Την Παρασκευή 24 Ιανουάριου 2025 οι μαθητές και οι μαθήτριες που παίρνουν μέρος στο φετινό eTwinning έργο του σχολείου μας, είχαν μια αξιοθαύμαστη εμπειρία! Είχαμε συνάντηση μέσω skype με τον κ. Τεύκρο Μιχαηλίδη, συγγραφέα και μαθηματικό, που αγαπάει να δείχνει στο ευρύ κοινό την επίδραση των μαθηματικών στην καθημερινή ζωή.
Είχε ετοιμάσει μια διάλεξη με πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες σχετικά με τα μαθηματικά στο αστυνομικό μυθιστόρημα, στα αγγλικά ,αφού οι ακροατές δεν είμασταν μόνο εμείς οι Έλληνες, από το 10ο Γυμνάσιο Καλλιθέας και το Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Βόλου, αλλά και οι εταίροι μας από την Βουλγαρία, την Κροατία και την Ρουμανία.
Μάλιστα οι τελευταίοι, εκείνη την ημέρα, είχαν στην χώρα τους εθνική εορτή (την ένωση της Μολδαβίας και της Βλαχίας στη δημιουργία της σύγχρονης Ρουμανίας το 1859), αλλά αυτό δεν στάθηκε εμπόδιο, γιατί παρακολούθησαν τη διάλεξη από το σπίτι τους! Τόσο οι μαθητές/τριες όσο και η καθηγήτριά τους!
Με αφορμή το θέμα του eTwinning , τα μαθηματικά στο αστυνομικό μυθιστόρημα, ο Κύπριος μαθηματικός , μάγεψε το κοινό μιλώντας για τα μαθηματικά ξεκινώντας από τον Leibniz , με τον ορισμό του αλγόριθμου. Συνέχισε μέχρι τον Deni Guedj , με το βιβλίο “το θεώρημα του παπαγάλου” και όλα αυτά , μέσω του Έντγκαρ Άλαν Πόε του συγγραφέα, που το λογοτεχνικό του έργο βοήθησε στην εξέλιξη της αστυνομικής λογοτεχνίας. Ανάμεσα στα άλλα πρότεινε βιβλία ,ταινίες, συγγραφείς.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες από όλες τις χώρες στο τέλος ξεκίνησαν καταιγισμό ερωτήσεων. Σταχυολογώ κάποιες από αυτές :
Ποια η γνώμη σας για την Αγκάθα Κρίστι; Αφού σας άρεσε η ιστορία γιατί δεν τη σπουδάσατε; Ποιο βιβλίο σας είναι το πιο αγαπημένο; Από που εμπνέεστε; Τι γνώμη έχετε για το «Έγκλημα και Τιμωρία» του Ντοστογιέφσκι;
Ας κλείσουμε το άρθρο με την τελευταία του απάντηση: Όλοι οι μαθητές είναι μέσα τους μαθηματικοί. Το δύσκολο είναι να βρουν την πόρτα να απελευθερώσουν την ομορφιά και τη λογική των μαθηματικών. Ο στόχος του καθηγητή είναι να βρει αυτήν την πόρτα…
Ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στους συναδέλφους της πληροφορικής και της τεχνολογίας αντίστοιχα κ. Σταυρινάκη και κ.Ζαγοριανάκο, που βοήθησαν η σύνδεση να επιτευχθεί άψογα και στον μαθητή της Γ γυμνασίου Ανέστη Τουρσουμέτωφ που αποδείχθηκε άξιος βοηθός τους με τις ηλεκτρονικές του γνώσεις!
(Το βίντεο προβλήθηκε αντί προσφώνησης του συγγραφέα και του έργου του στους εταίρους μας.)
Την παρουσίαση του κ. Τεύκρου Μιχαηλίδη μπορείτε να τη δείτε πατώντας πάνω στον παρακάτω σύνδεσμο: