρουργεία σε νοσοκομεία στην Αττική τα επίπεδα των οργανικών πτητικών ενώσεων υπερβαίνει τα όρια, αγγίζοντας τα όρια της τοξικής έκθεσης. Ειδικότερα σε αίθουσα του νοσοκομείου Παίδων η συγκένρτρωση -με όριο το 0,02,- μετρήθηκε στο 40 και στο 50 για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Σύμφωνα με την έκθεση οι κύριοι ρυπαντές στις αστικές περιοχές της Ελλάδας είναι η κυκλοφορία των οχημάτων, η βιομηχανία και η θέρμανση, με την παρατήρηση ότι η κυκλοφορία των οχημάτων είναι με μεγάλη απόσταση σημαντικότερη αυτή την στιγμή. Από μετρήσεις που ξεκίνησαν να πραγματοποιούνται από το 1985 άρχισε να γίνεται φανερό ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση και κυρίως η σωματιδιακή έχει δυσμενείς επιδράσεις στην υγεία άμεσες και μακροχρόνιες (υποκλινικά συμπτώσματα, μεθωμένη αναπνευστική ικανότητα κτλ).

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=371761&dt=07/12/2010#ixzz17nPoxTMm


Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων